Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Специалистите отговарят => [НЕАКТИВЕН РАЗДЕЛ] доц. д-р Красимир Антонов отговаря на пациенти => Темата е започната от: ralka в Януари 05, 2010, 14:15:16

Титла: Обостряне на псориазиса по време на лечение
Публикувано от: ralka в Януари 05, 2010, 14:15:16
Честита Нова Година!
Пожелавам на Вас и целият Ви екип много здраве и професионални успехи!

Бях диагностицирана с хроничен хепатит ц (генотип1), преди близо две години, като започнах лечение с пелигриран интерферон и рибавирин преди 8 месеца. Също така страдам от Псориазис от 16 години. Месец след започване на лечението се прояви страничен ефект обостряне на псориазиса, като от слабо изразени плаки в областта на тялото и скалпа до 70% покритие на тялото.  Беше ми предписана фототерапия (UVB), за контрол на псориазиса, от която ефекта е задържане на разпространението.  До момента резултата е 60% покритие на тялото, като се разпространява и  в областта на лицето, където лечението е много деликатно и при мен без ефект.

Въпросът ми е, дали сте имали пациенти с псориазис и хепатит, подлагани на лечение с интерферон и рибавирин и ако да, как сте поддържали обострянето на псориазиса?
Титла: Re: Обостряне на псориазиса по време на лечение
Публикувано от: Габриела Бонева в Януари 07, 2010, 19:45:26
Доказано е че наличиета на изразен псориазис е противопоказание за провеждане на терапия с интерферон.Тя може да бъде проведена при пациенти с слабо изразен псориазис при стриктен контрол.При влошаване на псориазиса терапията трябва да бъде прекратена.Ние имаме пациенти с псориазис,които лекувахме с интерферон.Терапията не доведе до  рязко влошавене на псориазиса,както се е случило при вас.Затова решението за лечение трябва да се базира на комплаксна оценка на пациента с баланс на полза - риск.
Титла: Re: Обостряне на псориазиса по време на лечение
Публикувано от: ralka в Януари 08, 2010, 14:44:33
Благодаря ви за отговора!

При мен псориазисът  беше слабо изразен преди започване на интерфероновата терапия.
Да, има случаи на прекратяване на терапията, но след консултация с дерматолог и лекуващият ме хепатолог  достигнахме до решение, че терапията ще бъде продължена, като 4 пъти седмично се подлагам на ултравиолетова терапия за подтискане разпространението на псориазиса, придружена с външно прилагане на медикаменти.

Въпросът ми е какви са рисковете, които налагат  прекратяване на интерфероновата терапия при влошаване на псориазиса?