Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Черният дроб => Хранене при чернодробни заболявания => Темата е започната от: Мери_ в Юни 23, 2010, 18:23:32

Титла: Презентация: Хранене при хронични чернодробни заболявания
Публикувано от: Мери_ в Юни 23, 2010, 18:23:32
Дата: 2009 г.
Автор: д-р Майкъл Макара, Унгария
 
Д-р Майкъл Макара (Michael Makara) е унгарски лекар-хепатолог. Завършил е университета Semmelweis през 1993 година. Има 5-годишна специализация по вътрешни болести, получена през 1988 година. Получава специализация и по тропически болести през 1991 година, след 2 години и половина обучение.
През декември 1991 година заедно с двама свои приятели основава издателството MelaniaPublishingLtd. (www.melania.hu), което публикува медицински и здравно-образователни книги.
От юни 1999 до март 2000, д-р Макара е бил началник на Клиниката по извънболнична помощ към болницата SaintLaszlo. В момента той работи в същата клиника като консултант два пъти седмично.
Той също работи като редактор на портала InforMedHealth (www.informed.hu), и като консултант към MedicalDrugDatabasesLtd (www.mdd.hu).
Неговия персонален интерес е управлението на знания (knowledgemanagement), комбинирано с взимане на решение за икономически ефективно лечение.
 
Д-р Макара има богат опит с лечението на пациенти с хроничен хепатит C. В тази негова презентация той представя наблюденията си от клиничната си практика, свързана с влиянието на храненето и начина на живот върху развититето на чернодробното заболяване и изхода от лечението на хепатит C. Едно от изненадващите негови наблюдения е, че храненето и по-специално, консумацията на птиче месо, може да повлияе благоприятно върху изхода от лечението на хепатит C (постигането на SVR).
 
Забележка: Д-р Макара ни предостави само презентацията в електронен вид, поради което публикуваното тук тълкуване на отделните слайдове на презентацията е на сдружение ХепАктив. Нашето тълкуване по никакъв начин не ангажира д-р Макара с направените от нас заключения.
(http://hepactive.org/sites/default/files/images/Diet_in_Chronic_Liver_Diseases_dr_Makara_2009_BG_Slide_03.jpg)
Тук се вижда как вируса на хепатит C играе роля при формирането на стеатоза, като една от причините е наличието на инсулинова резистентност. Формирането на стеатоза пък допринася за формирането на фиброза. Стеатозата и фиброзата пък могат да повлияят на изхода от лечението. Набора от всички тези фактори и начина, по който си взаимодействат играят роля върху изхода от лечението. Може да се каже, че те са свързани и с начина на хранене.

Цялата презентация може да прочетете в сайта на сдружение ХепАктив: Презентация: Хранене при хронични чернодробни заболявания (http://www.hepactive.org/content/articles/living_with_hepatitis/Diet_in_Chronic_Liver_Diseases_dr_Makara)