Автор Тема:  Резултати от биопсия при автоимунен хепатит  (Прочетена 41615 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Elle

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 7
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
  • Статус: Автоимунен хепатит
Здравейте! Аз съм нова тук и ако не съм сложила поста си където трябва, моля да ме извините. Наскоро излязох от болница с диагноза: Оверлап синдром в комбинация с автоимунен хроничен хепатит с ПБЦ.В биопсията ми пише:чернодробна тъкан с умерено изразена дистрофия на хепатоцитите, лимфоцитарна възпалителна колекция на малкото портални зони, нарушаваща граничната лемела и обхващаща перифокалните лобуларни полета с умерени ПМ некрози - белези на перипортален хепатит 3-1-0 по Кнодел. Не разбирам точно колко сериозно е увреждането ....Имам и още много въпроси по тая странна болест, която ме връхлетя от нищото...
1.Какви са прогнозите? Опасността от преминаване в рак съществува ли и колко голяма е?
2. Разширените имонологични изследвания показаха- АГМА+, и М-фракции на АМА+....мисля, че те увреждат черния ми дроб.Чувала съм, че черният дроб може да се самовъзстановява и дали това наистина може да стане, след като антителата са изолирани и им се противодейства с лекарства.Взимам урсофалк, метилпреднизолон по схема и пробитор.
3.Прочетох, че при първичната билиарна цироза прогнозите не са оптимистични, какво да мисля?
Благодаря предварително! :)

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3183
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Здравей Ел,

В момента се опитвам да открия информация за този синдром в интернет,но до момента нищо съществено.За първи път чувам за подобно заболяване, би ли могла да ни въведеш накратко в историята си- при кого се лекуваш, какво ти обясниха от болницата, какви са резултатите ти от другите изследвания? Имаш ли също така ПСР?
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Elle

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
За болестта четох тук,но не мога да си отговоря на въпросите, които задавам http://medicine-bg.net/index.php?option=com_content&task=view&id=1049&Itemid=34 , от Окръжна болница-Пловдив, където се лекувам ми обясниха заболяването така: по все още неизяснени причини, криещи се в имунната система, организмът губи способността си да разпознава собствените клетки, мисли ги за чужди(вирус) и произвежда антитела, с които унищожава здравите клетки, увреждайки черния дроб. Нещата са по-различни от вирусните хепатити с това, че при мен няма вирус, а собственият ми организъм ме разболява. В крайна сметка се стига до същите увреждания. ПСР не зная какво е, никой не ми е говорил за това.При мен търсиха антителата, които атакуват черния дроб и ги откриха, чрез биопсия установиха увреждане, което не зная доколко е сериозно и затова питам. Не зная дали тези антитела ще се унищожават чрез урсофалк или просто ще забавят процеса,мн :(ого съм объркана, всичко стана много бързо, бях напълно здрава, през зимата започна да ме сърби по цялото тяло и в невежеството си тръгнах да лекувам алергия, чак от април урината ми потъмня и отидох на изследвания.Започнаха от вирусните хепатити, но А,Б,С бяха отрицателни, тогава се насочиха към автоимунните и се стигна до тази диагноза. Още не мога да побера в главата си мисълта, че съм тежко болна от нещо, което не проумявам.... :( мъча се да си го обясня и да свикна да живея с новите реалности, но не знам как.....

