ЗДРАВЕЙТЕ МИЛИ ХОРА,
Бременна съм в началото на пети месец. При рутинни кръвни изследвания в третия месец ми беше открит НBsAg положителен 326.24 S/N.
Направих допълнителни изследвания при гастроентеролог, които показаха: АСАТ - 13, АЛАТ - 10, ГГТ - 5, аф - 39, HBV-DNA - 3508 copies/ml
HBeAg /хепатит Б антиген Е/ - отрицателен и Anti HBe -положителен. Оказа се че съм неактивен носител на хепатит Б. Аз съм на 40 години и наблюдаващия гинеколог ми препоръча амниоцентеза. Това е изследване за установяване на генетични аномалии на плода - синдром на Даун и тежки дефекти на невралната тръба и коремната стена. След консултация с гастроентеролог разбрах, че при процедурата амниоцентеза има риск от заразяване на бебето с хепатит Б. Затова направих други изследвания, които за съжаление не дават категорична диагноза, а са приблизителни/дават оценка на риска/. Направих биохимичен скрининг /15-20/ седмица и рискът от Даун на бебето е определен на 1:900. Но възрастовия риск е 1:120. Направих и фетална морфология при доктор Марков в края на 17 седмица, от която разбрах , че бебето се развива нормално и няма никакви маркери за генетични аномалии. Но гинеколози ми казаха, че биохимичния скрининг и феталната морфология не са достатъчни за диагностика на синдрома на Даун и др. Само амниоцентезата дава категорични резултати. В момента много се колебая дали да направя амниоцентеза. От една страна знам, че съществува риск от генет. изменения на бебето поради високата майчина възраст и хроничното носителство на хепатит Б и това налага да направя амниоцентеза. От друга страна е рискът от заразяване на бебето с хепатит Б при процедурата амниоцентеза. Моля, ако някой е бил изправен пред същия или подобен проблем или има повече информация по темата да я сподели. Ако евентуално знаете за гинеколози, които имат опит с бременни жени, носителки на Хепатит Б, моля напишете техните координати. Очаквам с нетърпение Вашите коментари! Благодаря Ви много предварително.
Николина