Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Вирусен хепатит - Обща дискусия => Как да живеем с хепатита => Темата е започната от: cvetna в Септември 11, 2008, 08:24:02

Титла: Как се справяте с работата?
Публикувано от: cvetna в Септември 11, 2008, 08:24:02
Не успях да намеря друга такава тема, ако все пак има, сложете един линк :)

Наистина живо ме интересува как успявате да съвместите работата с болестта? В момента аз лично се чувствам добре, поне физически, но ме притеснява момента, в който може да ми се наложи да лежа в болница или ако започна лечение, то да се отрази на работата ми...

Зная, че здравето е най-важно, но при мен работата не е просто нещо, с което си изкарвам парите на месец... а е нещо, което винаги съм искала да правя и правя с огромно удоволствие... та затова се притеснявам :)

Аз лично не съм казала на никого (не само от работата, по принцип). На някакъв етап смятам да кажа само на брат ми. И вече започвам да лъжа колегите си, когато трябва да ида на изследвания или лекар, което ужасно ме натоварва...


Споделете вашия опит, мисля, че на всички в този форум ще им е полезно.  :fun:
Титла: Re: Как се справяте с работата?
Публикувано от: Радослав Русинов в Септември 11, 2008, 12:51:14
Здравей,
в няколко теми сме обсъждали подобни неща, можеш да прегледаш тези теми:
Хайде да си поговорим....  (http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=14.0)
Хроничен хепатит Б - мога ли да работя в хранително предприятие?  (http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=726.0)
Мислите ли, че човек, болен от хепатит трябва да преподава??  (http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=647.0)
Няма проблеми да съвместяваш работата си с хепатита, той няма нищо общо, освен в случаите когато вършиш тежка физическа работа. Дори и да примем, че човек има някои засилени симптоми от време на време, това по никакъв начин не може да е причина да си напусне работата.
Друг е въпросът на кого искаш да кажеш, това вече е много относително и сама трябва да прецениш.

Поздрави,
Радо
Титла: Re: Как се справяте с работата?
Публикувано от: cvetna в Септември 11, 2008, 13:12:34
Моята работа изисква доста сериозна концентрация, това ме притеснява  :smile: и редовно се случва да се остава след работно време, да се идва и извънредно... аз изобщо не мисля, че ще се наложи да напусна или че може да заразя някого (естествено, при спазване на елементарни правила - като да не се опитвам да опипам всички по пътя си, ако се порежа...  :fun: )

Притеснението ми беше по-скоро дали ще успея да работя както преди, без никой от работата ми да разбере, че съм болна... не знам дали съм права, може би на следващ етап ще мисля по-различно, колегите ми са достатъчно интелигентни хора, за да проявят разбиране (надявам се), ама аз съм малко от тая порода, дето никой не трябва да разбира, че ни е зле и недай си боже да не се справим с нещо... но все в някакъв момент ще трябва да спра да се правя на мъж, предполагам  :wink2:

Благодаря за линковете, бях ги чела и преди, явно си ме е човъркало нещо конкретно, без и аз да съм много наясно какво точно :)

Титла: Re: Как се справяте с работата?
Публикувано от: Радослав Русинов в Септември 11, 2008, 13:36:34
Има много хора, които живеят по този начин и нямат проблеми. Повечето хора не знаят за болестта им и няма как да научат. Така, че в това отношение всичко зависи от теб. Ако не искаш никой да научи, то кажи това само на най-близките си хора.
Титла: Re: Как се справяте с работата?
Публикувано от: niki85 в Септември 11, 2008, 18:29:38
На мен лично всики колеги и всички добри приятели знаят за болеста.И всичко е нормално.Дори забравят за болеста и като седнем някъде на кръчма и все наздраве.и после ееееееееееее извинявай все забравяме..Но отношението м несе е променило.Така че ако ги чувсваш  близки няма какво да криеш :wink2:
Титла: Re: Как се справяте с работата?
Публикувано от: cvetna в Септември 11, 2008, 18:34:03
Не знам, Ники, може и да си прав  :wink2:

На мен днес ми минаха за момент едни такива порочни мисли дали да не пратя един мейл до всички, хем да споделя, хем да им кажа ЗА БОГА, НАПРАВЕТЕ СИ ИЗСЕДВАНИЯ< НИКОЙ НЕ Е ЗАСТРАХОВАН   :scream:

ама после ми мина  :laugh: :laugh: :laugh:

Ще видим. За момента сигурно още ме е страх  :wink2:
Титла: Re: Как се справяте с работата?
Публикувано от: papina в Септември 11, 2008, 19:44:07
аз не съм казала на всичките си приятели и на работа съм казала само на един човек, защото установих, че имам нужда от среда, която изобщо не подозира за това мое заболяване....мисълта, че за тях съм си предишната ме кара да се чувствам предишната :tease:
Титла: Re: Как се справяте с работата?
Публикувано от: anita в Септември 11, 2008, 21:18:55
Аз лично си загубих работата за това, че казах на шефа за хепатита. Така, че ако решиш да го правиш обмисли го добре. Понякога си мислиш, че познаваш добре някого, а после се оказва, че не е било така.
Титла: Re: Как се справяте с работата?
Публикувано от: papina в Септември 11, 2008, 21:44:16
Много съжалявам анита  :sad2:....на такива хора като твоя шеф им се връща по един или друг начин. Явно, не само е лош човек, но и шеф, щом така оставя някой от екипа си да си тръгне, не си струва да работиш за него.   :flowers: И къде са прегръдките в тези емотикони?
Титла: Re: Как се справяте с работата?
Публикувано от: anita в Септември 11, 2008, 21:50:57
Господ си му го върна тъпкано. Болен е от нехочкинов лимфом. Дните му са преброени. Аз обаче не злорадствам
Титла: Re: Как се справяте с работата?
Публикувано от: papina в Септември 11, 2008, 21:57:45
Да, връща се....
Титла: Re: Как се справяте с работата?
Публикувано от: Mariya в Септември 15, 2008, 09:21:33
На мене в работата ми разбра случайно професора, че от нещо съм болна, но не знае от какво и не пита естествено и разбира се няма да се разчуе от него. Тука хората са доста тактични на тази тема. Никой освен него не знае.
Това е доста голям проблем на последък, защото вече съм 11 месец на лечението и проблемите с концентрацията се усилиха доста. По време на работа много тябва да съм концентрирана. Направих вече няколко груби грешки и доста се посрамих пред моят си шеф, ама как да му кажа. Обичам си работата, ама напоследъх ходя с малко страх, че пак ще объркам нещо.
 Радвам се, че скоро ще приключвам.
Студентка съм и в следването също започнах да се излагам. През началото на лечението до 6 месец всички изпити със 6 а сега на края вече започнаха яко да ме късат, независимо колко много уча.


Е какво пък. Важното е да сме здрави, нали?
 :smile:
Титла: Re: Как се справяте с работата?
Публикувано от: Eli в Септември 15, 2008, 11:23:07
Здравей Цветна,

За огромно съжаление трябва да кажа, че хората са изключително невежи по темата хепатит. В такъв момент човек може да открие колко некоректни, дори жестоки, могат да бъдат колеги, шефове, та дори и "приятели".
Моят най-приятелски съвет към теб е, не го афиширай и не споделяй с всички, особено с колегите си. Не очаквай и разбиране. Приготви се за битка!!  :fight:
Животът ме е убедил, че на хората не им пука и не се интересуват от това как се чувства "някой" и това е съвсем нормално. Интересуват се само най-близките ти! Ще се вълнуват хората, които истински те обичат и хората във форума, които преживяват подобни на твоите емоции!!
Така, че тези идеи с мейла, изобщо няма смисъл да ги реализираш!! Това е моето мнение!
Аз по принцип съм много откровена и пряма, но се убеждавам, че за някои неща човек трябва да бъде дискретен!! Така, че не обяснявай на никой какво се случва с теб и твойта буйна младост!! :wink2:

Това е моето мнение!!
Стискам ти палци и ти желая успех!!  :bravo2:
Ще се радвам да споделяш и пишеш тук, как се чувстваш!!  :flowers:
Може би тук е момента да благодаря на хората във форума, че са толкова сърдечни, мили и добри приятели!!  :flowers: :flowers:  Обичам ви, ама вие си го знаете!!!  :love5: :wink2:

Сърдечни поздрави,  :flowers2:
Ели
Титла: Re: Как се справяте с работата?
Публикувано от: polina73 в Септември 15, 2008, 12:10:14
Аз също доста се колебаех на кого да кажа , когато разбрах че съм болна. В крайна сметка реших да споделя с шефа си, защото е много коректен човек и смятам ,че му дължа същото. Както и очаквах той ме подкрепи и знам , че когато ми се налага да отсъствам или тепърва ще ми се налага, зашото още не съм на лечение и днес успях да си запазя час за д-р Балабанска за 14.10.08 ще съм спокойна. А що се отнася до колеги реших да не споделям. Знаят, че имам прпблеми с черния дроб, но не и какви са точно.Казала съм и само на най-близките си приятели и слава богу за сега срещам само подкрепа. Мъжа ми в началото беше против да разгласяваме за заболяването, за да не м е гледат като прокажена и да се чувствам зле. Станала съм голяма агитаторка и пропагандирам между всичките си познати безплатните изследвания, които правят при нас в ХЕИ за хепатит и доста от тях се изследваха, което за мен е голям успех в борбата със заразата.

