Здравейте на всички,
Баща ми е болен от хроничен хепатит Б с положителен австралийски антиген, степен на фиброза 3,5, на 55 години е. Откриха му заболяването в края на миналата година.
Правил си е ПСР засега четири пъти - през януари, март, юли (преди началото на лечението) и в края на октомври (на третия месец от лечението, всъщност преди няколко дни).
В общи линии през януари имаше 10 500 000 копия от вируса, през март около 150 000, през юли - 200 000 (начало на лчечнието), а сега при последния тест - 3 800, от което сме много доволни, но разбира се борбата продължава

Имайте предвид, че от първия ПСР до март не е стоял със скръстени ръце, използваше е алтернативни методи за лечение и за общо укрепване на имунната система, напълно отказа алкохол и вредни храни.
Преди 3 месеца започна лечение с интерферон (пегасис 180 мг.) На няколко пъти се наложи малко да занижи дозата заради кръвните показатели, но като цяло задържа дозата и не е пропускал такава.
Страшно много се бяхме психирали всички вкъщи преди започване на лечението от страничните ефекти от интерферона. Освен едно главоболие и треска на 7-8 час след първата инжекция, не е имал никакви други странични ефекти вече 3 месеца, не вярвам и да има, нали по принцип началото е по-трудно. Като цяло е отговорен човек с много силен характер и дух и спортува редовно по време на цялото лечение досега, храни се обилно, но много здравословно, и е качил 2-3 килца. Само от време на време се оплаква, че се уморява малко по-лесно, но не е нещо особено и не го тревожи.
С казаното по-горе ми се иска да поуспокоя тези, на които им предстои лечение (разбира се - всеки случай е различен), но и да ги уверя, че има неща, които човек може да направи в подготовка за лечението (като промяна в начина на живот), които се отразяват върху поносимостта на интерферона. И да им пожелая УСПЕХ!
Имам и един въпрос, ако някой може да ми отговори, ще е чудесно. При последното си посещение в Св. Иван Рилски, баща ми си направи и Anti-HBsAg тест, резултата е 2,00 УИ/л, но все още не е чул мнение на лекар резултата. Имате ли представа какво трябва да означава този резултат? Доста неща прочетох по въпроса, но не знам какво значи в конкретния случай.
И накрая, но не на последно място, пожелавам на болните и близките им УСПЕХ в борбата с хепатита