Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Вирусен хепатит - Обща дискусия => Моята история => Темата е започната от: pavlinaboneva в Октомври 30, 2010, 11:20:10

Титла: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Октомври 30, 2010, 11:20:10
всичко трагна от студовата алергия.тръгнах да си правя изследвания.стигнахме до чернодробните.алат 70 асат 51.направих си тест за хепатит ц и б ,излезе хепатит ц (+)200цол.от 5 дена знам и от стрес отслабнах с 3 кг.аз съм от пловдив.ходих при др станчев.незнам колко добър лекар е ,но не ми хареса как ме претупа.нали знаеш какво следва,насила му набутах изследванията в ръцете.дори и не ги погледна.с един бегъл поглед вика екстра са.гледа ме на ехограф,нищо не каза.питам го как ми е черниа дроб.вика екстра е,ама няма да е така вечно.така ме стресира,че след неговия преглед се чувствам още по-зле.имам чувството,че е видял нещо лошо и не иска да ми казва.нали знаш вика,трябва да се направят чернодробна биопсия,рнк количествен и да чакаме здравната каса.нали знаеш,че здравната каса не отпуска пари.това нали знаеш,го повтори 200 пъти,все едно аз сам лекар.според мен един лекар,трябва да ти обясни всичко,а не да вика нали знаеш.още ме пита,нали знаеш за страничните ефекти от лечението.казвам му не как да ги знам,от 5 дена знам че имам хепатит ц.и тои -мн силни болки в ставите и мускулите,все едно постоянно си болна от грип.така ме стресира,4е направо ме отказа да се лекувам.моля,някои да сподели мнението си за този доктор,както и добър лекар в гр.пловдив,защото не мога. да ходя до софия .някои чувал ли е за доктор севатинова в окръжна или за доктор ганчева-1во дкц.
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: Мери_ в Октомври 30, 2010, 11:40:00
Здравей, Павлина!

Виждам, че си стресирана от факта, който си научила съвсем скоро. Всички сме минали през този период. Трябва да отделиш малко от времето си, да прочетеш някои основни неща за болестта и да се успокоиш.
Можеш да започнеш от тук - Хепатит С: Лист факти (http://www.hepactive.org/content/articles/fact_sheets/hepatitis_c)
Хепатит С се лекува успешно при доста голям процент от хората, подложили се на лечение. Няма място за притеснения и отчаяние.
Явно е, че не си попаднала на подходящия лекар и те съветвам да го смениш.

Пробвай да си запазиш час и да се свържеш с екипа на доц. Кръстев
гр. Пловдив - УМБАЛ "Св. Георги"
ул.”Васил Априлов” 15A,
Клиника по Гастроентерология
доц. Николай Кръстев
д-р Станчев
тел. за връзка: 032/602 392

Опитай се да пишеш постовете си, като слагаш по някоя точка и главна буква на местата, където е нужно, че така е трудно за читателите на форума!

Поздрави,
Мери

Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: tedi в Октомври 30, 2010, 11:50:00
Здравей Павлина,и добре дошла!
Първо се успокой,аз преди има-няма 7месеца завърших едногодишното си лечение,и съм жива,здрава и ходеща.
Хубаво е,че си попаднала сред нас,защото на сайта има доста изчерпателна и достоверна информация.
Ето и един линк като за начало да разбереш що е то хепатит С-http://www.hepactive.org/content/faq/HCV_Testpos_Basic
Отношението на този лекар няма да коментирам,но стъпките,който ти е нахвърлил са горе-долу така.
Чети,и ако нещо не ти е ясно ние сме на среща и ще откликнем.


пс:не мога да дам линка да му се не види,ама гледам Мери ти го е пратила
Поздрави,
Теди
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Октомври 30, 2010, 12:12:48
ами точно за същия доктор става вапрос,доктор станчев.нещо не ми хареса отношението му
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: Мери_ в Октомври 30, 2010, 12:24:14
За съжаление в Пловдив само това е центърът за лечение на хронични хепатити. Другият вариант е - София

Ето тук са всички центрове в страната - http://www.hepactive.org/content/articles/treatment/treatment_hospitals (http://www.hepactive.org/content/articles/treatment/treatment_hospitals)

Решението - къде и при кой лекар ще се лекуваш си е твое. Всъщност, ако се информираш добре за болестта, ти сама ще можеш да си наясно какво те очаква и какви са стъпките по пътя на самото лечение.
Лекарите никога нямат време за подробни обяснения и именно с тази цел е създаден този форум, сайта  и самото пациентско сдружение ХепАктив.

Надявам се, че ще ти бъдем полезни с информация и подкрепа.

Поздрави,
Мери
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Октомври 30, 2010, 12:32:44
какъв е този тест рнк количествен?искат да ми правят такъв.интерисува ме,какви са страничните ефекти на лечението.наистина ли през цялото време на лечението се чувстваш като болен от грип.мери,ти си минала лечението,можеш ли да ми кажеш,какво представлява то и какви бяха при теб страничните ефекти.благодаря за отзивчивоста
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: joro в Октомври 30, 2010, 12:42:09
Този тест е за измерване на количеството вируси на милилитър кръв, направи го защото още не е съвсем сигурно, че имаш хепатит (възможно е да си се самоизчистила) самия тест се свежда само до вземане на кръв (струва 150 лв, има варианти и за безплатен но това зависи от лекаря). За самото лечение, неможе да се каже кой какви странични ефекти ще има, много от хората го прекарват доста тежко, но други пък нямат никакви странични ефекти (аз съм в момента на интерферон и нямам никакви странични ефекти, само на първата инжекция)   
   Само да добавя, хепатит Ц доста по-лесно се лекува от Б но самото лечение на Ц е с повечко странични ефекти защото при нас освен интерферон се взима и рибавирин, който сам по себе си предизвиква странични ефекти а и усилва тези на интерферона, но въпреки всичко, и аз се бях стреснал от листовката, но се оказа, че ножа далеч не е толкова остър, бая хора са преминали лечение, ако прегледаш раздела завършено лечение, ще установиш,колко много са успели да се излекуват, а и са преживели лечението 
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: Мери_ в Октомври 30, 2010, 12:51:22
Ето линкове към информацията за тестовете при хепатит С:
http://www.hepactive.org/content/faq/HCV_Viralload_09 (http://www.hepactive.org/content/faq/HCV_Viralload_09)

http://www.hepactive.org/content/faq/HCV_diagnostic_2008 (http://www.hepactive.org/content/faq/HCV_diagnostic_2008)

Както вече ти е отговорил Жоро - при хепатит В лечението е само с интерферон и е доста по-леко, отколкото при хепатит С.
Все пак шанса за излекуване при С е огромен в сравнение с В, така, че нямаш право да не опиташ да се излекуваш, след като имаш такава възможност.

Поздрави,
Мери
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Октомври 30, 2010, 13:16:03
Благодаря Ви,за отговорите.Само тука мога  да говоря за това.На никого още не сам казала,освен на семейството ми,разбира се.Имам чувството,че сте полудея.Много ме е страх.Незнам как да се справя с психиката си.Мъча се,но не се получава.Непрекъснато плача.Моля Ви,кажете ми ,как да се справя с това.
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: tedi в Октомври 30, 2010, 13:17:51
Лечението на всеки се отразява различно,но всеки е опитал и се стреми към него.
Не се тревожи за това,не е нещо невъзможно.
Като за начало прочети какво е хепатита,насочи се към лекар/щом не искаш този/,разбери дали имаш въопще активен вирус...и така,чакат те доста стъпки до самото лечение.
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: joro в Октомври 30, 2010, 13:26:14
Ами виж сега колко съм уверен, а ако ми видиш първата тема… ще видиш в каква паника и ужас бях, мисля, че си трябва време, също трябва да знаеш, че все пак диагнозата не е рак а хепатит и при него няма нищо сигурно, само 30% от хората получават сериозно увреждане, никой не е казал че ще умреш или ще се увредиш. Всичко което трябва да направиш е да вземеш нужните мерки, и да продължиш живота си по старо му. А за казването на познатите, предполагам, че така ще ги отсееш, можеш да ги заразиш само по кръвен път, така че за тях няма опасност   
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Октомври 30, 2010, 13:44:59
Искам да попитам,може ли да се заразиш от  проба на цветни лещи по оптиките.Толкова пъти съм пробвала и последния път,пипнах конюктивит.Доктора ми се накара и добре си спомням,че ми каза,че това е лудост,че по този начин мога да се заразя с хепатит.Незнам дали при всички е било така,но вече почнах да си въобразявам,че имам всичките вируси,които състествуват-папилома вирус,хив...абе всичко,което можеш да пипнеш.Като съм хванала хепатит,защо и другите да ги нямам,такива мисли са ме обсебили .Това е някакъв кошмар
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: qiqi в Октомври 30, 2010, 14:46:52
Здравей и добре дошла,
в началото наистина е стресиращо,но колкото повече прочетеш толкова по- ясно ще ти стане.
Според мен първо си смени доктора,що се отнася до това на кого ще кажеш,както ти е писал Жоро,наистина ще отсееш хората който държат на теб.Страничните ефекти при всички са различни,но се търпи.Аз също бях много изплашена,но или се лекуваш или оставяш вируса да живее в теб и се тормозиш до безкрай.Пишеш че не можеш да ходиш до София,но това според мен е по добрия вариант,ти си решаваш.Мисли позитивно(не че ще ти е лесно на моменти )колкото по рано се справиш с това,толкова по добре.
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: sunshine в Октомври 30, 2010, 16:00:26
Здравей Павлина и добре дошла,
Всички сме минали по твоя път на шок и ужас. Единственото спасение е да изчетеш мнооогоо, мноогоо факти за хепатит С, които можеш да намериш тук във форума и на www.hepactive.org (http://www.hepactive.org).
Знам, че всичко звучи много страшно и черно, но реално това не е така - жовотът си продължава, с тази разлика, че ЗНАЕШ, че един вирус мнооого бааавно уврежда черния ти дроб. Повтарям - МНОГО БАВНО.  :girl_wink:

Няма как да си се заразила от проба на контактни лещи с Хепатит С, нито със СПИН или папилома вирус. И аз бях обсебена от същитите мисли като теб, за мен решението беше да отида да си пусна съответните изслдвания, поне тези филми да ги разкарам.

Почети тук, нахвърляй си бележки, въпроси и потърси отново лекарите. Може би при повторното ти посещения няма да ти се струват толкова груби. Обикновено те обичат конкретни въпроси. Пътят към лечението на хепатита не е лек и не е къс, но във всеки от нас има сили за много по-големи неща.  :girl_in_love:

А ние сме тук, за да ти помагаме!
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: Panzer в Октомври 30, 2010, 16:57:12
ей,не се отчайвай  :flowers:!!

Винаги е имало и ще има по-лоши случаи от твоя.Първоначалния шок наистина сваля на земята ,така че изправи се,стъпи си на краката и прочети упътването(форума). :doubleup:

останалото е въпрос на време и точно спазване на инструкциите :wink3:
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: niki85 в Октомври 30, 2010, 17:44:00
Здравей Павлина.
Аз също се лекувах при доктор Станчев,да и на мен в началото не ми хареса отношението но това е не защото е лош доктор ами  прекалено много отговорности му поставят.Най-добре хубаво се информирай за болеста за да си наясно с нещата,защото за съжаление в нашата България можеш да разчиташ единствено на себе си.В форума има всичката ти необходима информация.Вярно сега всичко ти идва в повече, но с времето ще ти се проясни картинката.А относно д-р Станчев,просто го "натискай" повече,той е добър човек :smile:
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: irka в Октомври 30, 2010, 18:52:31
Здравей и от мен!

Знаем как се чувстваш и през какво преминаваш. Всички тук сме се чувствали все едно ни е прегазил товарния влак когато сме разбрали за вируса. Успокой се е и моят съвет. Успокой се и започни да четеш де що има информация за тази болест. ТЯ СЕ ЛЕКУВА! Това е най-важното. Изчети темите във форума в разделите На Лечение съм и Успешно Завършено Лечение. Ще разбереш как при всеки един лечението протича по различен начин. Всички мрънкат и се оплакват, но си го изтърпяват до край /ако няма някакви усложнения/.