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Публикации: 3183
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
Ели,

ПСР е тест чрез който се изследва нивото на вируса в кръвта-Б или С, но май е грешка от моя страна,че те попитах дали имаш при положение,че ти е автоимунен хепатита  :ashamed: Въпроса е,че ти си първият съфорумец с подобен/ или поне аз не се сещам да има друг,ако да-моля той да ме извини /. Помисли си дали не трябва да посетиш хепатолог в София-дали в Токуда, Иван Рилски,Александровска / нека тя ти е последен вариант/ и да ти обяснят какво,защо.Казвам го,защото заболяването ти е рядко срещано/ както прочетох в сайта - 17 случая на 100 000 души/ и при теб е нужен голям специалист с дългогодишен опит. Не искам да обидя пловдивските лекари,но не знам доколко те го имат.
Относно биопсията- тук има тема ,в която Радо беше разчел на Меги резултата, така че може да се ориентираш с нейна помощ какво означават термините и да добиеш представа.
http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=350.msg2621#msg2621

Неактивен Elle

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
Благодаря! Видях и ще се опитам да се ориентирам в сложната терминология. За лекарите, които ме лекуват тук се говори, че са от най-добрите, но не зная доколко опитът им е достатъчен. Гастроентероложката ми каза, че заболяването ми е рядко и затова търся някъде информация как протича по-нататък,какви са прогнозите, макар да си давам сметка, че при всеки човек е различно. Просто ме е страх от тази болест и искам да науча повече за нея, за да знам срещу какво се изправям.

Неактивен ЕЛЕ

• Немедицинско лице
  • *
  • Публикации: 8
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
Re: Резултати от биопсия при автоимунен хепатит
« Отговор #5 -: Януари 05, 2011, 19:22:14 »
Здравейте! Преди 2,5 години пуснах тази тема, защото току-що бях диагностицирана с рядко срещано автоимунно заболяване - автоимунен хроничен хепатит с първична билиарна цироза. Оказа се, че съм единствена във форума с тази диагноза и поради тази причина не влизах често. Забравих паролата си и когато реших да пиша отново се наложи да си направя нова регистрация. Извинете ме :oops: Извинявам се и на Боби от Пловдив, която преди цели 4 месеца ме е търсила за съвет, но аз видях чак сега :ashamed2: Надявам се, че Боби все още влиза и чете тук и ще види написаното от мен. Не намирих профила ти, Боби, за да ти напиша ЛС, дано ти ми изпратиш на новия акаунт :smile:
Разгледах форума и видях, че има вече и други регистрирани с това автоимунно заболяване и мисля да влизам по-често и да оставям информация за себе си, за да може да се ползва от тези, които по-късно ще бъдат диагностицирани с тази толкова лоша болест. През изминалото време не спрях да търся инфо за болестта, за напредъка в лечението и мисля, че вече знам почти всичко, което може да се научи.
Най-напред ще напиша нещо за Боби :smile: Боби, разбрах, че си болна от 2 години, но още не си влязла в ремисия, не се отчайвай толкова, пределния срок за повлияване от лекарствата е 3 години, може би имаш още време. По-голямата част от болните реагират на лечението, в зависимост към кой тип на болестта принадлежат.
1 тип - разболяват се жени на възраст 40 - 60 години. Аз принадлежа към този тип. Те реагират най-адекватно на лечението.
2 тип - разболяват се млади момичета и млади жени на възраст 15-35 години. Също реагират добре на лечението в повечето случаи
3 тип - разболяват се малки момиченца на възраст до 10 години. Те, за съжаление, почти не реагират на лечението и изхода при тях е тежък :shocked1:
Има и още нещо интересно, което е доста парадоксално - тези, при които стойностите на АСАТ и АЛАТ са най-високи много по-бързо реагират на лекарствата и при тях ремисията идва по-бързо. Мога да потвърдя, че това е вярно, защото аз бях със стойности на ензимите над 300 и след 6 месеца започна рязко спадане на стойностите, а след 8 месеца вече бях в ремисия. Ремисията е състояние, при което всички биохимични показатели са в норма и признаците на болестта - сърбежи, жълтеница, отслабване, загуба на апетит изчезват, но.....нека всички са наясно ,че болестта е нелечима и прогресираща Не се надявайте на пълно излекуване, такъв случай все още няма... :crying2: Хубавата новина е, че болестта може да бъде забавена във времето до естествения край на живота :yahoo: Това е Голямата цел на всеки, диагностициран с това заболяване.
Лекарствата, за съжаление са много малко - урзофалк е лекарството за цял живот, то подпомага черния дроб за възстановяването му след атаките на имунната система. Кортизонът и имурана са имуносупресори, които подтискат имунната система, за да я обезсилят и да не напада повече черния ни дроб. Това са общо-взето лекарствата за нас. Какво обаче да правят тези, които не се повлияват от тях, а заветните три години вече са отминали? Ще трябва да потърсят последните възможности:
1. Биологичното лекарство хюмира. Лечението с хюмира е много скъпо, струва по 1800 лв на месец някъде, а трябва да се бият инжекциите поне 1 година. За някои автоимунни като болест на Крон знам, че вече е безплатно/предполагам, че ще важи и за нас/,но....трябва лекарят ти да те предложи, комисия от МЗ да одобри и ако НЗОК има пари, да ти отпусне безплатно лекарството, дълъг и сложен процес....
2. Преливане на стволови клетки. Доскоро не се правеше в България, бяха забранили, но доколкото разбрах сега отново са разрешили и във Варна правят такива влизания. Едно струва около 4000 лв. Обикновено трябват поне 2 вливания...., не зная дали ЗК поема нещо, мисля, че не....Дано не стига никой до там.... :girl_angel:

