Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Повече за вирусния хепатит => Терминология, статии и обща информация за болестта => Темата е започната от: Мери_ в Март 30, 2009, 13:40:59

Титла: Хепатит В - статия
Публикувано от: Мери_ в Март 30, 2009, 13:40:59
Хепатит B е заболяване на черния дроб, причинено от хепатитен вирус (HBV) който е открит през 1976 година от д-р Блаух Блумберг., кръщавайки го „австралийски антиген” . За своето откритие д-р Блумберг получава Нобелова награда. Днес, 30 години по-късно HBV е най- разпространеният вирус на Земята- около 2 милиарда хора са били в контакт с него, като от тях 350 милиона са останали хронични носители. Причина за епидемии в Азия и Африка и пандемия в Китай, хепатит В се очертава като бичът на 20 век – от него умират около 1 млн. души годишно.
HBV не предизвиква сам по себе си директно увреждане на черния дроб. Напротив, имунният отговор на тялото (това е защитният отговор на имунната система на организма), в опита си да атакува вируса като чужд за организма агент, унищожава и чернодробните клетки, в които вирусът се е заселил. Така, при вирусната хепатит В инфекция, защитната реакция на имунната система е отговорна както за елиминирането на HBV от тялото и очистване от инфекцията, така и за увреждането на чернодробните клетки. По този начин имунният отговор включва в себе си баланс между защитен и разрушителен ефект.

Прочети повече тук: http://hepactive.org/content/articles/general_information/hepatitis_types/hepatitis_b