Автор Тема:  Един уплашен човек  (Прочетена 82423 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Мери_

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2373
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Един уплашен човек
« Отговор #45 -: Юни 30, 2011, 20:54:34 »
Здравей!

Искаше ми се това изследване - НВV DNA - 7960 IU/ ml да е в други мерни единици, но дори и при тези стойности според мен е най-добре да не прибързвате със започване на лечение.
Непременно се консултирайте с още един специалист, както ти е писала и Анитка!

Цитат
Тези, които са негативни за HBeAg и имат HBV DNA вирусен товар от 2,000 IU/mL или по-висок, също трябва да бъдат проследявани често и да бъде обмислено започването на терапия.

Цитатът е от тази статия - Какво е HBV DNA и как се измерва?

Да бъдат проследявани често  не означава незабавно започване на лечение, особено след като няма никакво увреждане на черния дроб все още.
Освен това никой лекар не би могъл да предскаже какъв ще е отговора на лечението от пациента и дали след спиране на лечението нещата вместо да се по-добрят, няма да станат по-лоши!
Много е трудно да се даде еднозначен отговор на този въпрос и именно затова пациента трябва да бъде информиран преди да започне каквото и да е лечение - какво може да се случи и какъв е процента на успешно излекуваните с хепатит В.
Лекарите все нямат време да информират болните за това - какъв е риска от едно лечение, какви са страничните ефекти от него, какви са шансовете да се излекува напълно болният след провеждане на лечение, какво ще се случи след спиране на лечението, при положение, че от касата и по програми леченията са винаги с раен срок, а особено при хепатит В с отрицателен HBeAg антиген - лечението трябва да е до живот! Колко ще ни струва лечението, ако се наложи сами да си го финансираме, след като изтече срока на безплатното лечение?

Този форум и сайтът на сдружение ХепАктив има за цел да информира пациентите, а те сами трябва да вземат решение, заедно с лекаря на който са се доверили, кога и дали да изобщо да се лекуват!

Трудно се взема такова рлешение и именно затова трудно се дават съвети в този случай.

Надявам се да съм ти била полезна с разсъжденията си и дано не съм те объркала още повече! Нещата при хепатит В са наистина непредсказуеми и затова според мен не е нужно да се бърза!

Поздрави,
Мери
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Persona

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 108
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Има близък с хепатит B
« Отговор #46 -: Юли 02, 2011, 12:24:55 »
Здравейте!
Ние се ориентирахме към София. Моя близка ме насочи към Правителствена болница и доц. Василева, тъй като доколкото разбрах Университетската болница "Ив. Рилски" и "Св. Марина" във Варна работят в много тясно сътрудничество и това ме притеснява донякъде. Не успях да намеря отзиви, надявам се, че някой ще сподели, ако е имал близки срещи с доц. Василева, а и не толкова близки.

Мери, благодаря ти за отговора. Опитвам се да се образовам и изчетох всичко в началните теми за хепатит Б. Искам да те попитам това, че моето момче е негативен за HBeAg, лошо ли е или е добро, и това да не ти се откриват "е" антитела и да си негативен за HBeAg едно и също ли е или не?

Успех на всички от нас!

Неактивен anita

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Публикации: 2988
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #47 -: Юли 02, 2011, 13:00:17 »
Не би трябвало да имаш притеснения относно болница Иван Рилски. Досега никой не е изказал каквито и да било съмнения спрямо доц. Антонов.
За болница Лозенец мисля, че един двама само са споделяли, че се лекуват там.

Неактивен tetibulka

• Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Има близък с хепатит C
« Отговор #48 -: Юли 02, 2011, 15:45:59 »
Цялата клиника по гастроентерология в болница Рилски е много свястно място. Като изключим каката от приемния кабинет, която не че е лоша, ама си има обичая да поовиква пациентите (дисциплина трябва да има, човек все пак трябва да е наясно, че и там е под шапката на родната здравна система  :wink3:), а и строгия тъмничен режим, който наложиха през последната година. Аз съм доволна от тази болница, а имаме вече не знам колко точно хоспитализации там (над 15 при всички положения) от 2008 насам. Аз имам много добро общуване с доцент Антонов, мъжът ми и доцентът понякога зациклят (тогава се намесвам аз), но проблемът е, че мъжът ми е много тежък за общуване - чува трудно и разбира бавно. Може и да попиташ как за 3 години не успяха да ни излекуват, като са толкова добри - ами просто в нашия случай целта е да ни държат в добро състояние достатъчно дълго време (голямата цел е май 2012), което им се получава засега.
Сефте чувам да си сътрудничат с варненската болница.

Правителствена нямат много голям опит с хроничните хапатити.
Четири са болниците в София, които интензивно работят с пациенти с хронични хепатити - Александровска, Рилски, Токуда и ВМА.
Но ти решаваш - ако познатата ти си е лекувала хроничен хепатит в Лозенец и е доволна, ОК. Ама ако е доволна от лечението на нещо друго, не знам доколко е от значение за теб.

Дани
« Последна редакция: Юли 02, 2011, 16:11:46 от tetibulka »
Hang in there.

Неактивен qiqi

• Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 845
    • Профил
« Отговор #49 -: Юли 03, 2011, 10:44:50 »
 Съмняваш в Рилски,не знам къде би намерила по- добри специалисти.

Неактивен nejat68

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 15
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон + рибавирин
« Отговор #50 -: Юли 03, 2011, 19:16:39 »
ако имаш пари намери най-добрите специалисти вън от БГ, но ако нямаш...най-доброто което ще намериш у нас е специалистите в УБ'Свети Иван Рилски'

Неактивен Persona

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #51 -: Юли 04, 2011, 19:24:43 »
Благодаря ви за насоката, благодаря на Бога, че влязох в този форум всеки ден :flowers:
Кажете доц. Антонов преглежда ли на частно и ако да каква сума да си приготвим горе-долу?

ПП: nejat68, за съжаление не разполагам с такива средства и съм в плен на родното здравеопазване...

Неактивен Мери_

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Публикации: 2373
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #52 -: Юли 04, 2011, 20:01:15 »

Искам да те попитам това, че моето момче е негативен за HBeAg, лошо ли е или е добро, и това да не ти се откриват "е" антитела и да си негативен за HBeAg едно и също ли е или не?

Успех на всички от нас!

Това да не ти се откриват "е" антитела и да си негативен за HBeAg  е едно и също! По принцип негативирането на "е" антигена се случва след като човек премине от фазата на имунен толеранс към фазата на неактивно носителство. В този случай негативирането на е - антигена е добър знак и води до период, в който нивото на копията на вируса в кръвта намалява драстично и доста хора остават дълго време в тази фаза на болестта.

Цитат
Трета фаза: имунната система на заразения се справя с инфектираните хепатоцити и вируса на хепатит В. Вирусната репликация не се появява отново и може да се открие anti-HВeAg (антитяло срещу ядреният антиген). Нивата на вирусната ДНК са по-ниски до липсващи, а аминотрансферазите (АсАТ и АлАТ) са в нормални граници. В този стадий настъпва включване на ДНК на вируса в ДНК на чернодробната клетка на гостоприемника. HBsAg все още се съдържа в серума. Има 3 възможности за изход от фазата на неактивно HBV носителство. Повечето носители (70-80%) остават за неопределено време във фазата на неактивно носителство. 10-20% от болните могат да имат веднъж или повече пъти връщане към HBeAg – положителния стадий, обикновено съпроводено със завишаване стойностите на АлАТ, което води до активиране на чернодробното възпаление. Неопределена част от другите развиват anti-HBe – положителен хепатит, за който са характерни завишени нива на аминотрансферазите, HBV DNA – по-малко от 105 copies/mL. (или 20 000 IU/ml) и активно чернодробно заболяване. Тези хора с хроничен anti-HBe – положителен хепатит могат да имат последователно влошаване и подобряване в болестното си състояние и симптоми, които да доведат до цироза.

Четвърта фаза:  HbeAg отрицателен хепатит В може да бъде следствие от сероконверсия на HBeAg към anti-HBe по време на имуно-реактивната фаза и да се изяви в следващата фаза. Тя се характеризира с периодично реактивиране на хепатита, най често с флуктоации на аминотрансферазите и активиране на хепатита.
Тези пациенти са HBeAg-негативни, и имат вариант на HBV с core или precore мутации. HBeAg негативния хроничен хепатит В се свързва с ниска скорост на продължителна спонтанна ремисия на болестта. Важно е дя се знае, че понякога е трудно разграничаването от пациентите с неактивно заболяване (неактивно носителство).
Каква е разликата между неактивните носители и пациентите с активен HBeAg отрицателен хепатит В? Неактивните носители имат добра прогноза с много малък риск от усложнения, докато тези с активен HBeAg отрицателен хепатит имат голям риск от прогресиране на заболяването и напредване на чернодробната фиброза, цироза и последващи усложнения като декомпенсирана цироза и рак на черния дроб.
Нужно е внимателно проследяване на тези пациенти, включващо аланин аминотрансферазата (ALT) и HBV DNA нивата на всеки 3 месеца. Обикновено при забелязване на флуктоации са признак за активиране на заболяването.

Цитатът е от тази статия - http://www.hepactive.org/content/articles/general_information/hepatitis_types/hepatitis_b

Така, че еднозначен отговор - дали е по-добре или по-зле да има човек отрицателен е-антиген няма еднозначен отговор. Ако състоянието на неактивно носителство продължи дълго, то тогава човек може да умре с вируса, но не и от него!
Всичко е много индивидуално и основно зависи от имунната система и нейните способности да държат вируса във възможно най-ниски нива, така, че той да не нанася големи вреди на черния дроб.

Според мен на приятелят ти в момента му е нужно време, за да се проследи какво се случва с ензимите и броя на копията за един по-дълъг период от време. Тъй като той няма още някакво сериозно увреждане на черния дроб, нито пък копията са от нива - милиони и милиарди - не би трябвало да прибързва със започване на лечение, което никой не може да каже как ще подейства.

Според мен Иван Рилски е една от най-добрите клиники и не бива да се притесняваш от консултация с доц. Антонов.

Поздрави,
Мери

Неактивен tetibulka

• Осем години.
    • Профил
« Отговор #53 -: Юли 04, 2011, 20:15:11 »
Благодаря ви за насоката, благодаря на Бога, че влязох в този форум всеки ден :flowers:
Кажете доц. Антонов преглежда ли на частно и ако да каква сума да си приготвим горе-долу?

Доцентът преглежда само в Рилски, няма си частен кабинет. Единият вариант е да се запишеш по телефона и да отидеш с талон номер 9 по ЗК, а другият вариант е да се запишеш и да отидеш пак на същото място, но да си платиш прегледа - струваше 40 лева през 2009, не знам да има някакво драстично увеличение.

За съжаление, аз нямам телефона за записване, но все някой ще го каже. Можеш да пишеш и ЛС на ели13(на латиница се пише ели), тя е може би човекът, който най-скоро се свързва с него.

Дани
Hang in there.

Неактивен Rumi_

• Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1544
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
« Отговор #54 -: Юли 04, 2011, 20:58:54 »
Здравей Персона, ето  тел. на сестрата на доц. Антонов - 0888 244 908. Аз звънях преди 20.06.2011г. Свободният прием при него е 40лв. Успех!

Неактивен Persona

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #55 -: Юли 04, 2011, 21:06:26 »
Благодаря за пореден път!
Rumi_,  :flowers:

Дани, винаги си тук, за да подкрепиш и да информираш  :flowers:

Мери_, явно капацитетът ми не е достатъчен, за да проумея и да си обясня нещата въпреки желанието ми. Четох няколко пъти, но не става. Трябва да се доверя на специалистите колкото и да ми е трудно - съдбата ни е в чужди ръце...

Това е от мен, ще ви пиша, след като се консултираме, ако има с какво да съм полезна.

На всички пожелавам успех!

Неактивен tetibulka

• Осем години.
    • Профил
« Отговор #56 -: Юли 04, 2011, 22:43:46 »
Умница си ти, Персона.
Ориентираш се съвсем добре.
Пиши след прегледа, моля те.
Много ми се иска да разбера дали доцентът ви е казал същото, което аз си мисля (което е приблизително това, което Мери казва, но аз понеже съм на светлинни години от нея по информираност за В, не се осмелих въобще да го формулирам).

Дани
Hang in there.

Неактивен Buba

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 304
    • Профил
  • Резултати: Неуспешно
« Отговор #57 -: Юли 05, 2011, 09:01:36 »
Дани, извинявай че съм пропуснала тази информация, но какво се очаква да се случи през "май 2012"? (сори, че въпросът не е свързан с темата)
Persona аз също мисля, че вървиш по правилния път, още едно мнение ще ви даде повече увереност, въпреки че честото общуване с лекари и посещения на болници носи допълнителен стрес. Жалко, че така и не ви изясниха какво беше това лечение, и което ви предлагаха да започнете незабавно и което при отказ ще бъде "безвъзвратно загубено".

Неактивен Persona

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #58 -: Юли 05, 2011, 09:29:41 »
Buba, изясниха ни. Става дума за Виреад и Плацибо и наистина за принуда не мога да говоря, но за явна груба манипулация и укриване на информация със сигурност! Коцев лично е потърсил по име моя човек в болницата, вкарал го е в една стая да го убеждава, вече споделих с какви думи, и на неговия отговор, че има нужда да се посъветва с близките му казал, цитирам : "Какво ще се съветваш с близките си, решението си е само твое". Да не говорим, че след като му е изрично казано, че имаме планове за дете, е коментирал, че тези хапчета не пречили при мъжете и да не се притеснява. А в информираното съгласие, пише, че е недопустимо и веднага те изключват от програмата. Това е Коцев!!!

Неактивен tetibulka

• Осем години.
    • Профил
« Отговор #59 -: Юли 05, 2011, 22:42:52 »
Дани, извинявай че съм пропуснала тази информация, но какво се очаква да се случи през "май 2012"? (сори, че въпросът не е свързан с темата)

Нищо, свързано с борбата с хепатита в национален и международен план. :laugh:
Просто преди почти три години си обещах, че ще направя така, че и двамата да сме годни да пием по една чаша вино на абитуриентския бал на дъщеря ни. И си гоня целите.

Дани
Hang in there.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007