Черният дроб > Статии и новини, свързани със здравето на черния дроб

 Черният дроб: Парацетамол и Вашия черен дроб

(1/1)

Мери_:
Автор: Liz Highleyman, Alan Franciscus
Дата: май 2009
 
Обезболяващото лекарство ацетаминофен (също познато под името парацетамол) е едно от най-добре продаваните лекарства, които могат да се купят без рецепта (over-the-counter medications). Той се използва от повече от 200 милиона американци всяка година. Продава се под много търговски имена, включително Тиленол (Tylenol), и е съставка на близо 200 медикаменти, в които се включват както лекарства, продавани без рецепта (като Excedrin, Midol, NyQuil, и Sudafed), така и лекарства, изписвани с рецепта (като Vicodin).
 
Опасен ли е в каквато и да е доза?
Повечето хора са в риск от чернодробно отравяне само ако приемат повече от нормалното препоръчително количество ацетаминофен (acetaminophen). Повечето случаи на възникнало чернодробно увреждане са се случили при хора, които са взели повече от 10-15 грама - (максималната препоръчителна доза е 4 грама на ден за човек без цироза). Много от посещенията на спешни отделения, както и смъртните случаи, свързани с отравяне с парацетамол (paracetamol), са възникнали вследствие на индицентни или умишлени предозирания (например, опити за самоубийство).
 
Но някои от хората са по-податливи към отравяне с парацетамол и могат да получат чернодробно увреждане, дори и при прием само на препоръчителната доза от лекарството. Проучване, проведено от Американската агенция по храните и лекарствата (U.S. Food and Drug Administration - FDA), е показало, че около 20% от хората с ацетаминофен-свързано чернодробно натравяне, са приели по-малко от препоръчителното дневно количество. За други хора, опасната доза не е много по-висока от препоръчителната доза, т.е. „прозореца” между терапевтичната и токсичната доза е по-малък при парацетамола, отколкото при много други лекарства. Някои експерти също вярват, че приема на парацетамол в продължение на няколко поредни дни, може да причини опасно натрупване на лекарството в тялото.
 
По-вероятно е парацетамола да предизвика чернодробна токсичност (liver toxicity) в дози, близки до нормалните, когато се използва от хора, които пият алкохол. В действителност, хората които пият редовно алкохол, може да са по-предразположени към чернодробно увреждане, дори ако те не консумират алкохол и парацетамол по едно и също време. Изглежда, че има увеличен риск, дори и когато хората приемат парацетамол няколко часа (или в някои случаи дори повече), преди или след прием на алкохол. От средата на 90-те години на миналия век, в упътването на Тиленол (Tylenol) е добавено предупреждение за опасността от употребата на алкохол по време на приема на медикамента.
 
Сегашният етикет на Тиленола е доста по-конкретен относно ефектите, свързани с комбинирането на парацетамол и алкохол:
 
Предупреждения
 
Предупреждение относно алкохола: Ако консумирате 3 или повече алкохолни напитки всеки ден, попитайте Вашия лекар дали трябва да приемате парацетамол или някакви други обезболяващи, или лекарства срещу настинка. Парацетамолът може да причини чернодробно увреждане.
 
..........................

Цялата статия може да прочетете на сайта на сдружение ХепАктив: Черният дроб: Парацетамол и Вашия черен дроб

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия