Автор Тема:  Структура и функции на черният дроб - обща информация  (Прочетена 42839 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Силвана Лесидренска

 • Global moderator
 • Степен на активност - Доцент
 • *******
 • Публикации: 3171
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
 • Резултати: Повторно лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Превод със съкращения от тук: http://en.wikipedia.org/wiki/Liver

Черният дроб е най-големият орган в човешкото тяло и е като такъв изпълнява главна роля в метаболизма и редица жизненоважни функции като съхраняване на гликоген,разпадането на червените кръвни телца, синтезис на плазма протеини и детоксикация. Той е също така и най-голямата жлеза която лежи под диафрагмата в торакалната област на корема, от дясната страна на стомаха; до жлъчката  която пък от своя страна произвежда жлъчна киселина- алкална съставка която спомага храносмилането.
Възрастният човек притежава черен дроб с големина между 1.4 и 1.6 кг-той е мек,розово-кафяв.

Приток на кръв
Далачната вена заедно с  по-малката месентрична вена се включват към голямата месентрична вена, образувайки чернодробната портална вена по която се движи венозната кръв от далака,панкреаса,стомаха ,тънките и дебелите черва, за да може черният дроб да обработи  био-продуктите от храносмилането.
Порталните венички и чернодробните артерийки са свързани с около 1 000 000 идентични малки издатинки-ацини.
Около 60% -80% от кръвта намираща се в черният дроб ,идва от порталната венозна система, а останалите проценти-чернодробната артерия.


Възстановяване
Черният дроб е сред малкото органи възможни да се регенерират при наличие на изгубена,мъртва тъкан;дори и по-малко от оставащи 25% могат да се възстановят постепенно в отново цял дроб. Една хепатоцитна клетка може да се раздели на две дъщерни.


Анатомия
Освен чрез частта с която е свързан към диафрагмата,черният дроб е покрит изцяло от висцерален перитоний,тънка, двупластова мембрана.
Традиционната Грос анатомия разделя черният дроб на 4 лоба, делящи се според структурата и покритието си.
Сърповидният лигамент е видим фронтално-дели се на ляв и десен анатомичен лоб. Ако се погледне от задната му страна,там има други два лоба, по между левият и десен лоб. Това са опашатия лоб и квадратният. Отстрани погледнали,лобовете се делят на „ ligamentum venosum „ и „ligamentum teres”, „transverse fissure”, която разделя опашатият от квадратният.
Всеки един от тези лобове е изграден от лобули (малки издатинки); от центъра на всяка лобула излиза веничка, която се включва към голямата чернодробна вена за да пренася кръв от и към черният дроб. На повърхността на всеки лоб има вени и артерии.Множеството функции които има ч.дроб се изпълняват от чернодробните клетки или т.нар. хепатоцити.
- произвежда жлъчен сок ( зеленикава течност)  с цел разграждане на мазнините. Част от сока се всмуква директно от дуоденума, а останалият се съхранява в жлъчният мехур.
- изпълнява няколко роли в карбохидратният метаболизъм:
- синтезиса на глюкоза от някои определени аминокиселини,лактаза и глицерол.
- разлагането на гликогена и превръщането му в глюкоза.
- анализа на инсулин и други хормони
- главен „виновник” за протеиновия метаболизъм
- участва в липидният метаболизъм
- синтез на холестерола
- производство на три-глицериди
- черният дроб произвежда фибриноген,протромбин (участващи в кръвосъсирването) ,протеин С, протеин S , анти-тромбин.
- произвежда метаболити, които после биват добавени към жлъчният сок като пигмент ( билирубин и биливердин)
- той разгражда също така токсичните субстанции и повечето лекарствени продукти
- превръща амонията в урея.
- съхранява глюкоза (под формата на глюкоген), витамин Б12, желязо и мед.
- в първите 3 месеца от бременноста,черният дроб е главният „производител” на червени кръвни телца;около 32 гестационна седмица костният мозък е почти изцяло произведен.
- произвежда албумин, главният компонент на кръвният серум.


Понастоящем, няма изкуствен орган или механизъм който да замести всички функции на черният дроб. Някои функции може да бъдат заместени от диализата-експериментално лекуване на чернодробната недостатъчност.Болести на черният дроб
Много от болестите на ч.дроб са съпътствани от жълтеница,причинена от повишените нива на билирубин.билирубина е резултат от разпада на умрелите червените кръвни телца;обикновено ч.дроб премахва билирубина от кръвта и го изхвърля чрез жлъчният сок.
*хепатит- възпаление на черният дроб, причинен от вируси, но също така и от отравяне,автоимунно заболяване или болести предавани по наследство.
*цироза- умрелите чернодробни клетки постепенно образуват мъртва тъкан, през която най-образно казано не може да циркулира кръвта.
*хемохроматоза-вследствие натрупано желязо се уврежда черният дроб
*рак, карцином
*Болестта на Уилсън-наследствена болест, причинена от натрупване на мед.
*Жлъчкогонна склероза-възпалителна болест на жлъчният мехур-в повечето случаи автоимунна.
*цироза на жлъчката-автоимунно заболяване
*Синдром на Бъд-Киари- обструкция на чернодробната вена.
*Синдром на Жилбер-генетично разтройство на билирубиновия метаболизъм,откриваемо при около 50% от населението.
*Заболяване от гликогенно натрупване, ТИП 2-натрупването води до мускулна слабост (миопатия) която оказва влияние върху мускулите,сърцето,черният дроб и нервната система.

Също така съществуват множество заболявания в детската възраст като билиарна атресия,алфа-1- антитрипсин дефицит,прогресивна интра-чернодробна холеастаза и тн.
Чрез помощта на множество тестове може да се провери функционирането на дроба-следят се ензимите които циркулират най-вече в чернодробната тъкан;или ензими свързани с метаболизма.


Симптоматика

Външните симптоми са- обложен език,лош дъх,раздразнена кожа,сърбяща кожа,хипер изпотяване,тъмни кръгове под очите,зачервени и възпалени очи,акне розацея,кафяви петна по кожата,разширени капиляри по лицето. Също така жълтеница,тъмна урина, светли изпражнения,лесно кървене,сърбеж, уголемен далак,тръпки,болка от билиарният тракт на панкреаса,увеличена жлъчка. Симптоми,свързани и с дисфункция на черният дроб са: храносмилателни проблеми, проблеми с кръвната захар-хипогликемия,не стабилно ниво и повишено желание за сладко,имунни и метаболитни проблеми.

Също така ако имате проблемни хемороиди,рефлукс,камъни в жлъчката,непоносимост към тлъсти и мазни храни,към алкохол, раздразнителност,гадене и констипация това може би означава,че е наложително да се прегледате и направите някои рутинни изследвания.

Депресията,бързата и лесна смяна на настроения,ярост,нестабилност,трудна концентрация,”замъглен мозък”, чувство ,че „горим отвътре” и по-специално лицето и торса;мигренни състояния се сигнал за евентуални чернодробни проблеми.
Абнормални нива на мазнини в кръвта влючващи повишени ЛДЛ холестерол,нисък ХДЛ холестерол,повишени три-глицериди,запушените артерии водят до високо кръвно налягане и до натрупване на мазнини и в др органи( затлъстяване на органите).


Билково поддържащо лечение
Използването на билки за лечение на ч.дроб датира от векове назад във времето.Повечето лечебни разстения са Магарешки бодил (която е и най-изучаваната за регенерация на увреденият черен дроб) , корени от Глухарче, корени от Сладник,корени от Цикория.


Чернодробна трансплантация
Първата трансплантация бива извършена от Томас Старцл в Америка (1963), и Рой Калн в Англия(1965).
Чернодробната трансплантация е единствената опция при необратима чернодробна недостатъчност.Повечето трансплантаци биват извършени поради цироза,породена от хепатит,алкохолизъм,автоимунен хепатит и тн. По-рядко причина може да бъде и фулминантният хепатит, при който отказа на черният дроб настъпва от няколко дни до седмица.
Донорските органи идват от пациенти ,изпаднали в мозъчна смърт.Обикновено се използва десният лоб,който представлява около 60% от целият дроб.Има и случаи,когато се експлантира част от дроба,от напълно здрав донор.  Имайки впредвид способността на този орган да се регенерира, и пациента и донора могат да живеят пълноценно. Проблемите с които се срещат след това,идват от пост –оперативните усложнения,отколкото oт самата процедура .

Самото решение за трансплантация се взима трудно и въз основа на множество изследвания ( компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс ) , за да се прецени има ли съвместимост между донор и пациент.

Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен bibitka

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Студент
 • ****
 • Публикации: 174
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Статус: Хроничен хепатит B
Благодаря ти за информацията.
Относно за описаната симптоматика-не ми стана ясно дали тя се проявява само при завишени стойности на черния дроб? Аз имам хроничен хепатит В ,стойностите ми засега са добри,но от поднесената информация откривам някои факти от написаното,които могат да се отнасят и за мен.Не знам доколко  става дума дисфункция на черния дроб или е просто специфика на организма.
Например имам от няколко години лек обрив на лицето,който не знам дали е розацея,но е тип акне,макар че не съм на 19 години и не е сега времето да ми се появява акне.Опитах се да го лекувам по лекарска препоръка с кремчета,обаче без успех.Има дни ,в който се успокоява и намалява,но като цяло няма пълно изчистване.
Имам и ниска стойност на кръвната захар,като от време на време реагирам точно като хипогликемичка(с остър глад) и гледам редовно да ям.Внезапен глад за сладко също съм имала(даже вчера,ометох цял шоколад на един дъх ;D).
Имунни проблеми като цяло не съм имала,но последния месец имах инфекция,която е резултат именно на  отслабена имунна система,макар че тези месеци нямам голям стрес.
Хемороиди имам в лека степен,но май са по-скоро резултат от други фактори и наследственост ,отколкото причинени от черния дроб.
Имам много нисък холестерол,не знам дали става дума за ХДЛ холестерол обаче.Той е дори под нормалните стойности ,ненормално нисък ,така да се каже.  :exclam: Не знам дали е за хубаво или за лошо.Досега се кефих на ниската му стойност,но като чета ,че може да е вследствие на не толкова добра функция на 4ерния дроб и ме накара да се замисля.
Това е една не толкова кратка равносметка относно симптоматиката и личните факти от мен.
« Последна редакция: Април 29, 2008, 12:27:07 от Силвана Лесидренска »

Неактивен Силвана Лесидренска

 • Global moderator
 • Степен на активност - Доцент
 • *******
 • Публикации: 3171
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
 • Резултати: Повторно лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Здравей Бибитка,

Дали тези проблеми които имаш са свързани с черният дроб,само един лекар би могъл да каже, но мисля че не е изключено като вариант.Този орган отговаря за прекалено много жизненоважни функции и е нормално ако има някакво нарушение то да се отрази на цялостното здравословно състояние.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен bibitka

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Студент
 • ****
 • Публикации: 174
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Статус: Хроничен хепатит B
Здравей, Силвана!
Повечето от описаните факти досега не ги смятах за проблемни. Само обривът по лицето ми е странен (червени малки пъпки само на определени места по бузите) и съм сигурна ,че е предизвикан от вътрешен дисбаланс, затова и не смятам заради него да ходя на козметик. Засега не знам какви са причините му, дано някой ден ги открия. Мога и да попитам някой ден хепатолога, който ми прави контролните изследвания.
« Последна редакция: Април 29, 2008, 13:36:10 от Мариана Стефанова »

 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007