Първо си направи ПСР теста, да се разбере дали изобщо имаш вируса, или някога си се срещнала с него и спонтанно си се излекувала / има и такива сличаи/. Като се установи резултата от ПСРа, евентуално ще се говори за биопсия и лечение.

Аз в момента съм на лечение, остават ми 3 седмици от 48 седмичното лечение през което преминавам. Все още мърдам и съм жива, така че - оцелява се - няма страшно.

Поздрави.
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: tetibulka в Октомври 30, 2010, 19:59:28
Здравей.
Чувстваш се нормално - дошло ти като гръм от ясно небе. То на всеки така му идва.
Жоро ти е казал да прочетеш първата му публикация - всички първи публикации си приличат - шок, страх, шикалкавене (ама наистина ли е толкова сериозно).
Ако искаш да разбереш накъде си тръгнала обаче, можеш да прочетеш публикацията ми преди тази ето тук http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=2369.msg40293;topicseen#msg40293. (http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=2369.msg40293;topicseen#msg40293.)

Плачи, щом ти се плаче.
Но и чети, много чети.
Всеки ден ще имаш въпроси - питай, ние сме тук.
И така, стъпка по стъпка, скоро ще имаш план за действие и след има няма година-две ще си извървяла един от най-важните пътища в живота си.

Дани
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: silvipas в Октомври 31, 2010, 02:11:54
Здравей!

Не се отчайвай. Аз разбрах на 12.10 т.г. ,че съм болна от хепатит C и вече имам насрочен ден за биопсия. Всеки приема новината  по различен начин, но моят съвет е - просто се стегни, няма място за самосъжаление. Аз съм от Пазарджик и гастроентерологът, при който бях отишла ми препоръча д-р Апостол Георгиев. Работи в клиника Медлайн. Не съм го посетила, но чух много добри отзиви за него. Лично аз се насочих към болница Токуда в София и за момента не съжалявам. Минах  на преглед (по здравна каса )при д-р Цонев , даде ми направление за безплатен ПСР и след  като излезна резултата ми насрочи ден за биопсия. Успех в борбата и горе главата!
 Силвия
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Октомври 31, 2010, 03:26:18
Много благодаря на всички.При Д-р Станчев от Пловдив някои лекувал ли се е?А какво не трябва да ям,пия?За алкохола вече ми е ясно.Мога ли да пия регенил,вит А,Ленено семе- капсули.
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: migle в Октомври 31, 2010, 08:47:11
Здравей и от мен.
Отдавна не пиша и почти не чета форума ,на загланието на темата ти ме провокира :smile:
Исках да ти кажа, че след като мине първоначалния шок и обикалянето по кабинети, лаборатории, клиники и т. н. може и да стигнеш до извода, че човек може и да е щастлив и с хепатит.И това ти го казвам след неуспешно преминато лечение и според изследванията нещата са много по-зле от преди да се лекувам.Обаче на ма мен това не пречи да се чувствам добре и да продължавам да живея щастливо.
Сега ти е нужно да имаш голамооо търпение, да учиш за болестта и да се опиташ доколкото може да си спокойна.
По отношение на храненето просто се храни здравословно.
Избягвай много мазно, люто, кренвирши,и всякакви продукти от типа "малки тайни" на Maggi,бульони и полуготови супи.От зеленчуците избягвай патладжан, а от плодовете сини сливи.
Моя съвет е обаче да не се вкарваш много в този филм .Хапвай си ако нещо ти се дояде.
Опитвай се да гледаш позитивно и да виждаш хубавите неща в света и живота. :yahoo:
Касмет,
Меги
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: avgustina09 в Октомври 31, 2010, 09:28:41
Абсолютно съм съгласна с Меги - човек може да бъде ако не щастлив, поне пълноценно и с хепатит. Исках да кажа, щастието не зависи от наличието на вируса в черния дроб.

Има НО - също се чуства по-мъдър, една крачка напред от други, като човек който открил повече за живота. Всеки се нуждае от такъв "гръм от ясно небе",  и ти ще го осъзнаеш, възможно до 1 - 2 месеца.

 Здравословната храна е препоръчителна и на хора със здрав черен дроб :wink3:, както и на онези със здрав стомах и със здраво сърце.

Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Октомври 31, 2010, 17:14:45
Задължително ли е да се лекувам в отделение за хронични хепатити,т.е.ВМИ-Пловдив.Не мога ли да отида при друг гастероентеролог или тои сте ме препрати?Мненията за Д-р Станчев са противоречиви.Ако някои друг се е лекувал при него,моля да сподели.
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Октомври 31, 2010, 17:25:00
Искам да попитам,през цялото време на лечението ли слагат всяка седмица инжекця?
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: tetibulka в Октомври 31, 2010, 17:46:56
Искам да попитам,през цялото време на лечението ли слагат всяка седмица инжекця?

Да.
Лечението на хепатит С се провежда в продължение на 48 или 24 (за генотип 2 или 3) седмици и включва ежедневното пиене на таблетки рибавибин и ежеседмичното поставяне на инжекция пегилиран интерферон.
Звучи кофти, но се преживява, повярвай ми.

Дани
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: joro в Октомври 31, 2010, 17:56:26
Ами кой е казал всяка седмица, ако те домързи може и през месец :laugh: ако пък и това ти тежи, за какво ти е да се лекуваш  :shocked1:. Немога да разбера, след толкова изписано в форума а и в сайта на хепаактив, такива страхотни въпроси  :carate:, е то въпроса си е сериозен де, може и в отделна тама да се напише . То определено този огромен проблем не е дискутиран а именно, какво да правим като ни домързи да си бием инжекцията  :laugh:, има стотици теми и статии в които се описва какво се случва ако пропуснеш инжекцията (ама няма да ти хареса)  :angry3:
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: tetibulka в Октомври 31, 2010, 18:02:33
Жоро,
ти пък сега. И на теб сигурно ти се е искало да не е истина това с ежеседмичната инжекция. Страшничко е в началото да си представиш, че всяка седмица ще те бодат... да оставим идеята, че всъщност рано или късно (като тебе) ще започнеш сам да се бодеш.

А, да.
Има един нов вид пегилиран интерферон, който се слага веднъж на две седмици, ама още е в клинични изпитания. Ерма и Драгица се изликуваха благодарение на тези изпитания.

Дани
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: qiqi в Октомври 31, 2010, 18:16:11
Всяка седмица се поставя инжекцията,даже е препоръчително по едно и също време(аз със страх я изместих с три часа),рибавирина е всеки ден.Много път имаш да изминеш преди да поставиш първата инжекция.Предстои ти ПСР,биопсия,изследвания,чакане за протоколи,чакане за одобрение от НЗОК и чак тогава евентуално лекарствата.Насочи действията и силите си към първите стъпки който трябва да направиш.
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: joro в Октомври 31, 2010, 18:19:08
Определено бях много паниран, ама никога не съм се замислял точно над самото инжектиране, самата болест и лечението протича с толкова проблеми, че на дали убождането и то подкожно е толкова злобна манипулация, уш нямах странични ефекти сега пък започна да ми прескача сърцето, принципно съм с високо кръвно, ама явно интерфрона ме фрасна баш в слабото място, нищо не ме боли ама пулса ми стана постоянно над 100 и сърцето не е ритмично, кардиолога който и той беше доцент, явно не беше на ясно с интерфероновото лечение, и само вдигаше рамене, а от няколко дни си усещам пулса в гърлото, та какво да му мисля на убождането. Големият проблем и нещата за които трябва да се мисли са: намиране на добър лекар (не този става ли или онзи), добиране до лечение, накрая и самото лечение   
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: tedi в Октомври 31, 2010, 18:36:31
Жоре,Жоре,кви са тия прескачаници бре,баш тука ли намери да го изпльоскаш туй,ся ще уплашиш девойката още повече.
Трябва ти хепатолог,някой който действително разбира от хепатити и няма излишно да те мотае,щото съм сигурна,че разни гастроентеролози ще те пратят да пиеш един чай с коняк и да се завиеш.Щом този в Пловдив не ти изнася се ориентирай към София,там поне имаш избор.
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: joro в Октомври 31, 2010, 19:14:22
Не мисля, че от това трябва да се плаши, на мен в началото ми спестяваха доста неща лекарите, и за това ходех, напред назад като муха без глава, после намерих форума, изчетох го почти целия, направих си план и стана, то е ясно, че се нещо ще ти има, ма то няма гаранция и без интерферон дали няма да те фрасне някой грип. По страшно е да седи човек и да не прави нищо, някоя пъпка или временен сърцетуп, или пък умора не са нещо което неможе да се преживее. Написах това защото тя хем е панирана хем подценява проблема. Тя си мисли, че големия проблем е неудобството да ходи до София или инжекцията, всяка седмица. А би трябвало да се притеснява не за пътя до София а след колко време ще се вреди за час при добър хепатолог, всички знаем, че тези хора се броят на пръстите на едната рака, за цяла България, така, че това с „някой гастроентеролог” е нелогично. Ще стане така, че някой ще и обясни че е нелечимо ще я успокоява, че има още живот пред нея, и накрая хептен ще изперка (с мен така стана и аз в началото бях при някакъв гастроентеролог с претенции). A пък притесненията за самата инжекция са… ,че то иглата е дълга 1 см и дебела колкото косъм, дори не се усеща убождане, и мен ме беше шубе в началото да си ги бия сам, ама сега вече даже го права в движение, за не повече от минута (понеже си ги бия четвъртък, сутрин последния път, трябваше да изляза по-рано, когато стана време отбих колата до пътя, после за около минута работа, и газ на там (добре че някой полицаи не ме видя с тая инжекция в колата  :laugh:).
   Много дрънканици за нищо, абе исках да кажа, да хваща пътя за София и право в Рилски или в Токуда (ама там да внимава да не попадне на неподходящ, да си запише час при лекарите споменати във форума), всичко друго си е бошлаф работа, болестта не е чак толкова опасна, по-скоро са опасни некадърните лекари, които дават тъпи съвети, недай боже пък и да пробват да лекуват, малко хора я разбират тази болест         
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: tetibulka в Октомври 31, 2010, 20:07:02
И, Жоро,
както би казала баба ми, светла й памет, "Га стана циганин, га ти почерня задника."
Ама си прав, де.
Само вмятам, че и ти трудно стигна до тез изводи и съотвено ми се струва добра идея да проявиш разбиране към хората, дето са в началото.
А по твоя въпрос - аз откога ти приказвам да пиеш чай?

Дани
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: joro в Октомври 31, 2010, 20:40:33
Абе Дани не циганин а чист мангал съм си станал, даже сега тече обратния процес, задника не ми почернява а се мъча да го лъскам, и без това вече на него всички панталони му застават като ‘чувалите на баба ти” (светла и памет)  :laugh:
   Точно, че скоро преминах през това и осъзнах, че от успокоение файда няма, когато човек разбере цялата истина, тогава може да направи най-доброто на което е способен за себе си. Ти представяш ли си да не бях чел, а да бях слушал само лекарите, оная Чушкоян, Чавушан де от Токуда, още щеше да ме размотава да цъка да ми вика,че си ми било от акъла и са да съм си сърбал попарата (заради татуировката) , още щеше да е ту отпуска, ту мажа и да я пренебрегнал за пореден път. Пфу, човек трябва да знае цялата истина (каквато и да е тя) за да може да си направи равносметка какво и как ще направи за да се пребори.
   Дани без да се заяждам с теб, изчел съм ти всички теми, ама поставяла ли си си дори 1 инжекция интерферон пила ли си дори веднъж рибавирин ? Знам, че всичко си го преживяла заедно със съпруга ти, ама не си мисли, че вече съм по малко на ясно от теб (отделям много време за четене всеки ден), бил съм при всички добри хепатолози в България, с някой от лекарите в тази област дори отношенията ни вече не са само „лекар-пациент”. Всичко това ми коства много време (вярвай ми, че ми е ценно, както на повечето хора), дори и сега докато съм си легнал пред телевизора, вместо да си почивам, чета всевъзможни сайтове (български и чужди). Жена ми вече ме подиграва, че съм се вманиачил и, че с този темп на четене, скоро и аз ще мога да лекувам хепатит, каза още, че когато се излекувам щяло да ми стане скучно.
   Абе, май задника ми е почернял   :laugh:
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: тина в Октомври 31, 2010, 21:12:36
Жоро, сигурна съм, че в университета си взимал 2 години за 1, ти и във форума си като торнадо, докато ние се питаме, чакаме, събираме информация - ти вече си с единия крак навън!
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: tetibulka в Октомври 31, 2010, 21:16:43

   Дани без да се заяждам с теб, изчел съм ти всички теми, ама поставяла ли си си дори 1 инжекция интерферон пила ли си дори веднъж рибавирин ? Знам, че всичко си го преживяла заедно със съпруга ти, ама не си мисли, че вече съм по малко на ясно от теб (отделям много време за четене всеки ден),
   Абе, май задника ми е почернял   :laugh:

Не съм поставяла интерферон, не съм и пила рибавирин. Но не изключвам възможността да ми се наложи.
Аз знам, че много четеш и бързо напредваш.
И изобщо не мисля, че си по-малко наясно.
Идеята беше, че хората в началото са по-бавни и по-трудно възприемат цялата тази нова информация и ми се струва хубаво да се прояви разбирането, което всеки от нас е получавал в началото (ти също).

Дани
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: joro в Октомври 31, 2010, 21:39:23
Само си спамим с теб, мисля, че тина е разбрала какво искам да и кажа 
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: тина в Октомври 31, 2010, 21:46:07
Да! Грешката ми е неволна за австр. антиген, за което се извинявам!
Разбира се, че разбрах съветите!
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: Мери_ в Октомври 31, 2010, 21:53:55
Само си спамим с теб, мисля, че тина е разбрала какво искам да и кажа

За спамящите - има чат!  :chat: :oops:
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: Panzer в Октомври 31, 2010, 21:58:00
Цитат
Идеята беше, че хората в началото са по-бавни и по-трудно възприемат цялата тази нова информация и ми се струва хубаво да се прояви разбирането, което всеки от нас е получавал в началото (ти също).

тук си абсолютно права!Когато си спомня на мен какво ми беше и ми става неудобно да пиша.просто малко излиза извън моите разбирания.иначе винаги има какво да се каже.  :smile:..е и все още усещам по нещо.

С Уважение.

Пс-Мацката да не се шашка ! :good:
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Октомври 31, 2010, 22:21:26
Еи,то голям проблем стана,че попитах за тази инжекция,извинявам се,за което.Повече няма да ви занимавам.
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: joro в Октомври 31, 2010, 22:37:43
Ако съм те обидил, се извинявам, просто се опитвах да ти обясня начина, и че болестта е сериозна и е нужно внимание, принципно не е нужно всички да правим едни и същи грешки, говора за лекарите, а инжекцията просто ме впечатли. Пак се извинявам виждам, че съм те засегнал,няма да пиша вече в темата ти
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: Panzer в Октомври 31, 2010, 22:58:47
Еи,то голям проблем стана,че попитах за тази инжекция,извинявам се,за което.Повече няма да ви занимавам.

ти добре ли си? :laugh:..ще седиш тук докато не излезнат последните изследвания!!! :flowers:
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Октомври 31, 2010, 23:21:10
Ами да ти кажа в момента не съм много добре,но се надявам скоро да се съвзема.Надявах се да получа подкрепа,а не подигравки.Все пак от 5 дена,знам че имам хепатит ц.За теб и за много други хора в форума,вече може би нещата са ясни,но за мен още не са.Надявах се с ваша помощ,да разбера,какво точно ме очаква,защото първия доктор,при които отидох,не ми обясни. А за инжекцията попитах,не защото не осъзнавам колко сериозна е болестта,а просто защото не съм наясно как протича лечението.Може би го пише някъде в форума,просто съм нов член и все още не се ориентирам.
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: joro в Октомври 31, 2010, 23:46:35
Да, пише го във форума, с търсачката става лесно но за да видиш, че пиша не да те дразня а да те амбицирам, ще ти напиша и какво следва, още след като за нас всичко е ясно и майтап значи, че от болестта все пак, трудно се мре
  Значи, ако не греша за сега имаш само тест за антитела, сега следва да си намериш добър лекар, и то те съветвам да не правиш компромис заради пътя, защото от това зависи дали ще се излекуваш или не. После лекаря ще ти пусне едно изследване дето се казва ПСР (не го покрива касата, струва 150 лв, но някои болници го правят безплатно), от това изследване ще разбереш дали въобще имаш хепатит (защото има 20% шанс да си го самоизчистила и да нямаш) ако обаче се окаже, че вируса е в теб ще разбереш и дали се размножава, тоест колко копия имаш в милилитър кръв, и кой генотип е самия вирус. От тези неща зависи вируса ти дали се размножава и колко ще продължи лечението, за генотипи 1 и 4 (4 го няма в бг) лечението е 1 г за генотипи 2 и 3 лечение 6 месеца, след това хепатолога ще ти насрочи дата за влизане в болница за биопсия, от която ще разбереш, дали и колко ти е увреден дроба. След това следва изчакване (около месец) за протоколи които ще ти издаде болницата, взимаш ги и ги подаваш е РЗУК те от своя страна ги пращат в НЗОК (за преглед и удобрение на лечението) от там ги връщат в РЗУК, звънят ти на теб, че си одобрена (не е ясно колко точно се чака в момента касата, има хора които са чакали 2 месеца а има и такива година и половина) но това не е проблем защото болестта действа много бавно, после следва лечението, което само по себе си  хич не е леко но, аз работя, дори ми се роди бебе непосредствено преди него, гледам бебето което реве денонощно и в общи линии е това. Естествено има вариант да не чакаш никой и да се самофинансираш (лечението струва между 20 и 40 хиляди)
  В общи линии е това, дано съм бил полезен         
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: Panzer в Ноември 01, 2010, 00:03:34
Ами да ти кажа в момента не съм много добре,но се надявам скоро да се съвзема.Надявах се да получа подкрепа,а не подигравки.Все пак от 5 дена,знам че имам хепатит ц.За теб и за много други хора в форума,вече може би нещата са ясни,но за мен още не са.Надявах се с ваша помощ,да разбера,какво точно ме очаква,защото първия доктор,при които отидох,не ми обясни. А за инжекцията попитах,не защото не осъзнавам колко сериозна е болестта,а просто защото не съм наясно как протича лечението.Може би го пише някъде в форума,просто съм нов член и все още не се ориентирам.

Разбира се ,че ще получиш Подкрепа! :smile:..аз си спомням ,когато разбрах ,плаках.Съвсем нормално е да си в шок и да нямаш представа за бъдещето :smile:.от онзи декември ,ще минат 11 години.Ясни са ,защото сме се интересували,прочели сме всичко до каквото сме се добрали и сме питали без да се притесняваме за нищо.Направи го и ти :wink3:.не прибързвай със заключенията  :smile:и още нещо--самата инжекция ти е най-малката грижа.Искрено ти желая да стигнеш до нея! :flowers:
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Ноември 01, 2010, 00:06:55
Мерси:)
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: тина в Ноември 01, 2010, 07:11:27
Здравей и от мен! Както виждаш, всички тук са минали по този път и са добили самочувствие на знаещи от личния си опит и от самообразоване от този форум /тук наистина има много информация/, но не бива да забравяме, че медицината не е математика и 2+2 не винаги е = на 4, така, че за лечението отговарят само специалистите, а те са малко!
Така, че следвай стъпките и всичко ще си дойде на място, а за всичко което те интересува - питай! Няма друго място където да получиш бърз и адекватен отговор на въпросите, които те вълнуват, сама ще се убедиш!
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: tedi в Ноември 01, 2010, 08:12:38
Да, пише го във форума, с търсачката става лесно но за да видиш, че пиша не да те дразня а да те амбицирам, ще ти напиша и какво следва, още след като за нас всичко е ясно и майтап значи, че от болестта все пак, трудно се мре
  Значи, ако не греша за сега имаш само тест за антитела, сега следва да си намериш добър лекар, и то те съветвам да не правиш компромис заради пътя, защото от това зависи дали ще се излекуваш или не. После лекаря ще ти пусне едно изследване дето се казва ПСР (не го покрива касата, струва 150 лв, но някои болници го правят безплатно), от това изследване ще разбереш дали въобще имаш хепатит (защото има 20% шанс да си го самоизчистила и да нямаш) ако обаче се окаже, че вируса е в теб ще разбереш и дали се размножава, тоест колко копия имаш в милилитър кръв, и кой генотип е самия вирус. От тези неща зависи вируса ти дали се размножава и колко ще продължи лечението, за генотипи 1 и 4 (4 го няма в бг) лечението е 1 г за генотипи 2 и 3 лечение 6 месеца, след това хепатолога ще ти насрочи дата за влизане в болница за биопсия, от която ще разбереш, дали и колко ти е увреден дроба. След това следва изчакване (около месец) за протоколи които ще ти издаде болницата, взимаш ги и ги подаваш е РЗУК те от своя страна ги пращат в НЗОК (за преглед и удобрение на лечението) от там ги връщат в РЗУК, звънят ти на теб, че си одобрена (не е ясно колко точно се чака в момента касата, има хора които са чакали 2 месеца а има и такива година и половина) но това не е проблем защото болестта действа много бавно, после следва лечението, което само по себе си  хич не е леко но, аз работя, дори ми се роди бебе непосредствено преди него, гледам бебето което реве денонощно и в общи линии е това. Естествено има вариант да не чакаш никой и да се самофинансираш (лечението струва между 20 и 40 хиляди)
  В общи линии е това, дано съм бил полезен       

Муаахахаххаха,ей превивам се от смЕх,кой са тия?
На мен ми идват няколко идей,ама ще си затрайкам
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: Аника в Ноември 01, 2010, 09:17:42
Павлина, добре дошла и от мен!

Хич не се притеснявай, тук всички ще ти помогнем и наистина много се подкрепяме, повярвай!
Това, което чувстваш в момента е нормално, аз когато разбрах - света ми се срина за 1 мин. Всички планове, целият ми живот го видях за един миг, като една кула от детско лего, на която някой изтръгна долното кубче и кулата се срина в миг.
НО, нещата се наместват, бавно, с много търпение и упоритост. Просто трябва да приемеш факта и да действаш стъпка по стъпка. Все пак наистина ти имаш шанс да си се самоизлекувала - дано това да е така.
Чети, питай - винаги ще ти се помогне - аз, без този форум щях да съм много зле! И аз в началото трудно се ориентирах, и на мен ми се струваше, че някои съфорумци са ме иронизирали, но различни хора - различни характери. Сега вече знам, че никой не ми е казал или написал нищо, което да не е било само в моя помощ :)

Късмет !
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: sneji в Ноември 01, 2010, 10:24:59
Здравей и от мен.След като не ти харесва този доктор насочи се към друг специалист в София.Нужно е време да се осъзнае и осмисли такава новина.Всеки един от нас мисля,че е минал през този първоначален шок.Хепатит Ц е сериозно заболяване и ти си човекът който ще се бори с него.Предстой ти една битка,но докато стигнеш до нея ще трябва да извървиш един дълъг път.Твърде е рано за теб да се вълнуваш от лечението,първо се ориентирай към лекуващ лекар,след това предстоят изследвания,установяване генотипа на вируса,биопсия,протоколи,чакане одобрение от НЗОК и след това лечение.А дотогава е нужно търпение и сили.Хепатит Ц се лекува,тъй че колкото и страшно да ти звучи в момента след време ще се отърсиш от този първоначален шок  и ще вземеш нещата в свои ръце.Каквото и да ни поднесе живота искаме или не искаме ние го приемаме желая ти кураж и смело напред! Тук има много хора на който можеш да разчиташ,казвам ти това за да знаеш,че не си сама и че много хора са минали през този трънлив път,но въпреки трудностите са го извървяли и са продължили живота си напред,единствено и само напред! :flowers:
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Ноември 01, 2010, 11:33:30
 :flowers:Утре сам на лекар.Стискаите палци:)
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: Reni в Ноември 01, 2010, 20:23:12
 :doubleup: :doubleup: :doubleup: :doubleup: :doubleup: :doubleup:
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: Мери_ в Ноември 01, 2010, 21:30:04
Стискам всички палци!!!!

