Автор Тема:  Амниоцентеза и хепатит Б  (Прочетена 14696 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Nikolina_Dimitrova

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 7
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Амниоцентеза и хепатит Б
« -: Септември 19, 2009, 13:07:04 »
ЗДРАВЕЙТЕ МИЛИ ХОРА,
Бременна съм в началото на пети месец.  При рутинни кръвни изследвания в третия месец ми беше открит НBsAg положителен 326.24 S/N.
Направих допълнителни изследвания при гастроентеролог, които показаха:  АСАТ - 13, АЛАТ - 10, ГГТ - 5, аф - 39, HBV-DNA - 3508 copies/ml
HBeAg /хепатит Б антиген Е/ - отрицателен и Anti HBe -положителен. Оказа се че съм неактивен носител на хепатит Б. Аз съм на 40 години  и наблюдаващия гинеколог ми препоръча амниоцентеза. Това е изследване за установяване на генетични аномалии на плода - синдром на Даун и тежки дефекти на невралната тръба и коремната стена. След консултация с гастроентеролог  разбрах, че при процедурата амниоцентеза има риск от заразяване на бебето с хепатит Б. Затова направих други изследвания, които за съжаление не дават категорична диагноза, а са приблизителни/дават оценка на риска/. Направих биохимичен скрининг /15-20/ седмица и рискът от Даун на бебето е определен на 1:900. Но възрастовия риск е 1:120.  Направих и фетална морфология при доктор Марков в края на 17 седмица, от която разбрах , че бебето се развива нормално и няма никакви маркери за генетични аномалии. Но гинеколози ми казаха, че биохимичния скрининг и феталната морфология не са достатъчни за диагностика на синдрома на Даун и др. Само амниоцентезата дава категорични резултати. В момента много се колебая дали да направя амниоцентеза. От една страна знам, че  съществува риск от генет. изменения на бебето поради високата майчина възраст и хроничното носителство на хепатит Б и това налага да направя амниоцентеза. От друга страна е рискът от заразяване на бебето с хепатит Б при процедурата амниоцентеза.  Моля, ако някой е бил изправен пред  същия или подобен проблем или има повече информация по темата да я сподели. Ако евентуално знаете за гинеколози, които имат опит с  бременни жени, носителки на Хепатит Б, моля напишете техните координати. Очаквам с нетърпение Вашите коментари! Благодаря Ви много предварително.
Николина
« Последна редакция: Септември 22, 2009, 00:02:20 от Радослав Русинов »

Неактивен Vancheto

• Модератор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1558
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
Re: АМНИОЦЕНТЕЗА И ХЕПАТИТ Б
« Отговор #1 -: Септември 19, 2009, 17:42:36 »
Здравей,Ники  :smile:
Съжалявам, че новината за хеп.Б е помрачила радостното ти очакване.
Знам как се чувстваш, защото и при мен така се получи с тази разлика, че при теб положението с хеп. е спокойно.
Хубавата новина е, че имаш много ниско вирусно натоварване, което свежда до минимум риска от заразяване на бебето.
Аз родих на 31 год. и никой не ми препоръча амниоцентеза.Никой гинеколог не обърна внимание на хепатита ми и на новороденото.Слава на бога детето ми е нормално и с достатъчно за сега антитела.
Съветвам те да потърсиш мнението и на друг специалист гастроентеролог.При тази ниска виремия едва ли ще заразят бебето по този начин, но ако специалистите са на мнение че рискуваш, спести си тази манипулация.
Д-р Марков е установил, че няма маркери за генетични аномалии.Моят съвет е да му се довериш и да намериш специалист, който да следи хепатита ти по време на бременността.
Не си спомням друг потребител с такъв проблем, но бременност и хеп.Б е често обсъждана тема.Надявам се да се включат и други, но имай търпение.
Основните участници са на среща в Жеравна  :fun:
Поздрави,
Ваня  :flowers3:
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен e-kate

• Немедицинско лице
  • *
  • Публикации: 5
    • Профил
« Отговор #2 -: Септември 19, 2009, 18:07:00 »
Здравей Николина,

аз също съм бремена, но вече съм в деветия месец. Положението при мен е подобно и резултатите ми от БХС също са ми подобни 1 към 950 с тази разлика, че възрастовия ми риск е по малък. Не съм правила амниоцентеза и изобщо не съм обсъждала това с гинеколога ми, защото доколкото знам амниоцентеза се препоръчва при риск по голям от 1 към 250. При теб притеснението доколкото разбирам е свързано само с възрастта, тъй като резултата ти от БХС е добър. Ако мога да те посъветвам нещо то е да обмислиш много добре ползите и вредите от тази процедура, тъй като с хепатит или без това си е рискована манипулация. За съжаление не мога да ти препоръчам гинеколог, който да е много наясно с хепатитните проблеми, тъй като според мен такъв май няма.

Желая ти лека бременост и едно здраво бебче :bath: :baby:

Неактивен Asy

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 97
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #3 -: Септември 19, 2009, 19:56:41 »
Според моето лично мнение е риск, гоооолям риск! Да не кажа лудост!!! Иглата е в контакт с околоплодните води, които бебето поглъща!!!
Три пъти мери веднъж режи

Неактивен tedi

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1168
    • Профил
  • Резултати: Успешнo
« Отговор #4 -: Септември 21, 2009, 11:04:49 »
Здравей,
Не се стряскай,не виждам причина да правиш амниоцентеза,твоят резултат не влиза в рисковите и не е патологичен.А и както знаеш БХС не е диагноза ,а изследване базирано на изчисления,и в твоя случай резултата се е повлиял много от годините ти.Според мен напълно достатъчно е феталната морфология!
Вече си 5ти месец,ако имаш притеснения отиди и си направи нова фетална морфология,при някой от специалистите в областта.Аз лично докато бях бремена си направих 2 прегледа за по-сигурно.
Ако си от София мога да ти препоръчам добри специалисти!
Успех,леко добременеене и здраво бебче! :flowers2:

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #5 -: Септември 21, 2009, 11:28:08 »
Много  благодаря на Ваня, Kate, Asy и Теди  за написаните отговори и съвети.  Оказвате ми много голяма емоционална подкрепа и неоценима помощ. Предполагам, че подобна дилема е стояла пред много майки и за мен е важно да разбера, как те са достигнали до своето решение. Благодаря Ви, че не съм сама!
Николина

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
Re: Амниоцентеза и хепатит Б
« Отговор #6 -: Септември 22, 2009, 00:20:25 »
Здравей Николина!
Моята препоръка е да потърсиш още мнения на лекари. Най-добрия вариант е да направиш проучване и да се допиташ до най-известните специалисти, за да си сигурна, че няма никакви проблеми с плода.
От нещата, които знам не си спомням да съм попадал на информация за това, че при бременни майки с хроничен хепатит Б нараства риска за плода с нарастване на възрастта на майката. Така, че не съм много убеден в твърдението, че поради възрастта ти има по-голям риск за бебето от заразяване. Много по-важно по отношение на риска от заразяване на плода, е какъв е вирусния ти товар (HBV-DNA изследването). В твоят случай вирусния ти товар е много нисък и опасността от предаване на вируса е минимална. Освен това, заразяването на бебето може да стане и през плацентата по време на бременността, но това не значи непременно проблем за бебето, защото веднага след раждането му се поставя ваксина, което фактически му помага да се справи без проблем с вируса. Пак повтарям, че в твоя случай с този нисък вирусен товар фактически опасността да заразиш бебето е минимална.
По отношение на това дали при амниоцентезата може да се зарази бебето с хепатит Б, не мога да кажа нещо конкретно. По-скоро трябва да потърсиш мнението на сериозен специалист в областта, или най-малкото мнението на повече лекари. Ако наистина има опасност от заразяване на бебето при тази процедура, то наистина тогава този риск най-вероятно ще е много по-голям, отколкото риска от заразяване на бебето преди или след раждането.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #7 -: Септември 22, 2009, 13:03:42 »
Здравей Радо, 
Благодаря за вниманието и препоръките, които ми даваш. Разговаряла съм с двама много добри гастроентеролози и двамата казват, че в литературата никъде не са срещали тълкуване на този въпрос: дали има риск при амниоцентеза за предаване на хепатит б на бебето. Казват ми теоретично "Да", но практически дали ще стане не се знае.   Мниние 1: Има малък риск от заразяване на бебето при амниоцентеза, поради ниския вирусен товар. Но то ще стои в заразената околоплодна течност още 20 седмици. Бебето понякога гълта от околоплодната течност и така вируса може да попадне в черния му дроб. Но бебето има имунитет и може да не се зарази. Много зависи от оператора, не трябва да попада кръв в околоплодната течност.
 Мнение 2: Никога досега не съм срещал този въпрос в литературата. Риска е  малък, но по-добре не прави амниоцентеза.
Гинеколозите са на мнение, че е по-добре да направя амниоцентеза на тази възраст, защото рискът от ген.аномалии при бебето се увеличава с майчината възраст. Но биохимичния скрининг показва риск на бебето 1:900 и феталната морфология засега е много добра. Но това не са достатъчни показатели, само амниоцентезата е диагноза.   
И при двата варианта съществува риск. Няма 100% гаранция за нищо. Изборът остава за мен.

