Дата: 29 юни 2010
Journal of HepatologyBruce N. Cronstein
NYU School of Medicine, 550 First Ave., NBV16N1, New York, NY 10016, USA
Получено на 3 февруари 2010; получено в преработен вид на 16 февруари 2010; одобрено на 18 февруари 2010; публикувано онлайн на 02 април 2010.
КОМЕНТАР ВЪРХУ: повишената консумация на кофеин е свързана с намалена чернодробна фиброза. Apurva A. Modi, Jordan J. Feld, Yoon Park, David E. Kleiner, James E. Everhart, T. Jake Liang, Jay H. Hoofnagle. Hepatology, 2010 Jan;51(1):201-9.
Кофеинът е най-широко използваният наркотик в света, а най-често срещаното средство за доставка на кофеин е кафето. Други средства за набавяне на кофеин са газираните безалкохолни напитки и “енергийните напитки.” Интересното е, че високите дози кофеин са забранени в състезателните спортове като повишаващ постиженията наркотик; кофеинът е включен в редица болкоуспокояващи, продавани без рецепта и съществуват поне четири психиатрични диагнози, свързани с употребата на кофеин. Така че повечето хора са изненадани, че пиенето на кафе се свързва с намалена смъртност, и че защитата от смърт, дължаща се на чернодробно заболяване, е най-добре документираният участник за намалената смъртност. Въпреки, че кофеинът е фармакологичното вещество най-характерно за кафето, в него има също така и други активни вещества, ето защо е трудно да се акцентира върху хепатопротекторните качества на кафето без да се знае кои съставки осъществяват този защитен ефект.
Наскоро демонстрираното от Modi и колеги [1] в едно казус-контролирано изследване на пациенти, посетили NIH за лечение на хронично чернодробно заболяване, главно хепатит С, а именно че е вероятно кофеинът да защитава от тежка чернодробна фиброза, предлага поне частично обяснение на защитния ефект от кафето. В своето изследване Modi и колегите му отбелязват, че при пациентите, които консумират над 75-ия перцентил от кофеина на групата (около 300 мг/дневно, което се равнява на кофеина съдържащ се в 2.25 чаши кафе) вероятността да имат тежка чернодробна фиброза, както е дефинирана при Ishak стадий 3 (OR 0.33), е значително по-малка. Доказателствата за защитния ефект на кофеина се запазват и след корекция за възраст, пол, раса, вид на чернодробното заболяване, индекс на телесната маса и прием на алкохол (OR 0.25); и защитният ефект не е бил по-слабо изразен при пациенти с НСV инфекция (OR 0.19). Въпреки че предходни разработки подсказват, че други вещества [кафестол (cafestol) и кахвеол (kahwol)], намиращи се в кафето, може да осигурят защита от чернодробна фиброза чрез промяна експресията на чернодробните ензими, участващи в активиране на агенти (например CCl4), които причиняват фиброза у животните [2], на авторите не са известни по-раншни работи, посочващи прекия ефект на кофеина върху чернодробната фиброза ин виво. В тази серия кафето е най-големият единичен източник на кофеин; другите източници са участвали с много по-малко кофеин. Тъй като кафето е доминиращият източник на кофеин в тази група пациенти, тенденцията за влиянието на приноса на други източници на кофеин върху защитата от фиброза е само посочена.
...............................
Цялата новина може да прочетете в сайта на сдружение ХепАктив:
Консумирането на кофеин се свързва с намалена чернодробна фиброза