Автор Тема:  Моля за съвет  (Прочетена 708 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Marion

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 3
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Моля за съвет
« -: Март 18, 2026, 11:36:21 »
Здравейте, искам да задам няколко въпроса във връзка с хроничен хепатит б, който беше открит в моя приятел по време на даряване на кръв.След като разбрах, че има хроничен хепатит б бях шокирана. Той каза, че не е знаел за това и за него също е изненада. Аз веднага си направих изследвания и всичко е наред, слава богу. (Трите показателя бяха негативни)

Относно бъдещите ни взаимоотношения - на кръстопът съм. Да продължа с него или да прекратим връзката ни (живеем в различни държави). Аз съм сам родител, който отглежда две деца и имам доста изискваща кариера. Издържам двете си деца самостоятелно и не мога да си позволя да се разболея. Ваксини не искам да си слагам, организмът ми не е достатъчно силен на тази възраст (44). Силни чувства имаше и от двете страни, но след като отказах да спя с него това лято поради тревоги около този хепатит, той започна да се отдръпва от мен.

През 2024 изследванията му показаха:
HBeAg - 0.681 - Nonreactive S/CO;Anti-HBs - 0.06 mlU/ml;
HBV DNA - 2 762 (3,44) c/ml (ig)
HBV DNA 552 (2,74) IU/ml

HBsAg > 250
(+)positive
anti-HCV 0.14
antiHBe 8.17

Антрален ерозивен гастрит. Ерозивен булбит. Хроничен активен антрален гастрит, " фоликуларен " тип, начална жлезна атрофия.
Стеатоза на черен дроб

Започна лечение с трансметил.

Ето и последните негови изследвания от 2025, които показват че е неактивен носител:
ХБСаг - положителен, анти ХБс - 13.8, ХБеАг - отрицателен, Анти ХБе - положителен, ХБВ ДНА - 49 УИ/мл, Асат и Алат са в норма, и повишени показатели на холестерол, пикочна киселина, билиурбин и триглицериди. Чернодробни показатели са Ок.
Беше активен с алкохол и цигари, но сега е намали алкохола, започна диета и тренировки.

Заразен ли е когато е неактивен носител на хепатит б? Има ли възможност вирусът отново да стане активен и при какви обстоятелства? Какво са рисковете за мен? Какво бихте ме посъветвали? Съгласен е да ползваме предпазни мерки (кондом), но знам че това няма да го удовлетвори. Обича орален и анален секс, и това няма да е възможно, и в двете посоки. Мисля че е готов за компромис с това. За целуване - изпитвам страх да го целувам дълбоко и страстно както преди… Моля за съвет… Последния път когато отказах да го целуна страстно се разсърди… Неговото мнение и мнението на личната му лекарка е, че е напълно не заразен и че мога да съм напълно спокойна.

Във връзка сме от пет години, но с прекъсвания, предимно заради разстоянието. След контакт с него често ми се налагаше да пия антибиотик след това защото получавах някаква вагинална бактериална инфекция.

Моля за съвет!!! Благодаря! Как би изглеждала една дългосрочна връзка предвид тези обстоятелства?

« Последна редакция: Март 18, 2026, 12:14:23 от Marion »

Неактивен Marion

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
Re: Моля за съвет
« Отговор #1 -: Март 24, 2026, 00:46:49 »
Някой ще отговори ли?

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3242
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #2 -: Март 24, 2026, 09:17:00 »
Здравей,

ще бъда директна-наистина ли смяташ, че някой непознат за теб човек в онлайн форум може да ти даде адекватен съвет дали да продължиш връзката си или не?

Мога да ти помогна за разчитане на изследвания и със съвет за ваксинация (хепатит В не се предава САМО по сексуален път, нямаш си идея колко често става при зъболечение, козметици и други мед. процедури).

Никой не може да ти каже със сигурност дали партньорът ти е безопазен или не, дори и лекар не може (потърси сама информация в чужди източници, ще се изненадаш колко малко се знае за хепатит В все още), никой не може да ти ГАРАНТИРА дали един неактивен носител може да предаде вируса или не. Има случаи при които единият парнтьор е със супер висок вирусен товар години наред и въпреки това не е заразил партьора си, но това нищо не значи обратното.

Искаш ли да рискуваш и да живееш в страх? Тогава не си слагай ваксина. Защото дори и да прекратиш тази връзка, не знаеш следващата дали няма да се окаже същата... или зъболекарят да не е използвал автоклав да стерилизира инструментите. Това се случва и в чужбина, потърси доклада на Европейския център по зарази и ще се изумиш, че къмто 20% от инфекциите стават в болнични заведения и при процедури (по спомен цитирам).

Ако обичаш и държиш на този човек и държиш на себе си, си сложи ваксина. Така се решава всичко. Тя се слага на новородени от 1992 г. и е най-доброто, което можеш да направиш за себе си, че и за децата си. Съжалявам, че аз не съм имала възможността да я сложа и вместо това да живея с хепатит В, но както да правиш, съдба. Ти обаче имаш избор.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Marion

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #3 -: Март 24, 2026, 11:50:39 »
Благодаря ви много за отговора!

Ще съм много благодарна ако помогнете с разчитане на изследванията и през двете години. Възможно ли е ХБВ ДНА да стигне 0 стойности? И ако стигне 0, заразен ли е все още?  Преподлагам, че вероятността да тръгне и в другата посока е същата, т.е. да се увеличава?

Относно ваксината, права сте и сериозно започнах да се замислям над това. Държа на този човек, но все още има много несигурност в нашата връзка. Опитвам се да преценя и да се информиран максимално.

Има ли възможност вирусът отново да стане активен и при какви обстоятелства?

Благодаря!

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3242
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #4 -: Март 24, 2026, 18:19:03 »
Вирусният му товар е нисък, но той се мени буквално всеки ден и ние няма как да знаем кога е нисък и кога висок. Ако е с нулев, то тогава на теория следва да е невъзможно предаването на вируса. Никой не знае защо и как се активира вирусът-може да е от стрес, съпътстващи заболявания, спад на имунна система или просто така..
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007