Черният дроб > Статии и новини, свързани със здравето на черния дроб

 Кои медикаменти не е препоръчително да се приемат при хронични хепатити?

(1/2) > >>

Емануил Денков:
 В този топик предлагам да понапишем за медикаментите, които е препоръчително да избягваме, независимо дали сме на лечение или не. За да предотвратим и по-неприятни усложнения от рода на токсичен хепатит или енцефалопатия или просто увреждане и влошаване на нормалната функция на черния дроб. Предлагам всеки, който разполага с информация да я сподели и да направим листа с медикаментите след време!

Медикамент: АУЛИН
Причина: Противопоказания - Пациенти с нарушена чернодробна фукция.
                 Специални предупреждения  - Чернодробната функция трябва да се проследява внимателно при пациенти, лекувани с Аулин, които съобщават за симптоми, свързани с чернодробно увреждане, анорексия, гадене, повръщане, жълтеница и/или промени в чернодробната функция /увеличени трансаминази, свързан билирубин, алкална фосфатаза, γ-GT/. Да не се прилага при пациенти с хроничен хепатит, включително и алкохолен хепатит и цироза. Съществува потенциална възможност да предизвика енцефалопатия.

Медикамент: АНАЛГИН
Причина:Противопоказания - тежки чернодробни и бъбречни заболявания;

Коментар: Също съм чувал, че не е хубаво да се приемат аналгетици. Аналгетиците са лекарствени средства, създадени за да потискат болката. Биват два основни вида - наркотични и ненаркотични. Наркотичните се използват при силни болки - раждане, изгаряния, разкъсвания, рак и др. и се предписват краткотрайно или внимателно, понеже водят по лекарствена зависимост. Най-често се използват ненаркотичните, които имат и ефекта да намаляват високата температура, както и противовъзпалително действие. Най-ефективни са при комбиниране с други анаглетици.
Аналгетиците са два вида:

- Наркотични:
    * хероин / heroin
    * етилморфин / ethylmorphine
    * морфин / morphine
    * омнопон / omnopon
    * декстроморамид / dextromoramide
    * метадон / methadone
    * налбуфин / nalbuphine
    * пентазоцин / pentazocine
    * петидин / pethidine
    * пиритрамид / piritramine
    * римазол / rimazolium metilsulfate
    * тилидин / tilidine
    * тримеперидин / trimeperidine
    * кодеин / codein
    * фентанил / fentanyl

-Ненаркотични:
    * ацетизал (аспирин) / acetylsalicylic acid
    * аминофеназон (амидофен) / aminophenazone
    * норамидопирин (аналгин) / metamizole soduim
    * кетофенилбутазон / kebuzone
    * оксифенбутазон / oxyphenbutazone
    * фенилбутазон / phenylbutazone
    * парацетамол / paracetamol
    * фенацетин / phenacetin
    * индометацин / indometacin
    * сулиндак / sulindac
    * ибупрофен / ibuprofen
    * алкозин / alcozin
    * алнагон / alnagon
    * аналгин-хинин / analgin-chinin
Има и още много други медикаменти, които са в тази група и се препоръчват да се избягват.


Медикамент: Парацетамол
Причина: Противопоказания - продуктът не се пилага и при тежки чернодробни заболявания.

Коментар: Знам за за парацетамола, че се препоръчва от хепатолозите да се избягва изцяло както и продуктите съдържащи парацетамол Coldrex, Fervex,

Медикамент: Nimesil
Коментар: Не мога да посоча източници, но от европейската здравна комисия иска да забрани свободното разпространение на Nimesil и Aulin, защото е противопоказен за големи групи хора - деца, с бъбречни и чернодроби заболявания и мн. др.

Тетрациклини: група антибиотици, която също се препоръчва да се избягва.
Най-често използуваните тетрациклини са:

1. Метациклин. Той е със слаба чревна резорбция, излъчва се бавно и се приема през устата. Прилага се при инфекция на дихателните пътища, стомашно-чревния тракт и кожата;
2. Доксициклин. Той се резорбира много добре /до 90%/ след прием през устата. Денонощната доза се приема еднократно или двукратно;
3.Тетрациклин. Той се при лага мускулно,венозно или се приема през устата. Влиза в състава на комбинирания препарат тетраолеан /тетрациклин + олеандомицин/;
4. Окситетрациклин. Приема се през устата или се инжектира мускулно. Той е ефективен и срещу чревния паразит острица.

happy:
Извинявам се, ако бъркам темата, но като не може да приемаме парацетамол и производни, какво да ползваме за сваляне на температура и против грипове и т.н. тогава? Освен да кажем някакви мехлеми с ментол и евкалипт и т.н

irka:
И аз се обърках вече! Досега избягвахме ибупрофена и залагахме на парацетамола, а сега с какво ще трябва да се лекуваме при нужда, не знам!?

Да не говоря колко аналгина и аулина е изпил мъжа ми напоследък, защото доста често го боли главата! :-\

Все пак си мисля, че когато човек е болен, едва ли е толкова неприемливо да използва някой от изброените лекарства! По-добре веднъж - два пъти в годината да пиеш дадено лекарство, за да се излекуваш, отколкото да станат усложнения заради нелекуването на дадена болест, пък дори и настинка да е! :)

Емануил Денков:
Въпроса тук е да се избягват. Не става въпрос при нужда. Естествено че могат да се използват, но не е желателно. Аз лично винаги съм бил противник на медикаментите. Никога не съм пил парацетамоли, немизили и пр.(слава Богу като се има в предвид че съм бил болен, а съм нямал идея). Като съм имал настинка, винаги пия 50 чая, хапвам на сила супичка вземам 1 аналгин с 1 аспирин и еин центрум, обличам 2 пижами с няколко чифта чорапи и включвам термо одеало или си правя грейка и си лягам. Изпотявам се като за свтовно, но на сутринта съм нов човек. Това да ми се случи максимум 1 път в годината!

И си мисля че благодарение на това съм толкова здрав. Като по-малък просто отказвах да приемам антибиотици и медикаменти. Въпреки че често страдах от отити (възпаление на ушите) и който е боледувал знае какви ужасни болки са. Но стисках зъби и си наливах тпъл зехтин и риванол в ушите (баба ми го правеше) и ми минаваше сравнително бързо без антибиотици!!!!

Аз по принцип винаги съм съветвал за избягването на каквито и да е медикаменти! Даже аспирин. Човек може да прецени кога настинката е сериозна и трябва да се действа и кога не. Има хора за кашлица почват кодеини, аантибиотични сиропи за кашлица и пр.

Започнах този топик да ви посъветвам от какво да се пазите. Но не съветвам човек с 39+ температура да не приема немизил :)

Просто при следващата настинка се замислете дали е нужно да се обсипете с лекарства... ;)

rosica:
Аз смятам,че преди да вземеш едно лекарство трябва да прочетеш какви противопоказания И какви странични действия има.ВИНАГИ СЕ СЪВЕТВАМ С ЛЕКУВАЩИЯ МЕ ГАСТРОЕНТЕРОЛОГ!По принцип ако имаш хепатит трябва да внимаваш кокво пиеш тъй като всичко се преработва в черния дроб.Не случайно го наричат най-голямата човешка лаборатория.
Роси

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия