Здравейте! Случайно попаднах на този форум и въпреки,че последните месеци няма нови постове, реших да се включа като човек с "рядко"заболяване.
Аз,честно казано не бях чувала за "автоимунен хепатит".Преди 12 г съм боледувала от хепатит А, от който нямах никакви последствия- след 6 месечната задължителна диета всичко си тръгна нормално.
Към настоящия момент съм с поставена диагноза "автоимунен хепатит", като нещата се развиха по следния начин: Забременях, имаше усложнение още с началото на бременността, поради което гинеколожката ми ,ми изписа доста медикаменти- като превантивна мярка- за да се запази плода и съответно да няма последствия след раждането- естествено всичко подходящо за бременни. Но като цяло доста медикаменти. В 6 месец получих АДСКИ сърбеж по цялото тяло- странно беше че ме сърбеше дори лицето, и сякаш вените- чувствах сърбежа "под кожата"- вярвам знаете за какво става въпрос. Направих консулт с кожен лекар, която компетентно се изказа че вероятно е от разтягането на кожата по време на бременността/не ми стана ясно защо тогава и лицето ме сърби/ и ми изписа душ гел за къпане- естествено без особен ефект.Благодарение на приятелка лаборантка/която за мен си е цял доктор/установих завишени АСАТ и АЛАТ- около 400 едното и над 600 другото.Изпратиха ме в Майчин дом в София /аз съм от Варна/- незнам защо от там твърдяха че не съм за там, но след консултация с Гастроентеролог, ми назначиха Трансметил- ампули за влизане- венозно и урзофалк.На ехографа всичко изглеждаше добре, овсен няква кал в жлъчката , която вероятно е била заради бременността.
След 6 ампули- показатвлите ми рязко спаднаха , изписаха ми трансметил на таблетки и се прибрах.След по малко от месец- стойностите на АСАТ и АЛАТ си влязоха в норма.Пропуснах да кажа че ме изследваха за всякакви хепатити, вируси /ебщайн и цитомегаловирус/всичко отрицателно- ГГТ и то в норма.
Спрях трансметила и продължих само урзофалка, по препоръка на професора от София /на когото съм много благодарна, че се отзоваваше по всяко време когато го търсех/. Но след около месец отново усетих сърбеж, пуснах си изследвания и видях че отново са повишени- но много малко- с около 10-20 единици над нормата- не бяха високи като преди. Веднага започнах с трансметил на таблетки, но след контролното изследване след седмица- стойностите се бяха качили пак до 400 и 600.
Направих консултация с професор във Варна, който ми назначи отново изследвания.Междувременно родих- по рано.
След раждането ми поставиха диагноза автоимунен хепатит, и ми назначиха отново трансметил на таблетки, урзофалк и буденофалк.Трансметила по 2 дневно, другите по 3 дневно.
Пих ги така от средата на април до средата на юли. Направих изследвания- всичко в норма и ми промениха лечението.Сега вече съм на две таблетки буденофалк , и на две таблетки легалон.
През октомври ще правя нови изследвания. Биопсия не ми е правена. Обясниха ми , че хепатита се е получил вследствие на остлабен имунитет по време на бременността. В софия имаше мнение , че е заради продължителен прием на Дуфастон- хапчета за задържане.
В упътванията на инжекциите които си слагах - фраксипарин- беше посочено като странично действие това повишаване на стойностите на чернодробните ензими- но всички лекари категорично отхвърлиха инжекциите като проблем......
Като чета колко време се лекувате , направо се плаша- а най се притеснявам че искам да имам и второ дете живот и здраве, и ме е страх да не се получи същото- сега бебето получи инфекция след раждането- но Слава Богу я закрепиха!!
И така- съжалявам, че поста ми стана доста дълъг- но исках подробно да изложа моята ситуация, защото незнам как да процедирам и какво да предприема- на този етап съм се оставила в ръцете на варненските лекари.....но някак нямам достатъчно яснота относно това какво следва.
Диета не спазвам строга, но аз по принцип не пия газирани напитки и алкохол, пържено не ям..... Ще се радвам да изразите мнение по моя проблем- всеки съвет за това какво да изследвам или да направя допълнително ще ми е полезен. Поздрави !