Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Вирусен хепатит - Обща дискусия => Как да живеем с хепатита => Темата е започната от: ninja84 в Септември 21, 2012, 15:07:52

Титла: Може ли да спортуваме с хепатит С?
Публикувано от: ninja84 в Септември 21, 2012, 15:07:52
Въпросът ми е към запознатите. На 28 години съм и ми се ще да вляза във форма. Та въпросът ми е такъв имам хроничен хепатит С провеждал съм лечение и преди седмица на последните изследвания пише: НCV-РНК - не се открива.
Ако има някой който се занимава със фитнес, ще бъда благодарен ако може да ми състави една лека програмка :carate:
Благодаря предварително!
Титла: Re: Може ли да спортуваме с хепатит С?
Публикувано от: Радослав Русинов в Ноември 30, 2012, 00:44:42
Здравей,
Точно в този раздел и друг път сме обсъждали дали е хубаво да се ходи на фитнес при хроничен хепатит C. Можеш да се поровиш за такива теми.
В случая ти току-що си завършил лечението и според мен трябва да си дадеш пълна почивка поне 2-3 месеца. Като се има предвид закъснението, с което ти отговарям, те вече са минали.  :smile:
След това можеш да започнеш с леки тренировки, като слушаш какво ти казва тялото. Много добър вариант е в деня преди тренировката и в деня след тренировка да си пускаш чернодробни ензими. Така много бързо и лесно ще разбереш как реагира черния ти дроб на натоварванията, които ти мислиш за подходящи.
Като цяло, не мисля че фитнеса е най-добрия начин да си върнеш формата през първите 6-12 месеца след лечението. Можеш да спортуваш спортове с по-умерени натоварвания, за да помогнеш на черния си дроб през този период. По никакъв начин няма да си помогнеш с тежки физически натоварвания. Имай предвид, че за да се възстанови черния ти дроб от лечението, трябва да минат поне 6 месеца, а за да започне да се възстановява от увреждането причинено от хепатита, ще му трябват поне няколко години.
Така че ти в момента все още имаш черен дроб на човек с хроничен хепатит, имай го предвид, преди да влезеш във фитнеса.


Поздрави,
Радо