Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Вирусен хепатит - Обща дискусия => Моята история => Темата е започната от: mama_varna в Ноември 20, 2008, 19:05:11

Титла: Нов член- Мама от Варна
Публикувано от: mama_varna в Ноември 20, 2008, 19:05:11
ЗДравейте,

искам да споделя някои неща с вас,защото ми се случва нещо според мен наистина странно  :-\

Юли месец,2008 г. при случайно изследване открих ,че имам Хепатит С. Такаааа..... на 14.10.2008 г. показателите ми са както следва: ГАма ГТ- 14.20 (в норма), АсАТ - 49.18 (18 единици над нормата), АлАТ - 109 (77 единици над нормата); Билирубин,общ - 10.46 (в нормата).

Бременна съм в трети месец също да кажа.

Отидох онзи ден в инфекциозна клиника, където ми пуснаха още веднъж изследванията и ми казаха,че ако АлАТ е 3-цифрено число ще ме приемат за някакви вливания и приемане на лекарства.

През периода откакто знам,че съм болна не съм приемала никакви лекарствени средства.

И днес отивам на ИЗследвания за чернодробните показатели.... и какво да видя??????!?!?!???!??!?!??!?!?!?? Всички показатели са в норма.....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Разревах се от радост.... и вълнение...

Чудя се..понеже четох тук в този сайт,че е възможно самооздравяване на организма. И дали на мен не ми се случва това????

След 10 дни ще пускам онези полимеразоверижни изследвания ,които откриват концентрацията на вируса в кръвта... - 170 лв. ,изпращали ги до Франция.


Кажете ми какво мислите по случая? Не е ли интересно как спадат показателите от САМОСЕБЕ си без приемане на каквито и да било медикаменти и то в разстояние на 1 месец...?    :clap:
Титла: Нов член- Мама от Варна
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Ноември 20, 2008, 20:06:51
Здравей мама от Варна,

Надявам се да караш лека бременност :)

Относно ензимите- те имат удивителната способност да се променят с дни- имало е случай когато скачат и спадат с десетки стойности в кратък промиждутък . Това е така, защото те се влияят от състоянието на черният дроб и ако човек попрекали с повечко мазни,тежки храни в комбинация с алкохол- веднага скачат. В момента в който ги спрем, кръвта се изчиства от тези токсични в-ва и ензимите спадат. При теб най-вероятно се случва заради бремеността, това е често срещано. Но, за съжаление ниските им стойности не са сигурен показател дали хепатита си отива. Според статистиката едва 10-20% изчистват хепатит С спонтанно, в 80% хронифицира, затова ако още не си се насочила към сериозен специалист, бих те посъветвала да го направиш. Не казвам,че при теб е хроничен, напротив, просто вземи мерки, защото за съжаление повечето лекари не са запознати с болестта.
А ПСР изследването защо си го плащаш сама, то се поема от Здравната каса?
Титла: Нов член- Мама от Варна
Публикувано от: mama_varna в Ноември 21, 2008, 07:33:30
Да ви кажа честно снощи не съм спала... цяла нощ мислих и реших,че сега когато съм в 3-ти месец просто организма ми се чисти от токсините и затова са спаднали рязко показателите  :sad2:   Но без значение това ме накара да се разплача от радост,когато видях изследванията :)

Не знаех, че ПСР теста може да мине през здравна каса :) Ще се възползвам след като е така   :congrats: Все пак 170 лв. не са малко пари, макар, че когато човек е болен не мисли колко струва това и това ( с изключение на адски скъпия интерферон).

Засега съм се свързала с една инфекционистка от Окръжна болница, която след следващото изследване през м. Декември ще ме насочи към Професор Искрен Коцев в Терапията, Варна, който гарантира уреждане на документите за интерферонно лечение. И бил уж специалист в тази област (ще го видим  :wink2: )

Но тази инфекционистка ми каза,че ензимите ми трябва да са постоянно трицифрено число,за да кандидатствам. Това е адски тъпо, защото по този начин хората, които са в начален стадии на болеста нямат шанс да се лекуват,а само тези които са много зле.  :sad2:

Моля се да съм от тези 10-20 %, но наистина силно се съмнявам да е така ... Не знам каква имунна система трябва да има човек,че да се пребори. Макар,че никога не съм пушила през живота си,не съм пила и не съм употребявала каквито и да било наркотични  вещества.
Жалко е просто,че в 21 век човек може да се зарази с Хепатит С на всяко едно място - зъболекар, маникюрист.... просто не помня къде другаде съм ходила, за да ми правят нещо .. Ужасно, ужасно. И ако не бях се изслевала, ей така случайно в ХЕИ,защото й казах пускайте всички изследвания (с мисъл да правя бебе исках да разбера дали всичко е наред,а и нали са безплатни там изследванията).... никога нямаше да разбера,че боледувам от тази коварна болест-бич за 21 век.


Хора, изследвайте се!!! Не се знае кога, къде и как ще ви спипа тази гад!  :bye:
Титла: Нов член- Мама от Варна
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Ноември 21, 2008, 07:52:43
 :angry1: :angry1: :angry1:  ...като чуя подобна глупост, и ми идва да  :punish: подобни лекари? НЕ ТРЯБВА ЕНЗИМИТЕ ДА СА ТИ ТРИЦИФРЕНИ, ЗА ДА ТИ ОТПУСНАТ ЛЕЧЕНИЕ! Аз съм започнала и завършила лечение с нормални такива, и мога да ти дам за пример още много такива хора, така че не се притеснявай- това не е истина! Проблема е, че това е някакво закостеняло мнение на "лекарите"  и болните си казват-"ужас, имам 20 алат, чакай да ударя половин бутилка водка да ми се вдигнат".. което не е правилно.
Мила мамо,
не ти трябва инфекционистка, а гастроентеролог. И да ти кажа, май досега не бях чела за читав такъв от Варна. Тук има няколко души, доколкото си спомням, и ще се опитам да им изровя темите, за да прочетеш.
тук (http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=498.msg4405#msg4405), и тук (http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=179.0) и най-вече тук (http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=1074.0) прочети дискусии.
Иначе за бебчо не трябва да се притесняваш, шанса да му го предадеш по време на раждането е близо до нулата ( около 1-5%), но е необходимо да предупредиш гинеколога ти, акушерката и всички медицински лица, които ще взимат участие в раждането.
Титла: Нов член- Мама от Варна
Публикувано от: tedibon в Ноември 21, 2008, 07:56:16
Мисля ,че не е нужно да са постоянно 3-цифрени числа стойностите,достатъчно е в 6-месечен период да имаш 2 пъти завишение над 100!Мисля ,че това го пише в Консенсус относно диагнозата и лечението на хронични вирусни хепатити!
Но все пак виж дали е така,да не би да греша!


Поздрави ,Теди
Титла: Нов член- Мама от Варна
Публикувано от: mama_varna в Ноември 21, 2008, 07:59:09
Здрасти Силве! :) Благодаря ти за бързите отговори! :)  :flowers2:

И аз не й повярвах, когато ми каза за ензимите,че трябва да са 3-цифрено число :)

Най интересното е,че вече няколко лекари Гастроентеролози не могат да ми поставят диагнозата... Хроничен или Остър е Хепатита ми... МН. странно. ИЛи са некадърни или не знам какво...  :cowboy:

За гастроентеролога-ясно, този Професор бил такъв ... ще го посетя по-нататък да видя .

Най-гадното беше,че отидох при една АГ евгения Георгиева се казва... и тя веднага ми се скара.. и ми каза да отивам бързо при инфекционист,който да ми постави ясна диагноза и тази инфекционистка пък ми лепна Носителство на Хепатит С. Ако е така наистина,когато си носител болестта активизира ли се????

Мерси :)
Титла: Нов член- Мама от Варна
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Ноември 21, 2008, 08:07:00
Не знам въз основа на какво ти е дала тази диагноза- носителство? Наистина работата е малко по-сложна, но се говори за хроничен хепатит след направен ПСР. Ако той е положителен, се прави вече биопсия и тн, но ако е отрицателен това означава ,че организма ти се е срещнал в някой прекрасен момент от живота си с Хепатит С, и е успя да го пребори, като са останали антителата от тази битка. Ако имаш възможност , накарай ги да ти пускат безплатен ПСР, резултата излиза до месец. Така ще си най-спокойна.

Аман от некадърни доктори  :fight2:

P.S. стартирах ти твоя, отделна тема, надявам се нямаш нищо против.
P.S.S.  официално-  Добре дошла при нас :)
Титла: Re: Нов член- Мама от Варна
Публикувано от: mama_varna в Ноември 21, 2008, 08:22:10
Благодаря ти ;) Беше ме срам да си стартирам нова тема   :)

Да ще си направя ПСР, обаче клиниката където исках да го пускам казаха,че имали проблем с транспорта от Франция и чак след около 10 дни.

Мога само да се моля,нистина просто организмът ми да се е срещнал и преборил с този вирус.... :)

Но съм песимист и аз :)

Но пък знае ли човек...нали се случвали чудеса :)
Титла: Re: Нов член- Мама от Варна
Публикувано от: mama_varna в Ноември 21, 2008, 08:31:28
Интересно ми е има ли изобщо някой от този форум, който да е имал антитела,но ПСР да му е отрицателен? :) т.е. само да се е срещал с вируса?
Титла: Re: Нов член- Мама от Варна
Публикувано от: Радослав Русинов в Ноември 21, 2008, 10:29:00
Интересно ми е има ли изобщо някой от този форум, който да е имал антитела,но ПСР да му е отрицателен? :) т.е. само да се е срещал с вируса?
Здравей,
Може да се каже, че има такива случаи, когато някой развие остър хепатит, или успее да изчисти вируса. Ето например два такива случаи: http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=426.0
Така, че ако срещата с вируса е завършила с изчистването му, тогава теста за антитела за хепатит C може да е положителен, а вируса да не се засича в кръвта. Същата ситуация може да се получи след успешно завършило лечение на хроничен хепатит C.

Поздрави,
Радо
Титла: Re: Нов член- Мама от Варна
Публикувано от: anita в Ноември 21, 2008, 11:06:57
Здравей и добре дошла във форума!

Аз също съм от Варна, но не се доверих на тукашните лекари. Отидох при проф.Чернев с София да ми пусне ПСР. Не искам да попарвам надеждите ти за изчистване на вируса както си мислиш ти щом са ти в норма ензимите. Най сигурния начин да разбереш имаш ли го или не вируса е като пуснеш ПСР. Професора ще ти го пусне безплатно. Ако те интересуват повече подробности пиши на лична.
Поздрави
Титла: Re: Нов член- Мама от Варна
Публикувано от: dodo в Ноември 21, 2008, 11:07:35
Здравей Мама от Варна!
Добре дошла във форума  :flowers:
Успешна бременност ти пожелавам и много късмет!

Виждам вече, че имаш бая домашно за четене за ориентация в "хепатитното" море  :wink3:
Надявам се скоро да се научиш да плуваш - все пак си морско чедо  :smile:
Ето ти линка към консенсуса :
http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=655.msg13073#msg13073
а тук клиничната пътека :
http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=193.0
Прочети ги внимателно, за да знаеш какво всъщност трябва да правиш и в случай на несъответствие можеш да размахаш този документ пред някой компетентен лекар ...
Дерзай и късмет! Ще се радвам ако ни зарадваш скоро с отрицателен ПСР !
Титла: Re: Нов член- Мама от Варна
Публикувано от: mama_varna в Ноември 21, 2008, 17:43:23
Ами да,аз знам,че се прави ПСР :) Мисля да се доверя на тукашните... това пътуване до София... с този тумбак...  :laugh:

Съмнява ме ПСР да  ми е отрицателен,но това ще се разбере най-малко след 45 дни...

Успех на всички вас и мерси за линковете!!! :)

Титла: Re: Нов член- Мама от Варна
Публикувано от: Eli в Ноември 21, 2008, 18:06:49
Здравей мама от Варна,

Най-напред ти пожелавам успешна и безпроблемна бременност и едно чудесно малко бебче, когато му дойде времето!!!  :mamma:
Не се притеснявай предварително! Изчакай си резултата от ПСР и тогава ще му мислиш.  :good:
А за  докторите - за повечето от тях нямам думи  :angry1: :angry3:

Желая ти отрицателен ПСР и мноооооого щастие!!  :flowers:
И ни дръж в течение на нещата  :wink2:

Поздрави,   :flowers2:
Ели
Титла: Re: Нов член- Мама от Варна
Публикувано от: mama_varna в Ноември 22, 2008, 09:50:04
Добро утро,

Интересно ми е може ли човек при финансова възможност свободно да си закупи интерфероните и колко струва цялостното лечение или...на месец ли как се отброява?  :-\

Пак благодаря :)
Титла: Re: Нов член- Мама от Варна
Публикувано от: migle в Ноември 22, 2008, 10:15:21
Цената на една инжекция интерферон е около 600лв.Това е дозата за една седмица.Лечението трябва да продължи 48 седмици.Соленичко излиза.
За да си финансираш сама лечението трябва да си със солидни финансови възможности или да теглиш кредит. Другия вариянт е да продадеш някой имот ,ако имаш излишен. :wink3:
Хубав ден
Меги
Титла: Re: Нов член- Мама от Варна
Публикувано от: mama_varna в Ноември 22, 2008, 10:24:28
Благодаря ти! :)

Това с имота е идея,но можеш ли да си ги закупиш свободно???
Титла: Re: Нов член- Мама от Варна
Публикувано от: tedi в Ноември 22, 2008, 18:35:09
Можеш да се лекуваш на собствени разноски,стига да можеш да си го позволиш.На месец ти излиза около 3000лв.,а за целият период на лечени ти идва към 38 000-40 000лв.Не виждам смисъл в идеята да се продават имоти и да се самофинансира лечение,което здравната каса поема изцяло.
Титла: Re: Нов член- Мама от Варна
Публикувано от: mama_varna в Ноември 23, 2008, 06:18:23
Абсолютно си права, Теди!  :flowers2:
Титла: Re: Нов член- Мама от Варна
Публикувано от: galq в Ноември 23, 2008, 08:48:39
На мен ми казаха ,че цялото лечение на хепатит С струва към 80000лева.Не знам колко е вярно ,но това имам като информация.
Титла: Re: Нов член- Мама от Варна
Публикувано от: Радослав Русинов в Ноември 24, 2008, 20:35:53
На мен ми казаха ,че цялото лечение на хепатит С струва към 80000лева.Не знам колко е вярно ,но това имам като информация.
Не е вярно, излъгали са те, или някой е импровизирал по темата.
Приблизително за около 34-36 000 лева  /по неофициални данни и с отстъпките/ би могла да си купиш всички лекарства за 48-седмично лечение.

Поздрави,
Радо
Титла: Re: Нов член- Мама от Варна
Публикувано от: tetibulka в Ноември 25, 2008, 21:53:47
Да, замислям се напоследък.
Има ли начин да започнеш лечение на свои разноски, но да не загубиш реда си в листата на чакащите и в крайна сметка, когато ти дойде редът, да подариш лечението на някой друг. Не че ще е лесно да избереш на кого...
Титла: Re: Нов член- Мама от Варна
Публикувано от: tedi в Ноември 26, 2008, 20:08:07
А какъв е смисъла в цялата работа?
Да си плащаш лечението а да подаряваш полагащото ти се.
Нещо не схващам каква ти е идеята.
Титла: Re: Нов член- Мама от Варна
Публикувано от: mama_varna в Ноември 29, 2008, 17:26:39
Здравейте,


в понеделника 24.11. звъннах във Варненската лаборатория "Надежда",тел. 052 609 741. Изпращат  кръв до София и изследването струва само 99,50 лв. Взеха ми в петък рано сутринта кръв и резултата ще бъде готов в четвъртък след обяд! Стискайте палци ПСР теста да е ОТРИЦАТЕЛЕН!!!  :angel:

Наистина се надявам !  :wink2:
Титла: Re: Нов член- Мама от Варна
Публикувано от: tetibulka в Ноември 30, 2008, 18:39:51
Теди, идеята ми е евентуално ако мога сама да си платя лечението (мнооого евентуално) да не оставям здравната каса на далавера, а да дам възможността, предоставена на мен, на друг, който няма НИКАКВА ВЪЗМАЖНОСТ да си го позволи.
Титла: Re: Нов член- Мама от Варна
Публикувано от: mama_varna в Декември 04, 2008, 11:54:35
За мое най-огромно съжаление ПСР теста е ПОЛОЖИТЕЛЕН!!!

И излиза само положителен като резултат, не трябва ли да има някакви стойности или нещо такова за това каква е концентрацията на вируса в кръвта?

Този генотип как се определя? С какви изследвания??

 :sad2:
Титла: Re: Нов член- Мама от Варна
Публикувано от: Радослав Русинов в Декември 04, 2008, 12:05:54
Най-вероятно са ти направили качествен ПСР - той може да е само положителен или отрицателен. Повече за ПСР тестовете можеш да прочетеш тук: http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=111.0
Генотипа за момента не ти е важен - той е важен, за да се определи колко дълго трябва да е лечението и затова се прави при подготовка на документите за кандидатстване за отпускане на лечение от Здравната каса.

Поздрави,
Радо
Титла: Re: Нов член- Мама от Варна
Публикувано от: mama_varna в Декември 04, 2008, 13:03:44
Да, направили ми качествен ПСР,а аз им казах,че искам да знам концентрацията на вируса в кръвта - некомпетентни излязоха...  :-\

Значи следващият път трябва да си пусна КОЛИЧЕСТВЕН ПСР тест,нали така? За да се определи количеството в 1 милилитър кръв...

Добре,но в този линк,който ми даде пише,юе именно този качествен ПСР определя дали вируса е хроничен или остър... т.е. моя щом е положителен е вече хроничен.

А как да разбера дали вируса "спи" или е активен и уврежда вече черния дроб?

Благодаря предварително  :flowers:
Титла: Re: Нов член- Мама от Варна
Публикувано от: Радослав Русинов в Декември 04, 2008, 13:22:38
Не съм го написал съвсем ясно. Количествения ти мери количеството на вируса в милилитър кръв, той не е абсолютния критерий за това хроничен ли е хепатит. За хроничен хепатит говорим ако в продължение на 6 месеца след заразяването не успееш да изчистиш спонтанно вируса. Остър хепатит можеш да имаш само в първите 6 месеца след заразяването.
За да разбереш дали черния ти дроб не е започнал да се уврежда се прави чернодробна биопсия.

Поздрави,
Радо
Титла: Re: Нов член- Мама от Варна
Публикувано от: mama_varna в Декември 04, 2008, 13:30:30
Значи януари месец,т.е. края на януари,началото на февруари трябва да си пусна още един ПСР качествен, за да видя дали евентуално не е отрицателен, защото вируса ми е открит в края на Юли месец, а януари.2009 ще станат 6 месеца... ,а дали вируса е от преди това (което е мн.вероятно) не се знае ... Оффффф тежко е....  :sad2:
Титла: Re: Нов член- Мама от Варна
Публикувано от: Радослав Русинов в Декември 04, 2008, 13:39:08
По принцип практиката е да не се използват ПСР-и за тази цел, а тест за антитела anti-HCV, който е доста по-евтин.
Съвета ми е все пак, ако ще си правиш ПСР, е той да е количествен, така ще знаеш поне вирусното натоварване.
Но трябва да отидеш при гатроентеролог, който да поеме твоя случай и той да ти назначава такива изследвания и съответно изобщо да направи конкретна преценка за твоя случай.
Все пак, да си правиш сама диагностика с изследвания, които струват поне 150 лева, не е много добре за джоба  :pardon:
Титла: Re: Нов член- Мама от Варна
Публикувано от: mama_varna в Декември 04, 2008, 17:53:30
КОгато става въпрос за здравето ...

Благодаря :)
Титла: Re: Нов член- Мама от Варна
Публикувано от: mama_varna в Декември 19, 2008, 13:34:40
Здравейте,

вчера бях на женска консултация,заради бременността ми и попитах чисто и просто акушер-гинеколожката ми дали е имала случай на родилка с хепатит С и тя ми каза,че е имала и дори родилката си била намерила ваксина против хепатит С от Италия и бебенцето като се родило му я сложили....!!!!!  :flowers:
 Струвала 300 Евро.
А сега кажете откъде да я намеря тази ваксина!?!?!?!!? :) До Италия ли трябва да отида? :)
Титла: Re: Нов член- Мама от Варна
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Декември 19, 2008, 13:38:24
Все още няма официална ваксина против Хепатит С. Не знам какво са ти казали, но това е пълна лъжа! Възможността да го предадеш на бебето е минимална, около  5 % така, че не се притеснявай излишно.

Пък и твоята гинеколожка да вземе да се образова малко, аман от некадърници!
Титла: Re: Нов член- Мама от Варна
Публикувано от: mama_varna в Декември 19, 2008, 13:40:57
Хахаха ;) И аз се учудих ,че ми го казва и реших,че се е объркала с ваксината за Хепатит С :)

Абе не се притеснявам,но ако наистина има таква ваксина, кой не би дал 300 Евро за детенцето си :)

 :doubleup:
Титла: Re: Нов член- Мама от Варна
Публикувано от: bibi123 в Декември 19, 2008, 17:04:12
Здравей и от мен,Мамче!
Аз също съм с вирусен ц-хепатит,и пътят по който вървиш,аз го минах.Забременях,и след всичките ми обяснения,че детето няма да се зарази,и че е минимално..В крайна сметка маркерите са му положителни,,но и аз като малкото майки се надявам това да са антитела,и бебчето ми да се изчисти,и разбира се
чакам да мине година и половина най малко,за да пуснем ПСР на детето. :baby:
Ще ми е интересно,а и ще ти благодаря да ме държиш в течение на бременноста ти,а и на твоето раждане,както и след това да ми пишеш как е детенцето..
Дай боже всичко да мине нормално,да ти е и живо и здраво,което е най важно разбира се.Аз родих секцио..не зная ти как си решила.
На мен така ми казаха уж че е по добре за детето,но...уви..достатъчно го мисля и бебето,че и мен,,аз чакам за лечението си,поради изтекъл протокол(но това е др.тема).Дано стане по бързо този път,както ми обеща Др.Павлова..от НЗОК :congrats:
Пиши ми, с теб съм,че и всички останали,,да ни държиш в течение,,аз се вълнувам много,,именно заради бебето...Успех :congrats:

Поздрави Биби :flowers: