Автор Тема:  Резултати от биопсия при автоимунен хепатит  (Прочетена 41562 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ЕЛЕ

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 8
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Автоимунен хепатит
Re: Резултати от биопсия при автоимунен хепатит
« Отговор #15 -: Януари 21, 2011, 18:49:13 »
Здравей Боби! Радвам се, че се засякохме вече. Да, аз съм от Пловдив и може да се видим, но няма да е скоро, при приближаващата се грипна епидемия съм се затворила вкъщи и не излизам никъде, защото пия имуран и всяко разболяване може да ми струва много скъпо. Засега ще комуникираме тук, а ще сме от полза и на други с тази диагноза, които ще влязат някой път да търсят помощ.
От написаното от теб останах с впечатление, че не ти е правена биопсия на черния дроб, така ли е? Не виждам как тогава са определили степента на увреждане на черния дроб :sad3:...Ако имаш биопсия, напиши я, да видим какво е положението...Сигурно ще има последици след тези чудовищни стойности на АСАТ и АЛАТ. Направо се чудя как не си изпаднала в чернодробна кома :sad3:
За АМА и АГМА не се хващай толкова, моите първоначални изследвания също бяха отрицателни, но това не подведе лекарите. Казаха ми, че много трудно се улавят антителата и не разчитат много на имунологичните изследвания. Когато постъпих в Окръжна болница завеждащият на хепатологията ми каза: започваме всички изследвания отначало. Няма изследване, с което да проверим дали заболяването ти е автоимунно, затова се изключват всички други възможности. Направиха ми отново изследвания за вирусни хепатити, за рак, тест за СПИН. Когато всичко излезе отрицателно, той каза: остава само автоимунен хепатит. Ще направя биопсия, за да видя там какви са уврежданията и отново ще пуснем разширени имунологични изследвания. Сложих си по-горе биопсията, където е описано, че белезите на хепатита се виждат. Беше сигурно, че имам автоимунен хепатит, а после излезе и изследването за АМА и АГМА. Важни са и симптомите, но не всички от тях се струпват при всеки болен. Те са: сърбежи по кожата, загуба на апетит, отслабване, тежаст под дясното ребро, може разстройство и температура, потъмняване на урината и светло жълти изпражнения/те повече никога не променят цвета си, остават си винаги така и това е сигурен признак за хепатит/.
В момента съм в ремисия, но продължавам да пия урзофалк/3 по 1 капсула/ и имуран. Първоначално започнаха да ме лекуват с урзофалк и кортизон, а след 4 месеца включиха имуран. След 9 месеца спрях кортизона, защото влязох в ремисия, а освен това имах същите проблеми с него - боляха ме костите, лицето ми отече толкова много, че дори физиономията ми се промени и лекарката реши да го спра, зада не ми докара остеопороза/аз имам начална фаза - остеопения/. Имурана също е гадно и силно лекарство. Той е най-мощния имуносупресор, дават го преди трансплантация на органи, с много странични ефекти - косопад, гадене, лющене на кожата, има опасност от рак при продължителна употреба. Разсипва напълно имунната система и опасността от всякакви инфекции става много сериозна. по тази причина спрях да работя, в пенсия по болест съм. Надявам се след няколко години да успея да го спра, дай боже!
Не зная коя е д-р Папазова и с какви методи лекува, ще чакам да се обадиш. Най-важното е да достигнеш до ремисия и да я задържиш колкото може по-дълго. Пиши по-подробно как точно ти откриха болестта, при кризата или покрай друг здравословен проблем.
Поздрави! Илиана

Неактивен ЕЛЕ

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #16 -: Януари 21, 2011, 21:38:04 »
Да допиша още нещо: Боби, питай лекаря си защо не ти изписва имуран, след като това е по-използвания имуносупресор от кортизона, има ли някаква причина да не пиеш имуран? Боледувала ли си от рак, в рискова група ли си, че е изключил тази възможност? Поне за остеопорозата няма да има опасност от него, макар че ще имаш други проблеми. Другата болна от този форум също вече е на имуран :smile: Докато не влезеш в трайна ремисия не бива да спираш стероидните лекарства, имуран или кортизон, защото кризата се връща :sad3: Пиши как се справяш с диетата, аз имам проблеми с нея, няма какво да ям :crying2: Минавала ли си на ТЕЛК? Ако работата ти тежи покрай болестта, можеш да се пенсионираш.

Неактивен боби

• Немедицинско лице
  • *
  • Публикации: 3
    • Профил
  • Статус: Недиагностициран/а
« Отговор #17 -: Февруари 14, 2011, 12:39:55 »
Здравей, Ели!
Хепатитът ми откриха при профилактичен преглед. Бях 7.5 години на ХЗТ и за това два пъти годишно изследвах АСАТ и АЛАТ.
Имам СЧБ, прави ми я д-р Георгиев в Окръжна болница. Той очакваше, че тя ще покаже данни за автоимунен хепатит, но не стана. Диагнозата на биопсията е "хроничен хепатит" - заключение на доц. Михова от ВМА-София.
При първото лечение бях на кортизон и имуран. За 11 месеца спрях имурана и бях още 2 месеца на кортизон. И после спрях всичко, защото АСАТ и АЛАТ от няколко месеца бяха в норма.
Нали ти писах, че аз изнудих д-р Георгиев да спра лекарствата. Той не беше съгласен, ама как да ме накара насила?!
И така, понеже съм "голям доктор" след 5 месеца пак започнах кортизона. Пих и 1 месец имуран, но го спрях, пак по "моя преценка".
Може би се чудиш как така аз си решавам какво да пия? Ами да ти кажа, като знам какво представляват кортизона и имурана и какви вреди ми нанасят, развих "психически ужас" от тях. Мразя ги! Не искам да ги пия! Мразя и болестта си!
Преди бях толкова жизнена, занимавах се усилено с фитнес, чувствах се прекрасно! Последната ми тренировка беше на 10-ти август 2008 година, тогава съм била с АЛАТ-1700, без да знам, не чувствах нищо. Тренирах два часа и половина като "луда". А сега вече трета година се чувствам като "инвалид". Защото започна ли да тренирам и АСАТ и АЛАТ скачат нагоре.
Понякога се чудя дали черния ми дроб не се е увредил от тренировките. Ти чувала ли си нещо такова? И моето лице се поду от кортизона, не приличах на себе си. Сега, като съм на по-малка доза, малко ми се оправи.
Ям плодове, риба, и пилешко филе, овесени ядки, и обезмаслено кисело мляко, зеленчуци, маслини, и по малко сирене - все едно и също вече трета година.
Искам да те питам, ти като си в ремисия защо продължаваш имурана? И коя ти е лекуващата лекарка?
Ели, аз трудно се оправям с компютъра, затова рядко съм във форума. Това е телефона ми, ако решиш да се обадиш - 0884323636. от БОБИ.

Поздрави!
« Последна редакция: Февруари 14, 2011, 13:45:33 от Радослав Русинов »

Неактивен ЕЛЕ

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #18 -: Февруари 14, 2011, 14:09:04 »
И моята биопсия я прави д-р Георгиев, завеждащия хепатологията в Окръжна болница, там лежах през лятото на 2008г. Иначе лекуващ лекар ми е д-р Саватинова, тя работи в поликлиниката на Окръжна болница, долу на 2-рия етаж. Може би си чувала за нея или си я виждала, всяка сутрин тя се качва горе в отделението при Георгиев и обсъждат по-тежките случаи, те се познават и работят отдавна заедно. След като ме изписа от болницата, Георгиев ми назначи лекарствата и още 2 месеца ходех при него на преглед, а после каза, че трябва да мина при гастроентеролог, който да ме наблюдава и тъй като Саватинова беше лекарката, която ме изпрати в болница пак се върнах при нея. Продължавам да пия имуран, защото лекарката ми не дава да го спирам, според нея ще прекъсна лечението и кризата най-вероятно ще се върне. Мисля, че е права... :sad3: Все още не споменава за спиране на имурана,макар че АСАТ и АЛАТ са ми винаги в границите  12-18, тоест съвсем в норма. Саватинова обаче винаги ме разпитва какви са ми оплакванията, като ида на контролен преглед и винаги ми гледа черния дроб на ехографа. А оплакванията са: болки в костите, редуващи се периоди на запек или разстройство/от спастичния колит, който получих след като се разболях/, непрекъсната анемия от имурана...Оплаквам й се, че се уморявам и спя много, че нямам апетит, често ми излизат афти или херпеси и вероятно тя прави заключение, че все още ремисията ми не е трайна, въпреки много добрите резултати при изследванията. Имурана ще ми спре, когато вляза в дълбока ремисия и всички симптоми на болестта изчезнат, а кога ще стане това, не се знае. При Саватинова има още 3 жени, освен мен, които са с хроничен хепатит. Не ги познавам, но лекарката каза, че две от тях вече са само на урзофалк и са добре. Надявам се и аз в следващите 2-3 години да успея да спра имурана.
Черният ти дроб не може да се увреди от тренировките, увредил се е от хепатита, но знам, че при болен черен дроб физическите усилия трябва да се изключат, защото го натоварваш допълнително и сигурно от усилията се завишават стойностите на АСАТ и АЛАТ. Не споменаваш за урзофалк, не пиеш ли?
Виждам, че и ти се мъчиш с храната. Аз също ям все едно и също от три години и започвам направо да се побърквам, май няма спасение.... :shocked1:
Това, което най-много ме изнервя и тормози е, че въпреки непрекъснатите ми усилия, спазването на диета, внимаването да не пристъпя и крачка от това, което са ми поръчали, гадната болест пак ме тормози. Без никаква причина започва да ме свива корем, ходя до тоалетна и като видя това лимонено жълто а** направо лошо ми става... :shocked1:
П.П. Да не забравя да те питам: пише ли в биопсията ти, че имаш някакви увреждания по черния дроб, това е важно за лекарствата. На мен не ми дават да пия абсолютно никакви други лекарства, освен имуран и урзофалк, даже витамини пия след като обсъдя с лекар. Освен хроничен хепатит друго пише ли в биопсията ти, защото при мен са изредени един куп термини...
записах си телефона ти, но се справяш добре и с компютъра, не се подценявай  :bravo2:
поздрави!

Неактивен боби

• Немедицинско лице
  • *
  • Публикации: 3
    • Профил
  • Статус: Недиагностициран/а
« Отговор #19 -: Април 06, 2011, 12:37:31 »
Здравей, Ели.
Отдавна не бях влизала във форума. Днес случайно влезнах и видях, че си ми писала. Оттогава е минало доста време, затова ти се извинявам, че чак сега ти отговарям!
В биопсията ми пише разни неща, които не разбирам. Но накрая пише ДИАГНОЗА: ХРОНИЧЕН ХЕПАТИТ С УМЕРЕНА АКТИВНОСТ И УМЕРЕНА ФИБРОЗА.
А за д-р Георгиев - продължава да твърди, че съм с автоимунен хепатит, въпреки че всички антитела са ми отрицателни. Но истина е че АСАТ и АЛАТ падат само от кортизон и имуран. Д-р Георгиев е много добър лекар! Дори смятам, че е най-добрия гастроентролог в Пловдив. Но той се премести в частната МЕДЛАЙН, а там не мога да ходя с направления и винаги трябва да плащам по 40 лв. Идва ми скъпо. Затова ходя рядко при него или му се обаждам по телефона. Ще помисля дали да не се прехвърля при твоята лекарка, въпреки че тя пък ще ми е далеко като разстояние.
От 25-ти февруари започнах да пия и имуран, защото АСАТ и АЛАТ пак се бяха вдигнали. Но с имурана спаднаха, слава Богу!
Писнало ми е вече от изследвания заради тази болест, вените ми вече са унищожени и всеки месец като правя изследване и отивам за резултата, изпитвам ужас дали АСАТ и АЛАТ ще са добре. Гадна работа. Гледам по-малко да мисля за болестта, че то и без това целия ми живот се върти около нея.
Пролет е вече, времето е хубаво, обади се някой ден да се видим!
Оставам с пожелания за здраве към теб и всички във форума!
« Последна редакция: Май 22, 2011, 17:42:09 от Радослав Русинов »

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007