Автор Тема:  Интервюта за хепатит В и С - моля, включете се!  (Прочетена 5400 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3183
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Здравейте,

Преди години имахме чудесна инициатива за провеждане на интервюта с гастроентеролози и други специалисти, и бих искала в скоро време да направим две такива с лекари относно хепатит В и С. Няма да издавам кои са те, но ще кажа че са топ специалисти :)

Обръщам се към вас с молба да зададете своите въпроси тук - какво ви интересува, за какво не успявате да намерите информация, или пък има информация, но тя е объркваща. Идеята е да направим интервюта, които ще ви бъдат наистина полезни (да, ще питаме какво се случва с новите лекарства за хепатит В и кога се очаква пълно излекуване), но идеята ми е да включим и по-нетрадиционни въпроси, за които може би не се сещаме всеки ден, но са важни за нас като пациенти с хронично заболяване.

Важно:
- краен срок до края на месеца;
- прегледайте въпросите, които другите пациенти са публикували и ако вашият е подобен, просто не го пишете. Без спам, моля;
- не ги изпращайте по имейл, пишете тук;
- няма да разкриваме вашите имена, всички въпроси ще бъдат зададени от наше име.

Това е. Дерзайте :)
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 148
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Знаеш аз какво ще попитам, с риск да стана досаден, ми се иска да разбера следното:

Има ли вероятност след постигнат SVR-12 след лечение с директно-действащите антивирусни средства да се развие окултен хепатит Ц и правят ли се в България изследвания, с които да може да се докаже?

Прилагам 2 линка, ако случайно се заинтересуват от това, къде съм го прочел.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26221136/
https://www.thelancet.com/article/S2352-3964(19)30551-1/fulltext

Ако имам право на втори въпрос или решите да не задавате първия, добавям и следното:

Може ли някои хора да имат много по-симптоматично протичащ хроничен хепатит Ц (без да имат цироза)?
Има ли връзка с вирусното натоварване и отговорът на имунната система към инфекцията?

Благодаря за възможността! :)

П.п. Антонов и Балабанска? ;)
« Последна редакция: Март 06, 2021, 18:58:52 от hristo_gb »

• Global moderator
    • Профил
Записвам си и двата въпроси, но имам нужда от разяснение какво имаш предвид под:

Може ли някои хора да имат много по-симптоматично протичащ хроничен хепатит Ц (без да имат цироза)?

Тоест дали при пациентите с висок вирусен товар има повече симптоми, отколкото при тези с нисък товар?

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 148
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Всъщност точно обратното - тези с по-висок товар сякаш са с по-малко симптоми дори и при по-напреднало увреждане (което всъщност е опасното на хепатит Ц-то).
В един чужд форум срещнах мнението, че който има много симптоми (май по-точното е да се каже екстрахепатални прояви), вероятно се касае за много по-силен отговор на имунната система.
Чудех се наистина дали е възможно именно постоянната работа на имунната система да дава повече увреждания в органите, защото например при мен май става дума точно за това - вирусния ми товар беше сравнително нисък - под 50х.копия, а като четях разни хора с милиони копия и без почти никакви симптоми, освен леки главоболия и мъгла ... сякаш има логика да е така, но дали и специалистите ще го потвърдят. Т.е. искам да разбера нормално ли е за хеп.ц или наистина е свързано с имунния отговор

Като гледам обаче се касае за доста обширна тема и надали има смисъл да се говори за това, защото тук вече излизаме от гастроентерологията:
https://www.frontiersin.org/files/Articles/278732/fendo-08-00159-HTML/image_m/fendo-08-00159-g001.jpg

Проблемът е че дори и при излекуваните от хеп.Ц е възможно да има доста повече увреждания освен чернодробните, но преди и след лечението се интересуват само от черния дроб на пациентите. А всички останали евентуални възникнали компликации? Не би ли следвало да има цяла система от прегледи, когато се говори за лечението на хеп.Ц - т.е да се говори за комплексно лечение или просто е нещо рядко срещано?

Но ще обобщя така:
Има ли някаква, право или обратно-пропорционална връзка между вирусното натоварване и екстрахепаталните прояви при хроничен хепатит Ц и ако има такава, свързана ли е със силата на имунния отговор.

« Последна редакция: Март 06, 2021, 22:32:20 от hristo_gb »

• Global moderator
    • Профил
Така формулиран, въпросът прави смисъл. Записвам!!!

Неактивен positivevibes

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 90
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
  • Резултати: В момента съм на лечениe
Аз искам да попитам относно назначаването на лечение за лица под 30 години. Има различни препоръки като някои от тях сочат, че за лечение може да се говори при активен вирус след 30 годишна възраст, тъй като преди това има реална възможност имунитета сам да се пребори с вируса и да го деактивира. Както всъщност се случва при много голяма част от хората, които разбират след много години, че са носители на хеп. Б, но е неактивен. Все пак и при тях някога е бил активен и не винаги е оставил щети като фиброза и по-сериозни. Според Европейската асоциация при пациенти с активен хеп. Б се препоръчва лечение при високи нива на вирусен товар, алат два пъти над нормата и увреждане на черния дроб, показващо се при биопсия или фиброскан. Понякога обаче казват, че дори и да няма увреждане пак може да се започне терапия. Изчела съм доста проучвания, не само европейски и дори в самите тях пише, че остава недоуточнен въпроса кога е точният момент за започване на терапия при пациенти в активна фаза. Та на какъв принцип се назначава лечение с нуклеотиди на по-младите пациенти?

• Global moderator
    • Профил
Ако няма увреждане, но има член в семейството с данни за рак на черния дроб например, може да се помисли за лечение като превенция. Българският консенсус е писан според гайдлайна на Европейската асоциация, така че и тук се назначава лечение въз основа на вирусен товар, ензими и увреждане на черния дроб, годините не се гледат. При всички положения ще включа въпроса.
Можеш да питаш и други неща.

НЯМА ЛИ НЯКОЙ ДА ЗАПИТА ЗА ДОБАВКИТЕ? :)

Неактивен positivevibes

• Немедицинско лице
    • Профил
Да, и аз до такива заключения съм стигнала, но и тук в чужбина се уповават на препоръките от Европейската асоциация и въпреки, че няма никой в семейството с увреждания на черния дроб, то от началото настояват за терапия. А според това, което чета смятам, че Балабанска също би отложила терапията в моя случай. Явно в различните страни разчитат гайдлайна по различен начин.

Всъщност за добавките наистина ще е добре да питаме за мнение, тъй като май във форума не достигнахме до правилния отговор. На какъв принцип се решава колко време да се пият дадени добавки и кога да има почивка? Също така как да се съчетават и редуват? При една активна инфекция не би ли трябвало да няма почивки от приема на билки/добавки?

Също така мен ме интересува конкретно и приема на изопринозин. Четох за мнения, че някои лекари смятат, че с него може да се събуди "дяволът". При активна битка с вируса и вече събуден имунитет чрез билки, при което е имало рязко повишаване на чернодробните, последвано с тяхното намаляване, както и намаляване на вирусния товар и на количеството на вируса в кръвта, което продължава месеци след активирането на имунитета, то има ли нужда да се включва изопринозин и кога ще е най-добрият момент? Обикновено след флеър по време на борба, има възможност имунната система да деактивира вируса до 12-18 месеца след този флеър. Нужен ли ще е изопринозинът в този период и няма ли да се предизвика ненужен втори флеър, който ще напрегне вече активния имунитет? Не знам дали въпросът ми не е прекалено субективен. Може би по-обособен би звучал като "Нужен ли е изопринозинът по време на активен хроничен хепатит при вече активиран имунитет и крие ли опасности приемът му (по-силна битка, при което могат да се нанесат повече щети върху черния дроб)?

Какво е мнението на тези доктори, които ще интервюирате относно рисковете при инжектиране на имуноглобулин на новородени? При вирусен товар на майката под 1 млн и имуноглобулинът не е препоръчителен - поставянето му носи ли вреди и какви могат да бъдат те?

Ако майката е HbeAg+ и с вирусен товар над 1 млн в последния триместър и не е на лечение, то до колко би бил ефективен имуноглобулинът? Има информация, че за товар над 10 млн или 100 млн, че се препоръчва терапия в последния триместър, за да се увеличи ефективността на имуноглобулинът. Ако товарът е под 10 млн. има ли нужда пак от терапия и имуноглобулинът достатъчен ли ще бъде? Започване на терапия в последния триместър и евентуалното й спиране след раждане няма ли да повиши шансовете за увреждане на черния дроб на майката?

Май не съм много добра в задаването на кратки и ясни въпроси. Надявам с да успеете да ги оформите по-обособено.  :girl_wink:
« Последна редакция: Март 10, 2021, 23:30:40 от positivevibes »

• Global moderator
    • Профил
Така?

1. в кои случаи се препоръчва използването на добавки/витамини, кои са те и по каква схема се приемат?

2. при някои пациенти включването на изопринозин спомага сероконверсията. Как се преценява кой пациент е подходящ, колко дълго се приема изопринозин и какви ползи/вреди сте срещали в практиката си?

3. при бременни в последен триместър с висок вирусен товар се препоръчва  поставянето на имуноглобулин към стандартната ваксина за хепатит В на новороденото - от известно време този глобулин липсва на българският пазар. Какво съветвате своите пациентки? Каква е опасността за новороденото, ако не бъде поставен имуноглобулин? А какви са последствията за майката, ако бъде включвена на краткосрочна НУК терапия?

Неактивен positivevibes

• Немедицинско лице
    • Профил
Да, може да се добави и малко по-конкретно към въпросите:
1. Има ли разлика в препоръките за прием на добавки при активен и неактивен вирус?
2. Нужен ли е изопринозинът, ако в близките месеци се е наблюдавал флеър при активна борба с вируса, водещ до намаляване на показателите?
3. Опасността от непоставянето на имуноглобулин е да се предаде вируса. По-скоро мен ме интересува мнението им дали и какви вреди/рискове може да донесе имуноглобулинът на новороденото, ако се постави при товар на майката под 1 млн? И като цяло само вирусния товар ли се гледа или и дали майката е HbeAg+ или -?

Дойде ми писмото от последната консултация с моя доктор и в него той също е написал, че препоръчва лечение на майката, отколкото поставяне на имуноглобулин на новороденото, тъй като е кръвен продукт и крие рискове за новороденото, тъй като не се знае как ще реагира организма му. Щом не се поставя на новородени, чиито майки са с вирусен товар под 1 млн значи наистина явно крие някакви рискове, иначе щяха да го слагат превантивно на всяко бебе, чиято майка е поне с товар над 10-20 хил.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007