Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Вирусен хепатит - Обща дискусия => Моята история => Темата е започната от: лиана в Декември 16, 2013, 19:43:37

Титла: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Декември 16, 2013, 19:43:37
Здравейте отново! Най-после успях да си отворя темичка, в която да разкажа и своята история с хепатита. Толкова съм блокирала, че от снощи се опитвам и нищо не се получаваше.

Първо искам да изкажа огромната си благодарност към тези, които са създали и поддържат това място, безценно е.

Почти случайно и защото е безплатно си пуснах изследвания в КАБКИС в моя град. Напълно спокойна отидох да си взема резултатите, като не очаквах никакви изненади. Но какво се оказа, положителен резултат за хепатит С. Не повярвах и поисках да повторим изследването. За мое огромно съжаление вторият тест също беше положителен. Бях съкрушена и шокирана. От къде ми дойде това чудо? Още след първото изследване започнах да търся информация и попаднах на вас. Радвам се, че ви открих! Много мислих къде може да съм се заразила, но отговора не е ясен за сега. Може да е при зъболекар, от маникюр, имам и една интервенция в болница ... В крайна сметка важен е крайния резултат, но направо се ужасих колко много хора може да са заразени и да не знаят.

Имам познат гастроентеролог, но от КАБКИС ми препоръчах друг, който явно работи със заразените с хепатит в нашия град. Казаха, че той ще ме включи в някаква програма /предполагам на Рош/ и няма да плащам за изследването ПСР. Взех направление от личната без да и казвам защо конкретно и днес бях при него. Не знам дали не сбърках, че не отидох при моя познат, но ми се искаше поне засега да не се разбере за заразяването ми. Бях първи номер и след 45 минутно закъснение доктора най-после дойде. Аз бях много притеснена и доста неадекватна, но човека се опита да ме успокои. Каза ми, че хепатит С е сериозно заболяване, но все пак лечимо. Тъй като нямах официален документ за положителния тест ме изпрати в друга лаборатория за нов тест /ще бъде трети по ред, резултата излиза утре, но аз мога да го взема в сряда/ и пуснахме при тях следните изследвания, които вече са готови:
   Билирубин - общ         9,9 микромол/л      реф.граници  3,4 - 21
   АСАТ                           22  U I                                             0  -  40
   АЛАТ                           30  U I                                             0  -  40
   ГГТ                              19  U I                                             0  -  50
   АФ                             100                                                      няма
Не са лоши май, но както се казва совите не са това, което са. Ако някой от вас е достатъчно голям, за да помни сериала Туин Пийкс. Загадката тепърва ще се разплита. Много се надявах да пуснем днес ПСР, ноо ще се наложи да почакам. Следващия път като се видим ще говорим повече и трябва да прочета нещо, което ще разпечатат. Предполагам, че може да ми предложи да се включа в програмата на Рош, ако съм разбрала правилно. Извинявам се, това сигурно е писано някъде, но толкова много четох, че в главата ми е пълна каша. Ако е така, да приемам ли? Малко повече безплатни изследвания няма да са ми излишни. Освен това нямам против лечението ми, ако се наложи такова, да бъде използвано за допълнителна статистика. Мисля, че колкото повече описани случаи имат, толкова повече могат да подобрят лекарствата и начина на лечение. Искаше ми се нищо на никой да не казвам за сега, но след това ще подготвим и документи за уведомяване на личната ми лекарка. Макар, че ако се наложи лечение, това няма как да остане скрито. Бих предпочела да се лекувам в София, аз съм на 100-на км, но не знам при описаните странични ефекти дали ще бъда в състояние да пътувам. Ако реша да се лекувам в София, документите в РЗОК в моя град ли ще подготвям?

Ох, много въпроси имам. Ако се порежа, какво да направя? Предстоят празници и много семейни сбирки и много се притеснявам да не заразя някой, особено децата. Ние се прегръщаме и целуваме, когато се видим и аз съм направо в шах. Имах предвидени зъболекар, козметик, гинеколог, всичко отказах. Страхувам се, както да не заразя някой, така и да не ми бъде отказана необходимата услуга.

И кажете ми, как се казва на близките за това заразяване? Ако можех, не бих казала на никой. Поне до нова година със сигурност няма да го направя, а после не знам. Не искам да страдат и да се притесняват за мен.

Извинете ме, много дълго стана, но думите не стигат. Още много питанки имам, но ще се уча на търпение  и ще продължавам да търся отговори и в другите теми.

Ще се радвам да си пишем и взаимно да се подкрепяме! Успех на всички в личните им битки!
Титла: Re: Неуспешен опит за отваряне на нова тема.
Публикувано от: irena в Декември 16, 2013, 20:23:04
Здравей.Представи се коя си и от каде си и какви са ти проблемите.Тук има много хора който ще ти помогнат за каквото и да е то свързано с хепатита.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Декември 16, 2013, 21:09:07
Здравей Ирена, извинявам се за дългата пауза, но няколко пъти писах и не успявах да публикувам, и затова така се получи.

И още нещо да допълня. В началото на септември ме нападна някакъв вирус, който се задържа необичайно дълго за мен. Не боледувам често и обикновено съм пълна с енергия, но това вече не е така. От септември до сега ту съм добре, ту имам усещането, че пак се разболявам. Отдавах го на преумора, но като продължи толкова дълго дори и аз се замислих. Не обичам да се самонаблюдавам и да ходя по лекари, но този път отидох при личната, обясних и оплакванията си и и казах, че според мен върви някаква инфекция. Пуснахме пълна кръвна картина, която не показа никакви отклонения. Разбира се и през ум не ми е минавало, че може да става въпрос за хепатит.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: Лорей в Декември 17, 2013, 10:59:03
Я виж ти, да не караш остра форма на хепатит С? Макар че с тези ниски ензими не ми се вярва. Не знам откъде си, но на твое място бих се обърнала към д-р Балабанска в Токуда или проф. Антонов от "Свети Иван Рилски". От съответната болница към която се насочиш, ще ти пусат ПСР и след това ще ти направят чернодробна биопсия, ако има нужда. Най важното е ПСР-ът - от него ще се разбере хепатитът хроничен ли е, преборила ли си го или в момента караш остра форма. След като се види резултатът, тогава може да се мисли как да се процедира по-нататък. Разбира се, може да избереш и частна лаборатория, но ще ти струва около 200 лева.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Декември 17, 2013, 21:27:12
Благодаря за включването Лорей. И на мен не ми се вярва да е остра форма, макар че би било добре. Урината ми е светла, не ми се гади. Имам бодежи и подпиране вдясно под ребрата, отива и назад, но не е нетърпимо. Отдавам ги по-скоро на хранителния ми режим. Имам доста килограми за сваляне и започнах пореден опит.

Аз вече си използвах направлението при д-р Василев. Някой ако има впечатления от него, моля да сподели.
Надявам се следващия път да пуснем ПСР. Ако правилно съм разбрала, работи се в София. Той искаше официален резултат от теста за хепатит С да има.

Мислех, че в София няма да успея да запиша час до нова година. Имам намерение иначе януари да взема ново направление, ако ми даде личната, или да отида на платена консултация направо с резултатите.

Да допълня нещо. Сега видях в темата за система на лечение, че при нас няма център за лечение на вирусни хепатити. Означава ли това, че трябва да ме изпрати с изследванията в София?
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: Лорей в Декември 18, 2013, 11:47:52
Лиана, според мен сама трябва трябва да се насочиш към София и да потърсиш компетентен специалист хепатолог. Нямам наблюдение лекари доброволно да преотстъпват пациентите си на колеги. Всички се мислят за знаещи и можещи, всички могат да решат всеки случай сами...обикновено за сметка на пациента. Заминавай за София и не се замисляй. Аз бях при Балабанска. Там дълго се чака с направление, а с платена консултация може още същата седмица да те приеме. Прегледът беше 35 лева. Действа се експедитивно, не се мотат. Все пак решението си е твое.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Декември 18, 2013, 13:01:27
Права си Лорей, най-добре е да отида в София. Останах с впечатление, че вирусните хепатити се лекуват само в определените центрове и затова помислих, че доктора ще ме изпрати там с направени базови изследвания. Днес излезе третия позитивен тест, но нямаше свободен час при гастрото и не знам какво е замислил от тук нататък.

Ще помисля къде и ще се обадя за час в София. Четох при вас добри отзиви и за Балабанска, и за Антонов и за други лекари. Ако могат да ме приемат до нова година ще си платя прегледа, а ако така или иначе остане за януари ще се опитам пак да взема направление от личната.

Какви изследвания трябва да занеса на консултацията. Ако съм без направление предполагам, че трябва да си платя всичко, което тя прецени, че трябва да се изследва. Колко дни трябва да си предвидя? Имам отпуска, но все пак предстоят празници и не знам как точно ще го организирам. Ще го измисля.

Аз се надявах тук да пуснем и безплатен ПСР, защото това изследване е скъпо, а и без него не може и тогава да ходя в София. Ако отида на платена консултация ще си плащам ли ПСР?
Надявам се да го пуснем утре, но междувременно ще правя опити да се свържа за записване на час.
Благодаря ти.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: Лорей в Декември 18, 2013, 13:50:59
Здравей отново Лиана!
Ето как беше при мен. Понеже не ми се чакаше един месец, за да мина с направление при Балабанска в Токуда, се записах за платен преглед, който беше след една седмица. Занесох й всички направени до този момент изследвания, а тя ме разпитваше. Направи ми ехография на коремни органи и попита имам ли възможност веднага да постъпя за биопсия, но аз не можех и се върнах отново след една седмица. Тук е моментът да кажа, че преди да ида при Балабанска  вече имах ПСР, който отчиташе хроничен хепатит С, така че пред нас не стоеше въпросът болна ли съм или не. Така или иначе тя също ми пусна не само количествен, но и ДНК анализ за определяне генотипа на вируса, за което не съм плащала. За престоя си в Токуда поради биопсията платих 100 лева плюс 8 потребителска такса. Изследванията ми бяха готови за около две седмици.
Това е, ако има друго - питай.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Декември 18, 2013, 15:04:41
Пак ти благодаря Лорей!
Някъде във форума прочетох, че за биопсията в Токуда се плаща дори и да си със направление. Аз като документирани изследвания имам кръвни пуснати от личната точно преди да излезе изненадата със хепатита, гореописаните чернодробни ензими и вече официален позитивен тест.

Ще си направя задължително консултация в София, просто ми се иска да отида подготвена с максимален брой изследвания, за да се изясни по-лесно ситуацията. Имам в предвид, да не се губи време да се чакат тепърва резултати от изследванията, а направо да се анализира.
Най-добре да записвам час, пък другото ще стане ясно в движение.

Знам ли вече какво да питам. Въпроси много, но нека се поизяснят нещата и тогава ще питам по-конкретно.
Може би само дали да си пусна още някакви изследвания, които да нося с мен. Ако се сетиш и ти нещо пиши.

Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: Rumi_ в Декември 18, 2013, 15:51:37
Лиана,
 във всяка болница изискванията са различни.
Например аз преди първото лечение отидох в Александровска болница/по точно при проф. Чернев в частния кабинет/  с всички изследвания -ПКК, ензими, хепатитни маркери, биохимия.. и въпреки това още веднъж се наложи да си ги направя/платя/ в софийска лаборатория.
На другият ден бях хоспитализирана вече и отново  същите изследвания ми ги направиха в болницата. Тогава взеха и кръв за ПСР. След като резултата стана готов, направиха биопсия/след около 14 дена/

При второто лечение, в болница Токуда представих/изпратих/ на д-р Балабанска всички налични изследвания- последен ПСР/6м. след първото лечение, последна епикриза от Александровска болница, актуални изследвания за спин, хепатит Б, ТСХ , ПКК, ензими, биохимия.
Не съм хоспитализирана в болницата. Докторката подготви протоколите за второто лечение, изпрати ги по куриер и аз ги подадох в ЗК.
В Токуда постъпих чак за първата инжекция.
Така, че не бързай, едва ли ще ти признаят изследванията навсякъде. Запиши си час за хоспитализация където си избереш. В болницата, в която постъпиш ще ти ги направят безплатно. Успех! :congrats:
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Декември 18, 2013, 16:19:36
Благодаря и на теб Руми!
То навсякъде във форума пише не бързайте и обмисляйте стъпките, но не е лесно да го спазваш това. 2013 година беше трудна за мен и положителния тест за хепатит С миналата седмица ми дойде малко в повече. Затова и се втурнах максимално бързо да изяснявам ситуацията. Не съм споделила с никой близък човек още и вие сте единствените с които коментирам въпроса. В нормално състояние щях да запазя спокойствие и да си ползвам направлението в София, когато успея. Явно не съм била послушна и Дядо Коледа е много лош към мен  :girl_wink: .
Както и да е, ще си запиша час. Никой не може да знае какво още ще поискат, но при всички случаи е по-добре да се прави нещо, а не просто да се чака.
Успех на всички!
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Декември 19, 2013, 08:19:15
Сетих се какво да питам.

Спазват ли се записаните часове в Токуда?

Налага се в един ден да пътувам и да се прибера. Отклонение от 30 минути до 1 час може би не е фатално, но ако много се чака въпреки записания час не знам дали ще успея.
Моля споделете тези, които сте били в Токуда.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: Лорей в Декември 19, 2013, 11:07:05
Лично аз не съм чакала много, но знам ли. Запиши си час за по-рано, да имаш време.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Декември 19, 2013, 13:39:38
Ето ме пак. Пуснахме най-после прословутия ПСР, но резултата ще излезе най-рано след 20-на дни, а може и месец заради празниците . Не ми казаха в коя лаборатория, само ми обясниха, че се намира до ВМА. Днес ме изпратиха при друг лекар и той ми пусна ПСР-а. Каза, че след това според резултатите ще направим и биопсия при тях и ще се лекуваме. Като ме предупреди, че за лечение се чака 5-6 месеца. Много ми е чудно, видях че нямат клинична пътека да лекуват хронични хепатити, но нямат намерение никъде да ме изпращат. Сестрата беше много симпатична, но според мен не се справи добре с взимането на кръв. За първи път ми се случва кръвта да потече извън иглата. Последните дни достатъчно ме дупчиха за всяко изследване по отделно и това никак не ми хареса.
И не мога да разбера, стана ясно че съм нов случай, но ако не питаш никой нищо не ти обяснява и не те предупреждава с какво да внимаваш. Ами и аз ако не се поинтересувам и прочета сама, какво правим? Иначе са опънали един плакат на вратата, проверете се за хепатит С. Да не говорим, че изобщо не си спомняше, че съм идвала преди два дни и за какво. Сякаш ежедневно имат по няколко случая с хроничен хепатит.Надявам се да мога да си взема после резултата от ПСР-а от тях, но определено се ориентирам към Токуда и доктор Балабанска. Дано ми е на късмет.

И може би последно, да казвам ли на Балабанска, че имам пуснат ПСР. Дали имам право на още един безплатен тази година или няма ограничение.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Декември 19, 2013, 18:13:26
Здравейте!
Днес прекалих, но искам да ви споделя, че на 28 декември съм при доктор Балабанска  :smile: .

И малко актуална информация. С направление часове има за февруари. Платения преглед в момента е 60 лева. Не искам да чакам до февруари, ще отида сега платено, пък после ако се наложи ще търся направление.

Започвам да си правя списък с въпроси. Някакви препоръки, съвети?
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: Лорей в Декември 20, 2013, 15:49:23
Ако имаш резултат от ПСР, казваш й резултата, ако нямаш още - ти си прецени. За въпроси ми е малко раничко да ти подскажа, защото още не знаем какво е положението.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: Rumi_ в Декември 20, 2013, 16:50:09
Здрасти Лиана,
 добре си се ориентирала към д-р Балабанска - превъзходен специалист и човек е! Ще се увериш сама в това.
Така както описваш нещата до 28.12. няма да имаш резултат от ПСР-а. Можеш да и кажеш, че си направила това изследване, но и тя ще те посъветва да изчакате резултата, ще те запише за биопсия и тогава ще ти подготви документите за ЗК.
В Токуда аз не съм правила ПСР и биопсии преди второто лечение, защото ги имах предварително. Това бях описала по рано.
В самата болница всичко е много подредено и експедитивно. Приемането и изследванията се правят много бързо, но така или иначе трябва да лежиш поне 2 дена за биопсия.
Както прицениш, ако искаш  направи втори ПСР - безплатен в Токуда/там ги правят вече/, след като бъдеш хоспитализирана. При това положение не трябва да споменаваш, че си се изследвала за вирусно натаварване на друго място.
И в двата случая подготовката за лечението ти ще е след нова година. Не бързай толкова, не губиш нищо за сега.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Декември 20, 2013, 19:31:26
Лорей, Руми, благодаря ви, че ми пишете момичета!  :flowers:
Това, че не говоря  с никой за случващото се много ме натоварва. Но искам първо да си изясня за мен ситуацията и след това ще мисля на кого какво да казвам. Искаше ми се да отида по-подготвена при д-р Балабанска, но така или иначе резултата от този ПСР ще се забави, не ми се чака толкова. Имам много въпроси. За моето състояние и лечение ще говорим, след като излязат резултатите от ПСР и биопсията. Искам да обсъдя с нея храненето, спорта, някои добавки, които приемах, но спрях след положителния тест, някои хигиенни ситуации, евентуално ваксиниране за хепатит А и Б. Не помня дали съм боледувала от хепатит А.
Няма ли някаква брошура или книжка със съвети за начина на живот при хепатит? Публикуваните интервюта с лекари във форума са много полезни, но нещата се развиват. Дали би имало възможност за нови интервюта, нали предстоят и нови варианти за лечение от  2014 година. Аз се опитвам да наваксам с темите във форума, но луднах вече. Още много има да чета, за да съм горе долу наясно. За съжаление не ползвам чужди езици и разчитам изцяло на прочетеното тук за ограмотяване.
Сега се сещам, че е добре да помисля за удобни дати за биопсията. Тя е неизбежна до колкото разбрах. А колко ме е страх от нея.

Ох, сега взех да се чудя, като ще си плащам прегледа, дали да не изчакам резултата от ПСР. Ама той не се знае кога ще излезе и не мога да си запиша час.
И май не трябваше тук да си пускам ПСР, нямам вяра как ще го направят. Те в София го пращат, ама знам ли. Има ли вариант да не е коректен резултата?
В същото време нямам търпение да се срещна с д-р Балабанска. Чудя се, въпреки, че е малко вероятно, ако карам или съм изкарала остър хепатит предполагам, че е важно да отида по-навреме. Знам, че го пише някъде, но сега не мога да се сетя, ПСР ли показва какъв е хепатита - остър/хроничен и кога горе долу си заразен?
Трябва да се стягам, че не може вече така. Ту съм много оптимистично настроена, ту се сривам. Поне спрях да си гледам непрекъснато ръцете дали не съм се дялнала някъде. Ама, че подмолни гадинки са ни се паднали, почти нищо не усещаш, а те си работят.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: Лорей в Декември 20, 2013, 20:56:30
Виж, не си помагаш, когато се напрягаш, а в момента това е напълно излишно. Хепатитът не може да те порази лесно и бързо и някакви седмици и даже месец не са от значение. Освен това няма как да заразиш близките си с хепатит С, освен ако не ползвате общи тоалетни принадлежности като четка за зъби, самобръсначка, ножици и нокторезачки. Това така или иначе никой нормален човек не го прави, затова спокойно. Заразяването става от кръв с кръв. По полов път е почти невъзможно, направо в рамките на хипотезата. В сайта има материали как да живеем с хепатита, там може да намериш и отговорите за себе си. Разгледай внимателно целия сайт и не се вкарвай във филми.
Сега за ПСР. Лично аз те съветвам да замълчиш пред Балабанска, че имаш пуснат и да оставиш тя също да ти пусне, има вероятност да прецакат пробите, когато ги изпращат другаде. За това колко е стар хепатитът може да се разбере най-вече от чернодробната биопсия, защото тя определя степента на увреждане на черния дроб.
Ако на ПСР пише " Не се открива", това значи, че не си болна и организмът ти се е справил сам. Ако има някакво число - значи вирусът е в теб. При хроничните случаи това число е в хиляди, дори милиони. При мене с острия хепатит беше 31. Това е в общи линии.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Декември 20, 2013, 21:23:47
Лорей  :flowers: .
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Декември 21, 2013, 16:15:48
Здравейте!
Няколко дни може би няма да имам достъп до интернет. Включвам се само, за да пожелая на всички весело изкарване на коледните празници! Пожелавам ви много здраве, на лекуващите се успешно лечение и нека не позволим на хепатита да помрачи хубавите ни моменти! Забавлявайте се!

                :flowers3:                                    :love5:                             :clown2:                                      :bye2:
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: Лорей в Декември 21, 2013, 22:40:10
 :cheers: :hungry: :gift:
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Декември 29, 2013, 22:30:27
Ето ме пак, да споделя за консултацията с доктор Балабанска. Първо искам да кажа, че съм много впечатлена от нея. Освен всичко друго, на живо е и една много хубава и добре изглеждаща жена. Направо се засрамих, може би е 6-7 години по-голяма от мен, но изглежда много по-добре. Не знам дали е до ген, но евала - и професионален успех, и добър външен вид. Пред кабинета и беше пълно, тя беше след нощно дежурство и въпреки това спокойна, усмихната, любезна. Направо с поведението си ти вдъхва спокойствие и надежда.

За мен всичко ще стане ясно, след излизане на ПСР. При ехографията излезе добро общо състояние, но черен дроб с горногранични размери, променена форма, хомогенна структура. Не ми предложи биопсия, а да си запиша час за фиброскан. Тъй като имаше възможност да го направим същия ден, изобщо не се и замислих и го направихме и това изследване. Там излезе резултат Ф0-Ф1. Каза, че има напълно запазени участъци в черния дроб и други с известни увреждания. До колкото разбрах нормален е резултат под 5 кРа, а при мен са от 3.6 до 8.7, като и най-високите стойности отговарят на Ф1. Има известно омазняване на черния дроб. Предположи, че имам и  метаболитни проблеми. Тъй като съм с доста наднормени кг, 25-35 кг в плюс варират последните години, не може да се каже ясно тези увреждания дали са от вируса или от кг. Вероятно заразяването е от 4-6 години, но може би от ПСР ще стане по-ясно. За ПСР се оказа, че ако искам бърз резултат при тях, трябва да платя 130лв, иначе при скринингово безплатно изследване се чака около 20 дни резултата. Тъй като фиброскана се заплаща /цената е 150лв, ако някой се интересува/, да си платя и ПСР ми е в повече в момента, а пък иначе трябваше да остане за след нова година/вече беше събота следобед и не можех да хвана другата лаборатория, при доктор Цветанска/, реших да чакам резултата от ПСР, който ми пуснаха при нас. Разбрахме се, като излезе резултата да отида пак при нея и ще действаме според него.

Пуснах си и изследване за проверка за преболедуван хепатит А и Б. Ако правилно тълкувам резултатите, не съм боледувала и трябва да се ваксинирам. Тя ми препоръча двойната ваксина, ако не съм боледувала и двата хепатита. Във форума четох, че някои от лекуващите не я препоръчват, но пък да се ваксинирам с двете отделни ваксини не знам дали е по-добър вариант. Ще се опитам да го обсъдя това с д-р Балабанска. Имам планирана и отчасти платена екскурзия в чужбина за началото на юни, но като смятам едва ли ще успея да направя и трите инжекции до тогава. То не се знае до тогава дали няма да се наложи и лечение, така че екскурзията може и да отпадне за мен. Времето ще покаже.
Рапорт даден.  :bye2:
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: Лорей в Декември 30, 2013, 15:08:39
Е, хайде честито, горе-долу се очертават нещата при теб и не са чак толкова зле. Ф1 е много добър резултат, омазняването е почти нормално да си го имаш, както и не ме учудват пределните размери на черния дроб. Само не разбрах генотипът на вируса с ПСР-а ли ще дойде, или ще го изследват отделно. За ваксините - мисля че до юни ще успееш да си ги сложиш, ако започнеш сега.
Поздрави и весело посрещане на Нова година!
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Декември 30, 2013, 21:20:03
За генотипа и аз не разбрах дали ще го изследват сега. В близките 10-на дни поне няма да мога да дойда в София да дам кръв за ново изследване и затова реших да чакам резултата от това. След нова година ще се опитам да се свържа с доктора тук и да попитам, въпреки че не е много по обясненията.

Преди няколко дни питах в аптека Марешки при нас дали имат налични ваксини и ми казаха, че нямат, но ги доставят за следващия ден. До 2 януари примерно, трябва да реша дали да правя отделните ваксини или комбинираната и да проверя къде могат да ми бият инжекциите. Днес не можах да се свържа с доктор Балабанска да го обсъдя с нея, вероятно не е на работа. Тя ми написа рецепта за комбинираната и след мой въпрос написа отзад и отделните ваксини. Но не я попитах изрично дали не е по-добре отделните ваксини. Ще търся във форума повече подробности за ваксините.  Ако направя на 3-5 януари първата ваксина, с по 1-2 дни по-ранни дати след това ще успея до 3 юни.

Весело посрещане на Новата година и от мен! Дано донесе повече здраве и хубави новини за всички тук!    :flowers3:
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: Desi 2004 в Януари 06, 2014, 03:05:00
Здравей,при изследване за кръводаряване диагнозата хепатит С ме шамароса право в лицето. И на мен ми обясниха маникюр,зъболекар и ......взех си направление и след като поразпитах се запътих към Военномедицинска академия гр. София .Записах си час за гастроентеролог и след седмица се започна.Направих всички видове изследвания биопсия,HCV генотип,ПСР . За протоколите за лечение искат два ПСР,един от първоначалното постъпване и един след приключване на другите изследвания а също и изследвания на хормоните на щитовидната жлеза .Лекуващата ми лекарка ми изготви протоколите и с оригиналните изследвания ги занесох в здравната каса. Подадох ги на 01.11.13г и ми се обадиха ,че съм одобрена 03.01.14г по закон срока е 2месеца.Утре ще си взема решението и ще се почва с лечението от което съм ужасена. Ще ти трябва много търпение но всичко ще мине успешно  :smile:Много съм доволна от военна болница,дано съм ти помогнала :smile:
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Януари 06, 2014, 21:55:52
Така е Деси, новината за хепатит С е много шокираща. В началото бях направо вцепенена и не смеех да докосна никого. Незнанието може да бъде по-страшно от всичко. Четенето на форума изключително много ми помогна. Искам отново да благодаря на всички, които са създали и поддържат това ценно кътче  :love5: . Сега мога да кажа, че съм спокойна. Аз избрах Токуда и по-скоро д-р Балабанска. Сега чакам резултата от ПСР и тайно се надявам да е отрицателен. Вероятността е малка и се опитвам да не се настройвам прекалено. След това продължавам по определените стъпки и ще решаваме с д-р Балабанска, кое е най-доброто за мен. Няма да се предаваме. Лечението е тежко, но важното е, че има такова. Ще се подкрепяме и ще успеем.  :carate:

Аз все още не съм се ваксинирала. Бях малко болна, а и не можах да се свържа с докторката. Чух и мнение от лекар да не си натоварвам организма с ваксина, но не съм много съгласна с него. Все още се колебая дали да се ваксинирам само срещу хепатит Б или срещу А и Б, и ако се ваксинирам срещу А и Б дали да ползвам отделни ваксини или комбинираната. Някой чел ли е някъде нови данни за ефективността на различните видове ваксини?
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Януари 21, 2014, 19:11:35
Привет!
Аз все още си чакам резултата от ПСР-а. Днес се занесох лично до доктора, че до сега само по телефона досаждах, но уви резултата още не е дошъл. Отвори една доста дебела папка и видях, че са получили резултатите точно до мен. Да се надяваме, че до утре другиден ще пристигне. Ако тази папка е само за резултати от ПСР-и направо съм впечатлена колко много хора има заразени. Поисках да ми дадат номер или каквото е там, за да се обадя в лабораторията да питам дали случайно не е готов анализа, но отказа с аргумента, че никой няма да ми обърне внимание. Така, че чакам.

Днес най-после си купих ваксината, но личната ми лекарка отложи поставянето и. Каза, че е имала пациент с доста объркани изследвания за хепатит Б и при него в крайна сметка се е оказало, че е изчистил вируса сам и няма нужда от лечение. Поиска консултация и с инфекционист и нови изследвания и тогава евентуално ваксината. Нова консултация с лекар и изследвания хубаво, но можеше да поставим ваксината. Както и да е. Прибрах я в хладилника и се надявам да не я повредя.

Отидох при инфекционистката, разказах и на нея цялата сага, прегледа ме и естествена каза, че трябва да изчакаме резултата от ПСР и тогава да се преценява дали трябват нови изследвания или каквото следва. Според нея нямам данни за хронично болна, но отново каза чакаме ПСР. Поговорихме, изкоментира че много съм чела, ама как няма да четеш като никой нищо не ти казва. Тя нейната оценка не знам колко е меродавна, защото останах с впечатлението че не е много наясно какво е фиброскан и за какво служи.

А как ме цепи главата, направо ужас, чак ми се гади. Започна от сутринта полека, но сега вече е почти нетърпимо. Аз си имам по принцип някакви мигреноподобни главоболия, а може и да е от врата, не знам. Лошото е, че усещам, че е от тези главоболия, за които хапчетата почти не ми действат. Мислех да почета тази вечер, но май по-добре е да си легна рано рано.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: Лорей в Януари 21, 2014, 20:46:18
А твоите изследвания за хепатит Б какви са, че джипито ти се е притеснило толкова заради друг пациент? Понеже, ако просто така ти е отказала, без да ти назначи изследване, ми се струва доста тъпо.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Януари 22, 2014, 21:34:46
Ами тъпо е да. Тя настоя да ме види инфекционистката и по нейна преценка да пусна още веднъж изследвания в друга лаборатория. Само, че инфекционистката каза чакаме резултат от ПСР и тогава ако трябва други изследвания, като имаше предвид при отрицателен резултат да търсим другаде причината за оплакванията, които имам от началото на септември.

Личната, ако съм я разбрала правилно, имаше предвид, че на пациента изследванията са му били с грешни резултати или не са били пуснати правилните изследвания, не съм сигурна. При проверката се е оказало, че не е болен, а се е преборил успешно с хепатит Б. Не знам той как се е озовал при нея с диагноза хепатит Б. Съмнява се при мен да не се получи същото, въпреки, че аз и разказах подробно цялата история и и казах, че съм направила изследвания за минало преболедуване и имунитет към хепатит А и Б, и че чакам резултат от ПСР, който ще покаже дали има в момента вирус. И не знам защо реши, че трябва да изчакам с ваксината. Нещо се ошашави, ама как, това е много сериозно, не може така, искам още изследвания и така.

А сега с тази грипна истерия може и да не мога да се видя с доктор Балабанска другата седмица. Някой има ли представа при грипна епидемия дали ще има прием в кабинетите.

Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: Лорей в Януари 23, 2014, 12:51:32
Ама за хепатит Б винаги може да ти пусне изследвания бе, слънце! Това няма нищо общо с ПСР за хепатит С, просто защото едното е Б, а другото-С. Защо ще ти бави ваксината, все едно е кой знае какво!
Я върви сама си пусни за хепатит Б и после при Балабанска да ти сложи инжекцията, то се е видяло, че по друг начин няма да стане. Ще приема, предполагам, по време на грипна вълна са забранени свижданията, детските и женските консултации.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Януари 23, 2014, 13:33:55
Ами аз си направих в Токуда необходимите изследвания и затова си купих ваксината. В две лаборатории отказаха да ми я сложат, като ме пращаха при личната, тя я отложи и така.

Този ПСР и днес го няма, направо много се изнервих. Ако не излезе и утре, направо другата седмица отивам при д-р Балабанска и ще я помоля освен ваксината, да ми пусне и друг ПСР. Само се притеснявам за ваксината по автобуса как ще оцелее, ама дано не е много топло вътре. Иначе с нея се разбрахме като излезе ПСР  да отида.

При нас е слънчице и ще изляза да се поразходя, че изпуших нещо.  :bye2:
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: Лорей в Януари 23, 2014, 15:06:59
И на мен личната не ми я сложи, а ме изпрати в ХЕИ. Аз се ядосах и помолих джипито на мъжа ми, та той свърши тази работа. Просто се чудя тези лични за какво са. Имаш си изследвания, направени в Токуда при това, какъв й е проблемът?!
За ваксината е опасно да прекара на топло определено време, затова виж в листовката какво точно е написано. Мисля, че за няколко часа не е фатално да е извън хладилника, все пак е зима.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Януари 31, 2014, 17:30:47
Моят дългоочакван ПСР най-после излезе. Ще трябва да се местя в предстои ми лечение.

Генотип 1, резултат 80800 IU/ml (линеен обхват 25IU/ml  - 391 000 000IU/ml , чувствителност 25IU/ml)  . Направен е в лабораторията на д-р Цветанска.

Тайничко се надявах да бъда от онези 20%, които са преборили сами вируса или поне да е генотип 3, но това е положението. Каквото, такова. Предстои записване на час за биопсия и нататък каквото следва.  :fight:

Имам питане, моля някой ако може да ми отговори - при фиброза от фиброскан Ф0-Ф1, ако тези стойности на фиброзата се потвърдят от биопсията и нормални чернодробни ензими, има ли опасност здравната каса да ми откаже лечение. От това, което прочетох, ако правилно съм разбрала, трябва да бъде поне Ф2 или ензимите да бъдат над горна граница.

Освен това аз имам само веднъж пускани асат и алат, и се чудя другата седмица дали да не си пусна едни. Нали трябва да се проследят 6 месеца.
 
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: Лорей в Януари 31, 2014, 21:05:01
Това за отказването на лечение е пълна глупост, не знам кой ти го е казал. Аз започнах с ензими в нормата и Ф0.
Лекарят, който ти подготвя документите за лечение ще знае какви изследвания трябват и ако нещо липсва, ще ти го пусне.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Февруари 01, 2014, 00:07:44
Никой не ми го е казал Лорей, сама си го сътворих това. Четох за изискванията  на касата, ама нещо явно не съм ги разбрала напълно.

И да се похваля, че най-после успях да си направя първата ваксина. Направих я на 29 януари. Следващата на 28 февруари или на 1 март, ще видим. А третата доза ще бъде на 29 юли, нали така?
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Февруари 06, 2014, 11:02:28
Тези дни прочетох историята на Теси. При добри показатели на нейният съпруг и обсъждане с д-р Балабанска, ако правилно съм разбрала са отложили лечението до излизане на новите медикаменти.

Във форума има информация за 2015 година, но преди малко попаднах на интервю с доц. Антонов  в Нюз бг, където той споменава 2017година, като вероятна за навлизане на новите медикаменти. Става въпрос за 3 месеца лечение само на хапчета без интерферон. Интервюто е от 30.05.2013 година.

Някой знае ли нещо по-актуално по въпроса? Обсъждали ли сте с лекуващите си лекари такъв вариант?

Аз вече имам дата за биопсия и като отида, ако имам възможност ще говоря с д-р Балабанска. Интересно ми е какво би препоръчала тя с днешна дата.

Въпреки, че като се замисля, колко бавно се случват нещата при нас... Не се знае кога нашата здравна каса ще започне да плаща новите медикаменти и докато това стане, може и да съм забравила вече за лечението. То като чета това преживяване не се  забравя, но мисля разбирате какво имам предвид.

И още нещо, датите за ваксината в горния пост добре ли са? Би трябвало, но все пак би ли потвърдил някой.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: Лорей в Февруари 06, 2014, 12:16:03
В листовката на ваксините би следвало да пише кога се поставят, а и лекарят, който ги поставя, трябва да е наясно. Аз не си спомням моите през какъв интервал бяха.
За новите лекарства: Моят съвет е който може да да чака - нека ги изчака. Традиционното лечение е изтощително, дълго, много тежко и нерядко с продължителни негативни последици за организма. Пациентът трябва да направи своя информиран избор. За целта трябва да се знае най-малко степента на фиброза, а аз бих изследвала и интерлевкин - тоест шансът на организма да оздравее от лечението. Разпитай Балабанска с подробности и искай мнение. Поискай да разбереш дали за новото лечение ще са одобрени всички желаещи или само определени групи.
Поздрави.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Февруари 06, 2014, 13:15:21
Благодаря за включването Лорей!  :flowers:

Фиброзата от фиброскан ми излезе Ф0-Ф1, но няма лошо да се провери и с биопсия. Интерлевкин мислех да не изследвам, а да се настройвам психически за успешно лечение.
Но сега си мисля, че ще бъде добре да го изследвам, все пак ще подпомогне крайното решение. Аз съм на 45 години и се страхувам с това лечение вместо да изпиша вежди, да не извадя очи.
Важно е все пак и какви са шансовете за лечение от нов тип в близките години.

Може още понеделник да се занеса до София да говоря с д-р Балабанска. Не знам, ако и пиша мейл, дали ще бъде склонна да го коментира там. Ще помисля и като имам някакъв резултат ще пиша, може на някой да е то полза.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: Ния в Февруари 06, 2014, 15:26:45
Момичета, това изследване "интерлевкин" кръвно ли е, аз съм на лечение за хеп.С и колко процента сигурно е? Хм...пак съм пропуснала! Във всяка лаб. ли мога да го направя? Ще говоря с Проф. Антонов сега в края на февруари за новите лекарства и ще пиша. Лиана, пожелавам ти успех :congrats:
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: meri64 в Февруари 06, 2014, 17:04:06
Лиана, мисля че лекуващият ти лекар ще прецени дали можеш да изчакаш за новата терапия. Винаги можеш да потърсиш и второ мнение. На мен професор Антонов ми препоръча да проведа терапията сега. А за възрастта не се тревожи. Аз съм на 50 и засега оцелявам, макар и трудничко. Успех, момиче!
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Февруари 06, 2014, 19:09:26
Ния, аз във форума прочетох за това изследване. Взима се кръв да. Ако съм разбрала правилно е генетично изследване и показва в каква степен организма ще отговори на терапията с интерферон. Интерлевкин 28B или IL 28B - може да бъде тип СС, който е най-благоприятен, СТ - средно положение и ТТ, при който има голяма вероятност терапията да не е успешна. Четох, че се прави и в Иван Рилски и може да питаш проф. Антонов за него и за това дали са правили изследване до колко в неговата практика зависимостта е такава. Ще ти бъда много благодарна и за информация за новите лекарства.

И да ти кажа, аз ако съм започнала вече лечение, не бих си направила в последствие това изследване. От всичко, което изчетох, стигнах до извода, че никой не може да каже как ще се развият нещата в даден конкретен случай. И при много лоши стартови изследвания може да има успешно излекуване, така че не губи кураж, мисли позитивно и вярвай в щастливия финал. Пожелавам ти го от сърце!

meri64, така е, лекуващият ми лекар ще бъде включен в решението задължително. Просто искам да чуя и други мнения на хора, които са били, са или им предстои лечение. Въпросителните са доста и не е лесно да решиш. Сега ще си припомня при теб каква е била стартовата позиция, но би ли споделила какви бяха аргументите му за тази препоръка? Иначе аз мисля да говоря първо с д-р Балабанска, да потърся мнение от още един специалист и да решавам какво ще правя. Честно казано, овенската ми душа напира нещо да се прави по въпроса, но все пак разумът ми подсказва, че не е лошо да се обмисли и другия вариант. Успех и на теб!


Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: Лорей в Февруари 06, 2014, 20:15:38
Лиана, също така се сетих, че още не съм видяла информация за генотипа на вируса, което също е много важно.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Февруари 06, 2014, 21:17:45
Лорей, генотипа е 1, писала съм в пост №33, но нямам определено 1а или 1б.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: Лорей в Февруари 07, 2014, 11:01:33
А, да. Извинявам се.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Февруари 10, 2014, 10:56:32
Тези дни дочетох темите в раздел Моята история и за пореден път се убедих, че личните ми въпросителни и колебания не са само мои. Не е лесно да решиш какво да правиш. Малко ме хваща и параноята до колко лекарите ще са коректни в препоръката си за или против лечение. Вече се бях настроила да говоря с д-р Балабанска като отида за биопсията и да направя и една консултация с професор Антонов.

