Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Вирусен хепатит - Лечение => На лечение съм => Темата е започната от: stasito в Февруари 13, 2021, 14:22:41

Титла: Лечение с Мавирет
Публикувано от: stasito в Февруари 13, 2021, 14:22:41
Здравейте и от мен. Днес започнах лечение с Мавирет, хепатит С, генотип 3.Имам няколко въпроса относно страничните ефекти, ако има такива и храненето. Може ли да се пие кафе и фрешове, а нещо друго да избягвам освен грейпфрут и жълт кантарион? Да пия ли пробиотици за стомахчето и витамини за подсилване? Има ли някой успешно излекувал се с Мавирет, да пише, ей така за кураж, че четох, че моя генотип най-трудно се лекувал????
Титла: Re: Лечение с Мавирет
Публикувано от: hristo_gb в Февруари 13, 2021, 17:50:52
Здрасти, спокойно и аз четях какво ли не, но с новите хапчета, това вече няма значение кой генотип си, особено с Мавирет, който е за всички типове. Това, което е писано за генотип 3 е за едновремешното лечение.
Тези 2-те са най-важните които трябва да се избягват, фрешовете стига да не са с грейпфурт са препоръчителни, но аз лично странях от всякакви цитруси - за всеки случай. Жълтия кантарион е най-важното да не се приема, проверявай в чайовете ако пиеш какво има, кафе може да се пие, но в умерени количества - 1-2 на ден :) Тези съвети важат за повечето лекарства от този тип, не само за Мавирет. Аз съм друг генотип и с друго лекарство се лекувах, но както казах, няма какво да те притеснява.
Може да погледнеш тази тема: http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=5032.0 (http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=5032.0)
Успех!

П.п. сега прочетох старите ти теми - имаш си история и ти... Какво стана с онова експериментално лечение - пак ли от тези новите беше или някакво друго?
Титла: Re: Лечение с Мавирет
Публикувано от: stasito в Февруари 13, 2021, 18:43:21
Здрасти, благодаря за отговора. Днес си изпих едно фрешче, ама май ще ги спра. Какво да ти кажа, бях одобрена за лечение с интерферон и рибавирин, но ме удари страшна депресия и така и не започнах. Това беше преди около 10 години. Много неща се случиха, раждания и решихме с лекува щата лекарка да изчакаме безинтерфероново лечение. И така до днес. Слава Богу нямам сериозни увреждания на черния дроб за това време. Сега се надявам нещата да приключат до край. А при теб изчисти ли се вируса?
Титла: Re: Лечение с Мавирет
Публикувано от: hristo_gb в Февруари 14, 2021, 11:10:44
E, тогава няма да имаш проблем, бързо ще мине - няма и да разбереш, смятам че добре сте направили.
Изчисти се при мен - SVR12 беше отрицателен, което беше лятото и после не съм и правил ново изследване - предвид ситуацията, а и като цяло се чувствам по-добре от преди, така че се усещам излекуван ;)
Бях със Зепатиер и генотип 1б (той е за генотип 1 и 4 само), а и Ф2 (все си мисля, че бях с повече увреждане предвид симптомите, които имах, но може и да е от имунната ми система, която май се е борела малко повече от нормалното и е причинила своите щети), но с Мавирета наистина не смятам, че ще има някакъв проблем с твоя генотип, начина на действие е директен към протеините, които отговарят за репликацията на вируса, докато интерфероновите терапии са косвени - подсилват имунитета (най-просто казано) и много по-увреждащи.
Важно е да не се пропуска хапче и да се пие повечко вода, за да се избегнат евентуални странични ефекти. Хубавото е че се пие само 8 седмици.
Може да пишеш как ти понася, напоследък във форума нямаше много информация от лекуващи се с новите лекарства, така че ще е полезно за бъдещите четящи.

Титла: Re: Лечение с Мавирет
Публикувано от: stasito в Февруари 14, 2021, 15:26:27
Разбира се, че ще пиша. Да напредна малко. За сега нищо особено, само нещо стомаха е по нервен и цял ден настръхвам без причина. А дали трябва да се пият пробиотици? Май ще се допитам до лекуващата лекарка
Титла: Re: Лечение с Мавирет
Публикувано от: hristo_gb в Февруари 14, 2021, 19:16:43
За пробиотиците бях питал Балабанска и ми препоръча при нужда само витамини да пия - всичко, за което няма изследване как влияе е по-добре да се избягва. После мисля, че търсих доста подробно за инхибиторите и индукторите на ензимите, които се съдържат в лекарсвата и открих пробиотиците там (не помня точно индуктор или инхибитор). С една дума е възможно да намаляват или усилват действието на лекарството. Бях се запасил с витамин Ц на ампули за всеки случай -  за превенция на настинки и прочие, за които може да се наложи да пия лекарства, които не е препоръчително да пия, макар и да не са забранени. Всъщност коронавирусните ограничения ми дойдоха точно навреме - поне не се чувствах като някакъв странник, ходещ с маска сред хора цяла зима :)

П.п. ето това съм си записал в отметките, предполагам може да разпознаеш някои билки в средно-силните инхибитори, което обаче не помня вече усилваше или намаляваше лекарството ... но това е много сложна и досадна работа, не те съветвам да се занимаваш, всички ефекти са възможни, просто се опитай да не обръщаш внимание толкова и да не се стресираш излишно за глупости :) тръпките може да са от студа навън примерно :) https://www.ebmconsult.com/articles/medications-inhibitors-cyp3a4-enzyme (https://www.ebmconsult.com/articles/medications-inhibitors-cyp3a4-enzyme)

Мавирет:
https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/maviret-epar-product-information_bg.pdf (https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/maviret-epar-product-information_bg.pdf)
Цитат
"Употреба със силни P-gp/CYP3A индуктори
Лекарствени продукти, които са силни P-gp и CYP3A индуктори (напр. рифампицин,
карбамазепин, жълт кантарион (Hypericum perforatum), фенобарбитал, фенитоин и примидон),
могат значимо да понижат концентрациите на глекапревир или пибрентасвир в плазмата и
може да доведат до намален терапевтичен ефект на Maviret или загуба на вирусологичен
отговор. Едновременното приложение на такива лекарствени продукти с Maviret е
противопоказано"
Титла: Re: Лечение с Мавирет
Публикувано от: stasito в Февруари 14, 2021, 20:02:21
И аз се лекувам при Д-р Балабанска. Ще спра да обръщам такова внимание на всичко, ама нали сега ми е прясно ????. Че за капак ще почвам и нова работа, но може и за добре да е, да се разсейвам, и докато се усетя минали 8 седмици.
Титла: Re: Лечение с Мавирет
Публикувано от: hristo_gb в Февруари 14, 2021, 21:05:03
Аз май се притеснявах доста повече от теб - мислех да си взема отпуск, камо ли нова работа. :) Всъщност първите 2 седмици бях в отпуск наистина, но то се падна по нова година. Успех ти желая с лечението и начинанията!
Титла: Re: Лечение с Мавирет
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Февруари 15, 2021, 07:52:25
Зайчета такива - аз по време на интерфероновото лечение живеех в нов апартамент на 9 етаж без асансьор и мъкнах строителни материали  :yahoo: Не че подценявам лечението за С, но не се шашкайте толкова от това лечение,  минава за отрицателно време и няма никакви значими странични ефекти.
Титла: Re: Лечение с Мавирет
Публикувано от: stasito в Февруари 15, 2021, 08:40:14
 :laugh:Искрено ме развеселихте. То мен тоя хепатит ме блъска от години, та едни 8 седмици ли..... ????????????Ей така от време на време ще се включвам, да се отчитам
Титла: Re: Лечение с Мавирет
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Февруари 15, 2021, 09:05:21
:laugh:Искрено ме развеселихте. То мен тоя хепатит ме блъска от години, та едни 8 седмици ли..... ????????????

Ето това вече е правилен подход  :doubleup: Успех и без много да го мислиш, ще мине :)
Титла: Re: Лечение с Мавирет
Публикувано от: hristo_gb в Февруари 15, 2021, 10:29:30
Така е, при повечето е без симптоми, но аз имах 2-3 сериозни периоди преди лечението, в които умората ми беше толкова голяма, че направо все едно изпадах в кома като заспях, а ставането сутрин ми беше все едно вадене от гроба... Ама да не развалям идилята :)
Забравих да кажа само за стомашните проблеми - ако има такива, то е хубаво да се пробва - ако се пие преди ядене, да се пробва след ядене или по време, или обратното, но най-важното е да се пие всеки ден по едно и също време.
Титла: Re: Лечение с Мавирет
Публикувано от: nadq_g80 в Февруари 17, 2021, 12:07:49
Здравйте , и от мен с мъжът ми пием Мавирет от 32 дни .В началото как се шашках исках болничен да взимам , но се чувстваме добре без никакви симптоми пием ги сутрин след лека закуска.Спортуваме и двамата , спря да ме боли главата и сме по жизнени .Успех желая на всички явно този Мавирет върши чудеса да се изчистим но аз съм такъв оптимист и вече не го мисля много .Забравих да кажа че сме с ф2 и ф3  .Хубаво е да си пишем че аз не намирах много хора с Мавирет за да се подкрепяме .Ние си пием фрешчета даже го пием с мед топла вода и лимон сутрин.
Титла: Re: Лечение с Мавирет
Публикувано от: stasito в Февруари 19, 2021, 12:20:17
Здравейте, и аз пия Мавирет от 7 дни, за сега нищо. А как сте със съня? Чувствате ли, че се лекувате?
Титла: Re: Лечение с Мавирет
Публикувано от: hristo_gb в Февруари 19, 2021, 14:54:05
Включвам се да кажа, че бях със Зепатиер, но бях много зле със съня първите десетина дена, направо като на някакви стимуланти - не можех да спя ;) После се пооправи, а реалното изчистване на вируса започва от около 2-рата седмица... но не е задължително да се усети нещо.
Титла: Re: Лечение с Мавирет
Публикувано от: stasito в Февруари 19, 2021, 16:22:00
Направо незнам. Аз от два дни съм с едно напрежение, една тревожност... А съня е някакъв ад, че се будя и с панически пристъпи. Дано се поуспокоят нещата. Писах на Д-р Балабанска, тя ми каза при нужда Стрезам, чай от маточина или Дормиплант. От вас идеи?
Титла: Re: Лечение с Мавирет
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Февруари 20, 2021, 16:54:19
Ами да действаш с това, което ти е казала д-р Балабанска  :wink3:
Титла: Re: Лечение с Мавирет
Публикувано от: hristo_gb в Февруари 21, 2021, 14:56:15
При някои хора има такива ефекти... въпрос на податливост. Не е нещо странно, успокой се, пробвай да пиеш и повече вода, особено ако си по-слаба може да има малко повече странични ефекти.
Може да пробваш и да се движиш повече, но без сериозни натоварвания - обикновено заседяването на едно място води до такива проблеми.
Титла: Re: Лечение с Мавирет
Публикувано от: nadq_g80 в Февруари 22, 2021, 19:54:13
Здравейте в началото не можех да спя от напрежение явно но после отмина според мен всичко е в главата .Спим добре работим спортуваме .Много ми е странно и на мен мислех че ще чувствам нещо но още не мога да разбера като преди сме.Спря да ме боли главата по жизнени сме .Остават ни 2 седмици и половина смятай спрях да ги броя успокоих се много .И при теб ще е така само позитивни мисли ти трябват и да не го мислиш много