Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Вирусен хепатит - Обща дискусия => Диагностика => Темата е започната от: andrito в Март 29, 2011, 21:44:55

Титла: ФиброТест и в България
Публикувано от: andrito в Март 29, 2011, 21:44:55
Някой знае ли нещо повече за:
http://www.biopredictive.com/bg?set_language=bg&cl=bg (http://www.biopredictive.com/bg?set_language=bg&cl=bg)
Наистина ли има в България вече, моля ако някой е ходил или е запознат да пише.
Титла: Re: ФиброТест и в България
Публикувано от: Vancheto в Март 30, 2011, 12:25:07
 
Може би тази тема ще ти е полезна
http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=2633.msg32095;topicseen#msg32095 (http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=2633.msg32095;topicseen#msg32095)
Титла: Re: ФиброТест и в България
Публикувано от: andrito в Март 30, 2011, 16:14:11
Днес звънях на посоченият телефон, но никой не отговаря.
Титла: Re: ФиброТест и в България
Публикувано от: Радослав Русинов в Април 02, 2011, 11:59:09
Да, много интересен въпрос. Аз също ще се опитам да науча повече по този въпрос. Знам, че преди няколко месеца се беше появил вариант на страницата на www.biopredictive.com (http://www.biopredictive.com) на български, без да е ясно защо - почти съм сигурен, че тогава на нея нямаше никаква лаборатория (макар, че това беше индикатор, че може би скоро ще се появи такава). Така, че може би наиситна всеки момент ще имаме ФиброТест и в България, стискам палци!
Ако науча нещо повече, ще пиша веднага.


Поздрави,
Радо
Титла: Re: ФиброТест и в България
Публикувано от: Радослав Русинов в Април 04, 2011, 11:25:15
И аз звънях на посочения телефон, никой не вдига. Явно ще трябва да се отиде на място да се види има ли там такава лаборатория.
Между другото, при търсене в интернет за "лаборатория енвенция" излизат само резултати от сайта на BioPredictive, нищо друго.
Титла: Re: ФиброТест и в България
Публикувано от: galateya в Юли 24, 2012, 22:22:44
Здравейте! Т.к. лаборатория Синево работи вече и в България, има възможност изследването Фиброскан да се прави и тук. За повече информация може да ми пишете. Лека вечер :)
Титла: Re: ФиброТест и в България
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Юли 26, 2012, 11:37:40
Ако предлагате Фиброскан и в България, моля публично да дадете повече информация относно къде се прави, колко струва, акредитирана ли е лабораторията и т.н. Нали не очаквате всеки поинтересувал се да ви пише на ЛС, и тайно да се коментират подробностите.

Така че, очакваме повече подробности от вас, ТУК.

Поздрави,
Силвана
Титла: Re: ФиброТест и в България
Публикувано от: Радослав Русинов в Юли 26, 2012, 21:31:26
Предполагам, Галатея е имала предвид ФиброТест, а не Фиброскан.
Обсъждането, свързано с лабораторията Синево в Букурещ, беше за изследването ФиброТест. Освен това, няма практика Фиброскан да стои в лаборатории, защото с уреда трябва да работят специално обучени лекари, поради което тои стои в болници или лекарски кабинети.


Предлагам Галатея да пусне нова тема, в която да представи лаборатория Синево - България, да каже нейния адрес, както и цената на ФиброТест изследването. За момента на сайта www.synevo.bg (http://www.synevo.bg) няма никаква допълнителна информация дори за адреса на лабораторията.


Поздрави,
Радо
Титла: Re: ФиброТест и в България
Публикувано от: Rumi_ в Юли 26, 2012, 21:47:11
Ради, аз публикувах отговора на галатея в мойта тема, но го копирам и тук.
Бях задала и още въпроси към нея и получих отговор. Може би тя ще поясни публично за какво става на въпрос.

Здравейте, Руми!
Изследването можете да направите в нашата лаборатория Синево като централата ни се намира на ул. Ангел Кънчев 34 / в началото до Патриарха /. Изследването не се поема от здравната каса. Цени - ФиброТест - АктиТест - 178лв и Фибромакс - 231лв. Резултатите са готови в рамките на 6 дни.

Хубав ден

Галатея
Титла: Re: ФиброТест и в България
Публикувано от: Радослав Русинов в Юли 29, 2012, 13:36:16
Руми, благодаря ти за информацията!
Преместих дискусията в темата за "ФиброТест в България", тъй като явно става въпрос за ФиброТест.
Надявам се, че и Галатея скоро ще пише в темата, за да даде повече детайли за лабораторията Синево - България, и конкретно за изследването ФиброТест.


Поздрави,
Радо
Титла: Re: ФиброТест и в България
Публикувано от: Rumi_ в Юли 29, 2012, 14:47:33
Здравейте,
 
аз попитах Галатея още дали за улеснение не може да изпращаме кръв от лаборатории в съответните градове където живеем, как става това и какви са изискванията за съхранение и количество на пробата?
Това ми отговаря тя, като отново ми предложи и изписа телефона си за връзка. Не знам, може би за да е коректно аз няма да го посоча тук.

"Руми, няма никакъв проблем. Транспортът е за наша сметка. Просто трябва да отидеш в някоя лаборатория в Русе и да поискаш да ти отделят от взетата кръв - серума ( 6мл ). Сега има и 20% отстъпка на това изследване и ще ти излезе по-евтино"
Титла: Re: ФиброТест и в България
Публикувано от: Радослав Русинов в Юли 29, 2012, 15:12:54
Руми, покани я просто да влезе във форума в тази тема и да напише всичко, което трябва да знаем за изследването.
Все още не мога да разбера защо комуникацията на Галатея с нас върви по лични съобщения, след като Синево може само да спечели, ако колкото може повече хора научат за това къде и как се прави изследването.


Поздрави,
Радо
Титла: Re: ФиброТест и в България
Публикувано от: Rumi_ в Юли 29, 2012, 15:31:25
Ради,
 и аз върху това се замислям. Имам някакви свои преположения, но Галатея сама и по желание обяви възможността за такова изследване във форума. Това не означава ли, че тя влиза в него и го чете. Ако има желание може да опише всичко подробно без притеснение.
Друг вариант е тези, които сте от София да прескочите на място до посочената лаборатория и да запитате. Дано всичко е лицензирано, иначе тези промоции за намаление... много ни озадачават.???
Титла: Re: ФиброТест и в България
Публикувано от: Радослав Русинов в Юли 29, 2012, 15:35:50
Аз в близкия месец или два ще си го пусна изследването със сигурност. И тогава ще споделя информация от първа ръка.
Но дотогава ще стоим и чакаме. Сега ще пиша на Галатея, надявам се тя скоро да пише директно в темата с детайлна информация.


Поздрави,
Радо
Титла: Re: ФиброТест и в България
Публикувано от: galateya в Юли 30, 2012, 15:59:47
Извинявам се за закъснението с отговора. Да, наистина става въпрос за Фибротест, а не Фиброскан.
Редовната цена на Фибротест - АктиТест е 178лв, а Фибромакс - 238лв. В момента има промоция за тези изследвания и те се правят с 20% отстъпка. Тази информация мога да Ви предоставя:

Fibromax


Обща информация и съвети

FibroMax разследване от BioPredictive, е комбинация от пет различни неинвазивни тестове: Fibrotest, ActiTest SteatoTest, NashTest и AshTest. Се основава на алгоритъм, който комбинира резултатите от определяне на серумните биохимични маркери (алфа-2macroglobulina, хаптоглобин, аполипопротеин А1 , общ билирубин gamaglutamiltranspeptidaza - GGT, ALT, аланин аминотрансфераза, аспартат аминотрансфераза AST, базалната глюкоза, холестерол, триглицериди ) възраст, пол, височина и тегло на пациента, за да се оцени заболяване на черния дроб.

По този начин:

- Fibrotest измерва степента на фиброза (F0-F4 етапа, съответстващи на оценка Metavir);

- ActiTest измерва степента на некро-възпалителна активност при пациенти с хроничен хепатит B или C (А0-А3 на партитурата Metavir съответните категории);

- SteatoTest оценка на чернодробна стеатоза, защото повишена честота на трансаминазите ALT и GGT (съответстваща на етапи 0-3 на стеатоза: S0-S3);

- NashTest оцени тази неалкохолен стеатохепатит при затлъстели пациенти с дислипидемия, инсулинова резистентност или диабет (съответстващи на трите степени на класифициране, от Kleiner: No: "НЕ НАШ" N1 "границата Наш" и N2: "Наш") ;

- AshTest измерва степента на увреждане на черния дроб при пациенти с прекомерна консумация на етанол (съответстващи на 4 градуса H0-H3).

