Автор Тема:  Тенофовир с изтекъл срок на годност  (Прочетена 4423 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен dodi

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 63
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Здравейте, аз съм с хепатит Б и се лекувам с Тенофовир зентива. Имам следното питане. Днес отидох да си взема поредната опаковка от лекарството. На кутията пише годност до 06.2020 г., а аз трябва да го пия до 07-08.07. Понеже още мин. месец забелязах това и отново попитах в аптеката. От там ми казаха, че са говорили с вносителя и са им отговорили, че нямали внос, чак другия месец очаквали внос на лекарството. Незнам обаче, дали е нормално да пием лекарство с изтекъл срок на годност, все пак е силно и скъпо лекарство. Искам да попитам, някой има ли го този проблем и дали можем да разберем дали след изтичане срока на годност , лекарството действа.

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 148
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Тенофовир с изтекъл срок на годност
« Отговор #1 -: Юни 04, 2020, 12:01:43 »
Използвал съм ефективно лекарства с изтекъл срок преди години, например аналгин, а рекордът ми е с един Ваготил, който ползвах за афти в устата, ефективен беше до 2018г, когато свърши, а срокът му беше изтекъл през 2001г.  :laugh:
Вярно, че съм габровец, но не намерих по-ефективно средство и си го ползвах до края, жалко че вече не го продават. Та ако няма друг, който да сподели информация точно за Тенофовир-а, бих дал съвет да не се притесняваш за ефективността, според мен по-важно за самото лекарство е подходящото му съхраняване - сухо, тъмно и не горещо, каквото обикновено напътствие се дава за съхранение. Намерих и статия подкрепяща горното, но на английски: https://www.reuters.com/article/us-health-medications-expiration/expired-drugs-may-remain-effective-safe-to-use-in-a-pinch-idUSKCN1Q92EL - с една дума, срокът на годност е застраховка за компанията производител, в който е 100% е сигурна за ефективността му и предвид това е логично да предположим, че ще дадат по-кратък срок от реално ефективния, защото самото лекарство не може да спре да действа в точно определен момент. Разбира се, това не важи за някои специфични средства, като пробиотици с живи бактерии и т.н., но те са друга бира.
Успех желая!
« Последна редакция: Юни 04, 2020, 12:07:15 от hristo_gb »

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3183
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
« Отговор #2 -: Юни 04, 2020, 13:59:28 »
Аз също пия с изтекъл срок на годност тенофовир зентива, няма проблем до 6 м след датата.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен dodi

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 63
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
« Отговор #3 -: Юни 04, 2020, 14:50:46 »
Благодаря Силвана, значи няма проблем да го пия.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007