Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Повече за вирусния хепатит => Новини за Хепатит A, B и C в Интернет и другите медии => Темата е започната от: Радослав Русинов в Януари 11, 2013, 08:50:07

Титла: 36-годишна жена, починала в Пловдив, стана донор на трима души
Публикувано от: Радослав Русинов в Януари 11, 2013, 08:50:07
Цитат
36-годишна жена, починала в Пловдив, стана донор на трима души

Един от спасените получи черен дроб за втори път след неуспешна първа трансплантация

Дата: 10.01.2013

Уникална операция във Военномедицинска академия в София. За първи път у нас екип от лекари направи ретрансплантация на черен дроб.

На 30-годишен мъж от Сливен е направено повторно присаждане на черен дроб заради възникнали усложнения и тежък кръвоизлив след първата му операция. Тя е била преди половин година.

Това е и първата донорска ситуация за 2013 година, при която 36-годишна жена, починала в пловдивска болница, стана донор на трима души и спаси живота им. В правителствена болница до края на деня ще бъдат направени и бъбречни трансплантации на двама души.

„Тук може би е мястото да благодаря на близките на този донор за този високохуманен акт, с който успяха да спасят живота на това момче и да имаме възможността да сменим болния дроб със здрав и да дадем още един шанс на това момче да живее, защото все пак той е на 30 години”, коментира професор Никола Владов.

Източник: btvnews.bg

Цялата новина, както и репортаж, можете да откриете тук: 36-годишна жена, починала в Пловдив, стана донор на трима души (http://btvnews.bg/bulgaria/obshtestvo/36-godishna-zhena-pochinala-v-plovdiv-stana-donor-na-trima-dushi.html)
Титла: Re: 36-годишна жена, починала в Пловдив, стана донор на трима души
Публикувано от: Радослав Русинов в Януари 11, 2013, 08:57:24
Само да добавя, сутринта слушах по радиото за трансплантацията, но не хванах разговора от началото. Имаше интервю с един от лекарите от екипа на проф. Владов. Това е първия случай на ретрансплантиран черен дроб у нас.
Доколкото разбрах, мъжът, на който е ретрансплантиран черния дроб, е бил с хепатит. Предполагам, е бил с хепатит C, защото само при него вируса се връща и води до усложнения. Случаят е бил от екстремна спешност, защото явно черния дроб е щял да откаже всеки момент, а и мъжът е само на 30 години. Имало е нужда да се намери донор от същата кръвна група, изпратен е сигнал до всички донорски центрове, и явно в сравнително кратко време се е получил сигнала за подходящ случай в Пловдив.
Но пък сега не успях да намеря повече детайли за конкретния случай в медиите. Ако някой има повече информация (например, с какъв хепатит е бил и откъде са дошли усложненията), или открие новина с повече детайли, нека да я сподели.


Поздрави,
Радо
Титла: Re: 36-годишна жена, починала в Пловдив, стана донор на трима души
Публикувано от: Erma в Януари 11, 2013, 12:01:44
Според в. Преса, мъжът е страдал от рядкото генетично заболяване на Уилсън-Комовалов, в чийто краен стадий в организма се натрупват метали и най-вече мед.

Младият мъж се казва Илиян, предишната трансплантация е била с част от черния дроб на брат му. Да се надяваме, че ретрасплантацията ще е успешна и да стискаме палци да се възстанови напълно.

Поздрави,
 Ерма
Титла: Re: 36-годишна жена, починала в Пловдив, стана донор на трима души
Публикувано от: Радослав Русинов в Януари 11, 2013, 13:47:06
Много благодаря за информацията!
Явно не съм разбрал обясненията. Наистина, доколкото знам, болестта на Уилсън много често засяга доста млади хора, а увреждането на черния дроб е много тежко и бързо.
Стискам палци на Илиян за бързо и успешно възстановяване!
Титла: Re: 36-годишна жена, починала в Пловдив, стана донор на трима души
Публикувано от: Радослав Русинов в Януари 11, 2013, 18:51:53
Информация от Дневник от днес: Стабилно е състоянието на 29-годишния мъж с повторна трансплантация на черен дроб (http://www.dnevnik.bg/zdrave/2013/01/11/1982793_stabilno_e_sustoianieto_na_29-godishniia_muj_s)