Моя приятелка е попитала нейна близка, много добра лекарка в друга област работеща в голяма софийска болница, при кого да отида за консултация. Лекарката е препоръчала да не правя биопсия и да направя консултация с професор Захари Кръстев. Във форума няма много отзиви за него. Ако правилно съм разбрала вече е пенсионер, преди това е бил в Иван Рилски с професор Антонов. Той е от светилата и учителите на днешните активно работещи лекари, но дали продължава да работи активно макар и само на частен прием. Някой ходил ли е наскоро при него, ако може отзиви и актуални телефони за връзка. Казаха ми, че кабинета му е някъде при Центъра по хигиена.

Тази препоръка да не правя биопсия много ме обърка. Не знам какво точно е имала предвид. Знам, че ако искам да се лекувам сега няма как без нея, но ако отложа лечението може би не трябва да правя сега и биопсията. Само биопсията ли показва каква е активността на вируса в момента?
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: Ния в Февруари 10, 2014, 16:48:00
Здравей Лиана,не съм от най-компетентните,но мисля,че биопсията дава инфо за увреждането и състоянието на дроба. Това е важно при вземането на решение за последващо лечение. Каквото и да решиш ,пожелавам ти успех и чист финал :flowers:
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: d_t в Февруари 10, 2014, 18:42:41
Лиана, ако искаш да ти се проведе лечение по здравна каса долколкото разбрах не може да минеш без биопсия. Точноста на фиброскана при леките форми на фиброза е малко спорна има го дори застъпено като теза в едно от интервютата на д-р Балабанска, разбира се това е преди Токуда да внесе фиброскана :).
Доколкто разбирам те насочват за лечение което значи че веримията ти е висока :(.
По мое мнение е добре да си направиш биоспията независимо от лечебното заведение и според резултата от там да направиш няколко консулта може ли да изчакаш новите лекарста или е добре да започнеш с настоящите.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Февруари 10, 2014, 19:55:09
И аз си мислех, че ме насочват към лечение, но вече не знам какво да си мисля.

Днес говорих по телефона с д-р Балабанска с идеята да обсъдя възможността да изчакам новите лекарства, тъй като съм с нормални чернодробни ензими и резултат от фиброскан Ф0-Ф1. Още като уточнихме моите показатели, тя ми каза, че при това положение - нормални ензими и фиброза под 2, здравната каса няма да ми отпусне лечение.

Декември бях за първи път при нея, но още нямах резултат от ПСР. Показах и изследване за ензими с нормални стойности и положителен тест за хепатит С, прегледа ме на ехограф и ми предложи да си запиша час за фиброскан. Попитах дали не трябва биопсия, каза не. Реших веднага да направя фиброскана, защото бях много притеснена от неизвестността и исках максимално бързо да получа информация за състоянието на черния си дроб. След това и се обадих с резултат от ПСР - генотип 1, количество на вируса 80 800 IU/ml и тогава ми каза, че трябва да направя биопсия, защото здравната каса го изисква.

Четейки за възможността сравнително скоро да има безинтерфероново лечение и провокирана допълнително от препоръката на другата лекарка да не правя биопсия, днес реших да не чакам до биопсията, а да говоря по телефона с д-р Балабанска. Резултата беше, че според нея здравната каса няма да ми отпусне лечение. Има евентуално някакви варианти, но нищо не е сигурно. Отказах биопсията и сега ще мисля с кой точно още да се консултирам и какво да правя.

Освен препоръчания ми проф. Захари Кръстев, днес получих много добри отзиви за проф.Чернев. Тук във форума май не са много доволни от тях. Също така си мисля, че при тях трябва да се ходи при сериозни проблеми вече. Освен това хора лекуващи се при проф.Антонов и доц. Генов /дано не бъркам титлите/ ми препоръчват всеки своя лекар. Е не мога да обиколя всички хепатолози, а и няма смисъл.

Много съм объркана и ядосана. Не ми се иска да взимам прибързани решения. Надявам се резултата от фиброскана да е горе долу коректен и да няма лоша изненада по отношение състоянието на черния ми дроб.

За съжаление днес медицината е  в голяма степен и търговия, и е много трудно да разбереш как е най-правилно да постъпиш.

Май трябва освен пациенти да станем и половин доктори, за да се лекуваме.

Ния, благодаря ти за пожеланието. Успешно излекуване и на теб и на всички, които съдбата е сблъскала с хепатитите.

Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: Лорей в Февруари 10, 2014, 21:07:40
Лиана, шашната съм от това, което ти е казала Балабанска - че при нормални ензими и ниска фиброза няма да ти отпуснат лечение. За пръв път чувам такова нещо, а все пак моето лечение не беше чак толкова отдавна, в началото на 2012 започна. Има хора, които са стартирали лечение с нормални ензими и ниска фиброза. Нали идеята е да се предотврати сериозно увреждане на черния дроб, още повече, че ниските ензими не са гаранция за липса на уврежане.! Направо не ми се вярва така да ти е казала. Моят съвет е да потърсиш второ мнение при проф. Антонов от Свети Иван Рилски - София и да не си губиш времето с пенсионираното светило, при цялото ми уважане към него. За Чернев също съм скептична.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Февруари 10, 2014, 21:36:23
И аз се шашнах Лорей.
Въпреки, че се надявах да ми каже, че мога да отложа лечението и да чакам новите безинтерферонови терапии, не очаквах да ми каже че касата няма да ми отпусне лечение. Мисля, че освен теб има и други хора във форума, които се лекуват при нормални стойности и ниска фиброза.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: Лорей в Февруари 10, 2014, 21:45:32
Има и други, да. Чудя се дали не са сменили изискванията, но ще е безумно, ако е така. Отивай да говориш с Антонов.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Февруари 10, 2014, 21:57:53
Лорей, пратих ти и лично съобщение, но не знам дали е успешно изпратено.

И аз това си помислих, че може би режима е затегнат.

И на мен не може да ми се угоди, хем искам ако може да отложа лечението, хем как така касата няма да ми го отпусне.

Но съм сигурна, че искам аргументи, може да чакаш, защото... или трябва веднага да се лекуваш, защото...
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: Лорей в Февруари 10, 2014, 23:01:25
Пратила си го, при това два пъти за по-сигурно  :girl_wink: Отговорих ти. А е съвсем нормално да се колебаеш и да искаш точна информация.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Февруари 10, 2014, 23:58:08
                                                                :flowers:
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: meri64 в Февруари 11, 2014, 11:15:14
Лиана, аз започнах лечение в края на ноември - с нормални ензими и фиброза 1. Не мисля, че за 2-3 месеца са променени изискванията. При мен  постоянно завишени бяха стойностите на ГГТ. Със здравната каса нямаше никакъв проблем.
Нормално е да си задаваш въпроса дали да се подложиш на  действащата в момента терапия или да изчакаш. Аз също доста умувах преди да взема решение. В крайна сметка се доверих на професор Антонов, че в момента имам шансове за успех. Освен това се предполага, че съм заразена в далечната 1985г., което си е доста стара зараза. Моят съвет е да се консултираш и с него. Той и целият му екип са невероятни.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: olga61 в Февруари 11, 2014, 19:15:36
Здравейте! Един гастроенторолог преди няколко години ми каза, че с моите нормални ензими няма да отпуснат лечение, че те трябва в пъти да е завишени, но не можа да ми обясни-защо така ми е гадно в дясно под ребра, защо понякога от болка се свивах и не можах да вървя.... Смених го...Щастлива съм...защото с нормални ензими и фиброза 1 каса отпусна лечение, защото колкото си помлад, по добре се справяш с лечение! доверих се на лекари във варна, слушам ги, доволна съм. Хиляди минават през тях. Мисля, че ако има вяра - лечение ще е успешно! Успех на всички!
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Февруари 11, 2014, 21:41:53
Мери, Олга, благодаря ви за включването. Желая ви по-леко лечение и най-важното - успешен финал и вируса никога повече да не се открива.

Всичко, което знам за хепатит С и неговото лечение съм го прочела тук във форума и сайта на Хепактив. Благодаря отново на хората създали това място, защото иначе не знам какво щях да правя. Решението дали да се лекувам сега или да чакам трябва да го взема сама, но на базата на лекарски аргументи за едното или другото. До сега лекар не е говорил с мен за това какво е хепатита, какво е лечението и какво препоръчва в моя случай.

Когато има нещо ново при мен ще ви пиша момичета. Още веднъж успех в борбата.  :flowers:
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Февруари 18, 2014, 11:32:57
Здравейте!
След направените консултации с проф.Антонов и проф.Кръстев мога да кажа, че ще си дам малко почивка и време, за да реша окончателно какво да правя. Пуснах си и нови чернодробни ензими и стойностите са по-ниски от предния път. Според проф.Кръстев е по-добре да изчакам новите лекарства. Смята, че в момента негативите от едно евентуално лечение са повече от ползата. Каза, че той не би ме лекувал и предложи два пъти в годината да си пускам ензимите, веднъж ПСР и фибротест или фиброскан. Ако има влошаване тогава да правя нещо. Според проф.Антонов, ако искам мога да чакам, но по-добре е да се лекувам сега и касата ще ми отпусне лечение. Логиката е, че колкото по-рано и в по-млада възраст се проведе лечението, шансовете за успех са по-големи. Виремията (80800 IU/ml) според д-р Балабанска е средна, а според проф.Антонов ниска. Възрастта ми не е малка, но за сега нямам установени други заболявания, които да пречат. Само трябва да сваля кг, тъй като са доста и омазняването на черния дроб е нещо което би затруднило лечението. Освен това никой не може да прогонозира кога в крайна сметка нашата каса ще отпусне пари за новите лекарства, които са доста по-скъпи от сегашното лечение. След два месеца четене, изследвания и консултации, мисля че имам нужда от психически най-вече релакс. Хубавото е, че според всички лекари състоянието ми в момента е добро. Имам време да мисля и да реша какво да правя. Ще изчистя хранителния си режим и надявам се да успея да включа и спорт. Така, докато реша какво да правя относно лечението, да взема да коригирам този фактор, на който мога да повлияя.
Успех на всички!
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: Лорей в Февруари 18, 2014, 11:38:24
Ето, че и при лекарите има различие в мненията. Браво на теб, че се мобилизира и потърси няколко компетентни лица. Хайде сега спокойно си състави хранителен режим с подходяща двигателна програма. Ако успееш и това да постигнеш - дълготрайно сваляне на килограмите и цялостно заякване на физиката, смятам, че до година време ще си наясно какво да предприемеш!
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Февруари 18, 2014, 11:53:32
Различните мнения бяха напълно очаквани от мен, ноо няма да анкетирам всички възможни специалисти. Тези до тук са достатъчно представителна извадка. Кг-те са ми стар проблем, но сега мотивацията ми е много сериозна. Не съм особено суетна, но здравето е важно, особено имайки предвид другите ми планове. Вярвам, че ще се справя. Благодаря ти Лорей за подкрепата.
                                             :love5:
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: meri64 в Февруари 18, 2014, 13:16:56
Никой от лекарите, с които си се консултирала, не ти е казал, че лечението трябва да започне спешно. В крайна сметка можеш спокойно да изчакаш и да обмислиш нещата. Успех!
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Февруари 17, 2015, 22:48:12
Привет на всички  :smile:
Доста отдавна не съм писала, но реших да си дам една дълга почивка от форума. Имах нужда да спра да мисля само за хепатита и да не повярваш, на моменти ми се получаваше  :smile:
Декември се навърши една година от изненадата с хепатита и това ме хвърли малко в емоционална дупка, но вече съм добре.
За изминалата година проследявах само стандартните чернодробни ензими от време на време и слава богу, за сега са добре. Направих си и ваксина срещу А и Б, като за Б резултата ми е над 1000ед, което е супер. За А не съм проверявала.

