Автор Тема:  19-ти май 2010 - Световен ден за борба с хепатита  (Прочетена 3106 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5566
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
19-ти май 2010 - Световен ден за борба с хепатита

На 19-ти май 2010 година беше отбелязан за трета поредна година Световния ден за борба с хепатита. Световния ден за борба с хепатита е инициатива на Световния хепатитен алианс (World Hepatitis Alliance  - WHA). Това е инициатива, създадена от пациенти, като в дългосрочен аспект целта на кампанията с отбелязването на този ден, е да подобри превенцията срещу нови инфекции, както и да увеличи ползите за здравето на хората, живеещи с хепатит B и C.

Световният хепатитен алианс е неправителствена организация, представляваща повече от 280 пациентски групи на хора с хепатит B и C от целия свят. Тя се управлява от управителен съвет, избран от пациентски групи от седем световни региони: Европа, Източно Средиземноморие, Африка, Северна Америка, Латинска Америка, Австралазия, и Западен Пасифик. Една от основните цели на организацията е чрез подобряване на информираността, превенцията, грижите, подкрепата, и достъпа до лечение, и чрез работа с правителствата в различните държави, да се изкоренят тези две заболявания.

След стартирането на Световния ден за борба с хепатита (World Hepatitis Day) през 2008 година, в много страни беше стартирана и кампанията "Аз ли съм номер 12?". "Аз ли съм номер 12?" е кратко послание, създадено да представи по лесен начин факта, че 1 от всеки 12 души в света има вирусен хепатит B или C. През 2010 година, кампанията "Аз ли съм номер 12?" ще бъде подкрепена с нова поддържаща кампания с тема "Това е хепатита...". Целта на темата "Това е хепатита..." е да разкаже за влиянието на това заболяване върху реалния живот като по този начин подобри разбирането сред обществото за заболяването и неговите специфики .

В България, Световния ден за борба с хепатита беше отбелязан с няколко различни прояви в 3 града: София, Пловдив и Варна. На 16-ти май в Южния парк в София бяха направени безплатни изследвания за хепатит B и C и беше дадена пресконференция. На 19-ти май бяха проведени безплатни скрининги за хепатит в Специализираната болница по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Ив. Киров” в София, в МБАЛ „Св. Марина” в гр. Варна, в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” в гр. Монтана, както и в Министерството на здравеопазването. На 16-ти май в Пловдив беше организирана пресконференция и раздаване на информационни материали.

Кампанията в България във връзка с отбелязването на този ден беше организирана от сдружение Хепасист, като сдружение ХепАктив беше партньор при провеждането и.

 

С най-добри пожелания,
Екипът на ХепАктив
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007