Технология, разработена и патентована Biopredictive използване научно валидирани алгоритми, които са предмет на много строг контрол на качеството.

Fibrotest (FT) е използвано за първи път при пациенти с хроничен хепатит С, след това е бил валидиран в хепатит B, хепатит D, HIV коинфекция, алкохолно чернодробно заболяване и безалкохолни чернодробна стеатоза. Така FT е универсален маркер на фиброза, поне за най-честите хронични заболявания на черния дроб. ActiTest е единствения неинвазивен маркер, валидирани лабораторна работа necroinflamatorie използват изключително при пациенти с хроничен хепатит B или C. Тези два теста са били добавени три други разследвания, които са предназначени за оценка на факторите, свързани с или утежняващи от фиброза: стеатоза дроб (SteatoTest), безалкохолни стеатохепатит (NashTest) или алкохолна стеатохепатит (AshTest). FibroMax позволяват процедурата в една от тези пет теста.

Публикувани проучвания са показали, че прогнозната стойност и ползите от това проучване като алтернатива на чернодробна биопсия.

На пациента подготовка на гладно (задължително).

Събраните проби - венозна кръв. 

Задължително обработка след прибиране на пробата - Отделен серум чрез центрофугиране, изрьботен на същия ден, ако това не е възможно, серумът може да се съхранява при температура 2-8 ° С или -20 ° C.

Основания за отхвърляне на пробата - хемолизирани или липемични екземпляри.

Обем на тест - минимум от 6 ​​мл серум. 

Изпитване за стабилност - отделете серума е стабилен 2 дни при температура 2-8 ° C и защитени от светлина (билирубин) за дълго време при -20 ° C.

Method - в съответствие с техническите препоръки, предоставени от BioPredictive:

• immunoturbidimetric метод за алфа-2macroglobulina, хаптоглобин и аполипопротеин А1;

• ензимен метод пиридоксал фосфат стандартизиран съгласно IFCC ALT и AST.;

• стандартизиран ензимен метод в сравнение с метода на GGT Szasz;

• колориметричен метод (диазо реакция) за общ билирубин.

• ензимен метод - колориметричен холестерол, триглицериди и глюкоза 1.


Fibrotest

Резултатите се отчитат в градуси:

F0 - липса на фиброза

F1 - портал фиброза

F2 - фиброза "мост" с редки септа

F3 - мостова фиброза с много прегради

F4 - цироза

ActiTest

Necroinflamatorie дейност се отчита в градуси:

A0 - липса на дейност

A1 - минимална активност

А2 - умерена активност

A3 - тежка активност

SteatoTest

Резултатите се представят като резултат:

S0 - липсата на стеатозата

S1 - Минимална стеатоза (<5% от хепатоцити със стеатоза)

S2 - умерен стеатоза (6-32% от хепатоцити със стеатоза)

S3 - тежка стеатоза (33-100% от хепатоцити със стеатоза)

NashTest

В резултат се вписва в една група:

N0 - Не Наш (неалкохолен стеатохепатит без)

N1 - Borderline Наш (безалкохолни стеатохепатит граница)

N2 - Наш (безалкохолни стеатохепатит настоящето)

AshTest

В резултат се вписва в една група:

H0 - без алкохолно стеатохепатит

H1 - алкохолно стеатохепатит

H2 - умерено алкохолно стеатохепатит

H3 - тежка алкохолна стеатохепатит

Граници и намеса

Този тест не се препоръчва при пациенти с остър хепатит (повишена ALT), остра хемолиза (намаляване хаптоглобин стойности), остри възпалителни състояния (алфа2-макроглобулин стойности увеличение) или Екстрахепаталният холестаза.

При пациенти с хронична хемолиза или синдром на Гилбърт ще изисква посещение на специалист за оценка.

Тест все още не е потвърден при пациенти с чернодробна трансплантация.

Извинявам се, ако има грешки в превода.

Вземането на пробата може да се направи във всички наши пунктове:

гр. София:
ул. Ангел Кънчев №34
работно време: 08:00 - 18:00ч.

ул. Добрила №10 ет. 1 / срещу ВМА / - +359 2 953 41 89
работно време: 08:00 - 16:00ч.

