Да, и аз до такива заключения съм стигнала, но и тук в чужбина се уповават на препоръките от Европейската асоциация и въпреки, че няма никой в семейството с увреждания на черния дроб, то от началото настояват за терапия. А според това, което чета смятам, че Балабанска също би отложила терапията в моя случай. Явно в различните страни разчитат гайдлайна по различен начин.
Всъщност за добавките наистина ще е добре да питаме за мнение, тъй като май във форума не достигнахме до правилния отговор. На какъв принцип се решава колко време да се пият дадени добавки и кога да има почивка? Също така как да се съчетават и редуват? При една активна инфекция не би ли трябвало да няма почивки от приема на билки/добавки?
Също така мен ме интересува конкретно и приема на изопринозин. Четох за мнения, че някои лекари смятат, че с него може да се събуди "дяволът". При активна битка с вируса и вече събуден имунитет чрез билки, при което е имало рязко повишаване на чернодробните, последвано с тяхното намаляване, както и намаляване на вирусния товар и на количеството на вируса в кръвта, което продължава месеци след активирането на имунитета, то има ли нужда да се включва изопринозин и кога ще е най-добрият момент? Обикновено след флеър по време на борба, има възможност имунната система да деактивира вируса до 12-18 месеца след този флеър. Нужен ли ще е изопринозинът в този период и няма ли да се предизвика ненужен втори флеър, който ще напрегне вече активния имунитет? Не знам дали въпросът ми не е прекалено субективен. Може би по-обособен би звучал като "Нужен ли е изопринозинът по време на активен хроничен хепатит при вече активиран имунитет и крие ли опасности приемът му (по-силна битка, при което могат да се нанесат повече щети върху черния дроб)?
Какво е мнението на тези доктори, които ще интервюирате относно рисковете при инжектиране на имуноглобулин на новородени? При вирусен товар на майката под 1 млн и имуноглобулинът не е препоръчителен - поставянето му носи ли вреди и какви могат да бъдат те?
Ако майката е HbeAg+ и с вирусен товар над 1 млн в последния триместър и не е на лечение, то до колко би бил ефективен имуноглобулинът? Има информация, че за товар над 10 млн или 100 млн, че се препоръчва терапия в последния триместър, за да се увеличи ефективността на имуноглобулинът. Ако товарът е под 10 млн. има ли нужда пак от терапия и имуноглобулинът достатъчен ли ще бъде? Започване на терапия в последния триместър и евентуалното й спиране след раждане няма ли да повиши шансовете за увреждане на черния дроб на майката?
Май не съм много добра в задаването на кратки и ясни въпроси. Надявам с да успеете да ги оформите по-обособено.