Успех!!! :doubleup:
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: тина в Ноември 02, 2010, 07:17:20
Смело напред! И аз стискам палци!
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Ноември 02, 2010, 22:17:50
днес бях на лекар.Утре ме вика в болницата.Дочух,че казва на сестрата,че сте ми правят скрининг.Можете ли да ми обясните какво представлява това?Да попитам и друго.Сигурно ще си кажете,че не съм добре,да ме интерисуват в момента такива неща,ама просто все още не мога да се ориентирам,кое е добро и кое е лошо при хепатит ц.Ходя на народни танци.Това може ли да ми навреди по някакъв начин?
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: joro в Ноември 02, 2010, 22:25:10
Ами в коя болница ще те приемат? А за скрининг и идея си нямам какво е ? Правили са ми всевъзможни изследвания ама на никое не са му викали скрининг.А и във форума не съм срещал такова, е виж като ни се роди бебето на него му правиха скрининг. Големите натоварвания не се препоръчват заради черния дроб, дори сега да продължиш да ходиш на танци, като почнеш лечение, ще спреш по собствено желание   
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Ноември 02, 2010, 22:56:54
Ами няма да ме приемат.Само изследвания.А за скрининга и на мен ми е стори много странно.Какжи изследвания пражят,оосвен ПЦР?
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: Reni в Ноември 02, 2010, 23:00:30
Може би ще ти вземат кръв за ПСР изследване. Имам някакъв спомен, че на бланката, която ми дадоха за моя ПСР/за да се установи вирусното натоварване и генотипа и да се вземе решение за лечение/ беше отбелязано - скрининг. Колкото до танците, ако започнеш лечение, дано не се налага и аз мисля, че сама ще се откажеш. Но това е въпрос на бъдеще, всеки организъм различно реагира. Успех. Рени :flowers:
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: sunshine в Ноември 02, 2010, 23:05:08
Танците не ти вредят по никой начин на дроба.
Професионалното спортуване и тежките физически натоварвания само биха го натоварили и него.

Танцувай си здраво!
Пък като стигнеш до лечение, тогава ще му мислиш.  :girl_wink:
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Ноември 02, 2010, 23:15:10
Да сигурно е така.Тези въпроси трябва да ги задам на моя доктор.Ама тои все бърза.И двата прегледа нямаха и 5 мин.Иначе ми изглежда добър човек.А това лечение толкова ли е тежко?Ще мога ли нормално да ходя на работа?Мога ли да пия зелен чаи и сена.Някои чел ли е нещо по този въпрос?Извинявам се много за непрекъснатите въпроси?Досега не съм знаела за хепатита и съм правила доста неща,които са ми вредили,аулини,обезболяващи,антибиотици....ужас,само като си помисля.Затова питам,за да мога отсега нататък,да се опитам да не си вредя.
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: joro в Ноември 02, 2010, 23:22:55
Имам странното усещане, че си попаднала не където трябва, ми в началото след като ми го откриха,ми направиха ПКК, ензими, белтък, и няколко хормона, това бяха изследванията, отидох направих си ги в една лаборатория и ги пратих по меила на доктора, после ми пусна ПСР, и по скоро известно време доктора наблюдава дали си с лабилна психика и такива работи (говора за доц. Антонов), може би е имал предвид ПСР ама знам ли, то лабораториите дето го правят не са много, даже лично аз знам само 2, и знам за една болница дето хоспитализират за 3 дни заради ПСР.
   Гарантирам ти, че ще смениш добрия доктор (аз смених 3 ма такива) а за лечението, може да си ядеш и пиеш каквото ти сърце иска (без алкохол), при някои е тежко при някои не толкова, и постоянно има изненади, примерно аз неизпитах нито един симптом от физическите, нито съм имал температура нито ме е боляло нещо ама маи бая ме е блъснало в тиквата, и усещам непрекъсната силна умора, абе не е болка за умиране ама по скоро изнервям хората около мен   
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: Reni в Ноември 02, 2010, 23:28:35
Здравей Павлина, нормално е да си притеснена и да питаш. Лечението не е леко, но се справя човек. Налага се да се променят много навици, начинът на живот, но няма как. Повечето от лекуващите се ходят нормално на работа. Е понякога се налага да си дадеш и по-дълга почивка. Колкото до билките, трябва да се внимава, не всички са безвредни. Рени
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Ноември 02, 2010, 23:39:48
Ше видим и при мен как е.То дано по-барзо да се стигне дотам,че като чета,мога и 1 година да чакам.
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Ноември 05, 2010, 10:49:05
Днес ми взеха ПСР.Разбрах,че се чакало 2-3 седмици.Биопсиата след резултата на Пср ли е?Тя безплатна ли е?Доктора каза,че трябва да се проследяват кръвните проби 6 месеца и тогава се кандидаства за лечение.Така ли е?Значи горе долу след 2 години,може да ми отпуснат лечение.Всяка седмица ли се взема кръв?Сега в понеделник ,пак ме викат за изследване.Здравната каса на всеки ли отпуска лечение,или които има късмет?
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: Мери_ в Ноември 05, 2010, 11:03:43
Здравей, Павлина!

Да, биопсията се прави след като излезе резултата от ПСР. Биопсията е безплатна и е свързана с тридневен престой в болницата, където ще се лекуваш.
Кръв не се взема всяка седмица, а доколкото си спомням искаха за периода от 6 месеца на проследяване на заболяването около 6 изследвания.
Лекарската комисия от клиниката в която се лекуваш, която изготвя експертното решение за лечение е тази, която преценява дали пациента е подходящ за лечение. Според мен, ако ти напишат протокол за лечение, обикновено комисията от здравната каса го одобрява. В редки случаи има връщане на комплекта документи за окомплектоване поради липса на някое изследване или неспазени срокове за валидност на изследванията.
В тази тема е описано всичко стъпка по стъпка! - Как да се лекувам? Системата за лечение на хронични вирусни хепатити в България (http://www.hepactive.org/content/articles/treatment/treatment_procedure)

Поздрави,
Мери
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: joro в Ноември 05, 2010, 11:13:21
За проследяване е рано да се каже, ако от биопсията получиш резултат- фиброза-2, не се проследява нищо, а също не сме видели резултат от кръвните ти изследвания, идеята на проследяването на заболяването е да хванат поне веднъж високи ензими
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Ноември 05, 2010, 11:26:22
Ето моите изследвания  Хемоглобин 147г/л,Еритроцити-4,65т/л.левкоцити-9,08г/л,тромбоцити-228г/л,Хематокрит-0,44л/л,АЛАТ-70,АСАТ-50
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: Мери_ в Ноември 05, 2010, 11:26:38
Жоро, тя пише още в първия пост, че е имала високи ензими.
Цитат
стигнахме до чернодробните.алат 70 асат 51
- Тези ензими, които си имала също могат да се използват като стойности при проследяването. Трябва само да си пазиш бланките, на които са ти записани стойностите и те трябва да са задължително с подпис, дата и печат.
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: joro в Ноември 05, 2010, 11:37:11
При нея е възможно да няма проследяване, не съм сигурен дали лекаря и е на ясно, както вече написах, ако получи резултат ф-2 от биопсия, няма да има никакво проследяване, а проследяването е при хора с нормални ензими, да ги хванат поне веднъж повишени, или пък да докажат, че хепатита не е остър, в моя случаи когато още се маех, дали по каса, доцент Антонов ми каза, че няма смисъл от проследяване, защото ензимите се си ми бяха над норма   
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: Мери_ в Ноември 05, 2010, 11:56:01
Цитат
   Eтапна епикриза, включваща всички изследвания за предхождащите 6 месеца по таблицата за проследяване на приложение 2  (прилагат се и на оригинална бланка или заверено копие)

Цитат от ИЗИСКВАНИЯ НА НЗОК ПРИ ЛЕЧЕНИЕ НА БОЛНИ С ХРОНИЧЕН ВИРУСЕН С ХЕПАТИТ ПРИ БОЛНИ НАД 18 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ В ИЗВЪНБОЛНИЧНАТА ПОМОЩ

Приложение 2 в края на тази статия - http://www.hepactive.org/content/articles/treatment/treatment_procedure (http://www.hepactive.org/content/articles/treatment/treatment_procedure)

Това са изискванията на НЗОК в сила от 20.01.2010г.


Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Ноември 05, 2010, 12:15:59
А всички изследвания,които са необходими за здравната каса,в болницата ли ги правят?Аз 2 дена лежах и много кръв ми взеха.Лошото е ,че доктора не ми показва нищо,нито пък ми обяснява.След биопсията какво следва.   
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: joro в Ноември 05, 2010, 12:39:30
Биохимична активност: повишен ALAT>2 пъти над горната референтна граница при поне две определяния в рамките на 6 месеца. При хистологична активност > F2 пациентите подлежат на лечение независимо от нивото на ALAT

Цитат от същия документ        http://www.nhif.bg/c/document_library/get_file?p_l_id=17219&folderId=14034&name=DLFE-1525.doc. (http://www.nhif.bg/c/document_library/get_file?p_l_id=17219&folderId=14034&name=DLFE-1525.doc.)

Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: ivka81 в Ноември 05, 2010, 12:42:38
Жоро въобще не си прав,аз съм със фиброза 2 по Метавир и ми върнаха документите при което 1 от посочените причини бяха проследяване на Асата и Алата,които бяха и сега също са в норма.Така че, аз я съветвам да си ги следи 6 месеца.

Ивето
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: joro в Ноември 05, 2010, 12:45:53
Добре де виждам, че линка ми не се отваря а документа е по-голям от допустимото, за това напиши в гугал   ИЗИСКВАНИЯ НА НЗОК ПРИ ЛЕЧЕНИЕ НА БОЛНИ С ХРОНИЧЕН ВИРУСЕН С ХЕПАТИТ ПРИ БОЛНИ НАД 18 ГОДИШНА и ще прочетеш сама
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: ivka81 в Ноември 05, 2010, 12:52:13
Виж аз не съм от заядливите и документите им на НЗОК отдавна спрях да ги чета.Заради това че Асат и алат ми бяха в норма ми върнаха документите и общо чаках около 5 месеца след подаването им. Така че колкото и документа да ми пуснеш да търся все тая. Реалността е друга. Само който е минал по тоя път на събиране на док, подаване и чакане може да каже. Аз просто я съветвм 6 месеца да си пуска Асат и Алат, за да не овисне още месец два в чакане на одобрение на протоколите за отпускане на лекарствата.

Ивето
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: ivka81 в Ноември 05, 2010, 12:57:31
А и забравих да кажа именно доц.Антонов и проф. Чернев подписват протоколите.
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Ноември 05, 2010, 13:00:32
Ами да,може би затова Д-р Станчев ми каза така,че трябва да се проседяват 6 месеца
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: joro в Ноември 05, 2010, 13:11:28
Хора грешите, при фиброза 2 няма проследяване, именно първо ми го каза Чернев после и Антонов, а нейния случаи не е проблем да се засекат 2 пъти високи ензими 
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: ivka81 в Ноември 05, 2010, 13:14:44
Абе човек,как ще греша като ми ги върнаха документите, да ти пратя отказа на протокола ли искаш,защо да те лъжа?Това се случи месец МАЙ тази година!!!!!!!!!!
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: Мери_ в Ноември 05, 2010, 13:16:25
Цитат
Биохимична активност: повишен ALAT  1,2 над горната референтна граница при поне едно изследване при ежемесечно проследяване в рамките на 6 месеца или фиброза в степен поне F2 при нормална биохимична активност

Да, Жоро! Прав си - така е написано, но явно не всички лекари са наясно.

