Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Вирусен хепатит - Обща дискусия => Как да живеем с хепатита => Темата е започната от: морещица в Юни 10, 2009, 00:36:14

Титла: Да кажа или не на работодателите си че имам хепатит б
Публикувано от: морещица в Юни 10, 2009, 00:36:14
Здравейте,
не знаех куде да слойа точно темата..дано да е на правилното място.
Ето какво.Работя във фабрика за кафе и много се притеснявам от болеста си.Въпреки че нямам пряк контакт с продукта,реших,че е редно да уведомя работодателя си за хипатита,пък рой да реши какво да прави.И ето днес набрах смелост,когато случайно чух един от началник смените ни да "разяснява" начините по които може човек да се зарази с хепатит б.Цитирам
"Ако болен от хепатит се хване за дръжката на вратата и после аз се хвана,ще се заразя"
Останах с отворена уста.Как е възможно да е толкова неинформиран пък и да го "проповядва"на всичкото отгоре.Ужасно.
Това някак ме накара да се замисля дали да кажа.Ми ако се отнесат по същия неук начин,ще си загубя работата а от там и осигуровките и лекарствата.Незнам какво да правя.
Ако някой има желание,нека разкаже при него как са се развили нещата и как е постъпил.Има ли някакъв "закон" който да ни разрешава "нормален живот".Моля ви и да ме посъветвате какво да правя.
Благодаря ви.

 :flowers2: АЛОРА
Титла: Re: Да кажа или не на работодателите си че имам хепатит б
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Юни 10, 2009, 07:30:15
Здравей,

Ако бяхме нормална държава, нямаше да имаш подобен род притеснение, но не сме. Една съфорумка преди време си загуби работата, защото реши да сподели с шефа си за хепатита. Явно честността не е особено ценено качество. От друга страна, аз срещнах разбиране и никога нямам проблеми когато трябва да излизам в болнични, или да отсъствам заради изследвания и тн. Всичко опира до отношенията ти с шефа и доколко си близка с него. Ако той е тръгнал да обяснява, как ще се зарази при допир от хепатит, не се занимавай. Ако не сега, сигурно в близко време би могъл да си намери причина да те освободи и това няма да е в твоя полза. В крайна сметка ти работиш с кафе и дори имайки пряк контакт с него, не виждам как може да го заразиш. Просто ако имаш кожички по ноктите, или малки ранички им слагай лепенка, нищо повече.
Хората все още не са дорасли да гледат на нас като на нормално болни както всички останали които имат диабет например , а като на някаква странна комбинация от ХИВ/чума/малария която може да ги зарази само с кихане.
Това си е само мое мнение де :)

Силвана
Титла: Re: Да кажа или не на работодателите си че имам хепатит б
Публикувано от: kitaeca1970 в Юни 10, 2009, 15:37:15
Здравей и от мен!Съветът ми е да не споделяш за болеста си.Мисля ,че нашето общество не е достатъчно добре информирано ,относно тази болест и от там идва и негативното отношение към болните,общо взето като към ходещи зарази.Моят съпруг няма никакви проблеми нито  в работата си нито пък се е променило отношението на приятелите ни към него,но това за съжаление е по-редкия вариант.Няма как да заразиш някого в работата си ,така че по-добре премълчи.
Титла: Re: Да кажа или не на работодателите си че имам хепатит б
Публикувано от: cvetna в Юни 10, 2009, 22:17:43
Здравей алора,
след подобно (ще ме прощаваш за израза, ама много тъпо) изказване на шефа ти, мисля, че трябва да не му казваш. няма как да заразиш никого, освен ако не се развилнееш с ножа сред колегите  :mocking: , пък едва ли ще го направиш  :tease:

ето няколко теми, в които сме обсъждали нещата, които те притесняват:

http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=726.0

http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=647.0

http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=1086.0

аз лично не съм казала в работата, като започна (дай боже) лечение, ще помисля пак по въпроса, но за момента не смятам, че е необходимо да споделям  :wink2:
Титла: Re: Да кажа или не на работодателите си че имам хепатит б
Публикувано от: tetibulka в Юни 11, 2009, 15:02:57
Здравей,
Хепатит Б или Ц са си просто болести като всички останали що се отнася до колегите и работодателите ни.
Не съм обяснявала на работодателите си, че имам камъни в бъбрека, хроничен бронхит, цистит и пристъпи на паника. Веднъж имах и извънматочна бременност, пак не намерих за необходимо да влизам в подробности. Така че не бих им споделила и за хепатита.
Виж, ако се наложи да ми правят манипулации, включващи и кървене, тогава....
Дани
Титла: Re: Да кажа или не на работодателите си че имам хепатит б
Публикувано от: морещица в Юни 11, 2009, 20:03:16
Благодаря ви за отговорите и информацията.(сега разбирам преподавателката ми по счетоводство дето все повтаряше че информацията е най скъпото нещо :smile:)Единственото което ме притеснява са годишните профилактични прегледи,но да се надявам че ще се пооправя до тогава. :flowers2:АЛОРА
Титла: Re: Да кажа или не на работодателите си че имам хепатит б
Публикувано от: Мери_ в Юни 11, 2009, 20:19:19
Здравей, Алора!

Не си длъжна да съобщаваш на работното си място за заболяването. Ако все пак решиш да го направиш, трябва да очакваш всякакви реакции. От съвсем нормално приемане до освобождаване от работа. Всякакви случаи има във форума.
Решението трябва да го вземеш самата ти.
Предлагам ти да прочетеш тази тема - Кога да разкриете, че имате НВV инфекция? (http://hepactive.org/content/faq/When_to_Disclose_Your_HBV_Infection)

Поздрави,
Мери
Титла: Re: Да кажа или не на работодателите си че имам хепатит б
Публикувано от: anita в Юни 12, 2009, 09:11:45
Алора, не се притеснявай за годишните профилактични прегледи. Там не пускат изследвания за хепатит. Дори мисля, че АСАТ и АЛАт не иследват.  Дори и да ти излязат по високи ензими винаги би могла да обясниш с по голямо количество алкохол изпито вечерта. НИкой лекар не би тръгнал да се задълбочава повече след такова обяснение.
Аз съм една от тези, които загуби работат си след като сподели със шефа си за хепатита. Моя съвет е да пресметнеш добре възможните изходи и да си решиш дали може да споделиш.

