Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Вирусен хепатит - Обща дискусия => Как да живеем с хепатита => Темата е започната от: lora в Март 26, 2009, 16:44:22

Титла: Кошмара се върна
Публикувано от: lora в Март 26, 2009, 16:44:22
Здравейте.
Дъщеря ми е на 13. Откриха и хепатит б едва на 2годинки. Проведохме 6 месеца интерфероново лечение. След лечението пср-, трансиминази в норма, антиген+. И така спокоен живот 10години. Сега пуснах контролно пср, което за мой ужас е+21 900 IU/ml; Трансиминази и ггтп в норма. Лекарите казват, че при тази активност лечение не се провежда. :scream:аз самата съм с б хепатит в преход към цироза. Трябва ли да се чака и при детето да стане така за да се лекува??? Тя е само на 13, знае се че давността при нея е от 13 години. Какво ще стане след още 13 всички знаем. Моля ви ако някои знае подобен случаи да ми пише. Не мога да се примиря че вируса се размножава в кръвта на детето ми а аз нищо не правя. :angry3: :crying2:
Титла: Re: Кошмара се върна
Публикувано от: danihaleva в Март 26, 2009, 17:24:33
Лора не знам какво да кажа :(Много съжалявам,че става така.Кои са тези лекари? Не знам коя е причината за решението пациентите с нормални трансаминази да не подлежат на лечение.
Титла: Re: Кошмара се върна
Публикувано от: Мери_ в Март 26, 2009, 18:51:46
Цитат
Кой да бъде лекуван: Даже при пациенти с постоянно нормални нива на ALT е установено увреждане на черния дроб, така че лекарите трябва да вземат предвид и нивата на ALT, заедно с вирусния товар и възрастта на пациента. При HbsAg-позитивни пациенти с нива на HBV DNA по-високи от 20,000 IU/mL и нормални нива на ALT трябва да се обмисли биопсия, особено за пациенти над 35 години. Ако се установи умерена фиброза или по-голямо увреждане, също трябва да се мисли за лечение. Пациенти с нива на HBV DNA по-високи от 20,000 IU/mL и повишени (един до два пъти нормалното) нива на ALT “определено трябва да бъдат лекувани, независимо дали им е направена чернодробна биопсия.”

Експертите са раздвоени по въпроса кога да лекуват пациенти с нормален ALT и ниво на HBV DNA под 20,000 IU/mL. Някои специалисти смятат, че такива пациентит трябва да се лекуват но повечето смятат, че няма достатъчно научни данни в подкрепа лечението на такива пациенти, особено ако са млади и все в още имунно-толерантния етап на инфекцията. Групата експерти е единодушна, че такива пациенти трябва да се наблюдават на всеки 3-6 месеца, като се обмисли евентуална биопсия за определяне увреждането на черния дроб и нуждата от лечение.
Цитатът е от тук -  Месечен обзор на научните публикации, свързани с хепатит Б - януари 2009 (http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=1551.0)

Здравей, Лора!

За съжаление все още не е открито лекарството, което да се противопостави на вируса на хепатит В и да може да изчисти напълно вируса. Целта на едно лечение при хепатит В е да се намалят копията на вируса и да се смъкнат ензимите в граници. Изчистването на HBsAg само в много редки случаи се случва.
Именно затова лекарите не смеят да предприемат лечение при ниски ензими и ниско вирусно натоварване. Защото всъщност целта при тези пациенти е постигната - те се очаква да са само носители на вируса и да нямат активно заболяване.
Имай предвид, че едно евентуално лечение може да има и обратния ефект при хепатит В - вместо да намали копията на вируса - да ги увеличи.

Въпросът - дали да се предприеме лечение или не не е толкова лесен за решаване, особено, когато става дума за едно дете.
При децата често пъти имунната система "толерира" вируса в периода на подрастване и няма значителни увреждания на черния дроб. Да се надяваме, че в близките години ще се появят по-надеждни лекарства за хепатит В. Всички разчитаме на това. Дори някои се жертваме лично за науката :medicine:!
Най-искрено пожелавам на детенцето ти и на теб да се избавите от проклетия вирус!
Понякога в живота стават и чудеса! :flowers3:

Поздрави,
Мери