Автор Тема:  Как влияе пушенето върху прогресирането на хепатит С?  (Прочетена 2380 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Мери_

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доцент
 • *******
 • Публикации: 2373
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Интерферон
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Хроничен хепатит B
Автор: Liz Highleyman
Дата: март 2010
 
На всеки вече е известно, че тютюнопушенето е опасно за здравето. Но хората с хепатит С имат още по-основателна причина да се откажат от този навик, тъй като пушенето е свързано с прогресиране на чернодробното заболяване и евентуално с по-лош отговор на лечението.
 
Тютюнопушенето е в основата на около един от всеки пет смъртни случая в САЩ - в това число водещи убийци като сърдечно-съдови заболявания и рак. Въпреки че е на първо място като предотвратима причина за смърт, от тютюнопушене умират повече американци отколкото от пътно-транспортни произшествия, ХИВ/СПИН, убийства и самоубийства взети заедно, според Американското дружество за ракови заболявания (American Cancer Society).
 
Тютюнопушене и прогресиране на болестта
 
Една от основните функции на черния дроб е преработване и детоксифициране на химикалите, които постъпват в тялото. Някои от вредните последици от цигарите се причиняват от самия никотин, докато други се дължат на въглеродния окис (моноксид), катрани и други токсини, съдържащи се в цигарения дим.
 
Тютюнопушенето се отразява на целия организъм. То се свързва с възпаленията, които играят все по-голяма роля в редица хронични прогресивни болести включително сърдечно-съдови заболявания и нервно-когнитивни увреждания.
Доказано е, че тютюнопушенето увеличава некровъзпалителната или хистологична активност в черния дроб, която е индикатор за съществуващо увреждане (поражение). Аланин трансаминазата (ALT) е класически биомаркер за възпаление на черния дроб. Едно френско проучване е установило, че вероятността от повишаване на ALT при лицата с хроничен хепатит С расте както с броя на изпушените цигари на ден, така и с броя на годините през които лицето е пушило.
 
Също така изглежда, че тютюнопушенето стимулира фиброзата (разрастване на съединителна (фиброзна) тъкан, когато черният дроб се опитва да се възстанови). Освен това, изследвания при животни и хора са показали, че пушенето е свързано с чернодробната стеатоза или натрупването на масти.
 
Като цяло, прогресирането на чернодробното заболяване при пушачите е по-лошо отколкото при непушачите, независимо дали то се дължи на хроничен хепатит С или В, алкохолна цироза, болести на затлъстелия черен дроб, които не се дължат на злоупотреба с алкохол (non-alcoholic fatty liver disease - NAFLD)) или други причини. Но данните от конкретни проучванията са противоречиви, а понякога и несъвместими. Например, едно неотдавнашно проучване, публикувано в Scandinavian Journal of Gastroenterology е установило, че пушенето е свързано с тежка фиброза и стеатоза при хора с хроничен хепатит С, но не и с хепатит В.
 
Механизмите, чрез които пушенето допринася за увреждането на черния дроб, не са напълно изяснени, но изглежда, че роля играят оксидативният стрес и промени в нивата на цитокините (химически куриери). Например, тютюнопушенето води до увеличено производство на провъзпалителните цитокини интерлевкин 1 (IL-1), IL-6 и алфа- фактор на туморна некроза, както и активиране на Т-клетките.
 
През 2006 г. A. Dev и колегите му съобщиха, че в едно проучване на 170 пациенти с хроничен хепатит С, пушачите са имали значително повече фиброза отколкото непушачите; 21% от пушачите са имали резултати F3 или F4 по Метавир (индикация за напреднала фиброза или цироза), в сравнение с 14% от непушачите. Хипотезата на изследователите е, че ниските нива на кислород, дължащи се на тютюнопушенето, вероятно водят до увеличена изява на съдово-ендотелен растежен фактор (VEGF) и VEGF-D на цитокини и техните рецептори. При многовариантен анализ повишеният VEGF-D наистина се оказал независим предиктор за по-тежка фиброза.
 
Тютюневият дим също така е канцерогенен, т.е. причинява рак. Това може да се дължи на пряка токсичност към клетките, намеса в тумор супресорните (потискащи) гени и потискане на Т-клетките, които отговарят за наблюдаването и премахването на злокачествени клетки. Въпреки че най-често се свързва с рака на белия дроб, многобройни изследвания показват, че пушенето увеличава също и риска от първичен рак на черния дроб.
 
Изглежда че при хората с НСV пушенето и хроничната вирусна инфекция имат синергичен ефект, който допринася за хепатоцелуларен карцином (HCC). Според скорошно проучване, направено от M. Hassan и колеги, редовното пушене на цигари (но не и дъвченето на тютюн, смъркането, пушенето на пура или лула) е свързано с НСС при мъжете. Нещо повече, пушенето на цигари действа едновременно с и подсилва въздействието на хроничния НСV при мъжете, което води до 136-кратно увеличение на риска. Сродно проучване в Италия, проведено от S. Franceschi и колеги установява, че тютюнопушенето като цяло не е свързано с риск за НСС, но повишава тази вероятност при хората с вирусен хепатит.

...................................

Цялата статия може да прочетете на сайта на сдружение ХепАктив: Как влияе пушенето върху прогресирането на хепатит С?
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007