Написах цял ферман и ще спра, а по-късно днес или утре ще постна как беше разчетена моята биопсия от един студент по медицина, може би ще помогне и на други да си разчетат своята. Ще ми бъде интересно ако Радо прочете и коментира също, защото той беше разчел биопсията на една съфорумка и е наясно с материята :doubleup:

Неактивен ЕЛЕ

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #6 -: Януари 05, 2011, 19:46:22 »
Ето и биопсията ми:
СЧБ - след локална анестезия се направи СЧБ в зона на абсолютно притъпление. Получи се материал с дължина 25мм с жълтозеленикав цвят.
Чернодродна тъкан с умерено изразена дистрофия на хепатоцитите, лимфоцитарна възпалителна колекция в малкото портални зони, нарушаваща граничната ламела и обхващаща перифокалните лобуларни полета с умерени ПМ некрози -белези на перипортален хепатит 3-1-0 по Кнодел; ФСГ -храноправад и кардия-проходими;Стомах -норматичен, лигавицата е петнисто хиперемирана, умерено кол. Остатъчна течност. Пилор-проходим. Булбус хиперемирана лигавица.
Ход на заболяването - Болна с холестаза и умерено изразена хипатоцитолиза и сърбеж с хистологични данни за хроничен активен хепатит с направление СЧБ. Разширените имунологични изследвания - АГМА/+/ пол и М-фракции на АМА/+/пол, ни дават основание да приемем Оверлап синдром в комбинация с автоимунен хроничен хепатит с ПБЦ.

