Здравейте, искам да задам няколко въпроса във връзка с хроничен хепатит б, който беше открит в моя приятел по време на даряване на кръв.След като разбрах, че има хроничен хепатит б бях шокирана. Той каза, че не е знаел за това и за него също е изненада. Аз веднага си направих изследвания и всичко е наред, слава богу. (Трите показателя бяха негативни)
Относно бъдещите ни взаимоотношения - на кръстопът съм. Да продължа с него или да прекратим връзката ни (живеем в различни държави). Аз съм сам родител, който отглежда две деца и имам доста изискваща кариера. Издържам двете си деца самостоятелно и не мога да си позволя да се разболея. Ваксини не искам да си слагам, организмът ми не е достатъчно силен на тази възраст (44). Силни чувства имаше и от двете страни, но след като отказах да спя с него това лято поради тревоги около този хепатит, той започна да се отдръпва от мен.
През 2024 изследванията му показаха:
HBeAg - 0.681 - Nonreactive S/CO;Anti-HBs - 0.06 mlU/ml;
HBV DNA - 2 762 (3,44) c/ml (ig)
HBV DNA 552 (2,74) IU/ml
HBsAg > 250
(+)positive
anti-HCV 0.14
antiHBe 8.17
Антрален ерозивен гастрит. Ерозивен булбит. Хроничен активен антрален гастрит, " фоликуларен " тип, начална жлезна атрофия.
Стеатоза на черен дроб
Започна лечение с трансметил.
Ето и последните негови изследвания от 2025, които показват че е неактивен носител:
ХБСаг - положителен, анти ХБс - 13.8, ХБеАг - отрицателен, Анти ХБе - положителен, ХБВ ДНА - 49 УИ/мл, Асат и Алат са в норма, и повишени показатели на холестерол, пикочна киселина, билиурбин и триглицериди. Чернодробни показатели са Ок.
Беше активен с алкохол и цигари, но сега е намали алкохола, започна диета и тренировки.
Заразен ли е когато е неактивен носител на хепатит б? Има ли възможност вирусът отново да стане активен и при какви обстоятелства? Какво са рисковете за мен? Какво бихте ме посъветвали? Съгласен е да ползваме предпазни мерки (кондом), но знам че това няма да го удовлетвори. Обича орален и анален секс, и това няма да е възможно, и в двете посоки. Мисля че е готов за компромис с това. За целуване - изпитвам страх да го целувам дълбоко и страстно както преди… Моля за съвет… Последния път когато отказах да го целуна страстно се разсърди… Неговото мнение и мнението на личната му лекарка е, че е напълно не заразен и че мога да съм напълно спокойна.
Във връзка сме от пет години, но с прекъсвания, предимно заради разстоянието. След контакт с него често ми се налагаше да пия антибиотик след това защото получавах някаква вагинална бактериална инфекция.
Моля за съвет!!! Благодаря! Как би изглеждала една дългосрочна връзка предвид тези обстоятелства?