Автор Тема:  Диета  (Прочетена 8413 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Krasimir1111

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 13
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит C
Диета
« -: Ноември 25, 2021, 17:17:26 »
Здравейте искам да попитам каква диета се спазва при хроничен хепатит ц хроничен гастрит и цероза ,която имам .

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3183
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Диета
« Отговор #1 -: Ноември 29, 2021, 11:42:32 »
 Би трябвало лекуващия лекар да ти е казал кои са позволените и забранените неща? Храната при хепатит С няма кой знае какво значение, но цирозата изисква хранителен режим:

- без мазно
- никакъв алкохол
- прием на леки протеини - пилешко, риба
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Krasimir1111

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #2 -: Ноември 30, 2021, 12:15:12 »
искам да попитам при цероза може ли да се пият млечни продукти и кафе или тестени като макарони и спагети

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 148
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
  • Резултати: Успешнo
« Отговор #3 -: Ноември 30, 2021, 14:26:44 »
За млякото не би трябвало да има проблем, стига да е максимално истинско, а не с разни заместители с каквито изобилства пазара. Ако прекалено прилича на кремче, няма цвик и не се разваля - не е добро :)
Може да добавиш и овесени ядки към киселото мляко.

За тестените може, но да не са от бяло брашно, а пълнозърнести...

Кафето е по-сложно - на много места съм чел, че е полезно както за черния дроб, така и за облекчаване на хепатит ц, но в умерени количества. Поне избягвай да го пиеш на гладно, особено ако имаш проблем със стомаха.

Като цяло при цирозата общо взето заместител на белтъчините се явяват въглехидратите - т.е. тестени, кафяв ориз, картофи... с месото внимавай, защото се натрупва амоняк... млякото също е белтъчина, затова не прекалявай и с него.

Неактивен Krasimir1111

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #4 -: Ноември 30, 2021, 16:40:53 »
 Искам да ти питам преди да почнеш лечението имаше ли билки в ребрата и гърба и наи вече в гърдите предружено с сърцебиене и умора и отпадналост .

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #5 -: Декември 06, 2021, 19:11:19 »
Извинявай, късно съм видял че си писал. Имах под ребрата от черния дроб понякога тежест, а умора и отпадналост имах доста силни. Сърцебиене понякога също. Хепатит Ц може да засегне много органи не само черния дроб.

Неактивен Krasimir1111

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #6 -: Декември 08, 2021, 00:47:33 »
При мене всичко започна в края на март ,когато както си лижах на леглото получих силни болки в гърба и сърцебиене след ,което след няколко дни отидох на кардиолог там не откриха нищо сериозно освен исхемична болест на сърцето ,но дори не ми изписаха хапчета след което и рутинни тестове открих хепатита при мен освен умората и сърцебиенето и от време на време и треперене имам и болка в гърдите от време на време ,но всичко започна в края на март дотогава нямах никакви оплаквания и при тебе ли беше така .Имам и няколко въпроса правен ли ти е фиброскан и какъв ти е резултатът и освен това имаш ли и гастрит ,а ваксини за хепатит б и ковид слагал ли си или не .извинявам за дългият пост .

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #7 -: Декември 09, 2021, 10:49:30 »
Мен през 2019-та началото на лятото ме хванаха, но с други симптоми, а имах и придружаващи заболявания. Общо взето се чувствах като отровен, с усещане като постоянен махмурлук без да близвам алкохол от години, но това ми състояние се засили 1-2 месеца след прием на антибиотик, защото все нещо като болен се чувствах и една лекарка ме принуди да го пия без нужда. Имах проблем с очите също, треперене постоянно, даже едното око ми трепкаше около месец... кашлица постоянна... но аз съм и пушач.
Отидох при личната - тя ми пусна кръвни, тогава се оказа че АЛАТ, АСАТ и ГГТ са 2-3 пъти над нормата и после общо взето сам се сетих (като взех да чета), че може да е хроничен хепатит, изследвах се за Б и Ц и Ц-то беше положително. После в Токуда - фиброскан, оказа се че съм с Ф2 (средна фиброза), имах проблем със стомаха, но не е било гастрит, а от самия черен дроб, понякога човек си мисли, че е от стомаха, а се оказва, че ако не работи добре черния дроб се маскира като стомашно заболяване, а и всъщност той отговаря за ензимите при храносмилането, така че може да възникне и стомашен проблем. Отделно при цироза имаше и някакви проблеми допълнителни - разширени вени се получават в стомаха, може това да е при теб.
Та аз спрях всякакви химии, кафе и прочие, много плодове и зеленчуци, но май от тях пък гъбясах (прекалявах с плодовете, а те имат повече захари)... както и да е... пих и Хепамерц, който личната ми изписа, но не знам дали е било правилно, но пък тогава за първи път от години след 2-3 седмици прием се почувствах без мъгла в главата и по-свеж. Не знам дали е било от хепамерца или диетата, която си наложих. Оказа се че това се изписва точно за подобряване на състоянието при енцефалопатия при цироза (т.е. токсини в мозъка, заради неспособността черния дроб да ги изчисти).
После пих зепатиер и хепатита изчезна, но не и всички симптоми - оказа се, че съм имал завишен калций (в Токуда не бяха го пускали това и нямаше как да знам), и от него още симптоми, които не ми минаха. Това лято се оперирах от паращитовиден аденом, който е причинявал повишения калций, така че не съм съвсем типичен случай и при всеки е индивидуално.
Не съм си слагал никакви ваксини, защото при мен явно химикалите ме удрят по-силно, отделно имам завишени лимфоцити от години, нещо което не се оправи след лечението и не знам дали нямам някакво допълнително имунно объркване, затова и не смея да си слагам ваксини.
Но това, не значи че ти не трябва да слагаш, въпреки, че аз лично в твоето състояние бих се пазил от всякакви излишни токсини и химикали...
Та хапчетата (зепатиер) ще помогнат да се махне хепатитния вирус, който ти е прецакал черния дроб, но самия черен дроб и останалите неща, които са се увредили, ще трябва да ги лекуваш и да се пазиш допълнително с диети.
Всъщност черния дроб може да се възстановява, но най-вече с правилна диета, почивка, умерени упражнения и движение и спокойствие :) Хубавото е, че поне няма да се уврежда допълнително от самия вирус, затова е важно да се мине това лечение и да се изчисти.
« Последна редакция: Декември 09, 2021, 13:45:33 от hristo_gb »

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007