РАЗЧИТАНЕ на СЧБ
Е, не е зле толкова вашата биопсия колкото иззглеждаше преди.Трудно е за обяснение но ще се опитам.Черния дроб има милиони структурни единици наречени делчета или на латински лобули.В тези лобули се намират основните клетки на черния дроб хепатоцитите.Какво представлява един лобул.Представете си фигура с 6 страни в центъра на която се намира централна вена а от всички ъгли на фигурата тръгват като в редичка подредени хепатоцитите,като между тези редички се намират синусоидални пространства пълни с кръв които хранят хепатоцитите и носят веществата които се детоксикират.Всички тези лобули или делчета формират черния дроб.Между тези лобули се намират така наречените перипортални пространства,това са ходовете които се образуват мъжду делчетата.В тях се намират вени артерии и жлъчни канали.Още нещо важно за да разберете биопсията е разделянето на делчето на 2 области,тази към централната вена е центролобуларна а тази към перипорталното пространство или в края на делчето е портална зона.изхождайки от тези основни анатомични знания да се опитаме да разшифроваме биопсията.всичко което е написано е свързано с увреждане в порталната зона на делчето с така наречените пийс мийл некрози(пм некрози),което е основна характеристика на хроничния активен хепатит,като цяло вашето увреждане е перипорталното пространство и порталното на делчето.кнодел разшифроваме.3 1 0 Първа цифра говори за увреждане на перипорталното пространство и това са умерените пм некрози.Втора цифра отразява процесите в делчето и там имате само възпаление,третата цифра е тази която показва хода на заболяването тоест прогреса към цироза, при вас тя е 0 следователно вие нямате фиброза нито цироза.Тази цифра която отразява цирозата е 4.общо взето за момента сте доста добре.Антимитохондриалните антитела показват автоимунен процес,най- вероятно генетично митохондрийте са придобили генетично възможност да се трансформират в чуждо тяло което води до атака на левкоцитите,на биопсията пише лимфоцитарен комплекс,ами лимфоцитите са тези които произвеждат тези антимитохондриални антитела които са установени серологично.Най- важното е че вие нямате фиброза и цироза нямате и некротични процеси в делчето в центролобуларната зона,тоест нещата за момента при вас са добри.Дали ще развиете цироза е големия въпрос,оказва се че не при всички се развива но тук решаваща роля има редуциране на тласъците.Всичко вредно за черния дроб го ограничете и да се надяваме че няма да развиете цироза,но за момента сте далеч от нея.Относно това което подхвърлихте че жените предимно страдат може би и естрогените имат значение.Ами това е опитах се най- достъпно да ви обясня.

Ами това е....от юли 2008г съм болна, от март 2009 г съм в ремисия. Ремисията е разтегливо понятие, може да трае 1 месец, може и 10 години...важно е да "редуцираме тласъците", както казва студентът, тоест да направим ремисиите възможно най-дълги. Желая на всички безкрайни ремисии :good:
През това време се разболях от спастичен колит и фолиево-недоимъчна анемия, които са резултат от болния ми черен дроб и дейността на имуносупресорите, но....това е цената на болестта :sad3:

Неактивен Мери_

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Публикации: 2373
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: В момента съм на лечениe
« Отговор #7 -: Януари 10, 2011, 11:24:28 »
Здравей!

Благодаря ти за споделената информация!

Надявам се тя да е полезна за тези, които са диагностицирани с това заболяване!

Поздрави и дано периодът, в който болестта е в ремисия да дълъг при теб!
Мери

Неактивен ЕЛЕ

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #8 -: Януари 10, 2011, 21:30:06 »
Брагодаря, Мери! И на тебе желая успешно лечение!
Отново ще се обърна към Боби, която явно още не е прочела. Дано е добре, дано влиза и види написаното. За нея намерих още една възможност, нарича се ЛДН -това е ниска доза на Нелтреаксон, с този метод се овладяват атаките на имунната система,за да се влезе в ремисия. Цената е по-приемлива, излиза по 150лв/година. Намерих човек, който предложи да ми съдейства за намиране и закупуване на ЛДН и да обясни как се разтварят таблетките и как се пият, намерих и болна с автоимунно заболяване, която започва лечение и ще информира за резултата при нея.Боби, обади се!
Радо, ако видиш написаното моля, дай линк към акаунта на Боби, за да й оставя ЛС. Благодаря!

Неактивен Мери_

• Публикации: 2373
    • Профил
  • Резултати: В момента съм на лечениe
« Отговор #9 -: Януари 11, 2011, 10:25:28 »
Здравей!

Не знам за коя Боби искаш информация, но аз открих само една регистрация с това име
Ето линк към акаунта й - http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?action=profile;area=summary;u=2027

Тя не е писала във форума, но може би ти е изпратила лично съобщение.

Поздрави,
Мери

Неактивен tetibulka

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Статус: Има близък с хепатит C
« Отговор #10 -: Януари 11, 2011, 16:47:04 »
Аз се сещам само за една потребителка с автоимунен хепатит, която е писала тук преди теб, и тя се казва Вели - http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?action=profile;u=655

Дани
Hang in there.

