Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Повече за вирусния хепатит => Терминология, статии и обща информация за болестта => Темата е започната от: Мери_ в Март 30, 2009, 13:43:34

Титла: Хепатит С - статия
Публикувано от: Мери_ в Март 30, 2009, 13:43:34
Хепатит C е възпаление на черния дроб, което се причинява от вируса на хепатит C (HCV). Вирусът е открит през 1989 година от екип учени: Michael Houghton, Qui-Lim Choo, George Kuo, и Dr. D.W. Bradley.

Над 170 милиона души по света са инфектирани с HCV. Новоинфектираните са между 3 и 4 милиона души всяка година.
Само около 20% от хората развиват остри симптоми в първите месеци след заразяването и се диагностицират с остър хепатит C. В останалите случаи, пациентите нямат никакви клинични симптоми, или когато ги имат те са слабо изразени и може да включват загуба на апетит, повръщане, общо неразположение, като обикновено тези проблеми грешно се диагностицират като стомашно разстройство.
Болестта хронифицира при 80% от инфектираните. Персистирането на хепатит C вирусната инфекция за период над 6 месеца, протичаща с възпалителен процес в черния дроб и съпроводена с умиране на чернодробни клетки, се дефинира като хроничен хепатит C.
Броя на хроничните носители на вируса на хепатит C за България, се оценява на около 1.5%, което прави около 110 000 души. Приблизително 90% от тези хора не знаят, че имат хроничен хепатит C.
............................................

Прочети повече тук: http://hepactive.org/content/articles/general_information/hepatitis_types/hepatitis_c