Поздрави,
МериТитла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: joro в Ноември 05, 2010, 13:22:07
Добре Ива не ми се спори, освен това ти си с нормални ензими, аз казвам каквото знам ПРИ НАЛИЧИЕ НА ФИБРОЗА 2 НЕ Е НУЖНО ПРОСЛЕДЯВАНЕ, повече няма да доказвам нищо безсмислено е, всеки в този форум знае тел на доц.Антонов, звънете и питайте, няма да пиша тук повече защото излиза, че все едно си измислям, предполагам теб са те върнали защото ензимите са ти били в норма. Мери не само така е написано а това е и практиката, момчето с което лежахме в болница, то беше с фиброза 2 и отдавна протоколите са му в здравната каса, може би наистина е до лекар, колко е на ясно   
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: ivka81 в Ноември 05, 2010, 13:25:57
Абе Жоро нали показа с документа които цитира6 че трябва фиброза 2 аз съм с направена биопсия и фиброза 2 и въпреки това с проследявани ензими,нали в докум ти посочваш че не е необходимо биохимията да е извън норма. Наистина с теб е безмислено да с е спори. Казвам и споделям моя опит в ситуацията. Явно ти казвам че не винаги на практика е както на докумети.
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: tetibulka в Ноември 05, 2010, 19:31:30
Не спорете, хора.
Има случаи, в които се проследява шест месеца, и други - при които нещата стават не баш по консенсуса и по-бързо.
Моите наблюдения са, че хората с генотип 1, които са били проследявани шест месеца, получават едно разумно и предсказуемо лечение. За шест месеца надничане в ПКК и биохимия се откриват И неща, които при скоростно започване на лечение биват пропуснати.
Наскоро при човек, започнал по-ускорено лечение, се появиха съмнения за хемоглобинопатия. Случи се постфактум - човекът вече пие рибавирин, който едва ли е добра идея. Но в тази държава има клиники, които предлагат всички варианти. Всеки си избира. Дали да инвестира във време, за да предотврати бъдещи неприятности или да инвестира в неприятности, за да спести време.

Дани
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: avgustina09 в Ноември 05, 2010, 20:21:51
   Наистина няма логика в решенията на комисията.
   
    Според мен зависи кой е лекуващия, в моя случай протоколът е подписан от доц. Антонов. Когато подавах документите в касата наистина бяха минали около 7 месеца от първите  резултати - случайно ги бях  правела по друг повод. След което имах изследвания на три пъти в различни лаборатории. Отвсякъде получавах ензими около 20, максимум 28.
     С такива ензими и фиброза 1  получих одобрен протокол без забележки.

    И понеже моят случай доказва че няма определени правила, бих се вслушала в Ивка - направи си изследванията, дори да не ти потрябва след биопсията. Все пак никой не би ти пожелал да имаш Ф2 с единствена цел да ти се отпусне лечението. Ами ако излезе Ф0 и високи ензими нима не трябва да се лекуваш?
   
   
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Ноември 05, 2010, 22:56:00
А ф2 тежка фиброза ли е?
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: irka в Ноември 06, 2010, 06:32:52
Жоро, много съм съгласна с твоите мнения напоследък. Където и да прочета, че си писал нещо - все се припокрива с моето мнение. И горенаписаното също.

И за мен в Бг ми казаха, че не подлежа на лечение заради Автоимунното ми заболяване, макар по-късно един наш скъп съфорумец със същото заболяване да премина успешно лечение, а тук даже не го направиха на въпрос, Преминаха през изследвания - кръвни, биопсия и направо лечение.

Павлина едно една статия за фиброзата:
http://www.hepactive.org/content/faq/HCV_Fibrosis_09 (http://www.hepactive.org/content/faq/HCV_Fibrosis_09)

Сигурна съм, че ако се разтърсиш поне малко ще намериш още много статии за всичко свързано с Хепатит С.  Сега поне информация има на български достатъчно, благодарение на труда на много хора тук. 

Фиброза 2 не е чак толкова лошо, но няма и нищо хубаво във факта, че някой има фиброза. По-лошо е от Фиброза 1, но е по-добре от фиброза 3.  Така да го кажа.

А и за теб е доста далеч още да говорим за степента на фиброзата ти. нека първо стане ясно какъв тип хепатит С си, колко копия имаш в кръвтта, пък после ще гадаем за увреждане.

Поздрави!
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Ноември 06, 2010, 22:36:50
Мерси :girl_in_love:
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Ноември 06, 2010, 23:27:25
Имам още един въпрос.При прегледа доктора ми каза да сваля контактните лещи,защото не трябвало да се носят по време на лечението.Питах го защо и тои ми каза,че това било чуждо тяло и се атакувало от имунната ми система и мога да заразявам,което ми се стори странно,как така ще заразявам някои с моите лещи?Друго ми се стори странно,каза ми моето семеиство да се изследва,защото може да съм ги заразила и аз го питах как така нали е само по кръвен пат и тои каза,че съм можела да ги заразя с хепатит б,не със ц,което ми се стори доста странно,как ще ги заразя с хепатит б като съм носител на ц и за б са ми отрицателни?
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: Радослав Русинов в Ноември 06, 2010, 23:32:08
Дискусията за таласемията е преместена в раздела "Предстои ми лечение": Възможно ли е лечение на хепатит C при хемоглобинопатия (наследствена анемия) (http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=3133.0).


Поздрави,
Радо
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: Радослав Русинов в Ноември 07, 2010, 01:11:34
Имам още един въпрос.При прегледа доктора ми каза да сваля контактните лещи,защото не трябвало да се носят по време на лечението.Питах го защо и тои ми каза,че това било чуждо тяло и се атакувало от имунната ми система и мога да заразявам,което ми се стори странно,как така ще заразявам някои с моите лещи?
По мои спомени казуса с лещите го обсъдихме, нямаш поводи за притеснение. Не знам за такъв начин на заразяване.


Друго ми се стори странно,каза ми моето семеиство да се изследва,защото може да съм ги заразила и аз го питах как така нали е само по кръвен пат и тои каза,че съм можела да ги заразя с хепатит б,не със ц,което ми се стори доста странно,как ще ги заразя с хепатит б като съм носител на ц и за б са ми отрицателни?
Лекарят е имал предвид, че е много по-лесно ако даден човек е с хепатит B, да зарази близките си по битов път, отколкото ако е с хепатит C. Той не е имал предвид, че ти имаш хепатит B.
А казуса със заразяването по битов път при хепатит Б е отделна тема, но всички хора от форума с хепатит Б могат да ти потвърдят, че при никой от тях няма такъв случай на заразяване по битов път. Тази вероятност я има, но явно в реалността е много трудно да се случи.


Поздрави,
Радо
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Ноември 07, 2010, 19:34:11
Относно лещите и на мен ми стана странно,защо ми го каза.Каза,че трябва да ги сваля по време на лечението.
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: tetibulka в Ноември 07, 2010, 20:29:48
Относно лещите и на мен ми стана странно,защо ми го каза.Каза,че трябва да ги сваля по време на лечението.

Хъм, едни от страничните ефекти на интерфероновото лечение са проблемите със зрението - например ретинопатия, дегенерация на макулата и други. От тази гледна точка би било добра идея човек да не провокира подобни неща като си поставя чужди тела в очите ежедневно.

Дани
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Ноември 07, 2010, 21:04:41
Оле като чувам,колко странични ефекти има лечението, изпадам в ужас и като допълнение и другите ми страхове като висока репликация на вируса,цироза,паническия ми страх от болници и игли,както и че съм заразена с всички вируси на света,направо ви се вазхищавам на силния дух.Имам чувството,че превъртам,
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: sunshine в Ноември 07, 2010, 21:17:41
Тва за лещите са пълни глупости.
Аз през цялото лечение си ходех с лещи и нямах никакви проблеми с очите. Е, малко по-сухи идваха от време на време, ама нищо драматично.  :girl_wink:

Стига паранои, хей!
 :flowers:
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: joro в Ноември 07, 2010, 23:16:53
Няма нищо за възхищение, просто ти трябва още време, като пообиколиш и болниците ще ти стане все тая. То май няма човек дето не се е съмнявал във всички вируси, аз съм си правил изследвания за спин за какво ли не, незнам на колко години си ама за да си с цироза трябва 20-30 години (средно) да си била с хепатит и пак няма гаранция, че ще си с цироза, това за иглите неискам да го коментирам защото пак ми става смешно, имал съм всички твои притеснения, ама това никога.
   Абе немога да разбера какво толкова си се впрегнала знам, че е кофти да си болен ама ти дори не си сигурна, че имаш хепатит, не си правила ПСР, теста за антитела не е гаранция има шанс и да нямаш (около 20%) 
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Ноември 09, 2010, 01:14:32
Сигурна съм ,4е имам.При мен имам извън4ернодробни прояви.Както и да е да не бъда песимистка.А що се отнася за иглите,наистина може да ти се струва смешно ,ама това е фобия,както клаустрофобия  :sick:и др.Направо като видя игла и ми причернява,един път даже припаднах и изкарах акъла на лаборантките.,ама явно трябва да се справям някак с това,че една година само игли ще гледам  :sick:
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Ноември 09, 2010, 01:18:47
А Жоро,изследването за СПИН,просто ако си го направя и докато излезе резултата,направо сте бъда за психодиспансера :shocked1:
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: tetibulka в Ноември 09, 2010, 07:10:40
Няма "ако си го направя".
Ако ще се лекуваш, ще си го правиш и него.

Дани
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: Аника в Ноември 09, 2010, 07:37:31
Да добавя, освен СПИН, хепатит В и TSH - това са изследвания, които са задължитлни при подаването на протоколите за лечение.
 :flowers:
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: joro в Ноември 09, 2010, 09:43:39
То не само за протоколите, и без да се стряскаш, просто здравата мисъл ги изисква тези изследвания, аз си мислех, че щом съм лепнал хепатит, що да нямам и спин и той се предава както и хепатита е оказа се за щастие че нямам (а и бях сигурен в това заради тея левкоцити 16 дето бяха) ама за всеки случаи. А за иглите, абе то тва каква игла е бе, тя е същата като на инсулина на диабетиците, дори продават автоинжектори за интерферон (ама предпочитам да виждам какво правя) игличката е толкова микроскопична, че наистина не се усеща нищо,то какво да усещаш подкожна инжекция, все едно да взема да припадна като се одраскам някъде   :laugh:
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: Panzer в Ноември 09, 2010, 11:32:49
Сигурна съм ,4е имам.При мен имам извън4ернодробни прояви.Както и да е да не бъда песимистка.А що се отнася за иглите,наистина може да ти се струва смешно ,ама това е фобия,както клаустрофобия  :sick:и др.Направо като видя игла и ми причернява,един път даже припаднах и изкарах акъла на лаборантките.,ама явно трябва да се справям някак с това,че една година само игли ще гледам  :sick:

Виж ,Жоро какво ти е написал :wink3:..тези иглички дори са по-малки от топлийки,принципно.Даже не принципно ,ами два пъти по-тънки от топлийка....Не става въпрос тук за игли за вземане на кръв--не се шашкай,ами продължавай по пътя по който си тръгнала.. :good: :doubleup: :wink3:
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: anita в Ноември 09, 2010, 19:39:48
Незнам за вас, но аз не усещах изобщо иглата докато я забивах. Виждам я как влиза, а не се усеща. Толкова малка и тънка е. Със сигурност оначе не искам да съм на мястото на диабетиците дето се бодат по няколко пъти на ден.
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Ноември 09, 2010, 22:27:18
Тези изследвания за хепатит б,СПИН,тсх,нЯма ли да ми ги правят в болницата докато лежа.Защото при 3 дневния ми престои в болнцата за ПСР,ми източиха кръвта.Взеха ми 5 спринцовки.Викам си тиа какво толкова ми изследват.Доколкото разбрах,за хепатит б са ме изследвали и нямам,ама за другите изследвания не разбрах.А за иглите ще свикна ,къде ще ходя
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: joro в Ноември 09, 2010, 22:45:20
Ами на дали за спин са ти правили, не го поема здравната каса, то и хепатитните маркери непоема нито ПСРа, абе какво ли поема. Ма де да знам ако са минали по някоя клинична пътека, би трябвало в епикризата да са написани с резултати, всички изследвания които са ти правили, небои се, на мен 7 епруветки ми източиха, аз им казах че с тоя темп, ни вирус нито кръв ще ми остане    :laugh:         
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: Rumi_ в Ноември 09, 2010, 22:54:26
А на мен всяка седмица по три епроведки ми източват и нищо не казвам. Дори грам не съм свалила?! Успокоявам се, че сигурно този симптом/отслабване/ ще се появи по- къно. Руми
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Ноември 09, 2010, 23:53:51
Ами как да не поема,нито един лев не съм платила,нито за хепатите нито за ПСР,а за хепатитите съм сигурна,защото Д-р Станчев ми каза,4е трябва да ми направят ваксина,защото тестовете са  ми отрицателни
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: joro в Ноември 10, 2010, 00:13:26
Минала си по някоя клинична пътека, иначе никой лекар няма да ти даде направление за ПСР или маркери или хив, даже за ПСР няма и клинична пътека, лекарите лекичко пообикалят закона и хоспитализират за 3 дни, а с безсмислените 3 дни си покриват разходите за ПСРа от ЗК. Ама каквито изследвания са ти правени са записани в епикризата, може да погледнеш
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Ноември 10, 2010, 00:37:48
Ами незнам,не ми е дал никаква епикриза.Изписа ме и ми каза ,да тида след 2 седмици,когато ми излезе резултата от ПСР.А горе долу след колко време ви излезе на вас ПСР.
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: joro в Ноември 10, 2010, 00:42:19
Ами как в болница без епикриза та те дават даже след преглед ? Вече нищо не ме учудва. Ами когато ми беше ПСРа безплатен ме мотаха цял месец, а когато го плащах 1 седмица, дано при теб стане по бързо   
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Ноември 10, 2010, 00:53:54
Еми да нищо не ми даде,даже и не ми казва какви са ми изследваниаа,все пак всеки човек би желал да знае за състоянието си.А този Д-р Станчев направо ме трепе,не можеш по никакъв начин да го питаш нещо,хвърчи като финикиец.Държи всички пред кабинета,никои не пуска вътре и не дава никаква информация,аз защо ви задавам толкова въпроси,защото ако не сте вие,няма кои да ми обясни,а наи-мразя да ми е неизвестно,какво ще ми се случва.А документите за здравната каса кои ги подготвя?В смисъл като мине и биопсиата,после какво следва?
?
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: joro в Ноември 10, 2010, 01:02:06
Надявам се тоя доктор да е наясно поне той какво прави, да не се изясни защо необяснява, след биопсията и ПСРа трябва болницата да ти подготви протоколите, и за тях се чака към месец, стига тоя „специалист” да не реши да те проследява 6 месеца. Като болницата ти издаде протоколите, ги взимаш от тях и ги подаваш в РЗОК и пак чакаш, незнам защо не си направи труда да дойдеш до София, имам усещането, че така изгуби много повече време а и нерви ще загубиш за напред с тоя „тупан” дето нито чува нито вижда, нищо незнае и необяснява       
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Ноември 10, 2010, 09:22:39
Ами уж каза,че до Ножа Година,трябва да са готови протоколите,което мже би оначава,че нямя да ме проследява 6 месеца.Стискаите палци да е така:)
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: joro в Ноември 10, 2010, 12:39:59
Ами ако е казал, че до нова година значи няма да те проследява, което впрочем доказва думите ми, че не винаги проследяват и не е задължително при доста случаи 
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Ноември 13, 2010, 18:11:09
Искам да попитам нещо.Искам да почна да пия витамини-калции,магнезии и цинк.Има ли някакви противопоказания за черния дроб или да си взема само калции.
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: Радослав Русинов в Ноември 13, 2010, 19:55:30
За тези, които казваш не знам да има. Но това не пречи да си прочетеш внимателно листовката или каквото там са решили да сложат като информация към това, което ще пиеш.
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: tetibulka в Ноември 13, 2010, 20:41:01
Калций, магнезий и цинк не са витамини.
Не знам защо си мислиш да ги пиеш, ама няма лошо.
Аз по-скоро бих се замислила за някакви хепатопротектори в твоето положение.

Дани
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: anita в Ноември 13, 2010, 20:47:56
Аз пия калмацин, но започнах след лечението за заздравяване на косата и ноктите. Няма противопоказания за черния дроб
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Ноември 14, 2010, 19:04:50
Аз пия хепатопротектор-Регенил.Казаха ми,че е по-добро от карзила
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Ноември 30, 2010, 20:52:42
Здравеите отново.Взех си резултатите от ПСР-висока вирусна репликация,генотип 1б,ф1-при чернодр.биопсия.Маи доста кофти резултати.Утре сте са ми готови протоколите.Искам да попитам каде трябва да ги подам в ПлоВдив,ЧАКА ЛИ СЕ МНОГО,задават ли ти вапроси като ги подаваш,само протоколите и личната карта ли трябва да си нося.Генотип 1б какво означава,освен че лечението е 1 година?
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: Аника в Ноември 30, 2010, 21:03:48
Здравей,

да беше споделила колко ти е ПСР :)

За високо натоварване при хепатит С се говори при виремия над 600 000 Ul/ml.

Дани, мерси за пояснението :)

Във фиброза 1 аз виждам само хубави неща - далеч по-лошо е да си с фиброза 3 например, не дай си Боже с компенсирана цироза. Ф1 означава, че вируса вече е започнал да уврежда дроба ти, но ти ще започнеш лечение съвсем навреме и ти желая изчистване на вируса завинаги.

Що се отнася до чакането - не знам колко ще чакаш.
Протоколите се подават в РЗОК - Пловдив.

Ето ти линк да прочетеш за необходимите документи. Не забравяй, че рецептурната ти книжка трябва да е заварена предварително при личния ти лекар. http://www.hepactive.org/content/articles/treatment/treatment_procedure (http://www.hepactive.org/content/articles/treatment/treatment_procedure)

Успех и късмет!
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Ноември 30, 2010, 21:30:24
Ами точно колко висока ми е репликациата още незнам,защото  като  отидох лекаря нищо не ми е показал,каза ми само това,което пиша.Предполагам,че утре като си взема протоколите всичи изследвания ще ги видя,нали така?В готовите протоколи,вси4ки изследвания ли се виждат?Извинявам се ,че задавам такива вапроси,но повярваите ми този моя доктор всеки път толкова мн бърза,че нищо не мога да го питам.Значи при готови протоколи единственото ,което трябва да направя е да си купя рецептурна книжка и да я заверя при личния лекар и направо в РЗОК
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: ivka81 в Ноември 30, 2010, 21:58:53
Преди да подадеш всичко ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СИ НАПРАВИ КОПИЯ НА ДОКУМЕНТИТЕ :изследвания... всичко да си го имаш и ти. Във изследванията и епикризата е написан резултата от ПСР-а, гледай нещо на англйски  HCV RNA-    ...... IU/ml.Чакането от 3 до 5 месеца , не се тревожи питай и споделяй!

Ивето
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Ноември 30, 2010, 22:18:17
Мерси,Ивка за информацията.Само не можах да разбера при готови протоколи,трябва ли да правя друго освен да заверя рецептурната книжка и да си направя копия.Питам за да не ме върнат за нещо.Има ли някои с генотип 1б.Какво означава б,мутация на вируса ли.Това лошо ли е?
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: ivka81 в Ноември 30, 2010, 22:25:42
Това е инфо от сайта за генотип http://www.hepactive.org/content/faq/HCV_genotype_09 (http://www.hepactive.org/content/faq/HCV_genotype_09)  Аз също съм 1б, на лечение съм вече повече от 3 месеца. Генотип 1 е малко по труден за изчистване в сравнение с 3. И както знаеш лечението е 48 седмици,шансовете за усех са ни повече от 50%. Така че ,тук сме ще се борим до край! Докат не измре и последната гад!

Ивето
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: tetibulka в Ноември 30, 2010, 22:30:57
Павлина,
на много хора не им казват изобщо буквата на генотип 1. Нищо лошо не е, мисля.
Лечението ти ще е 48 седмици, сега ще подадеш протоколи за първите 24 седмици, ще чакаш около три месеца (като получиш одобрението, пак пиши, за да ти разкажем за дупката, че сега само ще те затрупаме с информация излишно). След като почнеш, на 12 седмица пак ще правиш ПСР и ако имаш добър отговор, 100 пъти намаляване на товара, ще имаш честта да подадеш втори протокол (това трябва да стане на 20 седмица от лечението, веднага щом си вземеш последната партида лекарства от аптеката), който като ти одобрят ще ти даде вторите 24 седмици.
Освен това при Ф1 изобщо не можеш да си и помисляш за "кофти резултати".
Висока репликация е над 600 000 единици (IU). Виждали сме и хора с 1 600 000 (щъкат още).

Дани
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: avgustina09 в Ноември 30, 2010, 23:15:28
Нещата при теб вървят относително бързичко, което е похвално, дано одобрението от НЗОК  да не закъснее. Не че има значение дали ще чакаш 2 месеца или 5, но терзанието и очакването  е непоносимо.
Искам да попитам каде трябва да ги подам в ПлоВдив

Бях останала с впечатлението че си от Пазарджик. Ако е така, не е ли редно да подаваш протоколите в РЗОК - ПАЗАРДЖИК?

4400 Пазарджик
ул. “11 август” 2, п.к. 234
тел.: 034/ 40 21 05
факс: 034/ 40 21 07

Директор д-р Паун Начков

e-mail: pazardjik@nhif.bg

сайт: pazardjik.nhif.bg

Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Ноември 30, 2010, 23:24:51
Не от Пловдив съм.Лекужам се при Д-р Станчев в ВМИ.Всичко много хубаво при него,но все много бърза и нищо не обяснява.Страх ме е само,заради това,че нищо не обяснява да не ме варнат за нещо и да чакам още толкова.Затова ви питам за да не ме връщат.
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Декември 01, 2010, 00:22:43
Току що четох за жирусната репликация,че колкото е по-ниска,толкова жероятността за излекуване е по-голяма,което е логично.Днес като ми казаха,че имам висока жирусна репликация малко се стреснах  и питам доктора'много ли е лошо това?' и тои ми казва ,че не е и че пациенти с по-висока вирусна репликация в началото,давали по добър отговор.Така като чета из форума,тои явно се опитва да ме успокоява и не мо казва истината да не се паникиосвам,което незнам хубаво ли е или лошо
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: tetibulka в Декември 01, 2010, 07:07:50
Не от Пловдив съм.Лекужам се при Д-р Станчев в ВМИ.Всичко много хубаво при него,но все много бърза и нищо не обяснява.Страх ме е само,заради това,че нищо не обяснява да не ме варнат за нещо и да чакам още толкова.Затова ви питам за да не ме връщат.

Първо, служителките от РЗОК все си намират за какво да върнат човек. Връщат те, оправяш там каквото им е хрумнало, че е за оправяне, и на другия ден пак си там. Тука почти всички по този път са минали.
Второ,
ако самата комисия има забележки по документацията или по същество за някое изследване, тя те уведомява писмено и ти дава 30 дни срок да се коригираш, а след това тя има 30 дни срок да се произнесе окончателно.

Дани
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: ivka81 в Декември 01, 2010, 09:06:44
Павлина незнам къде го чете това че висока репликация дава,по нисък отговор на лечението. Аз мисля че е индивидуално и зависи от организма. Аз съм със изходна репликация почти 8 000 000 IU/ml,  с намалени дои съм от самото начало защото не ми се отразява добре/то на кой ли се отразява така/ на 3тия месец ПСР-а ми е 1961 IU/ml,така че успокой се пусни си сега протоколите изчакай да ти ги отпуснат лекарствата и докато започнеш много неща вече ще са ти наясно. Прочети инфото във форума,някои от темите на съфорумци и ще видиш че нещата постепенно ще се изяснят.