Неактивен ЕЛЕ

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #11 -: Януари 13, 2011, 15:47:34 »
Благодаря ви много! С Вели вече се познаваме, успяхме да се свържем. Може би е боби, която не е писала във форума, а само ми е изпратила ЛС. Писах на този профил и дано потребителят да види и да отговори. Благодаря, Мери!  :doubleup:

Неактивен Радослав Русинов

• Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #12 -: Януари 16, 2011, 15:50:25 »
Здравей, Ел (или може би Ели)!
Благодаря ти много за споделената информация, сигурен съм, че ще е полезна и на други хора с този проблем!
А разчитането на биопсията е много сериозно и професионално, трудно ми е да допълня каквото и да е. Наистина най-важното от тези резултати е, че реално липсва фиброза, а това е страхотна новина!
А ако тази Боби (която ти е пуснала Мери) се окаже друга, пиши пак тук, ще видим какво можем да направим, за да я открием и да те свържем с нея.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен боби

• Немедицинско лице
  • *
  • Публикации: 3
    • Профил
  • Статус: Недиагностициран/а
« Отговор #13 -: Януари 20, 2011, 14:01:12 »
Здравей Ели, аз съм Боби от Пловдив.
Видях във форума с какво желание да ми помогнеш си ме търсила и искам безкрайно да ти благодаря за това!
И сега да кажа защо се получи така - прочетох имейла ти и повече не можех да продължа, защото не разбирам нищо от компютри. Но днес помолих едно момиче да ми покаже и така най после успях да прочета това, което си написала.
При мен АЛАТ беше 2000, а АСАТ 1700, но АНА и АГМА бяха отрицателни.
Въпреки това ми сложиха диагноза "Хроничен автоимунен хепатит". Като прочетах във форума, че си излекувана помислих, че е окончателно. В момента си в ремисия, но взимаш ли накакви лекарства?
Аз пих 13 месеца преднизолон. Още на 4-5 месец АСАТ и АЛАТ влезнаха в норма, но продължих кортизона до 13-ия месец. Чувствах се добре като изключим това че имам остеопороза и въобще не трябва да пия кортизон.
Лекуващият ми лекар не даваше да спирам кортизона, но аз настоявах и той се предаде.
За жалост, защото минаха 5 месеца и АСАТ и АЛАТ пак се вдигнаха - съответно 170 и 150. И така от 1-ви юли 2010 пак съм на кортизон.
И при всяко хапче, което пия изпитвам ужас, защото знам какво ми причинява. Затова исках да говоря с теб, мислех, че ти може да си се излекувала с нещо друго, а не с ужасния кортизон.
Аз смятам да потърся друг вид лечение. Записах се при д-р Папазова и чакам да ми определи час.
А за преливане на стволови клетки и за Хюмира ще се консултирам с моя лекар.
Ако и ти си от Пловдив и ако искаш може да се срещнем за да поговорим по обстойно.

Поздрави за теб и за всички от форума!
И ЗДРАВА 2011 ГОДИНА за всички!
« Последна редакция: Януари 20, 2011, 21:18:40 от Радослав Русинов »

Неактивен tedibon

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1341
    • Профил
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Има близък с хепатит B
« Отговор #14 -: Януари 21, 2011, 16:19:00 »
Много се радвам,че се намерихте! :clap:

Иначе и аз разгледах обстойно всички потребители,но не открих коя е Боби!

Поздрави,Тедибон

Неактивен ЕЛЕ

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #15 -: Януари 21, 2011, 18:49:13 »
Здравей Боби! Радвам се, че се засякохме вече. Да, аз съм от Пловдив и може да се видим, но няма да е скоро, при приближаващата се грипна епидемия съм се затворила вкъщи и не излизам никъде, защото пия имуран и всяко разболяване може да ми струва много скъпо. Засега ще комуникираме тук, а ще сме от полза и на други с тази диагноза, които ще влязат някой път да търсят помощ.
От написаното от теб останах с впечатление, че не ти е правена биопсия на черния дроб, така ли е? Не виждам как тогава са определили степента на увреждане на черния дроб :sad3:...Ако имаш биопсия, напиши я, да видим какво е положението...Сигурно ще има последици след тези чудовищни стойности на АСАТ и АЛАТ. Направо се чудя как не си изпаднала в чернодробна кома :sad3:
За АМА и АГМА не се хващай толкова, моите първоначални изследвания също бяха отрицателни, но това не подведе лекарите. Казаха ми, че много трудно се улавят антителата и не разчитат много на имунологичните изследвания. Когато постъпих в Окръжна болница завеждащият на хепатологията ми каза: започваме всички изследвания отначало. Няма изследване, с което да проверим дали заболяването ти е автоимунно, затова се изключват всички други възможности. Направиха ми отново изследвания за вирусни хепатити, за рак, тест за СПИН. Когато всичко излезе отрицателно, той каза: остава само автоимунен хепатит. Ще направя биопсия, за да видя там какви са уврежданията и отново ще пуснем разширени имунологични изследвания. Сложих си по-горе биопсията, където е описано, че белезите на хепатита се виждат. Беше сигурно, че имам автоимунен хепатит, а после излезе и изследването за АМА и АГМА. Важни са и симптомите, но не всички от тях се струпват при всеки болен. Те са: сърбежи по кожата, загуба на апетит, отслабване, тежаст под дясното ребро, може разстройство и температура, потъмняване на урината и светло жълти изпражнения/те повече никога не променят цвета си, остават си винаги така и това е сигурен признак за хепатит/.
В момента съм в ремисия, но продължавам да пия урзофалк/3 по 1 капсула/ и имуран. Първоначално започнаха да ме лекуват с урзофалк и кортизон, а след 4 месеца включиха имуран. След 9 месеца спрях кортизона, защото влязох в ремисия, а освен това имах същите проблеми с него - боляха ме костите, лицето ми отече толкова много, че дори физиономията ми се промени и лекарката реши да го спра, зада не ми докара остеопороза/аз имам начална фаза - остеопения/. Имурана също е гадно и силно лекарство. Той е най-мощния имуносупресор, дават го преди трансплантация на органи, с много странични ефекти - косопад, гадене, лющене на кожата, има опасност от рак при продължителна употреба. Разсипва напълно имунната система и опасността от всякакви инфекции става много сериозна. по тази причина спрях да работя, в пенсия по болест съм. Надявам се след няколко години да успея да го спра, дай боже!
Не зная коя е д-р Папазова и с какви методи лекува, ще чакам да се обадиш. Най-важното е да достигнеш до ремисия и да я задържиш колкото може по-дълго. Пиши по-подробно как точно ти откриха болестта, при кризата или покрай друг здравословен проблем.
Поздрави! Илиана

Неактивен ЕЛЕ

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #16 -: Януари 21, 2011, 21:38:04 »
Да допиша още нещо: Боби, питай лекаря си защо не ти изписва имуран, след като това е по-използвания имуносупресор от кортизона, има ли някаква причина да не пиеш имуран? Боледувала ли си от рак, в рискова група ли си, че е изключил тази възможност? Поне за остеопорозата няма да има опасност от него, макар че ще имаш други проблеми. Другата болна от този форум също вече е на имуран :smile: Докато не влезеш в трайна ремисия не бива да спираш стероидните лекарства, имуран или кортизон, защото кризата се връща :sad3: Пиши как се справяш с диетата, аз имам проблеми с нея, няма какво да ям :crying2: Минавала ли си на ТЕЛК? Ако работата ти тежи покрай болестта, можеш да се пенсионираш.

Неактивен боби

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #17 -: Февруари 14, 2011, 12:39:55 »
Здравей, Ели!
Хепатитът ми откриха при профилактичен преглед. Бях 7.5 години на ХЗТ и за това два пъти годишно изследвах АСАТ и АЛАТ.
Имам СЧБ, прави ми я д-р Георгиев в Окръжна болница. Той очакваше, че тя ще покаже данни за автоимунен хепатит, но не стана. Диагнозата на биопсията е "хроничен хепатит" - заключение на доц. Михова от ВМА-София.
При първото лечение бях на кортизон и имуран. За 11 месеца спрях имурана и бях още 2 месеца на кортизон. И после спрях всичко, защото АСАТ и АЛАТ от няколко месеца бяха в норма.
Нали ти писах, че аз изнудих д-р Георгиев да спра лекарствата. Той не беше съгласен, ама как да ме накара насила?!
И така, понеже съм "голям доктор" след 5 месеца пак започнах кортизона. Пих и 1 месец имуран, но го спрях, пак по "моя преценка".
Може би се чудиш как така аз си решавам какво да пия? Ами да ти кажа, като знам какво представляват кортизона и имурана и какви вреди ми нанасят, развих "психически ужас" от тях. Мразя ги! Не искам да ги пия! Мразя и болестта си!
Преди бях толкова жизнена, занимавах се усилено с фитнес, чувствах се прекрасно! Последната ми тренировка беше на 10-ти август 2008 година, тогава съм била с АЛАТ-1700, без да знам, не чувствах нищо. Тренирах два часа и половина като "луда". А сега вече трета година се чувствам като "инвалид". Защото започна ли да тренирам и АСАТ и АЛАТ скачат нагоре.
Понякога се чудя дали черния ми дроб не се е увредил от тренировките. Ти чувала ли си нещо такова? И моето лице се поду от кортизона, не приличах на себе си. Сега, като съм на по-малка доза, малко ми се оправи.
Ям плодове, риба, и пилешко филе, овесени ядки, и обезмаслено кисело мляко, зеленчуци, маслини, и по малко сирене - все едно и също вече трета година.
Искам да те питам, ти като си в ремисия защо продължаваш имурана? И коя ти е лекуващата лекарка?
Ели, аз трудно се оправям с компютъра, затова рядко съм във форума. Това е телефона ми, ако решиш да се обадиш - 0884323636. от БОБИ.

Поздрави!
« Последна редакция: Февруари 14, 2011, 13:45:33 от Радослав Русинов »