ул. Алдомировска №144 / в очна клиника " Resbiomed " /
работно време: 08:00 - 16:00ч.

бул. Патриарх Евтимий №37 / в сградата на 1-ва градска болница - 2ет. /
работно време: 09:00 - 16:00ч.


ПРЕДСТОЯЩО ОТКРИВАНЕ:
ул. Генерал Столетов №108 / срещу 5-та Градска болница /
работно време: 09:00 - 16:00ч.

ул. Дим. Моллов №24 / срещу Окръжна болница /
работно време: 08:00 - 16:00ч.


Ако пациентът живее извън София, също може да направи изследването си при нас като отиде в лаборатория там където живее, даде кръв и му отделят 6мл серум. Последният се съхранява и пренася при температура 2-8 ° С градуса и чрез куриерска фирма ЕКОНТ се изпраща още същия ден до наш адрес с наложен платеж за наша сметка.
Титла: Re: ФиброТест и в България
Публикувано от: Rumi_ в Юли 30, 2012, 16:29:07
Галатея, благода ря много за изчерпателната информация!
Ще бъде полезна за всички.
Искам да попитам може ли да се направи изследването по време на лечение или е по добре то да приключи?
Титла: Re: ФиброТест и в България
Публикувано от: galateya в Юли 30, 2012, 20:31:03
Моля :) Ами изследването дава информация за текущото състояние, т.е. показателите ще са таква каквито са в резултат на лечението до момента. :)
Титла: Re: ФиброТест и в България
Публикувано от: Rumi_ в Юли 30, 2012, 21:15:38
Имах предвид кръвните показателите, които се изследват дали не се влияят от лечението.
Иначе да, ясно е че се отчита фиброзата към момента.
Ще се възползваме.
Титла: Re: ФиброТест и в България
Публикувано от: Радослав Русинов в Август 04, 2012, 14:25:26
Малко допълнителна информация за лабораториите "Синево":
- Засега нито една от тях не работи в събота
- Адреса на сайта им: www.synevo.bg (http://www.synevo.bg) (за момента е почти празен)
- Правят се всички изследвания, които се правят в големите лаборатории
- Централната лаборатория е на ул "Ангел Кънчев", номер 34 (тел./факс: 02/981 02 41)
- Няколко от изследванията (с цените им), които ни интересуват пряко - за сравнение:


Поздрави,
Радо
Титла: Re: ФиброТест и в България
Публикувано от: Радослав Русинов в Август 06, 2012, 20:43:25
Още информация за тези, които ще си правят ФиброТест:

Забележки към лабораторията, които със сигурност могат да бъдат поправени:


Иначе лабораторията е отворила врати още през януари 2012-та година, но не знам дали още оттогава е било възможно да се прави и ФиброТест.


Поздрави,
Радо
Титла: Re: ФиброТест и в България
Публикувано от: tita70 в Септември 05, 2012, 10:45:29
    Здравейте!
    Ще споделя с вас впечатленията си от Fibro и Acti-тест които си направих в лаборатория Синево.
    Към пакета с тестовете влизат и следните изследвания/билирубин директен,Аполипопротеин А1
    ALAT,GGT,alpha2-macroglobulin,Haptoglobin/Тези резултати можете да ги проверите в сайта на лаборатория-
    та,няколко дни след вземането на пробата.Самите тестове обаче не се качват в сайта.Тях можете да си ги
    получите на място вие или ваш близък.Нямат практика да изпращат по поща или с куриерска услуга
    както и да дават резултати по телефона.
    Дано съм ви била полезна :smile:
 

    Поздрави,
    Тита   
Титла: Re: ФиброТест и в България
Публикувано от: bogdanov в Октомври 07, 2012, 23:46:38
Абе, леко полеко настигаме Азербайджан и Виетнам :smile: В Пловдив - МБАЛ "Каспела" са купили Фиброскан апарат/заедно със софтуера, разбира се, щото в "Св. Иван Рилски"липсва/ и е въпрос на няколко седмици да започнат да работят с него. Да се надяваме, че ще разполагат и с добре обучен лекар.
Титла: Re: ФиброТест и в България
Публикувано от: Deliya в Октомври 24, 2012, 23:11:02
Здравейте,

ето още малко инфо за лаборатории Синево и моя опит с тях за изследването Fibro-тест. Както всяко по специално кръвно изследване и  този тест си иска подготовка затова проверих в страницата на лабораторията.
- www.synevo.bg- (http://www.synevo.bg-)има инфо за какво изследване каква подготовка се изисква има и карта с пунктовете им за вземане на кръв в София.
-обадих се на посочените телефони и ми обясниха така както на Радо че изследването се прави на празен стомах и трябва да знам ръста и теглото си и теста е с 20% отстъпка до края на годината  от посочената на страницата им.
- дадоха ми бар код с име и парола за да си проверя резултатите на страницата на лабораторията след като ми взеха кръв.
Оздачена съм от коментарите на Тита за че не качват резултати на сайта.
- на последно място водещия им лабораторен лекар е доктор Анета Иванова/позната на повечето участници във форума ,които са правили изследвания в МБАЛ Иван Рилски-София, специалист хронични вирусни хепатити и молекулярна биология/.
ето и линка
http://www.synevo.bg/%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%82%d0%b0%d0%ba%d1%82%d0%b8/ (http://www.synevo.bg/%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%82%d0%b0%d0%ba%d1%82%d0%b8/)
Така че както бях отбелязала в една друга дискусия на тема ваксини , предварителната подготовка е важна. :chat:

Поздрави
Делия


Титла: Re: ФиброТест и в България
Публикувано от: bogdanov в Ноември 16, 2012, 15:07:21
Преди три дни си взех резултата от Фибромакс тестовете. Това за идентичност с биопсията - просто го забравете. Поне при мен такъв е резултата. При Ф3 - мостова фиброза при биопсията, то при фибротеста показа Ф 0.15, т.е. нулева фиброза. Според биопсията - "стеатохепатит със слабо изразена стеатоза, лека активност А1", според стеатотеста - 0.86 т.е. доста силно изразена стеатоза.
Така, че за хора с по-скромни финансови възможности - спестете си близо 200-те лева!
Титла: Re: ФиброТест и в България
Публикувано от: Rumi_ в Ноември 16, 2012, 16:07:21
Здравей Богданов, а ти лекувал ли си се? Защото при едно дори и неуспешно лечение, специалистите твърдят, че резултатите се подобряват.
Какъв е периода между двете изследвания/биопсия и фибротест/?
Титла: Re: ФиброТест и в България
Публикувано от: bogdanov в Ноември 16, 2012, 18:28:51
Да, Легалон и витамин Е за два месеца плюс диета. Разликата във времето м/у биопсията и фибротеста е 3 месеца. Време в което, необратимата 3-та степен на фиброза, по-скоро би се превърнала в цироза отколкото да се редуцира до нулева фиброза.
Титла: Re: ФиброТест и в България
Публикувано от: Rumi_ в Ноември 16, 2012, 20:25:58
 :shocked1: Доста учудваща разлика в изследванията и то, през толкова кратък период???
Склонни сме да се доверим на биопсията, поне като наложен метод.
При нея  до колкото знам, въпреки че процесите в черния дроб са дифузни, все пак може да се вземе частичка от най- силно поразената зона. Това не обезсмисля изследването в никакъв случай, дори напротив - предполага се, че мерките ще са сериозни.
 В другият вариант е лабораторна грешка, на каквато често сме свидетели. За съжаление! 
Титла: Re: ФиброТест и в България
Публикувано от: пепи в Ноември 16, 2012, 20:51:47
Да, Легалон и витамин Е за два месеца плюс диета. Разликата във времето м/у биопсията и фибротеста е 3 месеца. Време в което, необратимата 3-та степен на фиброза, по-скоро би се превърнала в цироза отколкото да се редуцира до нулева фиброза.

 :shocked1: доколкото аз зная цирозата е необратима,а различните степени на фиброза са обратими!
Сподели ако знаеш нещо повече! :chat:
Титла: Re: ФиброТест и в България
Публикувано от: Rumi_ в Ноември 16, 2012, 21:47:30
Да, Пепи, цирозата е необратим процес, а фиброзата е обратим, но ...ако се лекува. Бавно се постига и след сериозно лечение.
Титла: Re: ФиброТест и в България
Публикувано от: Любо в Ноември 16, 2012, 22:35:43
Да-но зависи от степента на фиброзата ф1. и ф2 да. Но при ф3-нещата са по сериозни.
До-колко съм чел и споделял със някой лекари има случай на реверс-дори и при цироза.
Става въпрос при лечението на хепатит със някой от лекарствата който потискат вироса.
Което водело до траина суперсия и реверс на фиброзата дори и при начален етап на цироза.
Титла: Re: ФиброТест и в България
Публикувано от: tita70 в Ноември 16, 2012, 22:42:20
      Стига бе човек,ти направо ме застреля с поста си :shocked1:
      Тотално се обърках вече и незная на кое изследване да вярвам.....всичко е толкова нелогично!
      И аз скоро си правих теста и ще пусна резултатите си за да видите за какво става въпрос.

       Fibro Test>Score:0,33 (F1-F2)   Acti Test>Score:0,04 (A-0)
       Скалата за измерване е от 0 до 1.
       Започнах лечението си с Ф-1,такъв ми беше резултата от биопсията,и ако погледна логично
       Фиброзата ми не е мръднала грам към по-добро,даже се е повишила.......но, имам правени и двата
       теста през 2008г,половин година преди да ми бъде направена биопсия и година и половина
       преди лечението.Тогава резултатите ми са били: Ф-0,37    Ф1 Ф2 /А-0,44  А1 А2.
       От новите тестове става ясно,че фиброзата е съвсем малко надолу,а активноста е спряла.
       Коментари?
Титла: Re: ФиброТест и в България
Публикувано от: bogdanov в Ноември 16, 2012, 23:13:38
Буквално заключението на доц. Иванова от "Св. Иван Рилски" от 10.08.2012:
"Стеатохепатит със слабо изразена стеатоза, лека активност А1 и стадий на фиброза Ф3/4"
Резултати от Синево:
ÁÈÎÕÈÌÈß
Глюкоза mmol/l 5.7 3.5 - 6.1
Билирубин общ µmol/l 9.0 0.0 - 23.0
Холестерол mmol/l 6.31 3.5 - 5.5
Триглицериди mmol/l 1.24 0.3 - 1.7
Аполипопротеин À1 g/l 1.31 1.04 - 2.02
ASAT U/l 21 6.0-37.0
ALAT U/l 28 6.0-42.0
GGT U/l 368 11 - 61
Специализирани изследвания
alpha2-macroglobulin g/L 1.10 1.2 - 3
Haptoglobin g/L 3.80 0.3 - 2.0
Fibromax
Фибротест Ф0.15/Ф0/
Актитест 0.11/А0/
Стеатотест 0.86/С3/
Наштест 0.50
Аштест 0.02
Освен да са разменили местата на 1 и 3 :laugh:
Титла: Re: ФиброТест и в България
Публикувано от: bogdanov в Ноември 16, 2012, 23:22:55
Да-но зависи от степента на фиброзата ф1. и ф2 да. Но при ф3-нещата са по сериозни.
До-колко съм чел и споделял със някой лекари има случай на реверс-дори и при цироза.
Става въпрос при лечението на хепатит със някой от лекарствата който потискат вироса.
Което водело до траина суперсия и реверс на фиброзата дори и при начален етап на цироза.
Реверса при Ф3 и цироза е малко в сферата на фантазиите. Но! Ако се отстрани причината на увреждането, то спира и прогресията към цироза, особено към декомпесирана цироза. Или както ме успокоява доц. Генов в ИСУЛ - "Е, няма страшно, хората си живеят по 40 г. и повече с цироза". Може би е прав, особено като се сетя за бай Васил от с. Чавдар!
Титла: Re: ФиброТест и в България
Публикувано от: Любо в Ноември 17, 2012, 14:53:35
Във интерес-на истината и аз невярвах.Но-поднах на доста статии по-темата.Ето една: http://www.hepactive.org/content/news/HBV_Entecavir_Fights_Liver_Fibrosis_and_Cirrhosis (http://www.hepactive.org/content/news/HBV_Entecavir_Fights_Liver_Fibrosis_and_Cirrhosis)
Титла: Re: ФиброТест и в България
Публикувано от: Радослав Русинов в Ноември 30, 2012, 02:45:55
Абе, леко полеко настигаме Азербайджан и Виетнам :smile: В Пловдив - МБАЛ "Каспела" са купили Фиброскан апарат/заедно със софтуера, разбира се, щото в "Св. Иван Рилски"липсва/ и е въпрос на няколко седмици да започнат да работят с него. Да се надяваме, че ще разполагат и с добре обучен лекар.
По последна информация няма такъв апарат в Пловдив.
Сигурен ли си, и можеш ли да потвърдиш на 100%, че тази информация е вярна, и че от тази болница са закупили апарат "Фиброскан".


Поздрави,
Радо
Титла: Re: ФиброТест и в България
Публикувано от: Радослав Русинов в Ноември 30, 2012, 02:56:18
Преди три дни си взех резултата от Фибромакс тестовете. Това за идентичност с биопсията - просто го забравете. Поне при мен такъв е резултата. При Ф3 - мостова фиброза при биопсията, то при фибротеста показа Ф 0.15, т.е. нулева фиброза. Според биопсията - "стеатохепатит със слабо изразена стеатоза, лека активност А1", според стеатотеста - 0.86 т.е. доста силно изразена стеатоза.
Така, че за хора с по-скромни финансови възможности - спестете си близо 200-те лева!
Това наистина е прекалено голямо разминаване с резултатите от биопсията. По принцип Фибротест се води доста точен метод, като слабите му страни по отношение на точността са при измерването на средните нива на фиброза: Ф2-Ф3. Но дори и тогава не би трябвало да прави такива разминавания.
Вариантите са няколко:
- "Синево" правят неточно някое от изследванията, които участват във формулата на Фибротест
- биопсията е взела парче от по-увредена част на черния дроб, отколкото е средното му увреждане
- формулата на Фибротест е абсолютно неточна в този случай, заради средното ниво на фиброза
Според мен може би най-вероятното е, че Фибротест е неточен при Ф2-Ф3.
Все пак мисля, че най-добрия вариант, е да верифицираме резултатите от биопсията с някои от неинвазивните методи.
Може би след появата на Фиброскан в България ще имаме по-надежден метод.
И пак, разбира се, явно трябва да се съгласим с медицинската общност, която все още продължава да твърди, че биопсията е "златния стандарт" за измерване на фиброзата.


Поздрави,
Радо
Титла: Re: ФиброТест и в България
Публикувано от: sky123 в Юли 14, 2014, 15:54:23
Здравейте и от мен. Темата е доста стара, но аз сега я виждам и искам да споделя моя опит с Фибротеста. Аз си го направих в Писанец - Пловдив . Резултата беше Ф0-Ф1, А0- А1. Малко след това направих биопсия при проф. Антонов - резултат Ф3 А1..Според вас на кое да вярвам?
Поздрави
Титла: Re: ФиброТест и в България
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Юли 14, 2014, 19:41:57
Здравей,

доста спорен е въпросът относно индиректните тестове- Фибротест, Фиброскан. По принцип златният стандарт е биопсията, защото се взима реален материал от черния дроб и се изследва под микроскоп.
Друг е въпросът, че биопсията взима материал само от една микроскопична част от дроба, докато тези тестове дават по-обща представа. Няма правилен или грешен отговор, но аз бих вярвала повече на биопсията.
Титла: Re: ФиброТест и в България
Публикувано от: snd242 в Май 05, 2017, 13:36:24
Този фиброскан явно е смотана работа, при мене биопсията е с нули, а ми измери доста висока стеатоза. Резултата ще ви го покажа като си взема епикризата от Токуда.
Все пак по телефона коментирахме с доктора, че няма фиброза.
Титла: Re: ФиброТест и в България
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Май 06, 2017, 10:48:54
Привет,

Фиброскан или Фибротест си правил, защото пишеш в темата за Фибротест :)
Стеатозата е нещо различно от фиброзата, какво точно е измерило, че не разбирам къде е проблема? Биопсията мери фиброза, а на теб Фиброскан/тест ти в показал стеатоза. Няма разминаване в информацията, поне от това което пишеш
Титла: Re: ФиброТест и в България
Публикувано от: terpo в Май 07, 2017, 18:17:56
Аз два пъти минах  фиброскан  София/Варна  и докторите ме посъветваха да не бързам с биопсията, сега след тези постове малко се претисних.  Все пак при мен трябва да се има предвид и периодичните ниски ензими и ПСР.
Титла: Re: ФиброТест и в България
Публикувано от: snd242 в Май 07, 2017, 23:35:01
Предполагам, че до някъде съвпадат нещата.
5.7 kPa/325 CAP fibroscan.