Титла: Re: Как се справяте с работата?
Публикувано от: cvetna в Септември 15, 2008, 12:29:40
И аз агитирам наляво и надясно  :laugh:
Но така е по-добре - човек да знае, за да може да вземе мерки или пък да е спокоен, че всичко му е наред  :congrats:

А иначе относно разгласяването на всички (като отговор на Ели :) ) едва ли ще стигна до там... надявам се поне, де, че съм доста емоционална по принцип, в последно време още повече  :laugh: и общо взето очаквам всичко от себе си, най-вече изпадане в крайности  :mocking:

Като цяло май не ми се е променил до момента нито начина на живот бог знае колко (освен че за първи път ми се случи да видя какво е да ходиш по клубове и да не пиеш алкохол  :-[ ), нито отношението към него  :wink2:
То е и рано още - едва от седмица знам, че съм болна, ама аз май винаги съм си живяла със съзнанието, че трябва да се живее така, все едно утрето може и да не дойде ... та каквото и да става, продължаваме напред и това е :wink2:

Вече казах на брат ми и реакцията му беше "Кво се притесняваш, като те познавам ша минеш като товарен влак и през тва"  :laugh: , а ако/като стигна до лечение, може би ще кажа и на шефа си... и съм сигурна, че ще срещна разбиране... ако ли пък греша, толкова по-зле за него  :laugh:


Не знам, хем ме е страх и се притеснявам, хем съм наясно, че колкото и да се притеснявам, файда голяма няма, така че... лека полека действаме и... каквото - такова :)

 :flowers:
Титла: Re: Как се справяте с работата?
Публикувано от: Eli в Септември 16, 2008, 14:59:23
Приветка Цветна,  :bye2: :bye2:

Подкрепям те!! Има една много клиширана, но много вярна сентенция "Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!"   :whistle: :whistle:

Винаги съм смятала, че решенията се чувстват - така, че действай според разбиранията си!!  :wink2:

И не му мисли много. В крайна сметка винаги се случва онова, което трябва!!  :whistle: :whistle:

Поздрави,  :bye2:
Ели
Титла: Re: Как се справяте с работата?
Публикувано от: iNNa в Септември 21, 2008, 16:26:15
Svetna,повреме на лечението няма да се чувстваш никак добре нито физически,нито психически,нито по отношение на концентрацията.Колегите ще разберат ,че имаш проблеми.Не би ли могла да вземаш болнични1год.?Лекарите няма да ти откажат,поне не е редно.А след това да се върнеш на работа.Около мен всички знаят,че съм болна,но не се страхуват,че ще ги заразя.Обяснила съм им ,че заразяването става само по кръвен път и са спокойни.Но ти ще прецениш наи-добре сама ,когато започнеш лечението.Поздрави-Ина.
Титла: Re: Как се справяте с работата?
Публикувано от: rosica в Септември 23, 2008, 11:03:59
Не казвай на никого с изключение на най-близките ти хора.Хората са невежи и се плашат.АЗне съм казала на никого от приятелите и се справям.Направи им впечатление моята разсеяност,но казах,че имам семейни проблеми.Изследвания правих само срещу заплащане и то в събота,на лекар ходих само следобяд и така цяла година.ЗА всичко има решение,ще го намериш!
Титла: Re: Как се справяте с работата?
Публикувано от: cvetna в Септември 23, 2008, 11:58:49
Благодаря на всички за споделения опит


 :flowers:
Титла: Re: Как се справяте с работата?
Публикувано от: danihaleva в Септември 26, 2008, 10:24:52
Поздравявам всички които имат смелостта и куража да споделят с околните и близките си. :congrats:Онези които не успяват да разберат за какво става въпрос са доста невежи най-вероятно и с особено ниска здравна култура,но и те не са застраховани.Може би точно този шеф,който си е позволил да уволни човек с някакъв вид хепатит В или С ,също е носител но незнае.Начините на заразяване не винаги зависят от нас,както се случи с моят съпруг.Отношението на околните зависи от нивото им на интелигентност,възпитание,морал.А как ли пациентите да бъдат защитини от държавата като законите в момента се пишат от незаинтересовани ,неморални и некомпетентни хора.
Титла: Re: Как се справяте с работата?
Публикувано от: cvetna в Септември 30, 2008, 13:38:10
Един въпрос, който може да ви се стори незначителен, ама мен си ме човърка...

Следващата седмица трябва да вляза за 3 дни в болница за биопсия, съответно ще получа болничен, който да представя в работата си, но ме притеснява фактът, че на болничния ми ще пише и диагнозата... а аз все още не искам колегите ми да разбират... доста тъпа ситуация :)

Някой имал ли е същия проблем?
Титла: Re: Как се справяте с работата?
Публикувано от: Jina в Септември 30, 2008, 14:37:49
cvetna аз два пъти съм взимала болничен от алекандровска като съм лежала и двата пъти бях помолила Црънчева да ми напише друга диагноза и ми писаха гастрит.Понеже и аз не съм казала на работа и не искам.Нямаше никакъв проблем,само им кажи.
Титла: Re: Как се справяте с работата?
Публикувано от: cvetna в Септември 30, 2008, 16:59:41
Супер, много мерси, Джина, ще ги помоля  :congrats: