Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Повече за вирусния хепатит => Новини за Хепатит A, B и C в Интернет и другите медии => Темата е започната от: Мери_ в Юни 19, 2010, 14:02:20

Титла: "Скромни" резултати с Nitazoxanide при неотговорили пациенти с HCV генотип 1
Публикувано от: Мери_ в Юни 19, 2010, 14:02:20
Автор: Thomas R. Collins
Дата: 27 април 2010
 
Разпространил: www.medscape.com
 
27 април, 2010 г. (Виена, Австрия) — Добавянето на нитазоксанид (Alinia, Romark Laboratories) към стандартна терапия помага за повишаване процента на траен вирусологичен отговор (SVR) при някои пациенти с хепатит С (НСV), генотип 1, които преди това не са дали отговор на самостоятелна стандартна терапия, информират изследователи.
 
Добавянето на лекарството, обаче, е довело до “скромен” (modest) успех, съобщават те в своето изложение пред 45-тата Годишна среща на Европейската асоциация за изучаване на черния дроб (EASL).
 
Водещият изследовател Mitchell Shiffman, MD, професор по медицина и ръководител на хепатологията към Virginia Commonwealth University в Ричмънд каза пред участниците в срещата, че само 3 от 40 пациенти (7%) са постигнали SVR.
 
Nitazoxanide, първото от поредицата нов клас антивирусни лекарства известни като тиазолиди (thiazolides), е доказал ин витро, че действа срещу грип, НСV и ротавирус.
 
Доказано е, че е мощен НСV инхибитор в системи на репликони и има това предимство, че не поражда НСV-резистентни мутации в НСV репликоните, заявиха изследователите.
 
Действа добре заедно с интерферон и пряко действащи антивирусни лекарства. Също така е демонстрирал своята ефективност срещу резистентни на телапревир и на 2′-c-methylcytidine щамове на НСV
Антивирусният начин на действие на nitazoxanide все още се проучва, но се смята, че инхибира вирусните гликопротеини на пост-транслационно ниво. Това пречи на окончателното сглобяване на вируса преди да напусне клетката за да зарази други клетки, обяснява д-р Shiffman.
 
Монотерапията с nitazoxanide е показала в едно проучване фаза 2, че води до 17% SVR при пациенти с хроничен НСV, генотип 4, добавя той.
 
Две проучвания, фаза 2, на nitazoxanide плюс peginterferon, с или без ribavirin, са довели до SVR от 79% и 80% при терапевтично-наивни пациенти, генотип 4 и съответно 25% и 8% при пациенти с терапевтичен опит.
 
Изследването обхваща 64 пациенти с хроничен хепатит С генотип 1, които неотговорили на предшестващо лечение с пегилиран интерферон плюс рибавирин, приемали или nitazoxanide (n = 42) или плацебо (n= 22) два пъти дневно в продължение на 4 седмици, след което продължили с nitazoxanide или плацебо плюс peginterferon alfa-2a 180 mg седмично и адаптиран спрямо теглото рибавирин (1000 to 1200 mg на ден) в продължение на 48 седмици. Средна възраст на участниците - 54 години.
 
.............................

Цялата новина може да прочетете в сайта на сдружение ХепАктив: "Скромни" резултати с Nitazoxanide при неотговорили пациенти с HCV генотип 1  (http://hepactive.org/content/news/HCV_Modest_Results_With_Nitazoxanide_for_Genotype_1_Nonresponders)