Сега обмислям по-сериозни контролни изследвания. Мисля другия месец да посетя д-р Балабанска и да направя пак фиброскан. Чудя се и за нов ПСР, но за него ще помисля още малко.
Тези, които не провеждате лечение какви контролни изследвания си правите? Има ли фибротест в България някъде вече?
Нещо друго да препоръчате, споделете опит моля  :flowers:

Поздравления за всички преборили успешно хепатита  :clap2:

За тези, които не успяха, мога да кажа само кураж и оптимизъм! Смелостта да се подлагате на това тежко лечение ще бъде възнаградена по-рано или по-късно  :flowers3:
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: Аника в Февруари 18, 2015, 19:38:06
Здравей Лиана,

фибротест работят в лаборатория "Синево".
Ето ти линк  :girl_wink:

http://www.synevo.bg/fibromax-%D0%B8-fibrotest/ (http://www.synevo.bg/fibromax-%D0%B8-fibrotest/)

Поздрави
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Февруари 18, 2015, 21:27:54
Благодаря Аника   :girl_in_love:

Мдаа, доста по-скъпички са тези тестове от фиброскана. Ти правила ли си такъв тест? А някой друг дали ги е правил?

Мислех, че цената е съизмерима с фиброскана, но уви. Не че и за него са малко 150лв. Тъй като имам правен вече фиброскан, най-вероятно ще продължа с него да се проследявам.

Не знам дали да не отворя тема за контролните изследвания, които трябва да си правим. Някъде в старите постове съм писала, че проф. Захари Кръстев ми препоръча веднъж годишно фиброскан или фибротест, ПСР също и няколко пъти в годината чернодробни ензими.

Вие правите ли си? Какво ви препоръчаха лекарите?

За ПСР много се колебая, но вероятно поне тази година ще го пусна и него. Любопитно ми е какво се случва все пак.
От това, което четох преди, ако помня правилно, ПСР може да бъде с огромни разлики в две поредни седмици напр., та в този смисъл не съм сигурна дали си заслужава.
Вие какво мислите?
                                                                                   :love5:
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: Аника в Февруари 18, 2015, 21:54:17
Здравей отново  :smile:
Не, аз не съм правила фибротест, чисто по финансови причини  :smile:, иначе би ми било интересно да видя резултатите. Но това има смисъл за проследяване на състоянието, т.е. единично изследване едва ли би имало голяма диагностична стойност, а да се прави за проследяване на състоянието - идва скъпичко :sad3:
ПСР-ът според мен също е безсмислено да се прави редовно, щом го има вируса, значи го има. И няма значение дали е няколко хиляди или няколко милиона. Т.е. няма корелация между вирусния товар и увреждането на дроба. Поне това беше последното становище, което съм чела, ако има нови данни, моля някой да ме поправи.
Като неинванзивен метод за мен смисъл има единствено фиброскан, макар че и там достоверността е спорна според някои хепатолози.
Та, вместо да ти помогна, май повече те обърках  :girl_wink:
Пусни си кръвна картина с биохимия и ако имаш възможност прави един път годишно фиброскан. Прочетох назад, ти си без биопсия, нали? И все още обмисляш започване на лечение?
Щеше да е хубаво да се види състоянието на дроба и ако наистина си с Ф0-Ф1, с подходяща диета да чакаш новите терапии. Дай Боже да са скоро  :fingerscrossed:

Успех!
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Февруари 18, 2015, 22:19:00
Да, и аз по финансови причини се колебая  :smile:

За редовно проследяване фиброскана ме устройва повече, поне на този етап за  веднъж годишно ще се справя.
 
Според мен и биопсията е спорна. Взимат се проби от няколко места, но не може да покрие целия дроб. Дава повече информация от фиброскана, но пак няма гаранция за нищо.

Нямам биопсия и ако всичко е ок на контролата през март ще чакам. Поне ще се проследявам при еднакви условия, смятам пак да отида при д-р Балабанска, същия апарат и същия оператор. Пък да видим какво ще дочакам  :girl_haha:

А подходяща диета коя е? На мен ми казаха месце и салатки, че трябва да поотслабна малко. Бях свалила повече, но сега около нова година като ми бях потънали гемиите и върнах малко.

Успех и на теб!
И на всички съфорумци разбира се  :flowers:


Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Март 05, 2015, 20:54:48
Привет и от моята си темичка  :smile:

На 18 март съм при д-р Балабанска, стискайте палци фиброскана да е добър   :love5:
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Март 06, 2015, 07:04:20
Ще е  :doubleup:
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Март 20, 2015, 09:03:59
Здравейте  :smile:

Идвам да се похваля, че фиброскана отново показва Ф0-Ф1.

За първи път алата ми беше малко нагоре, при горна граница 40, той е 51, но според д-р Балабанска не е притеснително и може да е от различни неща. От декември насам храненето ми е безобразно направо, бях и малко болна и вероятно това е дало отражение.

Препоръча ми да чакам новите терапии. За сега да си следя чернодробни ензими през няколко месеца и само ако има драстично раздвижване да се обаждам за консултация.
Дори смята, че не е нужно да правя всяка година фиброскан, тъй като увреждането ставало бавно и няма как да стане толкова бързо. Е, аз може би няма да правя големи паузи, все пак ми е малко по-спокойно сега. Последните две седмици щях да се пръсна от напрежение.

И нещо, което или не съм знаела или съм забравила, преди преглед на фиброскан поне 2 часа не трябва да се яде, най-добре е да е на гладно.

Това е от мен приятели, бъдете здрави и търпеливи  :flowers:
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: ivan86 в Март 20, 2015, 11:23:55
Браво Лиана, чудесен резултат спокойно може да чакаш новите терапий. Аз вчера си правих кръвни изледвания, и са се покачили малко асат-38.2 при норма 37, и алат-46 при норма 42 дано не се е върнал проклетия вирус, Май месец ще ходя до Токуда за фиброскан и пср 1 година след терапията успех ти пожелавам.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Март 21, 2015, 01:03:53
Благодаря Иване   :smile:

Пожелавам ти и ти да се похвалиш май месец с хубави резултати.
 
И да ти кажа да не се притесняваш, знам че няма да стане. Аз така се бях гипсирала последните няколко седмици преди прегледа, че непрекъснато имах чувството, че нещо ме боли, че дроба ме подпира, ужас направо. Голяма победа е когато човек успее да се откъсне от непрекъснатото мислене за хепатита.
Стискам палци и ще чакам да се похвалиш да знаеш  :smile:

Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: ivan86 в Март 21, 2015, 01:07:55
Дано Лиана, макар че до сега не видях тези ензими около 20 надявам се да го няма вируса защото като знам през какво преминах 1 година, направо не ми се мисли ама аз сам ги приел нещата каквото дойде.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: ivan86 в Април 09, 2015, 01:12:25
Здр Лиана, какъв ти беше резултата от Фиброскана подробно. Аз ходих на Фиброскан в Токуда, и ми показа 6.8 по скалата и доктор Цонев ми каза че е между ф0 и ф1. Искам просто да ги сравним, макар че се видях и с Балабанска и леко ми е омазнен дроба, и сега трябва да пазя диета. Миналата година като ходих ми показа 5.3 по скалата, може да се е увеличило от омазняването, сега си чакам пср. ще съм ти благодарен да споделиш поздрави Иван.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Април 09, 2015, 09:28:30
Здрасти,
аз също си правих фиброскана в Токуда, но при д-р Балабанска.

Първия път, декември 2013г., фиброскана ми беше 5,1 и 6,0.
Сега резултата ми е 6,2.

Фиброзата е 0-1 и в двата случая.

Аз също имам омазняване на дроба и доста кг за сваляне. Есента бях свалила малко, но зимата всичко си върнах. Храненето ми беше доста зле, от всичко по много и то ядох неща, които по принцип не ям и избягвам, ама емоции какво да правиш. Като имам емоционални дисбаланси и така си реагирам, затова и качих кг.

Не знам омазняването какъв ефект дава върху резултатите. Според мен по-скоро пречи за точно отчитане, но знам ли.

Иначе аз не знаех или съм забравила, че поне 2 часа преди фиброскан не трябва да се яде.

Моят час беше около обяд и бях хапнала добре преди да тръгна за Токуда. До часа на измерването нямаше 2 часа, може би час и половина. Все пак д-р Балабанска каза, че резултата си е добър и няма от какво да се притеснявам т.е. това влияние явно не е толкова голямо.

Освен това има го и момента, че апарата отчита някакъв брой точки, които не са точно същите като предния път, така че според мен няма как да бъде същия и резултата. То и при биопсията е така. Взима се проби от няколко точки, няма как да се изследва целия дроб. Винаги има някаква относителност на резултатите.

Важното е, че си в диапазона за фиброза 0-1. Това си е добър резултат.

