Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Вирусен хепатит - Обща дискусия => Как да живеем с хепатита => Темата е започната от: anita в Октомври 15, 2009, 15:43:38

Титла: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: anita в Октомври 15, 2009, 15:43:38
Здравейте!

Сега вече мога да разкажа моята история от А до Я.

В началото на януари 2008 година след близо едномесечен "грип", който в крайна сметка ме трашна трайно на легло се оказа, че грипа не е грип а хепатит. :pardon:
Изследванията, които ми пусна личната бяха ПКК в норма  с изключение на СУЕ 24 и завишени АСАТ 112 АЛАТ 205 ГГТ 83. След преглед при гастроентеролог и изследвания за хепатит В и С се оказа, че съм се сдобила с хепатит С. Тъй като 2 месеца преди това бях ходила на заболекар да не казвам какви ги избълвах по негов адрес. Да ама не - както се останови съвсем скоро.
След това последва ходене до София при професор Чернев. Той ми пусна иследване на вирусното натоварване в лабораторията на  Д-р Цветанска / един много добър човек както се оказа в последствия/
Резултата бе високо вирусно натоварване 1 400 000 IU/ml  и генотип 1+ 3.
За шока и ужаса, които преживях няма да изпадам в подробности /всеки тук присъстващ го е минал/.
  Срам ме е да си го кажа, но година и половина събирах смелост за биопсията докато накрая не се реших и отидох при Д-р Балабанска абгуст тази година. Тя отново ми пусна  ПСР в лабораторията на Д-р Цветанска и резултата беше озадачаващ  1 740 000 IU/ml  /това добре/, но генотипа беше само 3. На запитванто защо така Д-р Балабанска ми обясни, че различните генотипове в определен момент доминирали и е възможно да не се засече единия. Е да ама нали  продължителността налечението за тези два типа е различно. Много се притесних, че въпреки уверенията на Балабанска , че лечението ще е една година ония другари от Здравната каса може да се хванат само за последния ПСР и да ми отпуснат лечение само за генотип 3 - 6 месеца. Тук е мястото да изкажа благодарност на Тедибон, която ми даде телефона на Д-р Цветанска и ми каза да и звънна и обясня какъв е проблема, като ме увери , че тя е много разбрана и отзивчива.
На следващия ден звъннах на Цветанска с нагласата да ме отсвири, но като и обясних какъв е проблема тя беше толкова мила и любезна - каза, че ще провери от миналата година резултата и поиска да дам кръв за да повторим изследването безплатно. Като и казах, че съм от Варна отговори, че няма никъкав проблем да изпратя кръвта по куриер и резултата ще е готов на още следващия ден.
Веднага проверих кога пътуват куриери до Сф и се оказа, че Еконт пътуват през ноща . Един час преди тяхното работно време отидох в Лаборекспрес да ми вземат кръв и я занесох в офиса където я поставиха в хладилна чанта. На следващия ден отново званнах на Цветанска , тя потвърди, че е получила кръвта читава и резултат ще е готов на обед. Междувременно беше проверила за изследването от миналата година и ми обясни, че това изследване е било сгрешено и генотипа е само 3. Оказало се че  теста, който използвали в него период давал на всеки с генотип 3 и 1 и затова престанали да го ползват. На обед отново се обадих и се подвърди, че генотипа Е САМО 3. Успокоих се, че лечението ще е само 6 месеца. Междувременно излезе и резултата от биопсията:
Две късчета 2 см х 1 мм за морфологично изследване
Представителна чернодробна биопсия с наличие на умерено изразен перипортален и перисертален пограничен/интрфейс хепатит във всички портални пространства А 3, както и умерено изразен ломфоиден възпалителен инфилтрат засягащ повечето портални пространства и активни септи, и образуващ на места лимфоидни филикули D 4.Конфлуентни некрози липсват В 0,но се срещат на 4 некроинфламоторни фокуса на зрително поле С3, както и многобройни хепатоцити с ацидофилна дегенерация и доста апоптозни телца.
Стеатоза - предимно еднокапкова, но  и с среднокапкова и дребнокапкова засяга около 50 % от хепатоцитите.
Прави впечатление разширената фиброза на повече портални зони с оформяна на единични Р- Р и Р- С активни септи.Фиброза 3
mHAI = 10 ....... умерен хроничен С вирусен хепатит с погранична и лобуларна активност.
Диагноза: УМЕРЕН ХРОНИчЕН С-ВИРУСЕН ХЕПАТИТ ПОГРАНИчНА И ЛОБУЛАРНА АКТИВНОСТ


Така....... Какви заключения си напрваих аз. Излиза, че напразхо съм попържвала заболякаря /последния/. Оневини се човекът с биопсията  :laugh: Някой негов колега от далечно минало има пръст в тази история. Може дори да ми  е от ученическия зъболекар :fool2:
Стана ясно, че хепатита ми е с 10-15 годишна давност най-малко. Връщайки се назад във времето преди 10 години за за 3 месеца качих 15 килограма без да съм си променяла хранителните навици. Тогава получих болки в дясното подребрие  и при преглед на ехограф се оказа, че имам увеличен черен дроб и стеатоза. От направените изследвания ензими в норма  и завишени холестерол и триглицериди. Тогава д-р Атанасова от гастроентерологията в терапията ми изписа Зокор и каза, че докато съм си жива ще го пия за да си поддържам холестерола и триглицеридите в норма. Да ма аз го пих 3 месеца и си казах, че тая няма да я бъде и добре, че съм го спряла щото той е противопаказен за черния дроб. Минах на лецитин и веднага на първата седмица всички изследвания ми влязоха в норма и си възвърнах старите килограми. Следях си стойностите всеки месец. Искам да отбелеза, че АСАТ и АЛАТ нито веднаж за период от 5 години не се бяха повишили. После престанах да си правя изследвания само лецитина пиех.

Така до януари миналата година когато отново качих килограми и се появиха грипоподобните симпоми на хепатита.
Днес си задавам въпроса защо лекар работещ в отделение, където се лекуват болни от вирусен хепатит не ми пусна изследвания за хепатит преди 10 години. За съжаление тогава нямаше интернет и тази информация която я има сега за хепатита. Всъщност тогава доста четох за стеатозата, но никъде не направиха връзка с хепатит С и по специално с генотип 3.

Ох, доста многословна станах....
Ще помоля Ради и Мери да ми обяснят термините които съм удебелила или да ми пратя линк  да се информирам, че нещо не ми са ясни.

Да, пропуснах да кажа - имам протокол за REGINTRON предварително напълнена писалка от 100 мг/0.5 мл
и  Rebetol tabl. 200 mg - 5 tabletki dnewno

Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: pamche в Октомври 15, 2009, 16:38:29
Анитке др.Балабанска на тази тема за генотипите така ги обеснява , при мен преди 6 години ПСР-ми показа генотип 1а+3 , след 5 години ПСР ми показа генотип 4 и докторката така ми ги обясни тогава нещата , поразрових се и се оказа ,че генотип 4 е характерен за африканските държави , моя хепатит се води придобит от операция в либия (нашите бяха на работа там когато съм бил на 7 години) . др.Балабанска ми обясни че дали е 1 или е 4 генотипа лечението е се 48 седмици ( въпреки, че  четох в западни форуми ,че за генотип 4 лечението е 36 седмици ,но в БГ е 48) , затова и  не се поинтересувах дали не ми е сбъркан първия път генотипа. Но реално си ме лекуват от генотипи 1а+3+4.


колкото до компетентността на лекарите ....има някой голями таланти в невежеството си.

Радвам се ,че се е потвардило ,че генотипа на хепатита ти е 3 и съм 100% сигурен ,че ще го унищожиш за 6-те месеца лечение  :bravo2:
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: anita в Октомври 15, 2009, 18:27:41

Радвам се ,че се е потвардило ,че генотипа на хепатита ти е 3 и съм 100% сигурен ,че ще го унищожиш за 6-те месеца лечение  :bravo2:
От твоите уста  в божиите уши както се казва.

По повод генотипа какъвто и да ми бяха казали че е нямаше да изненадам  защото кракът ми на всеки един континент е стъпвал.
А, и да се оплача АСАТ 115 , АЛАТ 170, ГГТ 88. Тези резултати не са падали от тези стойности за последната година :scream:

Някой може ли да ми каже какво е ТЖСК 74.1 при норма 72
За какво е изследването CRP?
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: tetibulka в Октомври 15, 2009, 19:24:51
Анитка,
това за генотипа е добре. Първо, лечението е по-кратко и второ, този генотип е по-податлив на лечение.
За фиброзата, стеатозата и завишените трансаминази - не е много добре.
Ти какъв хепатопротектор пиеш?

Дани
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: Радослав Русинов в Октомври 15, 2009, 19:27:24
Опа, ти влезе в серия с тези въпроси  :laugh: На кой да отговарям първо  :wink3:
Първо, да честитя за добрия генотип и за протоколите, много добре се справяш с основните задачи  :good:
Относно подчертаните неща в резултатите от биопсията, ще можеш да се ориентираш в тази статия, Патоморфологични промени в черния дроб при чернодробни заболявания (http://hepactive.org/content/articles/general_information/liver_patomorhology).
Мисля, че като минеш лечението не само ще си помогнеш на фиброзата, но и след това доста по-лесно ще се пребориш и със стеатозата, така че нещата вървят много добре!

ТЖСК е транспортен желязо свързващ капацитет, в тази статия пише за него: Желязо (http://arsmedica.bg/bg/lab/c_id/2179/subprm/electrolytes/alpha/0.html)

CRP идва от C-реактивен протеин, ето тук пише за него: С- реактивен протеин (CRP) (http://arsmedica.bg/bg/lab/c_id/2430/subprm/serum-proteins/alpha/0.html)


p.s. Ще преместя темата ти в раздела "Как да живеем" с хепатита, че какъв "Нов член" си с тези 900 поста, ние доктор ще те правим скоро  :chat:

Поздрави,
Ради
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: anita в Октомври 15, 2009, 19:45:18
Ради, благодаря много :smile:

Дани, пия Карсил 3 х 2 т. от 90 мг. Явно не ми действат много. От една седмица съм прибавила и ЛИВ 52    -   2 х 2 табл. Пия и витамин Е.
За холестерола взимам Лецитин  т 1200 мг на Валмарк и за сега е в норма.
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: galq в Октомври 15, 2009, 20:18:37
Честито,Анитка!
Желая ти леко и успешно лечение! :flowers4:
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: cvetna в Октомври 15, 2009, 20:38:01
Анита, не са били малко и твоите драми... но се радвам, че в крайна сметка генотипът ти е 3, наистина няма да ги усетиш как минават тия месеци, аз така и не разбрах кога стигнах до 7-та инжекция, която ще си сложа след малко  :mocking: а така ще си спестиш и разправиите с касата, което си е повод за празнуване направоТитла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: anita в Октомври 16, 2009, 09:06:13
Имам питане по повод документите за РЗОК.
1.  Експертното становище едно и също ли е с Приложение 1 -Лист за определяне на критериите при провеждане на лечение на HCV при болни над 18 годишна възраст?
2. Бланка Декларация за информираност и съгласие на пациента по отношение на източника на заплащане за диагностиката и лечението на неговото заболяване от къде се дава?
Тази, която аз имам е Декларация за информирано съгласие
с изискванията за започване/продължаване на лечението с лекарствения продукт Пегинтрон и ребетол
3.Бланка - Информирано съгласие на пациент  от къде да получа?
Имам документ, който се казва Етапно епикритично обсъждане и експертно становище. Това ли е етапната епикриза?
Справката от НОИ трябва от там ли да си я получа или може от интернет да си я извадя? Трябва ли да има печат на НОИ?
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: Eli в Октомври 16, 2009, 10:03:49
Анитка здравей мила :flowers4:
Ето те и теб в една толкова до болка позната родна картинка - сблъсъка със здравната ни система. За съжаление, за да се лекува човек в нашата държава, трябва да се сблъска челно с всичките проблеми и капани, които ни поставя бюрокрацията и некомпетентността тук. Както и да е!! Важното е, че вече си направила биопсията и то при много добър специалист като д-р Балабанска. Тя освен добър специалист изглежда е и много човечна.
Искам да ти пожелая от все сърце много кураж и успех!!  :bravo2: Сигурна съм, че лечението ще има успушен край и ще избиеш до крак гадинките!!  :fight:
Пожелавам ти и само отрицателни ПСР-и от тук нататък!! Всички ние, разбира се, ще бъдем с теб и ще те подкрепяме!! :flowers4:

Поздрави и  :kiss:
Ели

Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: winx в Октомври 16, 2009, 11:03:21
Здравей, Анита, и аз пожелавам успех в лечението и много кураж. Съпругът ми също бе диагностициран с хепатит С - генотип 3 ( 19 000). Проф. Чернев имасъмнения за цироза, но до три седмици ще направим изследвания!! Съпругът ми от известно време има оплаквания за болки в долната част на гърба, в същото време след консултация с ортопед и рентгенова снимка, се оказа че има дископатия, но той не може да разбере дали болката и дискомфорта идват от черният дроб или от гърба. Моля споделете, ако някой има същите симптоми. Възможно ли е болка от черният дроб да бъде възприемана като такава на гърба??? Поздрави
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: Vancheto в Октомври 16, 2009, 12:46:47
Анита, желая ти безпроблемно и успешно лечение  :doubleup:
Ваня
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: cvetna в Октомври 16, 2009, 13:43:23
анита, по повод документите, за 1 честно казано не се сещам, а 2и 3 според мен са едно и също нещо, поне така мисля. Когато аз подавах документите ми бяха дали едно километрично Информирано съгласие (3 страници) от болницата, което после жената в здравната каса, каза че е старо, изхвърли го и ми даде на място бланка да подпиша  :pardon: В болницата би трябвало да са наясно, с тези постоянни промени човек не може да им хване края...

winx, при мен също има болка в дясно, аз предполагах, че са бъбреци, но след няколко тона изследвания и предвид факта, че не би трябвало да ме боли черния дроб, един лекар предположи, че болката е ревматоидна... може и при вас случаят да е такъв
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: tetibulka в Октомври 16, 2009, 15:35:17
Раничко е още да й пожелаваме успешно лечение.
Тя тепърва ще си носи нещата в ЗК.
Анитка,
дано се задействат поне за Коледа да ти зарадват.
Дани
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: anita в Октомври 16, 2009, 16:13:49
Раничко е още да й пожелаваме успешно лечение.
Тя тепърва ще си носи нещата в ЗК.
Анитка,
дано се задействат поне за Коледа да ти зарадват.
Дани
Здравейте!

Днес е един прекрасен  дъждовен ден. Вървя ми по вода. Подадох си документите в РЗОК. Жената от гишето ме предупреди, че протоколите се бавели повечно , да съм имала търпение и да не се притеснявам. На въпрoса ми колко се бавят отговри - няколко месеца :)
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: anita в Октомври 16, 2009, 16:21:09
Здравей, Анита, и аз пожелавам успех в лечението и много кураж. Съпругът ми също бе диагностициран с хепатит С - генотип 3 ( 19 000). Проф. Чернев имасъмнения за цироза, но до три седмици ще направим изследвания!! Съпругът ми от известно време има оплаквания за болки в долната част на гърба, в същото време след консултация с ортопед и рентгенова снимка, се оказа че има дископатия, но той не може да разбере дали болката и дискомфорта идват от черният дроб или от гърба. Моля споделете, ако някой има същите симптоми. Възможно ли е болка от черният дроб да бъде възприемана като такава на гърба??? Поздрави

Когато черния дроб е увеличен болката е и на гърба. Много е неприятна и не минава в никаква поза. Знам го от личен опит.
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: ralka в Октомври 16, 2009, 16:25:26
Успешно и безпроблемно лечение и от мен!

1.  Експертното становище едно и също ли е с Приложение 1 -Лист за определяне на критериите при провеждане на лечение на HCV при болни над 18 годишна възраст?

Не е едно и също два отделни документа са.

Необходимите документи които, подаваш в здравната каса при започване на лечение са:

1) Попълнено и подписано приложение 1
2) Пълният набор изследвания, отразен в приложение 2
3) Декларация за информирано съгласие - образец 3
2) Етапна епикриза
3) Експертно становище
4) Протокол(и)
5) Заявление до директора на РОЗК-попълваш го при подаване на документите

Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: tedi в Октомври 16, 2009, 16:47:07
Анитка,пожелавам ти да не ги чакаш много дълго протоколите.
При твоя генотип за колко време са протоколите?
За цялото ти 6 месечно лечение ли са?
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: anita в Октомври 16, 2009, 18:30:23
Анитка,пожелавам ти да не ги чакаш много дълго протоколите.
При твоя генотип за колко време са протоколите?
За цялото ти 6 месечно лечение ли са?
Да , Теди, само за 6 месеца са. Няма да има други проблеми със здравната каса. Ще си оставя само дупка колкото да не стане сакатлък с рецептите.
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: kitaeca1970 в Октомври 16, 2009, 21:23:26
Поздравления за протоколите и дано имаш по-скоро отговор от касата .Успешно лечение! :bravo2:
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: winx в Октомври 16, 2009, 22:54:29
 Анита, здравей отново. Поздравления и от мен. Надявам се да можеш да започнеш възможно най-скоро своето лечение и съм сигурна в успеха му!
 Относно болките в гърба. Да точно такива симптоми, като пстоянна болка в гърба, има и мъжа ми. Явно черният му дроб е увеличен! Преди четири месеца прекъсна терапия с пегилиран интерферон и рибаварин, понеже разви тромбоцитна анемия ( тромбоцитите му спаднаха на 18 ), а вече бяхме минали 4 месеца от терапията. Интерено ми  каква е терапията :REGINTRON предварително напълнена писалка от 100 мг/0.5 мл и  Rebetol tabl. 200 mg - 5 tabletki dnewno. Може би тя е удачна и за нашият случай.
Явно след като са установили състоянието на черния дроб са преценили, тази за най- подходяща. Също и, кой е лекуващият лекар, провеждащ лечението. Споменаваш проф. Чернев, с когото ни предстои среща и провеждане на пълни изследвания за цироза, след като съпругът ми се върне от работа. Също и др. Балабанска, за която има доста добри отзиви и препоръки и за апаратурата в болницо Токуда. Поздрави
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: Neval в Октомври 30, 2009, 19:30:44
Здравейте!
Няколко пъти чета,че ви определят приблизително времето на прихващане на заразата.От какви резултати излиза това.
Опитвам се да концентрирам "любовта си" към конкретен човек в определен период от живото си. :cowboy:
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: tedibon в Октомври 30, 2009, 19:42:12
Подозираш,че знаеш човека, който те е заразил ли,или аз така те разбрах?

Защото като говориш за любов,предполагам че знаеш колко нищожен е шанса, да си се заразил по полов път?
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: Neval в Октомври 30, 2009, 20:03:18
Не,нямах това предвид. :smile:
Това,което го казваш ми трябваше,когато жена ми четеше в интернет възможните начини на заразяване и ме гледаше строго.Водих я при доктора.Омекна.
Вадих мъдреци,правих зъби,слагах коронки в различно време.Ако знам времето, ще знам примерно кой може да ми го е причинил.
Сигурно не си чела,че си направих неуместна шега и казах на жена си,че сигурно съм го прихванал на Околовръсното на София. :smile:
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: Радослав Русинов в Октомври 30, 2009, 20:25:30
Вальо, точно кога е станало заразяването няма как 100% да се установи. Евентуално от самата биопсия, при проучването на взетия материал може да се каже дали става въпрос за скорошна инфекция, или за по-стара. Друго, по което може да се съди, е докъде е стигнало увреждането на черния дроб, но тогава пак не можем да говорим за голяма точност - ако човек има фиброза Ф2 например, тогава най-вероятно е заразен от поне 10 години, възможно е и от 15 и дори повече. Като цяло скоростта на прогресиране е доста различна при различните хора, освен това нараства с напредване на увреждането, а не се движи равномерно във времето - времето да стигнеш от Ф0 до Ф1 е много повече, отколкото да стигнеш от Ф3 до Ф4.
Но ако почти не си имал рискови събития в миналото, от които може да си се заразил, тогава доста по-лесно ще локализираш и кога най-вероятно си се заразил.

Поздрави,
Радо
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: Neval в Октомври 30, 2009, 20:49:38
Здравей Радо,
Освен това,което описах имам и операция,за която ти казах.Не искам да се връщам в казармата,когато ни водеха под строй да даваме кръв и кой знае каква е била хигиената.Или при училищната зъболекарка.

На документите ми пише:Генотип 1,пол/+/ 1 560 000. Хроничен хепатит в преход в активен Метавир Ф1 А1.Черен дроб,жл.пътища,панкреас-в норма.
Освен новите изследвания на ПСР, д-р Симонова ме посъветва да направя и диагностика на щитовидната жлеза:
ФТ4,ТСХ,ТАТ и МАТ.Днес ги получих-в нормите са.
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: Радослав Русинов в Октомври 30, 2009, 20:54:17
При фиброза Ф1 по моя груба непрофесионална оценка, мисля че става въпрос за инфекция поне на 7-10 години, но на не повече от 12-15 години.
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: tetibulka в Октомври 30, 2009, 21:32:22
Охххххххххххххх.
Какво значение има кога.
Аз имах и период, в който смятах, че е възможно преди да съм изчистила гадта (в някакъв отрязък от време) да съм заразила съпруга си, което да е станало в началото на връзката ни преди 20 години и всъщност това да е причинило сегашното му незавидно положение. За по-новите, аз имам антитела, но вирусът не се засича в кръвта ми, т.е. яка кака го раздавам.
Е, и?
Сякаш бих могла нещо да променя?

Дани
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: anita в Октомври 31, 2009, 08:55:46
Анита, здравей отново. Поздравления и от мен. Надявам се да можеш да започнеш възможно най-скоро своето лечение и съм сигурна в успеха му!
 Относно болките в гърба. Да точно такива симптоми, като пстоянна болка в гърба, има и мъжа ми. Явно черният му дроб е увеличен! Преди четири месеца прекъсна терапия с пегилиран интерферон и рибаварин, понеже разви тромбоцитна анемия ( тромбоцитите му спаднаха на 18 ), а вече бяхме минали 4 месеца от терапията. Интерено ми  каква е терапията :REGINTRON предварително напълнена писалка от 100 мг/0.5 мл и  Rebetol tabl. 200 mg - 5 tabletki dnewno. Може би тя е удачна и за нашият случай.
Явно след като са установили състоянието на черния дроб са преценили, тази за най- подходяща. Също и, кой е лекуващият лекар, провеждащ лечението. Споменаваш проф. Чернев, с когото ни предстои среща и провеждане на пълни изследвания за цироза, след като съпругът ми се върне от работа. Също и др. Балабанска, за която има доста добри отзиви и препоръки и за апаратурата в болницо Токуда. Поздрави

Лекувам се при д-р Балабанска и съм мнго доволна от нея и отношението й. За болницата и отделението също мога да кажа, че е на ниво. Всички са много мили и сърдечни.
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: anita в Ноември 15, 2009, 23:12:55
Днес направих репетиция за втория си интерферон /първия нали го поставят в болница/
Сложих си сама третата доза на ваксината за хепатит Б след като баща ми и мъжът ми отказаха и избягаха. Ей това мъжете са големи шубета.
Имам въпросче: След колко време е добре да си изследвам титъра и как точно се изписваше изследването?
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: cvetna в Ноември 15, 2009, 23:45:43
привет анитка  :flowers:

тъкмо си мислех за тебе, ако щеш вярвай... как от последния път като се видяхме на срещата са минали почти три месеца... тва си е половин лечение в твоя случай, как минава времето, а :wink2:

за ваксината - трябва да си изследваш антителата 1 месец след 3-тата доза. Ето един цитат на Ради от друга тема:

За момента се приема, че човек има ефективна защита срещу инфекцията, ако когато си пусне изследване за антитела anti-HBs, то има стойност > 100 mIU/ml. На някои места се споменава гранична стойност от 10 mIU/ml, но е по-добре да се водиш от по-високата.

щом си се справила с тази инжекция, няма да имаш никакви грижи с интерферона  :baby3:

Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: Eli в Ноември 16, 2009, 08:16:14
Привет Анитка,  :flowers4:

Много правилно си взела нещата в свои ръце.   :wink2::clap: :clap: Вече като си минала генералната репепиция, няма да ти е трудно да се справиш и с интерферона!  :bravo2:

Чакаме новини!!   :congrats::flowers3:

Поздрави и  :kiss:
Ели
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: anita в Декември 29, 2009, 23:16:07
Коледния ми подарък за който си мечтаех дойде с малко закъснение/щеше да е съвсема навреме ако си вдигах телефона :)/
Та така  - два месеца след подаване на протоколите пристигнаха заверени за лечение. Утре интерферона и ребетола ще са в хладилника ми :dance:
След нова година ще стартирам  в така желаната тема "На лечение съм"
Много ми се иска в началото на лятото да кажа "сбогом" завинаги на хепатита
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Декември 29, 2009, 23:24:10
Поздравления Анитка,

това е страхотно,  беше ти крайно време да започваш с  :fight:

От мен късмет,само "-"  и  :love5:
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: Мери_ в Декември 30, 2009, 00:02:30
Честито, Анитка!

Прекрасен подарък! :congrats:

В най-скоро време да чуем за отрицателен ПСР!!! :bravo2:

Поздрави и весели празници! :flowers:
Мери
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: irka в Декември 30, 2009, 02:17:51
Браво anita! Ха, честито! Хайде чакаме те в другия подфорум със собствена тема! :flowers:
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: pamche в Декември 30, 2009, 06:48:59
Анитке , Поздравления  :doubleup:
Най-сетне чакането свърши и почваш реалната битка .

Желая ти Мнимални странични ефекти , (-) ПСР на 3-тия месец и накрая пълно излекуване . :congrats:

Успех
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: anita в Декември 30, 2009, 07:35:49
Анитке , Поздравления  :doubleup:
Най-сетне чакането свърши и почваш реалната битка .

Желая ти Мнимални странични ефекти , (-) ПСР на 3-тия месец и накрая пълно излекуване . :congrats:

Успех
В моя случай ПСР на трети месец няма да има. Касата не го плаща. Надявам се да имам 200 излишни лева за да си направя.

Благодаря ви за поздравленията. :love5: :love5:
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: galq в Декември 30, 2009, 08:09:34
Честито ,Анитка!
Желая ти минимални странични ефекти и  да пребориш вируса. :bravo2: :bravo2: :bravo2:
Успех,мила! :flowers:

Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: Buba в Декември 30, 2009, 08:23:11
Браво и твоето чакане свърши, много се радвам че сроковете между подаване и одобряване на протоколите така са се скъсили. 6 месеца се издържат, и борбата трябва да е с успешен край!!  :doubleup:
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: Радослав Русинов в Декември 30, 2009, 08:28:06
Честито за страхотната новина!  :congrats: :congrats: :flowers:
Пожелавам ти успешно лечение!
Не забравяй да си направиш всички изследвания (или поне част от тях), за които сме си говорили във форума, които е хубаво да се направят преди началото.
Избери си и лаборатория, в която ще си пускаш всички изследвания по време на лечението и си пусни една пълна кръвна картина точно преди началото на лечението.

Поздрави,
Ради
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: anita в Декември 30, 2009, 08:31:47
Ради, в болницата преди първата инжекция няма ли да направят пълна кръвна картина?
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: tetibulka в Декември 30, 2009, 08:37:39
Честито, Анитка.
Желая ти леко и най-вече успешно лечение.

Ще ти направят ПКК в болницата, но ти няма да си пускаш изследванията по време на лечението там, а е добре да имаш база за сравнение от една и съща лаборатория, така че има логика в това, което ти казва Ради. Ако беше на 48 инжекции щях да ти препоръчам да настояваш да ти направят актуален ПСР точно в началото на лечението, но понеже ти така или иначе няма да правиш ПСР на 12 инжекция, това не е толкова важно - всмисъл на теб ти е отпуснато цялото лечение и от ПСР нищо не зависи в този смисъл.

Понеже хората стават разсеяни при началото на лечение, да ти напомня, че трябва да внимаваш да ти пишат рецептите за 28 дни (за интерферона), макар че ти оставяш някаква дупка, ама все пак.

Най-после и ние да усетим някаква положителна промяна. Преди една година два месеца чакане изглеждаха химера...Може би вече са успели да изчистят задръстването от листата на чакащите и сега действат само по новопостъпили протоколи.

Дани

Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: anita в Декември 30, 2009, 08:45:20
Дани, посленият ПСР е от преди 3 месеца така , че не виждам смисъл да си правя нов за сравнение.
Да, за лабораторията си права.
Цитат
Най-после и ние да усетим някаква положителна промяна. Преди една година два месеца чакане изглеждаха химера...Може би вече са успели да изчистят задръстването от листата на чакащите и сега действат само по новопостъпили протоколи.
Искрено се надявам това да е така и да не се налага хората с напреднало увреждане да се редят на опашката и живеят повече от година в напрежение и притеснение. Като искаме да сме в Европа да се държим като европейци и здравеопазването ни да е като тяхното.
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: tetibulka в Декември 30, 2009, 08:50:01
Дани, посленият ПСР е от преди 3 месеца така , че не виждам смисъл да си правя нов за сравнение.


Принципно, на Краси двата ПСР са с три месеца и 1 000 000 единици разлика. Така че има смисъл за леченията с два протокола. Но твоето не е такова и затова - да, няма смисъл .
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: Радослав Русинов в Декември 30, 2009, 09:10:30
Ради, в болницата преди първата инжекция няма ли да направят пълна кръвна картина?
Имах предвид точно това, което е казала Дани:
Ще ти направят ПКК в болницата, но ти няма да си пускаш изследванията по време на лечението там, а е добре да имаш база за сравнение от една и съща лаборатория
Целта е ти да си имаш твоя база за сравнение как ти се движат кръвните показатели. А знаем, че в различните лаборатории често се появяват разлики в измерването, както и в точността. Затова, те ще ти направят ПКК преди инжекцията, но ти преди да отидеш в болницата, си пусни ПКК, както и чернодробни ензими в лабораторията във Варна, която ще използваш. Така между другото, още в Токуда ше видиш дали има разлика в показанията на двете лаборатории, защото изследванията ще са ти с разлика най-много ден-два.
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: tetibulka в Декември 30, 2009, 09:17:21
А между другото, в нашата клиника искат при постъпване да имаш ПКК и чернодробни. Нашата джипка с направлението за хоспитализация винаги ни е давала направление и за тези изследвания. Иначе са около 30 лева общо.

Дани
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: sunshine в Декември 30, 2009, 11:01:54
Анита, супер, честито за протокола!!!  :clap:
Ние с теб ще вървим почти заедно! Аз също съм генотип 3, но мен в Рилски ми казаха, че ще ме хоспитализират на 3-тия месец и ще ми пуснат ПСР. Между другото, Доц. Антонов каза, че има смисъл от пускане на ПСР на 1-вия за случаи като нашите.., аз ако имам излишни пари, може би ще си пусна един качествен!

Пусни си задължително изследвания в лабораторията, в която ще ги правиш по време на лечението - мен ми измериха АЛАТ в едната лаборатория 26, а в другата 56 в един и същи ден!

Пожелавам ти леко и спокойно лечение и голеееееми минуси!!!!  :flowers:
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: anita в Декември 30, 2009, 14:21:21
Лекарствата са вече в хладилника :dance: :dance: :dance:
Естествено не мина без връщане от аптеката, защото изписването на лекарствената форма е толкова дълга, че не излязла цялата при принтирането и  ме върнаха да ми напишат нова рецепта но на ръка. Няма проблем при изписването на интерферона на 28 дни, а ребетола ще е на 33 дни. Оказва се, че ще ходя два пъти в месеца за различните лекарства.
Планирала съм да ходя в Токуда около 14-15-ти  за първата инцекция, но още не съм се уговорила с Балабанска. Ще я търся след празниците.
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: ellena в Декември 30, 2009, 17:01:32
Анитка, мила, поздравления и от мен за протоколите!!!  :clap:
Успешен старт, но най-вече успешен край на лечението!  :flowers4:
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: cvetna в Декември 30, 2009, 17:19:34
Честито и от мен, анитка  :flowers:

стискам палци за леко лечение, ще е минало докато се усетиш - и един голям минус на края  :congrats:
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: anita в Декември 30, 2009, 18:23:59
Едно огромно благодаря на всички за пожеланията и съветите. :flowers: :love5: :love5:
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: tedi в Декември 30, 2009, 19:24:51
Анитка :flowers:,от кога чакам тебе да те зърна в 'на лечение'.
Безпроблемно стартиране на лечението.
И за лятната ваканция ти желая да си туширала и убила  навлека.

Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: Eli в Декември 30, 2009, 20:06:51
Анитка, честити протоколи!!  :doubleup: :doubleup: Бравооо!!  :clap3: :clap3: :clap3:

Пожелавам ти успешно и безпроблемно лечение!!  :doubleup:
Това е чудесен новогодишен подарък!!  :doubleup:

Приказна новогодишна нощ и много късметлийска Нова година ти пожелавам!! :party:

Поздрави и  :girl_in_love:
Ели
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: anita в Декември 30, 2009, 20:10:57
Благодаря ви! :flowers:
Ели, и ние чакаме хубави новини от вас през новата година. Късмет определено ще ми трябва, че то с тоя вирус си требе. Късмет да го хванеш, късмет да го изтребиш.... :laugh:
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: Reni в Декември 30, 2009, 22:01:08
Честито и от мен Анита! Много се радвам за теб! Желая ти успешна лечение. :bravo2:
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: kitaeca1970 в Декември 30, 2009, 22:36:09
Честито Анита,желая ти безпроблемно лечение и лятото на плаж сама без вируса  :congrats: :congrats:
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: Vancheto в Декември 31, 2009, 12:57:46
Честито, Анитка !
Успешно лечение и много късмет през новата година!

Ваня  :flowers:
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: tedibon в Декември 31, 2009, 14:40:59
Честито,Анитка!

Радвам се за тебе,чакам с нетърпение първите рапорти! :congrats:Поздрави,Тедибон
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: anita в Януари 04, 2010, 13:18:02
Вече имам определена дата за първия интерферон - 15 януари 2010 год./петък/
Помня как  Памче се притесняваше за първата инжекция та нещо такова ме е хванало и мен на подсъзнателно ниво - цяла нощ сънувах страничните ефекти и как много ми се гадеше. Остава да видим дали съня ще е пророчески :laugh:
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: pamche в Януари 04, 2010, 13:51:51
 :wink3: Здрасти Анитке ,
не се притеснявай за 1-вата инжекция  , аз се бях побъркал от притеснение и бях минал на успокоителни , не можех да спя , не смеех да прочета листовката на  лекарствата,  оказа се , че не е било чак такъв проблем ... наистина 6-7ч след като ти я бият става непрятно но наистина е за няколко часа и с аналгин или парацетамол нещата стават поносими , а и при следващите инжекции нещата ще са доста по леки така ,че стискай зъби ,а дотогава много не го мисли и ако ти е нервно аз поне си пиех: мента, глог и валерян.

Желая ти успешно лечение и максимално добри резултати от него  :doubleup:
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: tedi в Януари 04, 2010, 14:00:43
Анитка,не се тревожи,няма нищо страшно.Спомням си,че при мен даже с нетърпение чаках първата инжекция за да се отърва от дребния и да се наспя хубаво в болницата.На обяд ми сложиха инжекцията и при вечер вдигнах лека температура придружена с втрисане,което ме успа още повече,и така аз си проспах страничните.
Повтаряй си каква щастливка си,че лечението ти ще е 6м,и нито ще се тревожиш дали ще ти го продължат,нито ще е дългото и тегаво едногодишно лечение.
Успех,и пак успех

Теди
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: sunshine в Януари 04, 2010, 14:39:53
Анитка, няма страшно!!
Всички сме карали грип, придружен от температурка и втрисане - е, те това е в най-лошия случай.  :wink3:
Стискам палци!
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: irka в Януари 04, 2010, 14:48:25
anita, и от мен едно рамо да не се притесняваш много, много. Знам че е трудна задача, ама опитай. Неприятно е наистина, но малко Т и втрисане няма да ни изплашат я!

Аз толкова се бях притеснила преди първата инжекция, че сутринта преди да тръгна за болницата от притеснение започна да ми тече кръв от носа, хванах разстройство - цирк.  Знам, че колкото и да ти го пишем, на теб все пак ще ти е притеснено. Просто почивай остатъка от деня, пий едно хапче да ти поолекне и се наспи.

Следващите наистина се понасят по-леко!

Поздрави!
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: ralka в Януари 04, 2010, 15:07:04
Здравей Anita,

Честито стартиране на лечението!  :congrats:
Не се притеснявай относно първата инжекция, не е толкова страшно- ще те втресе малко, но пък всички ни е втрисало при сезонните грипчета, което след това не помним, минава и заминава. :wink3:
Най- важното е, че започваш лечението и ти пожелавам малко странични ефекти и най-вече успешен край. :doubleup:

Ралка
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: anita в Януари 04, 2010, 15:53:46
В интерес на истина повече ми бе притеснено за биопсията, но като влязох в болницата ми бе толкова спокойно, че направо купон си изкарахме с Алора по време на престоя.
Сега не съм притеснена и изобщо не мисля ама знам ли какво прави подсъзнанието ми като заспя. Добре поне , че по празниците успях да си възвърна съня, че напоследък страдах от безсъние.
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: Janet в Януари 18, 2010, 16:43:15
Ани,чакам с нетърпение да разкажеш как мина!Надявам се че си добре :flowers:
Титла: Re: Хепатит С - след година и 9 месеца
Публикувано от: Радослав Русинов в Януари 19, 2010, 11:04:38
Лечението на Анита вече започна и може да бъде проследено в тази тема: Обратното броене започна (http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=2513.0).


Поздрави,
Радо