Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Вирусен хепатит - Обща дискусия => Как да живеем с хепатита => Темата е започната от: tita в Май 26, 2011, 22:49:50

Титла: Помогнете ми с информация, че тази статия ме изплаши
Публикувано от: tita в Май 26, 2011, 22:49:50

Надявам се да не бъркам мястото за темата. Днес прочетох някаква информация в този линк и доста се притесних от следното изречение "Прогноза:
•хроничен хепатит В: здравите заразоносители имат благоприятна прогноза. Носителите на НВV-ДНК имат неблагоприятна диагнозиа с развитие на чернодробна цироза и първичен чернодробен карцином"

Кои са здравите заразоносители и кои ще развият цироза? Нали и здравите заразоносители имат НВV-ДНК в резултатите? Или аз нещо не разбирам? Моля ви ако имате повече ин формация пишете...
 
http://www.detoxcenter.eu/bg/diseases/chernodrobno-jluchni-zabolyvaniy/hronichen-hepatit-1-52 (http://www.detoxcenter.eu/bg/diseases/chernodrobno-jluchni-zabolyvaniy/hronichen-hepatit-1-52)
Титла: Re: Помогнете ми с информация, че тази статия ме изплаши
Публикувано от: Радослав Русинов в Май 27, 2011, 02:37:55
Тита, трябва да внимаваш кой е източника на информация, когато четеш нещо в интернет.
Понятието "здрави носители на хепатит B" е остаряло и е грешно да се използва. Има активни и неактивни носители на вируса, т.е. хора с хроничен неактивен хепатит B, и такива с хроничен активен хепатит B. Когато един човек е неактивен HBV носител, това не е непременно за цял живот, тъй като във всеки един момент той може да стане активен носител, и обратно.
Изразът
Цитат
Носителите на НВV-ДНК
е неточен и показва, че това е информация, взета от някой стар учебник по медицина. И активните, и неактивните HBV носители са положителни за HBV ДНК.
Ако приемем, че под "здрави заразоносители" се имат предвид неактивните HBV носители, то изразът
Цитат
здравите заразоносители имат благоприятна прогноза
също е неточен, защото и тези хора трябва да се наблюдават периодично, тъй като е възможно във всеки един момент да преминат от неактивна в активна фаза. Т.е. прогнозата е благоприятна само ако те константно и винаги запазят статуса си на неактивни HBV носители.
Целият израз
Цитат
Носителите на НВV-ДНК имат неблагоприятна диагнозиа с развитие на чернодробна цироза и първичен чернодробен карцином
също е прекалено общ. Почти съм сигурен, че е взет от учебник по медицина, като гледам каква е използваната терминология, както и това, че се говори за това каква е прогнозата на заболяването.
Като говорим за прогноза, ще ти цитирам учебника по Хепатология на доц. Николай Кръстев, издаден през 2008 година:
Цитат
Хроничен хепатит "B"
...
Прогноза. От всички хронично инфектирани с HBV, 15-40% (средно 20-30%) развиват хронично чернодробно заболяване и цироза. Голяма част от цирозите (4-5% годишно) дегенерират в първичен чернодробен рак.
...

Средно около 30% от всички хора с хроничен хепатит B достигат до цироза, като няма разделение между активни и неактивни носители, тъй като не е ясно дали през цялото време те са били в една и съща фаза на заболяването. Ако обаче един човек константно е с неактивен хроничен хепатит B, то наистина прогнозата при него е благоприятна, като шансът тези хора да достигнат до цироза, е около 1% (http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=2790.0).


Поздрави,
Радо