Неактивен danihaleva

• Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 438
    • Профил
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Има близък с хепатит B
« Отговор #8 -: Септември 22, 2009, 13:18:13 »
Не са ли се сетили малко късно за амниоцентезата????Доколкото знам при новите 3D и 4D видозони(може би компютърните спецове ще са по-точни) проблема с откриването Синдрома на Даун спестява рискови манипулации.А и след като всички резултати са в норма ти остава само да се успокоиш,защото това е най-важно за бебчо,да се движиш редовно,да се храниш здравословно и да родиш живо и здраво чудесно здраво бебе.Желая ти го от сърце :angel: :angel: :angel: :baby:.Мисля,че амниоцентезата е рискова манипулация и преди да се прави трябва да се обмисли много добре,не само заради хепатита.
Аз знам,че нищо незнам

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
« Отговор #9 -: Септември 23, 2009, 10:14:32 »
Здравей,
Аз като гледам ти си подходила достатъчно сериозно към проблема, аз доста трудно мога да добавя нещо.
Наистина няма еднозначен отговор на казуса. В такива случаи, когато си пред труден избор и няма какво друго да направиш, за да наклониш везните в едната или другата посока, моят съвет е да следваш интуицията си.
Пожелавам ти успех и стискам палци с бебето всичко да бъде наред!

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен tetibulka

• Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Статус: Има близък с хепатит C
« Отговор #10 -: Септември 23, 2009, 10:24:26 »
Вчера четох в нета за амниоцентезата при болни от хроничен хепатит.
В резюме това, което разбрах, е, че рискът е нисък (особено ако се внимава за плацентата), но все пак се препоръчват първо да се изчерпят всички неинвазивни методи за доказване на липсата на проблеми при плода.
И все пак, следвай интуицията си.
Дани
Hang in there.

Неактивен Viola

• Немедицинско лице
  • *
  • Публикации: 11
    • Профил
  • Статус: Недиагностициран/а
« Отговор #11 -: Февруари 09, 2021, 14:27:53 »
Здравейте,
Виждам, че темата е неактивна , но все пак се надявам някой да изрази мнение.
Преди две години си правих изследвания във връзка с прекаран хепатити Б( без да разбера). Резултатите бяха вирусен товар-0,
хбеаг-отрицателен
АнтиХБЕ-положителен
Анти ХБц-тотал-положителен
Антихбс-положителен
ХБсаг-Австралийския-отрицателен
Съжалявам, но не ми позволява  да пиша на латиница
сега две години по-късно съм бременна.
Австралийският ми антиген е отрицателен сега, както беше и преди две години
Сега съм в 6 месец, но преди два месеца правих амниоцентеза и лазерна аблация, тоест два пъти ми влизаха в корема с лазер,
Като се сложи и амниоцентезата, стават три пробождания.
 Въпросът ми е, възможно ли е след две години да се се променил вирусният товар от 00000 на повече и това да застраши бебето от перинатално заразяване при тези инвазивни процедури?
 Едва сега когато съм в 6 месец ще пусна вирусно натоварване, но докато излезе резултата ще се притеснявам.
Трябваше да го направя преди инвазивните преоцедури , макар, че като чета тук не зная дали щеше да има смисъл , тъй като така или иначе лазерната аблация беше животоспасяваща и наложителна за бебето.
  Ще съм благодарна на всякакви мнения!

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3209
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
« Отговор #12 -: Февруари 09, 2021, 16:37:48 »
Здравей,

ти си преболедувала хепатит В, имаш така нар. фунционално излекуване (негативен австралийски антиген и наличие на антитела), така че не би следвало да имаш вирусен товар или притеснение за бебето. При фунционалното излекуване при един много малък процент от хората може да има реактивация на състоянието, но то се случва при тежко компрометирана имунна система (пациенти с онкозаболявания на кръвта, на имуносупресивна терапия и тн).

Всичко ще бъде наред, спокойно :)

Неактивен Viola

• Немедицинско лице
  • *
  • Публикации: 11
    • Профил
  • Статус: Недиагностициран/а
« Отговор #13 -: Февруари 09, 2021, 17:55:27 »
Благодаря много Силвана!
 Надявам се всичко да е наред.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007