Поздрави,
Ивето.
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Декември 01, 2010, 09:38:14
Ох да сигурно е така,маи доста съм се шашнала,ще се опитам да го давам по-спокоино.Мерси на всички за информацията.Сега тивам за протоколите,дано да си ги взема,защото няма да се учудя ако ми каже не са готови ела утре.Ако ги взема и имам въпроси, пак ще питам :smile:
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: Dragica в Декември 01, 2010, 09:42:15
Няма голяма връзка м/у вирусната репликация и изхода на лечението,споко,не се вкарвай в излишни драми.
Твоята репликация колко е всъщност,че не видях по-горе никъде да си споменала? не се шашкай ,всичко е Строго Индивидуално при хепатита - това вече го разбрах.
Успех
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Декември 01, 2010, 10:09:22
Колко точно е репликацията,ще отговоря като си взема протоколите,най-вероятно довечера,стискайте палци да си ги взема :smile:
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: tedi в Декември 01, 2010, 10:30:35
Ми според мен пък малка връзка между нивата на репликация и лечението.
Всъщност е логично да има.
http://www.hepactive.org/content/articles/diagnostics/laboratory_diagnostics/hcv_viral_load_tests (http://www.hepactive.org/content/articles/diagnostics/laboratory_diagnostics/hcv_viral_load_tests)
ето за вирусния товар
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: ralka в Декември 01, 2010, 13:54:06
Здравей,

Аз започнах с 5 000 000 IU/ml, генотип 1,което от линка, който е пуснала Теди спада към високите нива,но това не ми попречи да дам отрицателни стойности на контролите по време на лечението. Така, че не се стряскай от цифрите, всичко е много  индивидуално.
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Декември 01, 2010, 20:40:49
Днес ходих да си взема протоколите,представете си объркали са ми имената,вместо бонева са писали дон4ева.Просто нямям думи.Утре пак ме викат,за да ги поправили.Нямям думи.Някои от вас паравил ли си е комбинираната ваксина за хепатит а+б.Днес си пуснах за антитела за б и е отрицателен.За А трябва ли да правя тези изследвания.Тези ваксини не са ли опасни,нали все пак те заразяват,малко ме е страх.Задалжително ли е да си направиш?Сега ако си сложа пурвата ваксина,нали след 6 месеца трябва да си сложа втората,а дотогава може да съм почнала лечението и не е ли страшно по време на лечението да си бия ваксина.
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: qiqi в Декември 01, 2010, 22:19:42
Павлина,а колко ти е вирусното натоварване?
Според мен е по удачно да се постави ваксина за хепатит Б, след като лечението е приключило.
То все някой обърква нещо,ама пък чак имената,хммммммм.
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: Аника в Декември 01, 2010, 22:55:06
... Някои от вас паравил ли си е комбинираната ваксина за хепатит а+б.Днес си пуснах за антитела за б и е отрицателен.За А трябва ли да правя тези изследвания.Тези ваксини не са ли опасни,нали все пак те заразяват,малко ме е страх.Задалжително ли е да си направиш?Сега ако си сложа пурвата ваксина,нали след 6 месеца трябва да си сложа втората,а дотогава може да съм почнала лечението и не е ли страшно по време на лечението да си бия ваксина.
Ваксината не съдържа жив вирус и не те заразяват с хепатит. Първата доза - слагаш я в произволен ден, втората доза се слага 1 месец след първата, а третата 5 месеца след втората.

Моят съвет е да си сложиш само за хепатит В. При мен се получи така, че след 3 дози Туинрикс, нямам изграден имунитет срещу В. Титърът ми 1 месец след последната доза е 5, което значи, че не съм изградила имунитет. Поставих 4-та доза само срещу хепатит В и след месец ще се изследвам отново. За А не съм проверявала. Обяснено ми е от лекар, че понякога организмът изгражда антитела само срещу единия вирус, а за другия не успява да се справи наведнъж. Т.е. не му стигат "силиците" и обикновено се справя и изгражда имунитет срещу А.
Първите две дози ги сложих, докато чаках протоколите от НЗОК. Третата беше по време на терапията и ме увериха, че лечението не пречи. Някои лекари обаче казват, че по време на интерфероново лечение не се препоръчва да се слага ваксина срещу хепатит, защото интерферона компрометирал резултата от ваксината. Ти ще си решиш - питай лекуващия си лекар. :)
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Декември 01, 2010, 23:16:33
А каде мога да си направя ваксина.Мога ли да си я купя от аптеката и личния лекар да ми я постави или или в специализиран центар?
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: tedibon в Декември 02, 2010, 00:17:54
Обикновено в аптеките не разполагат с налични ваксини,но като я заявиш,ти я доставят!
На мен ми я поставиха в манипулационната на личния лекар-и трите дози!Поздрави,Тедибон
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: anita в Декември 02, 2010, 07:03:19
В аптеката след заявка се доставя за един ден. Първите две  дози ми ги поставиха при личния лекар, а третата си я бих сама.
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Декември 02, 2010, 13:30:43
Здравейте :wink3: :smile:В мен са протоколите.Изумена съм просто.Резултата от ПСР ми е РНК-количествен 27 572/4.4лог 10 иу/мл,генотип 3.ВЧЕРА доктора ми каза генотип 1б и висока вирусна репликация.Той просто е говорил наизуст и ваобще не ми е погледнал резултата.Да попитам това висока вирусна репликация ли е?Много съм щастлива за генотипа :girl_in_love.Всички изследвания са ми в норма с изключение на АЛАТ И АСАТ.
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: ivka81 в Декември 02, 2010, 17:12:00
Това въобще не е висока вирусна репликация,за генотипа честито ще се лекуваш само 6 месеца и имаш супер шансове да изчистиш вируса! Смело напред ! :fight: :fight: :fight:

Ивето
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: joro в Декември 02, 2010, 18:44:38
Поздравления и от мен, имаш много голям шанс да се излекуваш, самия генотип 3 ти дава шанс 80%, а той с ниския вирусен товар се увеличава, абе ще пребориш гада, за сравнение, аз също съм с генотип 3 вирусния ми товар беше, висок (1 410 000 единици, доста по висок от твоя) и въпреки това, вируса още на 4 тата седмица, не се откриваше, така че, ти имаш повод за радост  :smile:
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: anita в Декември 02, 2010, 19:30:27
Това е добра новина. Лечение само 6 месеца.
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Декември 02, 2010, 20:46:54
Мерсииии :girl_in_love:Много съм щастлива
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: sunshine в Декември 02, 2010, 22:58:15
Генотип 3 си е направо добра новина!  :doubleup:
Смятай, че си го утрепала тоя малък гад от раз!

Дано ЗК да не се мотат много и скоро да си имаш одобрени протоколи!
 :flowers:
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Декември 02, 2010, 23:43:56
Сега си гледах всичките изследвания,да сравня дали всичко,което ми се изисква от здравната каса е направено.Преди обсъждахме темата за ТСХ,ХИВ,ХЕПАТИТ Б,че трябва сама да си ги правя,защото здравната каса не ми ги поема.Най-странното е ,че всичко ми е направено и не съм платила един лев.Нормално ли е това?Вие плащали ли сте,не че "протестирам",напротив,ама ми стана странно.
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Декември 03, 2010, 01:07:51
В изискванията за здравната каса пише,че трябва да се докаже,че не си вземал наркотици и употребявал алкохол 6 месеца.В протоколите не видях специални изследвания,които да доказват това,може нещо да не съм видяла ама никъде не пише,тест за наркотици.При вас имаше ли такива изследвания
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: Аника в Декември 03, 2010, 08:20:58
Здравей,

изследванията за хепатит В, СПИН и Васерман, както и ТСХ съм си правила и плащала в Цибалаб, преди да подам първите протоколи. Тест за наркотици не ми е искан и не съм правила. Мисля, че важи само за наркозависими, които са спряли употребата и искат да се лекуват.

Поздрави
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Декември 03, 2010, 08:39:24
Е добре де аз защо нищо не съм плащала за тези изследвания.Има ли възможност да не са ми правили и тези резултати да са фалшиви,как така всички са си ги плащали,а аз не съм? 
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: Аника в Декември 03, 2010, 08:49:28
Как ще са ти фалшиви резултатите, правени в болница? :shocked1:

Не се притеснявай излишно, просто си имала късмет да ти ги пуснат от болницата, докато си лежала там  :wink3:

Ако думите ми не те успокояват, винаги можеш да ги повториш в някоя лаборатория  :smile:
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: tedi в Декември 03, 2010, 09:21:38
Павлина,това са изследвания ,който се искат от касата и са към пълния пакет документи,всеки има правени такива!
За наркотици изследване не се прави,или поне пациента не знае за такова,но ако имаше такъв проблем нямаше да получиш протоколи.
Отиди и си подай документите спокойно,ако има нещо тЕ ще ти кажат със сигурност.
Имаш късмета да си този генотип и с ниска репликация.Успех


Теди
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: anita в Декември 03, 2010, 19:04:16
Всички изследвания, които цитираш ми ги правиха в болницата, когато постъпих за биопсията и минават по клинична пътека.
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Декември 03, 2010, 19:49:55
Днес си подадох документите в РЗОК без проблеми,въобще нямаше никакви хора.Минах за 5 мин.Сега ще чакам.Казаха ми месец,два.Дано не ми върнат документите за нещо:)   
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Декември 07, 2010, 16:28:07
Здравейте.Искам само да споделя какво изказване днес направи медицинска сестра,която работи в отделение гастроентерология.Стана въпрос за ваксината за А и Б,питах я дали е безопастно да я слагам,защото чувам доста противоревчиви мнения и то от медицински лица.И тя каза,че е хубаво,защото ако се заразиш,от А ще се оправиш,но Б хронифицира и става кофти.А вика ,за хепатит Ц да не говорим...това пък изобщо не се лекува,просто никой още не е измислил лечение за това,тия вика с Ц направо ги отпиши,виж от хепатит Б по-можеш,но ц абсурд...Тя съответно не знае за мойто положение и ми стана едно криво,пак ме хвана параноята...Наистина ли е така,какво означава не се лекува и не е измислено лечение.Каза,че им облекчавали временно симтомите с интерферон,но вируса се връщал винаги....абе само такива изказвания ми трябват в момента.Каза още,че ваксината за А и Б не те застраховала на 100%от заразяване.Друго нещо искам да питам.От доста години не бях хващала настинка.Но от в4ера съм болна.Не смея да пия никакви парацетамоли.Взех си капки за нос и хомеопатични за гърло.Та въпроса ми е в такива случаи какви лекарства мога да пия и дали хомеопатията вреди.  Зачетох се в един пост и ми направи впечатление,че това че е ниско натоварване говори,че инфектсията е от по-далго време...на мен ми се видя странно,не би ли трябвало ако е от по-далго време репликацията да е по-висока?Извинявам се ,че вечно задавам толкова много вапроси,но искам да ми се изясни темата за хепатита   :smile:                     
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: galq в Декември 07, 2010, 16:46:10
Павлина,ти май не четеш форума!Доста излекувани хора има и то преди доста години.На тази сестра и кажи да си хвърли дипломата или да седне и да почете,а да не се изказва неподготвена. :fight2: Наистина се вбесих,нищо ,че ми се случва рядко.
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: qiqi в Декември 07, 2010, 17:37:21
Доктори не са запознати с хепатитите,камо ли една сестра.Ако четеш повече форума ще си по запозната от личната си лекарка.
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pamche в Декември 07, 2010, 18:07:44
Павлина, то има-няма излекувани, борбата си е голяма и трябва да се премине през лечението за да знаеш ,че си направила всичко по силите си да се отървеш от хепатита и аз преди бях чувал че хепатит Ц е много по опасен от Б-то , но истината е че и двата вида типа хепатит са си е.......та , само дето за Б-то има ваксина  а за Ц-то няма  и Ц-то се лекува с интерферон по успешно от Б-то  , но каквото и да  е положението , по добре се ваксинирай ,че с един е зле ама с два вида по зле .


Успех  :good:
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: Аника в Декември 07, 2010, 20:44:01
Павлина, аз единственото вярно нещо, което прочетох от цитираните думи на въпросната сестра, е че наистина ваксината за хеп. А и В наистина не те защитава 100 %.
Хич и не слушай тази сестра, срамота е лице с медицинско образование да е толкова необразовано.
Кураж мила и помни, това което ти казва и Памчето: "Трябва да направиш всичко, което зависи от теб да се излекуваш" :)
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Декември 07, 2010, 21:13:34
Да така е.За тези 2 месеца,от които знам че съм с хепатит ц ,чух какви ли не глупости за хепатита,които нямат нищо общо с това,което чета във форума.Възмутително е хора с медицинска диплома да се изказват така.Просто мн се дразня,не искам да им вярвам,защото фактите тук във форума говорят друго,но просто като чуя нещо такова и се стресирам.Ама като не знаеш нещо,по-добре недей говори и интерсното е,че повечето са напално убедени в това което казват
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: Dragica в Декември 08, 2010, 09:12:17
Павлина, ваксинирай си се за хепатит А и Б и хич не ги слушай тия сестри ли са...доктори ли са...Обикновенно не са запознати с материята. Ние тук сме доста по-информирани не за друго, а просто зашото ни е дошъл на главата. За настинката можеш да си пиеш аналгинче а за нещо по-сериозно се консултирай с лекуващия ти д-р. Парацетамола ( и всичките му там производни) го дават вреден за черния дроб. Лекувай си се, прави квото трябва и хич не се стряскай.
Успех от мен :bravo2:
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Декември 08, 2010, 17:37:46
 :bravo2:Сте гледам да се абстрахирам от всички негативни мнения:)Мерси за подкрепата!
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pagane в Декември 08, 2010, 18:37:57
Здравей и от мен,

аз наскоро бях при същият доктор Станчев в Пловдив, и да ти кажа останах с толкова лошо впечатление, че едва не се скарахме. Каза ми , че съм била с наднормено тегло и много други глупости при положение, че съм 60 кг, и 165 см. Друго- че червата ми били паднали много надолу. И още какво ли не, но да ти споделя той не е добър за мен доктор, назначи ми изследвания ДНК които струват 180 лв. после след като ми беше станало изследването изобщо не ходих пак при него, толкова бях разочарована от този лекар. Не само ти, може би има и много други момичета като нас. Моето изследване е тук, във форума.

