Благодаря Силвана !
Казано честно, наистина не мога да се успокоя.... не знам може би защото още първия гастроентеролог на който ходих ме наплаши много, а и след това като изчетох доста неща...

Просто искам да разбера има ли причина (заболяване), което да причинава това и евентуално да предприема мерки...
Както и да е. Понеже така или иначе съм притеснен, реших да повторя и разширя изследванията в друга лаборатория (различна от тази в което правих първите 2 теста на HbsAg, евентуално да елиминирам вероятността от проблем с лабораторията).
Признавам си, че част от изследванията ги пуснах без да съм добре запознат с това какво точно изследват, като дори и след като сега чета анализи за тях, пак не мога да се ориентирам.
Така че ще помоля за някакво тълкувание.
РЕЗУЛТАТИ:1.)
HbsAg 0.48 S/CO (Референтни стойности: < 1.0 /-/ отр.; > 1.0 /+/ пол.)
2.)
anti-HBs 253.2 IU/L (Референтни стойности: <10.0 /-/отр.; >10.0 /+/пол.)
3.)
Anti HBc /хеп.B коров антиген/ 0.01 COI (Референтни стойности: >1.0 /-/ отр.; < 1.0 /+/ пол.)
4.)
Anti HBc-IgM 0.13 COI (Референтни стойности: <1.0 /-/отр.; > 1.0 /+/пол.)
5.)
HbeAg (хепатит B антиген Е) 0.12 COI (Референтни стойности: <1.0 /-/отр.; > 1.0 /+/ пол.)
6.)
Anti HBe 0.65 COI (Референтни стойности: >1.0 /-/отр.; < 1.0 /+/ пол.)
Нещата, които не разбирам и ме озадачават са следните.
1.) В тази лаборатория явно
HbsAg излиза не само със заключение "positive" or "negative", но и със стойностни единици (в предните изследвания нямаше такива).
Този резултат
0,48 е на практика по средата между 0 и референтната сотйност от 1....
може ли да се тълкува като че "хепатита не е 100 % изчистен" и/или че "съм малко болен от Хепатит В", доколкото резултата не е близо до нулата ?
В хипотезата за излекуван успешно хепатит Б, трябва ли резултата да 0? И респеткивно като не е, да има опасни остатъци ?
2.) Резултата за
anti-HBs от 253 мисля че е добър, но защо се различава от резултата от предната лаборатория (тогава беше 303). Това дали е от разликата в лабораторните начини на изследвания на двете места или може да има процес на намаление на антителата и да има риск да вляза отново в опасната зона на незащитеност (ако примерно спада продължи и сляза под 10 единици).
3.) Резултата по т.4 на
Anti HBc-IgM излиза "
отрицателен" - това притеснително ли е ? (доколкото разбрах като цяло е добре антителата да са с положителни резултати ?) Т.е. означава ли, че въпреки достатъчните антитела на anti-HBs, все пак имам някаква липсваща защита ? (по линия на
недостатъчен ядрен антиген)?
4.) Резултата по т.4 на
Anti HBe излиза също "
отрицателен" - това притеснително ли е ? (сходно на предния въпрос - доколкото антителата неса с положителни). Т.е. означава ли, че въпреки достатъчните антитела на anti-HBs, все пак имам някаква липсваща защита (по линия на
недостатъчен "е" антиген)?
Доколкото прочетох (тук:
http://www.hepactive.org/content/faq/How_to_Interpret_hepatitis_b_antibody):
" "е" антителата на хепатит B, обикновено се задържат за една или повече години, след отминаването на острата инфекция. Сероконверсията или производството на "е" антитела, е една от целите при лечението на хепатит В. След като започнат да се произвеждат "е" антитела, обикновено количеството на HBV е по-малко, и съответно увреждането на черния дроб намалява.След като явно нямам достатъчно Anti HBe, може ли да се тълкува че и в контекста на горното, реално
HBV не е малко.... ?
Съжалавам, че Ви зарихах с поредната порция въпроси, но наистина ще съм благодарен на някакво тълкувание на тези хепатитни тестове, за да се ориентирам накъде да концентрирам вниманието и усилията си ?