Неактивен ЕЛЕ

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #18 -: Февруари 14, 2011, 14:09:04 »
И моята биопсия я прави д-р Георгиев, завеждащия хепатологията в Окръжна болница, там лежах през лятото на 2008г. Иначе лекуващ лекар ми е д-р Саватинова, тя работи в поликлиниката на Окръжна болница, долу на 2-рия етаж. Може би си чувала за нея или си я виждала, всяка сутрин тя се качва горе в отделението при Георгиев и обсъждат по-тежките случаи, те се познават и работят отдавна заедно. След като ме изписа от болницата, Георгиев ми назначи лекарствата и още 2 месеца ходех при него на преглед, а после каза, че трябва да мина при гастроентеролог, който да ме наблюдава и тъй като Саватинова беше лекарката, която ме изпрати в болница пак се върнах при нея. Продължавам да пия имуран, защото лекарката ми не дава да го спирам, според нея ще прекъсна лечението и кризата най-вероятно ще се върне. Мисля, че е права... :sad3: Все още не споменава за спиране на имурана,макар че АСАТ и АЛАТ са ми винаги в границите  12-18, тоест съвсем в норма. Саватинова обаче винаги ме разпитва какви са ми оплакванията, като ида на контролен преглед и винаги ми гледа черния дроб на ехографа. А оплакванията са: болки в костите, редуващи се периоди на запек или разстройство/от спастичния колит, който получих след като се разболях/, непрекъсната анемия от имурана...Оплаквам й се, че се уморявам и спя много, че нямам апетит, често ми излизат афти или херпеси и вероятно тя прави заключение, че все още ремисията ми не е трайна, въпреки много добрите резултати при изследванията. Имурана ще ми спре, когато вляза в дълбока ремисия и всички симптоми на болестта изчезнат, а кога ще стане това, не се знае. При Саватинова има още 3 жени, освен мен, които са с хроничен хепатит. Не ги познавам, но лекарката каза, че две от тях вече са само на урзофалк и са добре. Надявам се и аз в следващите 2-3 години да успея да спра имурана.
Черният ти дроб не може да се увреди от тренировките, увредил се е от хепатита, но знам, че при болен черен дроб физическите усилия трябва да се изключат, защото го натоварваш допълнително и сигурно от усилията се завишават стойностите на АСАТ и АЛАТ. Не споменаваш за урзофалк, не пиеш ли?
Виждам, че и ти се мъчиш с храната. Аз също ям все едно и също от три години и започвам направо да се побърквам, май няма спасение.... :shocked1:
Това, което най-много ме изнервя и тормози е, че въпреки непрекъснатите ми усилия, спазването на диета, внимаването да не пристъпя и крачка от това, което са ми поръчали, гадната болест пак ме тормози. Без никаква причина започва да ме свива корем, ходя до тоалетна и като видя това лимонено жълто а** направо лошо ми става... :shocked1:
П.П. Да не забравя да те питам: пише ли в биопсията ти, че имаш някакви увреждания по черния дроб, това е важно за лекарствата. На мен не ми дават да пия абсолютно никакви други лекарства, освен имуран и урзофалк, даже витамини пия след като обсъдя с лекар. Освен хроничен хепатит друго пише ли в биопсията ти, защото при мен са изредени един куп термини...
записах си телефона ти, но се справяш добре и с компютъра, не се подценявай  :bravo2:
поздрави!

Неактивен боби

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #19 -: Април 06, 2011, 12:37:31 »
Здравей, Ели.
Отдавна не бях влизала във форума. Днес случайно влезнах и видях, че си ми писала. Оттогава е минало доста време, затова ти се извинявам, че чак сега ти отговарям!
В биопсията ми пише разни неща, които не разбирам. Но накрая пише ДИАГНОЗА: ХРОНИЧЕН ХЕПАТИТ С УМЕРЕНА АКТИВНОСТ И УМЕРЕНА ФИБРОЗА.
А за д-р Георгиев - продължава да твърди, че съм с автоимунен хепатит, въпреки че всички антитела са ми отрицателни. Но истина е че АСАТ и АЛАТ падат само от кортизон и имуран. Д-р Георгиев е много добър лекар! Дори смятам, че е най-добрия гастроентролог в Пловдив. Но той се премести в частната МЕДЛАЙН, а там не мога да ходя с направления и винаги трябва да плащам по 40 лв. Идва ми скъпо. Затова ходя рядко при него или му се обаждам по телефона. Ще помисля дали да не се прехвърля при твоята лекарка, въпреки че тя пък ще ми е далеко като разстояние.
От 25-ти февруари започнах да пия и имуран, защото АСАТ и АЛАТ пак се бяха вдигнали. Но с имурана спаднаха, слава Богу!
Писнало ми е вече от изследвания заради тази болест, вените ми вече са унищожени и всеки месец като правя изследване и отивам за резултата, изпитвам ужас дали АСАТ и АЛАТ ще са добре. Гадна работа. Гледам по-малко да мисля за болестта, че то и без това целия ми живот се върти около нея.
Пролет е вече, времето е хубаво, обади се някой ден да се видим!
Оставам с пожелания за здраве към теб и всички във форума!
« Последна редакция: Май 22, 2011, 17:42:09 от Радослав Русинов »

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007