Цитат
zdravei i ot men  as na skoro bqx pri sa6tiq doktor stan4ev  v plovdiv  i da ti kaga ostanax s tolkova lo6o vpe4atlenie  4e edva ne se skaraxme
 kazami 4e sam dila s nadnorreno teglo i mnogo dr gluposti pri pologenie 4e sam  60 kg i visoka  165sm
drugo 4e 4ervatami dili podnali mnogo nadolo
i 6te kakvo li ne no da ti spodelq toi nee dobar za men doktor nazna4imi  isledvaniq deenka  koeto struvat  okolo 180 leva posle slet kato mibe6e tsanalo isledvanieto izob6to ne xodix pak  prinego tolkova bqx razo4arovanaot tozi lekar
ne si samo ti  moge bi i ima mnogo drugi momi4eta kato nas  moeto islevanie e tuk  v foroma stava vapvos za denka isledvanie kato tvoeto

ЗАБЕЛЕЖКА ОТ МОДЕРАТОР: При още един такъв пост, написан на "този език", с правописни грешки, без главни букви, без пунтуация, то той ще бъде направо изтрит. Наше задължение е да поддържаме форума, а ваше- да пишете на грамотен български език!
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Декември 08, 2010, 21:23:26
Здравей,пагане.Незнам защо ти е казал,че имаш наднормено тегло.Както и да е.Аз се ядосвам,че въобще нищо не обяснява.Все пак това е сериозно заболяване и ако той не ми обясни,кой тогава?Ти към кого се насочи след това.А къде ти е резултата от ПСР,защото не го виждам в твойте публикации
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: ivka81 в Декември 08, 2010, 22:12:33
Моля Ви пишете на кирилица!
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Декември 12, 2010, 02:59:46
Искам да попитам може ли да се разбере от това каква е репликацията на вируса-висока или ниска,от колко време е хепатита?Има ли някаква закономерност или жируса си прави каквото си иска...просто се опитвам да си изясня горе-долу откога съм се заразила...имам 2-3 съмнения ,но те са през различни години   
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: anita в Декември 12, 2010, 09:27:42
Биопсията може да покаже от колко време  си заразена с хепатит според увреждането на черния дроб. Репликацията няма пряка зависимост с увреждането. Може да е ниска и да прави големи поражения. Зависи от активността на вируса.
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Декември 12, 2010, 11:12:04
А репликацията какво показва,прогнозата на лечението или и това е относително?
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: qiqi в Декември 12, 2010, 11:57:01
Репликацията показва- количеството на вируса в кръвта.
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Декември 12, 2010, 12:40:00
Ясно ама какво значение тогава има какво ти е количеството на вируса?
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: anita в Декември 12, 2010, 16:33:32
Репликацията варира постоянно. Свидетели сме на хора с много висока репликация и успешно лечение и обратното.
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: tetibulka в Декември 12, 2010, 16:59:36
Анитка,
Що се отнася до хепатит С, не се сещам за хора с ниска репликация и неуспешно лечение...
А и за хора с ниска репликация и сериозно увреждане не се сещам.
 И за да не съм голословна, ето http://www.hepactive.org/content/faq/HCV_predictors_08 (http://www.hepactive.org/content/faq/HCV_predictors_08)
Дани
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: joro в Декември 12, 2010, 18:07:18
Павлина, има голямо значение, от гледна точка на прогноза, дори да кажеш- е то и да е лоша прогнозата аз пак ще се лекувам, да така е но тогава спрямо количеството на вируса по време на лечението лекарите преценява, дали да удължат лечението, и най същественото   и голямо значение, заради което правим всичко е когато бройката на вируса се сведе до „не се открива” а ако е 0 (което няма как да се разбере защото няма толкова чувствителен тест), това значи, че всичко е минало супер, така че пср-ите имат основно значение в това лечение, относно хепатита са по-значими и от биопсията 
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: tetibulka в Декември 12, 2010, 19:20:43
Павлина,
няма смисъл да се опитваш да разбереш кога си заразена. Никога няма да си 100% сигурна. Всеки, който е ходил на зъболекар, има пробити уши и е преживявал поне една хирургическа намеса, няма как да знае откъде му е дошло. И не е важно.

Важно е, че генотипът ти и ниската ти репликация са фактори, предвещаващи успешно лечение.

Дани
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: anita в Декември 12, 2010, 19:35:09
Дори и от неуспешно лечение има смисъл, защото през периода на леччение дроба си почива малко от вируса.
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Декември 12, 2010, 22:08:32
Еми казвам си ,няма да мисля за хепатита сега по празниците ,има време кога да мисля,предстои ми лечение,трябва да си почивам от лоши мисли дотогава,ама май нещо не се получава. Искам да знам всичко,чета,ровя се,п :ashamed2:ритеснявам се за страничните ефекти,дали няма да ми го спрат поради лоши резултати,дали ще е успешно.Предполагам,че на всеки в този форум са му минавали през главата.Извинявам се ако съм досадна с непрекъснатите си въпроси
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: dummy в Декември 12, 2010, 22:20:12
Наистина си изкарай едни спокойни празници. Няма смисъл да мислиш много напред,
Аз почнах с фиброза Ф3, но с ниско натоварване. На третия месец дадох отрицателен резултат.
Не е като да не си мислех и аз постоянно как да си пазя кръвната картина по-добра, дали и кога какво точно странично действие ще ми се прояви. В един момент много ми писна от цялото напрежение и допълнителна нервност и почнах да гледам по-кротко на нещата. Не, че и сега не се чудя с тоя увреден дроб колко мога да искарам, но не мога да нося тоя товар всяка една секунда в съзнанието си.
Пази си нервите, че ще ти трябват :)
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Декември 12, 2010, 22:26:47
Е думми,как така с тоя увреден черен дроб колко ще изкараш?Важен е резултата от лечението.Когато се излекуваш,той ще се възстанови,е може би не напълно,но достатъчно,важно е да се утрепе тоя гад,а това ще стане така че.... :smile:Аз още не съм много наясно,ама доколкото съм прочела...
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Декември 13, 2010, 19:31:26
Освен всички сериозни странични ефекти,за които отсега предполагам не мога да взема мерки ,много ме притеснява момента със косопада.Искам да питам дали има смисъл още преди лечението да пия примерно Пантогар и дали ако го пия 7-8 месеца без прекъсване има някакъв проблем?Засега ползвам конски витамини.Някой правил ли е нещо преди лечението ?
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: Радослав Русинов в Декември 13, 2010, 19:58:16
http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=2394.0 (http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=2394.0)
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Декември 13, 2010, 20:11:29
Радо,мерси за линка.Аз съм преглеждала този раздел.Мисълта ми беше,защото аз още не съм почнала лечение и не се знае кога ще почна,ако почна отесега с Пантогар дали няма да се получи предозирване и да не си навредя нещо на дроба
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: sunshine в Декември 13, 2010, 20:28:19
Павлина,
по принцип не се препоръчва употреба на каквито и да е медикаменти без да са налице обективни причини за приема им.
Най-добре се консултирай с дерматолог, ако искаш отсега да започнеш с Пантогара.
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: Радослав Русинов в Декември 13, 2010, 20:31:08
Имаш 3 месеца след подаването на документите, в които най-късно би трябвало да получиш одобрение от Здравната каса.
А относно продължителността на приема на Пантогар, можеш да погледнеш на сайта му: Пантогар - Най-често задавани въпроси (http://www.pantogar.com/bg/faq.php)
Цитат
Пантогар - Най-често задавани въпроси (http://www.pantogar.com/bg/faq.php)
...
Колко дълго трябва да приемам Пантогар?

Продължителността на приема е от 3 до 6 месеца. Пантогар трябва да се приема най-малко 3 месеца.
...

Като цяло е хубаво да започнеш да подсилваш косата си с някой от продуктите за коса поне един месец преди започването на лечението. За Пентогар явно е по-специфично, но мисля, че няма такива изисквания за останалите продукти от списъка.


Поздрави,
Радо
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Декември 13, 2010, 20:50:59
Мерси за отговорите.
Титла: Получих препоръчано писмо, дали е от НЗОК
Публикувано от: pavlinaboneva в Февруари 26, 2011, 21:17:39
Здравейте отново!
Отдавна не съм писала, но реших да се отърся от мисълта за хепатита :)
Днес в пощата си намерих известие, да отида в пощенски клон, да взема препоръчано писмо и понеже няма кой друг да ми праща такива неща, се зачудих дали не е отговора от здравната каса :)
Та въпроса ми е, по този начин ли пращат отговора, чрез препоръчано писмо?
Титла: Re: здр
Публикувано от: tetibulka в Февруари 26, 2011, 21:50:03
Когато си одобрена, ти се обаждат по телефона.
Когато искат доуточнения за изследвания и прочие, пращат писма.

Дани
Титла: Re: здр
Публикувано от: pavlinaboneva в Февруари 26, 2011, 22:17:13
ОЛЕЕЕ, :crying2:Това сигурно ли е?Не може ли да е положителен отоговора и да ми изпратят писмо?
Титла: Re: здр
Публикувано от: tita70 в Февруари 26, 2011, 22:20:04

              Аз нямах телефонно обаждане,известиха ме чрез писмо.
              Това ще да е,стягай се :girl_wink:
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: tetibulka в Февруари 27, 2011, 00:51:05
Тита, ти си първата, за която става ясно, че е известена за отпуснато лечение чрез писмо.
Иначе много хора получиха писма за доуточняване. Ние също - но нашите и двете бяха с обикновена поща. Даваха ни един месец, за да приложим актуални изследвания. И двата пъти се вместихме в сроковете и вече имаме едно цяло лечение зад гърба си.
Не знам отказите как ги сервират....
Може да е всичко, ще трябва да почакаш до понеделник.
Дано не е отказ.

Дани
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: avgustina09 в Февруари 27, 2011, 09:16:58
Ако Тита е била първата, аз съм втората. Писмото беше препоръчано. Ходих до пощенския клон да си взема уведомлението че лечението ми бе одобрено

Павлина, понеже и на мен преди това не беше се случвало да получавам каквото и да е с препоръчано писмо бях убедена че ще е от здраваната каса.  Много се надявам писмото  да е дългоочакваното одобрение.  Ако е така, ще   го приемем за практика в пловдивския клон на ЗК. Може да имат лимит за телефони обаждания.  :pardon:
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: tedibon в Февруари 27, 2011, 10:58:20
На моя мъж одобрението беше със СМС!И все пак 2007 година е назад в технологиите!
,А за вторите 6 месеца получи писмо в плик,най-обикновен пощенски плик,ръчно написан с ляв крак!!Поздрави,Тедибон
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: pavlinaboneva в Февруари 27, 2011, 18:58:17
Стискайте палци,утре отивам,после ще пиша
Титла: Re: До вчера бях здрава и щастлива
Публикувано от: Радослав Русинов в Февруари 28, 2011, 20:15:33
Темата на Павлина продължава в раздела "Предстои ми лечение": Предстоящо лечение на хепатит C (http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=3365.0).


Поздрави,
Радо