Поздрави
Титла: Re: Да кажа или не на работодателите си че имам хепатит б
Публикувано от: sneji в Юни 12, 2009, 10:16:07
Здрасти и от мен.За съжаление живеем в такава държава,че дори и да споделиш своето заболяване със своят работодател,ако е невеж в това отношение не се знае как ще те приеме и как ще реагира.Ти самата си станала свидетел на това как началник от твоята работа е обяснил начина на заразяване с хепатити и неволно си станала свидетел на неговата некомпетентност.Доколкото аз зная няма такъв закон,който пряко да те защити от негативно отношение и от това да загубиш своята работа,но в крайна сметка ти си човекът който решава,аз на своята работа не съм споделила с никой за своето заболяване,колегите ми имат предположение какво може да е моето заболяване,но като се стигне до въпроси от такъв характер винаги заобикалям темата и не давам конкретни отговори,все пак те са ми колеги не са ми приятели или близки за да ги информирам още по малко пък шефът.Всички мои колеги включително и шефът ми знаят,че имам здравословен проблем,но без подробности.Ако и ти смяташ,че има вероятност да те дискриминират на работното ти място заради твоето заболяване по добре нищо не казвай още по малко пък на шефът ти.Но крайното решение разбира се е твое.Всичко добро от мен и дано да вземеш правилното решение.
Титла: Re: Да кажа или не на работодателите си че имам хепатит б
Публикувано от: Buba в Юни 12, 2009, 20:23:14
И аз доста време се канех да кажа на колегите и докато намеря подходящия момент  размислих и реших да не ги уведомявам. И то не защото се страхувам от дискриминация (още повече че работя в администрация) , а по същата логика като на tetibulka – аз не съм уведомена, (а аз не държа да съм) за всички техни здравословни проблеми, болежки, лечения и медицински картони, освен на тези които са ми близки приятели, следователно няма нужда, а още по-малко задължение аз да ги осведомявам за моите.  Реших че болестите ти са нещо свързано с дълбоко личната ти сфера и не са нещо което си длъжен да разгласяваш ако не изпитваш такава необходимост - от споделяне, подкрепа, информация  или нещо такова.
Що се отнася до конкретния случай  и законовата гледна точка, ако законът не е наложил изрична забрана да бъде извършвана тази дейност от лице с хроничен хепатит то нито работотдателят има право да го отстрани от работа нито лицето е длъжно да го уведомява.  Порових се да видя какви са ограниченията за работа на определени места, попаднах на следната  "Наредба № 15 от 27 юни 2006г. за здравните изисквания към лицата, работещи в детските заведения, специализираните институции за деца и възрастни, водоснабдителните обекти, предприятията, които произвеждат или търгуват с храни, бръснарските, фризьорските и козметичните салони." Лицата работещи в такива заведения трябва да имат лична здравна книжка. В наредбата се посочени и прегледите, на които подлежат лицата за издване на здравна книжка и ако крайното заключение там е "допуска се на работа"  то значи лицето съвсем легално може да работи. В наредбата са посочени прегледите на които подлежиш за издване на книжката – не видях нищо за изследване за хепатит.
В чл. 7 е посочено че:
Чл. 7. Подлежат на временно отстраняване от работа лицата, работещи в обектите по чл. 1, ал. 1, за които при периодичния медицински преглед или при преглед или изследване по друг повод се установи съмнение за заразно заболяване и/или положителен резултат от изследванията по чл. 5, т. 2, както и при диагностициране на следните заболявания:
1. остри чревни заразни заболявания, вкл. диарии с неизяснена етиология;
2. възпалителни процеси на очите от заразен произход;
3. гнойни риносинуити, остри ангини и тонзилити;
4. гнойни бронхити;
5. активна форма на туберкулоза на белите дробове с бацилоотделяне и/или с наклонност към прогресиране (пресни инфилтрати, пресни разсейки, вкл. без находка на туберкулозни бактерии в храчките);
6. анална фистула;
7. незаразни болести, разположени по откритите части на тялото (лупус, екзема и др.), само за работещи в обектите по чл. 1, ал. 1, т. 5;
8. краста, епидермофития и други заразни болести по кожата;
9. гнойни заболявания на кожата;
10. сифилис в заразния период, остра гонорея, мек шанкър;
11. актиномикоза с разязвявания или фистули на откритите части на тялото;
 12. протозоози и контактни хелминтози.
Отново не виждам хепапатитът да е сред изрично изброените, освен ако не се нарежда в графата „заразно заболяване”  каквото той всъщност е, но хроничният хепатит все пак се предава по твърде специфичен начин  и според мен не това се има предвид, но вероятно е въпрос на тълкуване......
Титла: Re: Да кажа или не на работодателите си че имам хепатит б
Публикувано от: mihaela в Юни 12, 2009, 20:39:50
Имайки предвид изказването на твоя началник, май е по-добре да премълчиш за заболяването си поне за момента. Скоро и аз бях пред тази дилема да кажа или не на работодателя си за хепатита. Престраших се и споделих с шефката си за болестта и предстоящето лечение. Нямаше проблеми. Сега съм на лечение и се чувствам много по-спокойна след като няма какво да крия. Но всеки случай е различен и мисля, че ти самата трябва да прецениш как е най-добре да постъпиш.
Поздрави
Михаела
Титла: Re: Да кажа или не на работодателите си че имам хепатит б
Публикувано от: морещица в Юни 14, 2009, 13:54:26
Здравейте и благодаря на всички за изчерпателността и съветите.
Аз се опитах да поразпитам(съвсем тактично разбирасе,оправдавайки се че се страхувам от зараза)колегите си как мога да се заразя с хепатит б или ц.Останах като гръмната от отговорите им.То не е смешно,но вижте едни от "най-добрите"им отговори:
"Не се притеснявай миличка хепатитите са само болести на наркоманите".МОЛЯ-идеше ми да им кажа че съм болна и да се изпишкам в чашка да ме изследват за наркотици.
-"Хепатит б и ц се предават по жъздушно капков път"-???? Ако беше така досега да си болен :fool2:
И любимото ми:
-"Ако се заразиш с хепатит б и не го лекуваш прераства в хепатит ц" :angry3: :angry3: :angry3: :fool3:

Луди ли сте бе хора.
Абсолютно невежи.Да обаче знаят кой с кого спи или колко заем е изтеглил,но не си правят труда поне да прочетат как могат да се заразят.А може да са болни и да не знаят.Само един от 10 колеги изчака всички да излязат и ми каза:
"Ако толкова се боиш ваксинирай се.Иначе не ги слушай" и ми обясни как се заразяваш и какво трябва да се прави.
Когато го попитах от къде знае толкова много каза че жена му има хроничен хепатит б.
Явно само хората,които са болни са информирани.Моят личен лекар(въпреки че е боледувал от хепатит б),никога досега не е лекувал някого с хроничен хепатит б и дори не знае процедурата и схемата,по която се работи :punish:.А е лекар над 20 години.
И така реших да не казвам на никого.Не искам да ме мислят за наркоманка или шапава.А ако тръгна да ги информирам вече ще са сигурни че има нещо,макар че сами по себе си твърденията им се самоизключват.Направо се ядосвам ако мога да те заразя чрез допир,идиоте,нямаше ли поне да съм в инфекциозна болница и по  твоите глупости нямаше ли да ми е жълт езика :angry3: :angry3: :angry3: :angry3:(дааааааааааа при хепатит пожълтявал езика)
Отчаях се.Нищо няма да им казвам и дадо не им идва до главите.
Още веднъж благодаря ви.

 :flowers2:АЛОРА
Титла: Re: Да кажа или не на работодателите си че имам хепатит б
Публикувано от: аз в Август 28, 2015, 21:50:19
Интересна тема! Аз съм работодател в заведение за хранене, лично приготвям част от храната. Много пъти съм си мислила как ще реагират служителите ако знаят, че имам хепатит Б. Мисля че ще напуснат! Дори вероятно ще загубя клиентите си. Не бих споделила! Това се случва от другата страна... като работодател... Отново страх, че ще загубиш работата си. И отново проблема е в невежеството и тясногръдното ни общество, но в интерес на истината, аз също не знаех нищо за болестта преди да се сблъскам с нея.
Титла: Re: Да кажа или не на работодателите си че имам хепатит б
Публикувано от: alex gavrilov в Април 27, 2016, 17:15:55
Здравейте,

хората са различни за моя хеп.С знаеха всичките ми приятели началници и близки Хеп.В се предава и по половпът и по кръвен, но за него има ваксина. Добре всеки разумен човек да се ваксинира. Знам два случая на смърт от остро протичащ хепатит В. Хепатит С се предава почти 100%само по кръвен път. аз като разбрах за себе си веднага тествах жена си и децата си и те бяха абсолютно здрави. Интересното е че когато предупреждавах някои зъболекари и очни лекари те отказваха да се занимават с мен. Аз ги предупреждавах, но около 80% от заразените не Знаят за заразата си, а тези лекари не разбираха че са постоянно в риск и всеки пациент трябва да се третира като болен.
По въпроса :- Ако има толкоз ограничени и неграмотни хора около теб по- добре е да си траеш. От допир и въздух се хваща само хепатит А, да се говори същото за В и С е просто смешно.
Титла: Re: Да кажа или не на работодателите си че имам хепатит б
Публикувано от: richard в Април 25, 2017, 16:39:47
А какво ще стане като си занесе болничния лист във фирмата???