И моята биопсия я прави д-р Георгиев, завеждащия хепатологията в Окръжна болница, там лежах през лятото на 2008г. Иначе лекуващ лекар ми е д-р Саватинова, тя работи в поликлиниката на Окръжна болница, долу на 2-рия етаж. Може би си чувала за нея или си я виждала, всяка сутрин тя се качва горе в отделението при Георгиев и обсъждат по-тежките случаи, те се познават и работят отдавна заедно. След като ме изписа от болницата, Георгиев ми назначи лекарствата и още 2 месеца ходех при него на преглед, а после каза, че трябва да мина при гастроентеролог, който да ме наблюдава и тъй като Саватинова беше лекарката, която ме изпрати в болница пак се върнах при нея. Продължавам да пия имуран, защото лекарката ми не дава да го спирам, според нея ще прекъсна лечението и кризата най-вероятно ще се върне. Мисля, че е права...
Все още не споменава за спиране на имурана,макар че АСАТ и АЛАТ са ми винаги в границите 12-18, тоест съвсем в норма. Саватинова обаче винаги ме разпитва какви са ми оплакванията, като ида на контролен преглед и винаги ми гледа черния дроб на ехографа. А оплакванията са: болки в костите, редуващи се периоди на запек или разстройство/от спастичния колит, който получих след като се разболях/, непрекъсната анемия от имурана...Оплаквам й се, че се уморявам и спя много, че нямам апетит, често ми излизат афти или херпеси и вероятно тя прави заключение, че все още ремисията ми не е трайна, въпреки много добрите резултати при изследванията. Имурана ще ми спре, когато вляза в дълбока ремисия и всички симптоми на болестта изчезнат, а кога ще стане това, не се знае. При Саватинова има още 3 жени, освен мен, които са с хроничен хепатит. Не ги познавам, но лекарката каза, че две от тях вече са само на урзофалк и са добре. Надявам се и аз в следващите 2-3 години да успея да спра имурана.
Черният ти дроб не може да се увреди от тренировките, увредил се е от хепатита, но знам, че при болен черен дроб физическите усилия трябва да се изключат, защото го натоварваш допълнително и сигурно от усилията се завишават стойностите на АСАТ и АЛАТ. Не споменаваш за урзофалк, не пиеш ли?
Виждам, че и ти се мъчиш с храната. Аз също ям все едно и също от три години и започвам направо да се побърквам, май няма спасение....
Това, което най-много ме изнервя и тормози е, че въпреки непрекъснатите ми усилия, спазването на диета, внимаването да не пристъпя и крачка от това, което са ми поръчали, гадната болест пак ме тормози. Без никаква причина започва да ме свива корем, ходя до тоалетна и като видя това лимонено жълто а** направо лошо ми става...
П.П. Да не забравя да те питам: пише ли в биопсията ти, че имаш някакви увреждания по черния дроб, това е важно за лекарствата. На мен не ми дават да пия абсолютно никакви други лекарства, освен имуран и урзофалк, даже витамини пия след като обсъдя с лекар. Освен хроничен хепатит друго пише ли в биопсията ти, защото при мен са изредени един куп термини...
записах си телефона ти, но се справяш добре и с компютъра, не се подценявай
поздрави!