Стискам палци за отрицателен ПСР.
Поздрави.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: ivan86 в Април 09, 2015, 09:59:03
Дано да сваля някой килограм, макар че не съм чак толкова пълен. Но по принцип от проучванията пишат че когато натрупаш килограми в областа на корема, започва да се омазнява дробът. Сега сам намалил главно хляба, защото доктора ми каза, че най много от него се качват килограмите. Ами аз след терапията един апетит ти казвам, направо без контрол и много ядях, незнам как е било при тебе, но найстена когато е омазнен фиброскана може да не покаже вярно. Иначе ензимите ти как са , аз и понягога усещам дискомфорт в областа на дроба, незнам дали при тебе е така.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Април 09, 2015, 14:26:23
Така е  Иване, омазняването на черния дроб не е задължително свързано с много излишни кг. Зависи къде са ти мазнините, дали са основно подкожни мазнини или са натрупани около вътрешните органи. И аз това съм чела, че голямата коремна обиколка обикновено е свързана с повишено отлагане на мазнините вътре в тялото.

На мен ми препоръчаха месо и салатки. По-въглехидратното хранене се свързва с по-голямо омазняване. Но пак зависи от организъм, от възрастта, от начин на живот, дали спортуваш, дали имаш активно ежедневие или седиш по цял ден.

С изключение на алата последния път, ензимите ми до сега са били в норма. По-скоро към горна граница, но в норма. Смятам да ги изследвам пак някъде края на май. Мразя да ме бодат, винаги си ходя синя след това. Все не им харесват вените ми  :smile: Дано не си разваля храненето пак до тогава.

Не знам дали си обърнал внимание, но аз не съм провеждала лечение.
Колкото до тежестта в областта на черния дроб, може да е от доста неща, включително и от внушение  :smile:
Сега си под напрежение, очаквайки резултата от ПСР и прекалено се самонаблюдаваш според мен.
И аз имам такива периоди и усещанията не са задължително свързани с физически причини за тях  :smile:
Опитай да се разсейваш с приятни занимания. Дано се оправи времето скоро, повече разходки в приятна компания и не го мисли прекалено. То каквото има да става, ще си стане, независимо дали се забавляваш или си скубеш косите  :smile:

Много философствам днес. На теория съм подготвена, ама практиката не винаги ми се получава  :girl_haha:
Отивам да изпълнявам собствените си препоръки т.е. на разходка.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Май 23, 2017, 21:15:54
Привет съфорумци  :smile:
Надявам се всички са добре. Аз днес си записах час при д-р Балабанска за юни месец. Дано не ми мине котка път и успея да го реализирам  :smile: Ще правя нов фиброскан и ще обсъдя с нея притесненията си относно новата ми работа в лаборатория. Ако някой се вълнува, прегледа с фиброскан вече е 170лв, беше 150лв. В тази държава всички цени скачат, само заплатите не. С изключение на депутатските и на някои други избрани де  :smile:
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Юни 05, 2017, 20:14:26
Привет  :smile:

Още не съм ходила при д-р Балабанска, но ми се иска да питам нещо тези, които вече са се излекували от хепатит С.

Много моля съфорумците, които са излекувани да споделят своя личен опит.

Въпросът ми е, дали след излекуването изчезват мозъчната мъгла и умората.

Не е непрекъснато, но често имам чувството, че в главата ми е налят бетон. Ужасно е това усещане.

Умората рядко е силно изразена, но тогава ми се иска където и да съм, да легна на земята и да заспя.

Разбира се, може да има и други причини за тези състояния, но отново моля, споделете как беше и е, при вас.Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Юни 12, 2017, 22:09:21
Никой не иска да ми отговаря на въпросите, но аз пак да питам нещо  :wink3:

Въпрос към софиянци  :smile:

Другата седмица съм при д-р Балабанска и ми се иска този път да си направя изследванията в София. Моля препоръчайте ми в коя лаборатория да ги направя. Като район около НДК или около площад Славейков.

Аз си правя изследванията в една и съща лаборатория, но напоследък ме гризат едни съмнения... Токуда ми е далече от там където ще отседна, и не знам какво ще правя в дългата пауза между взимането на кръв и часа за фиброскана, иначе там бих ги направила.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Юни 12, 2017, 23:39:29
Мозъчната мъгла и умората изчезват след време. Тъй като сега лечението е много кратко, повечето пациенти и не стигат до писане във форума, така че не очаквай някой специално да ти пише :) Наскоро Мравче от гората сподели в нейната тема отзиви след приключено лечение, прочети там. Всъщност прочети последните теми от "на лечение".
Най-близо до НДК е Кандиларов, погледни на сайта им точния адрес.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: Аника в Юни 12, 2017, 23:42:35
Умората  постепенно ще намалява. "Мозъчната мъгла" също. Просто трябва да мине време. Индивидуално е, но като цяло при всички пациенти настъпва подобрение. Може да са необходими само 6 месеца, за да се усети, може година...
Ще ставаш все по-добре! :)
Бих ти препоръчала Цибалаб за изследвания.
Успех!
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Юни 13, 2017, 20:38:52
Благодаря ви момичета за отговорите  :flowers:

Видях офис на Цибалаб до Министерство на земеделието, може би ще отида там, да ми отнеме 30-40 минути и от двете начални точки. Ще се поразходя да сваля малко напрежението. Само ме притеснява дали ще излязат резултатите до обяд. Това не го съобразих преди да попитам  :smile:  Май ще е най-добре да отида към 9:30 в Токуда и там да ги направя. Ще помисля още малко. Но ви благодаря за насоките  :smile:

Надявам се всичко да е ОК на прегледа, но лошото е че сама за себе си не мога да се реша на лечение, ако се окаже отново резултата Ф 0-1. Сега видях, че последния ми фиброскан е от март 2015г. Тогава д-р Балабанска препоръча да чакам новото лечение, а сега ще видим какво ще каже. Ще поговоря с нея и за работата в лаборатория, че много ме притеснява, но нямам варианти за друга работа в момента. Мога да помоля за преместване на друга позиция, но не ми се казва за хепатита, защото от семейството ми почти никой не знае, само сестра ми. А и в работата не ми се казва, че и без това си е едни клюкарник, ужас направо. Само се въртя в един омагьосан кръг, но сама си го правя.

Благодаря още веднъж и бъдете здрави, момичета  :love5:

Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Юни 20, 2017, 22:32:09
Привет  :smile:

Днес прегледа мина чудесно. Нямам влошаване на фиброзата. Няма проблем и с работата ми  :smile: Е, имам лека стеатоза, но това най-вероятно е от килцата в повече  :smile:

Д-р Балабанска предложи да подготвим документи за лечение и остава аз да се реша. Давам си малко време за сериозен размисъл и най-вероятно ще се пробвам, пък да видим.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Юни 29, 2017, 22:27:13
Излезе ми резултата от новия ПСР.
Количеството на вируса от 80800  UI/ml, се е качило на около 1500 000 UI/ml, ужас.
Дойде ми като гръм от ясно небе. Не знам защо тайно се надявах да видя по-малка цифра  :sad3:
В копия цифрата е още по-стресираща.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Август 19, 2017, 13:43:46
Към края на месеца ми предстои биопсия. Най-после се реших. Въпреки, че имам огромно доверие на д-р Балабанска, умирам от страх. Стискайте палци всичко да е ок.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: Аника в Август 19, 2017, 15:08:59
Не се плаши от биопсията!
Стискам палци за добър резултат от нея!
Успех! :*
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Август 19, 2017, 17:14:51
Благодаря за подкрепата Аника  :smile:
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: snd242 в Август 19, 2017, 22:17:27
Ще трябва да ти направят биопсията, за да може да вземеш хапчетата по здравната каса.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: Velimira в Август 19, 2017, 22:35:55
Няма страшно! Аз я направих миналия петък при д-р Балабанска и всичко мина много добре! Още същия ден си пътувах към Пловдив! Процедурата е бърза и не боли! Успех!
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Август 20, 2017, 22:35:05
Благодаря Velimira :smile:
Дано и при мен мине леко. Притеснява ме, че съм доста пухкава и дано това не затрудни интервенцията. Пък и след хубавите резултати от фиброскана да не излезе някоя  изненада в резултата.

snd242 така е за съжаление, без биопсия не можеш да кандидатсваш за лечение по здравна каса. Ти ще опиташ ли отново, ако правилно помня на теб ти бяха отказали лечение.

Дали не трябваше да си отворя тема в следващия раздел  :smile: очакващи лечение  :smile:
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: Velimira в Август 20, 2017, 23:13:05
И аз като тебе се притеснявах първите дни след биопсията за резултатите - не че моите са много хубави, ама и по-лоши има, но реших да не се затормозявам излишно. Каквото такова! С притеснение няма да го променим,само с позитивно мислене! Стискам палци всичко да е наред, д-р Балабанска си разбира нещата ☺
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: Даниил Андреев в Август 21, 2017, 17:38:34
Гледам биопсите при вас минават бързо, мойта беше в стил как се точат пътеките в здравна каса и как да угнетим и прецакаме пациента, понеже в Бургас няма специализиран център по хепатология, биопсията трябваше да е правя във Варна в Света Марина, видяха, че съм от друг град и ми направиха тънък селски номер,записаха ме в сряда, а направиха манипулацията в четвъртък, допълнително могат да ме изпишат в събота, а събота и неделя главните лекари почиват, дежурните не могат да ми вземат отпечатаците, трябва да чакам излишно два дена за да ме изпишат, явно и безпардонно точене на здравна каса, ето защо Света Марина за миналата фискална година е с дефицит от 27 мил. лева, както и да е заминах си и трябваше да идвам пак в понеделник да ме изпишат, когато отидох да си взема биопсията да кандидатствам за безплатното безинтерфероново лечение, ме отрязаха директно, че с А2Ф2 черният ми дроб е в перфектно състояние и че нямам нужда от лечение, намазаха ми ските и ми биха шута, това беше първия ми и последен контакт с БГ здравеопазването.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: snd242 в Август 21, 2017, 22:09:27
Не се притеснявай, и моите ски се подготвят!
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Август 21, 2017, 22:42:32
Данаил, то биопсията лесно минава по бързата процедура, ама после започва чакането  :smile: Ако резултата ми е добър, не съм убедена, че ще ми отпуснат лечение. В интерес на истината, не съм убедена и че трябва да се лекувам, ако резултата ми излезе същия като при фиброскана.

 snd242, успех!Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Септември 04, 2017, 13:32:22
Здравейте отново  :smile:
Биопсията се оказа голям страх за нищо  :smile: Мина много леко, повече ме измъчиха 2-та часа лежане след това  :smile:
Сега чакам резултатите и след това ще подавам документи за лечение. Дали ще има и кога, предстои да видим  :smile:
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: Velimira в Септември 06, 2017, 22:01:43
Стискам палци за биопсията и дано ти отпуснат лечение независимо от резултата. За щастие хепатит С се лекува и имаш ли възможност не я изпускай та по-скоро да се разделиш с този натрапник.  :girl_wink:
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Ноември 06, 2017, 17:55:20
И аз вече съм в редиците на чакащите отговор от здравната каса, но 2-месечния срок още не е изтекъл.
Назначено ми е Виекиракс и Ексвиера, но за 8 седмици, а не за 12, както очаквах. С 1б съм.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: piccolastella в Ноември 17, 2017, 13:04:39
Лиана, и на мен ми назначиха днес лечение за 8 седмици, а не за 12 както очаквах. Явно се предполага че ще се излекуваме по-бързо, а евентуално ако се наложи след това ще удължат лечението след одобрение от здравната каса.

На мен са ми изписали- Харвони, аз също съм с Генотип 1б.

Да се похвалиш когато ти одобрят лечението, а аз ти пожелавам това да стане възможно най-скоро :)
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Януари 12, 2018, 23:33:26
Ето, че малко след изтичането на двумесечния срок и аз получих протокола си от здравната каса. Другата седмица ще си го взема и ще започна лечението.

Докторката беше доста лаконична и моля за съвети от вече миналите по пътя  :smile:
Няма хоспитализация в началото. Каза ми да чета листовките и да спазвам указанията.

Сутрин и вечер  с храна, ок, това значи след закуска и вечеря ли, или по време на хранене?

Трябва ли да се спазват точни часове на прием?

Искам да си пусна някакви изследвания и в самото начало на лечението, какви да бъдат те?

Колко дни пауза да направя от вземането на лекарствата до началото на пиенето им?
До колкото разбрах, срока започва да тече от взимането на протокола от здравната каса.

На няколко места във форума прочетох, че е нужно спокойствие по време на лечението. Колко важно е това?
Работата ми в момента е много натоварваща,стресираща и ниско платена като бонус  :smile:, и обмислям сериозно смяната и, и без връзка с лечението. Би ли могъл стресът да провали лечението? Ако е така, готова съм веднага да реагирам.

Днес като ми се обадиха и предизвикаха буря от емоции в мен. Корема ми е свит на топка и имам чувството, че ще експлоадирам. Докторката каза, никакви лекарства по време на лечението, дори и билки не са разрешени.
Четох листовките в нета,  но ми е трудно да си събера мислите. Ще съм много благодарна за вашите съвети и споделен опит не само по моите въпроси, но за всичко, което сметнете за нужно и полезно.

Успешно лечение и добро здраве на всички ни! И честита Нова Година  :flowers: макар и с малко закъснение  :smile:
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: snd242 в Януари 13, 2018, 07:39:50
Аз изчаках 10 дни преди почването след като ги взех от аптеката. Не се надявай да вземеш хапчетата от аптеката на 28 дни. Винаги отиват над 28. Поне ден два се бавят да ги търсят по складовете, за това е добре да се изчака. При теб лечението е 8 седмици така, че паузата може да е една седмица. Точният час е важен, но си има толеранс и го пише в листовката.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Януари 13, 2018, 22:57:50
Благодаря ти за включването snd242  :smile:
Аз докато се наканя да ти честитя началото на лечението и хоп, и моят протокол пристигна.
 
Ти как ги пиеш, по средата на закуската и вечерята, или хапваш нещо малко и пиеш хапчетата. Кафета, чайове, имат ли значение?

Пуска ли си някакви изследвания преди да започнеш лекарствата или  си остана с тези от хоспитализацията за биопсията. Аз не съм в къщи в момента и не мога да видя какви бяха тогава, но доста неща имаше пуснати.

Четох листовки онлайн, но ще изчакам да прочета и тези от кутията, тогава може би ще пробвам пак да позвъня на моята лекарка.
Ако ги взема в понеделник напр., да ги започна в събота добре ли е? Предпочитам началото да е почивните дни, въпреки че не се очакват някакви значителни реакции.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: snd242 в Януари 13, 2018, 23:39:10
Аз съм на харвони и ребетол, по-време на яденето ги лапам. Кафето и чай  е добре да се избягват.
Резултата преди лечение е стария, Другата седмица правя 4та седмица и съм на изследване.
При моя генотип не очаквам да е изчезнал. Чак на 8ма седмица ще се разбере - това видях от изпитанията на лекарствата публикувани в нета.
Виж как са работните дни и кога ще може да планираш изследването на 4та седмица.
Аптеката се бави и личния се мръщи на 28 дни период, та си прави сметката съгласно това.
Най-важно е да не пропускаш дозите.
Страничен ефект има малко, но е поносимо. Първите дни губех представа къде се намирам, в смисъл стоя в коридор и преди съм влизал в този или онзи офис, но на първия ден от приема губех идея къде съм и ми трябваше повече време за реакция. Този ефект отшумя в рамките на 2-3 дни. Химията си е тежка.
Сега положението почти е безгрижно.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Януари 14, 2018, 00:31:32
Днес съм малко руса, та да видим дали съм разбрала правилно.
Пример:
Взет протокол и лекарства - понеделник 15 януари
28 дни са до 11февруари

Започвам да ги пия събота - 20 януари
28 дни са до 16 февруари
 :smile:
Контролните изследвания трябва да бъдат напр на 9 февруари петък и в понеделник на 12 февруари при личния и в аптеката за новите лекарства. До 16 феврури би трябвало да ги имам.
Правилно ли съм разбрала?

Този страничен ефект, който споменаваш ме притеснява. Работя с химикали. Май ще трябва да си взема няколко дни отпуск или болнични, а момента е крайно неподходящ.
Дано резултата те изненада положително  :smile: ще стискам палци.

Някой друг имал ли е подобни оплаквания?

Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: spanev в Януари 14, 2018, 08:18:05
Привет Лияна.
Няма значение в кой час ги пиеш. Просто гледай да е по едно и също време - по лесно се свиква и така няма да пропуснеш ден. Можеш да закъснееш с до 6 часа мисля с  приема на следващото хапче, но все пак провери в листовката, че може и да те заблуждавам.
Аз понеже ставам в 6 си пиех хапчето тогава. Почивните дни в 8.
Не пией чай и избягвай цитрусите. Най вече грейпрфрути !
При мен нямаше абсолютно никакви странични ефекти. Много е важно да пиеш вода...поне 3 литра на ден.
Дали трябва да си спокойна ? Ами да. Независимо дали имаш или нямаш хепатит трябва да си. Организма ти работи по добре така.
Относно храненето - не мога да дам кой знае какви препоръки. Аз по принцип мазни неща, сладко,чипсове и всякакви джънк фуд си ги избягвам. През двете години и половина, преди да получа лекарствата не съм спирал да ходя на фитнес или да се разхождам.
Иначе 3 години не съм вкусвал алкохол. Много рядко 1 бира...но това е за веднъж в месеца.
През първата седмица асата  и алата от стойности 320 и 250 веднага влязоха в нормите. След месецПЦР-а от 1.5 мил падна на 150 еденици. Но така и си карах до 12 седмица, когато беше пренебрежително нисък (>25) но все още го имах. След 12-та седмица вече бях отрицателен но го пиех хапчетата до края на 24-тата.
Пожелавам ти успех. Най лесно е когато приемеш и почнеш да живееш все едно нямаш хепатит.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Януари 14, 2018, 15:10:14
Така е Панев, спокойствието винаги е важно. Трябва да ставам.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: BigBang в Януари 15, 2018, 02:43:19
Някаде четох че е най добре да се пият на обед с яденето защото организма е най силен на обед и по лесно се понася действието на самите медикаменти .
Аз така и направих пих ги на обяд с яденето - е вярно че нещо ми се доспиваше към 7 вечерта но това след първият месец вече започна да отшумява.
Наистина е добре да спазваш часът на прием но...  +/- един час няма проблем - то нямам как да не ти се случи в някой дни да забавиш или подраниш с приема - я работа, я нещо друго... затова ако излизаш сутрин от вкъщи винаги си взимай хапчето с теб в някаква непромукаема опаковка или просто добре опаковано, така ако си на вън или на работа няма да имаш проблем с приема.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Януари 15, 2018, 17:47:59
Те нали са сутрин и вечер едните хапчета, та се чудех дали трябва да има  12часа между двата приема т.е. сутрин в 8-9 часа и вечер в 20-21часа.

Почетох малко във форума и видях, че трябва да се правят изследвания по таблица. Намерих моята и видях, че за изходни са писани тези от края на август, при хоспитализацията за биопсията. Има два объркани резултата, но при тях трябва да ги има верните. Докторката нищо не ми е казала по въпроса, аз се бях отказала да пускам каквото и да било, но сега се замислих, дали пък не е задължително. Днес не успях да се чуя с нея.

Вие пускахте ли някакви изследвания точно преди да започнете лекарствата и на втората седмица, и личния лекар ли ги назначава тях.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: BigBang в Януари 15, 2018, 21:22:31
моите бяха по 1 на ден
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: snd242 в Януари 16, 2018, 23:17:06
Не съм пускал, лекаря ми каза да ида в болницата един месец след началото на терапията.
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Февруари 19, 2018, 19:49:07
Края на другата седмица ще правя изследванията след първия месец. Надявах се да приключа за един ден, но се оказа че изписването е на втория ден.

snd242, на мен ми казаха, че 50лв е доплащане към клиничната пътека. Сутринта предполагам пак на гладно се правят изследванията?

Някой да е започнал да забравя по време на лечението? Например да си забравиш чантата, или част от нещата за работа, в тази посока забравяне.Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Февруари 20, 2018, 18:30:22
Какво става тази зима с мен не знам, но аз пак съм болна. От снощи болки в дясната сливица, днес плюс болки в ставите и мускулите и температура най-вероятно, но нямах термометър в работата. По едно време ме втрисаше дори. До миналата седмица бях болнични и уж се възстанових напълно. Не мога пак да излизам болнични, и януари и февруари се отчетох, а другата седмица ще ползвам 2 дни болнични за изследванията. А момента изобщо не е подходящ. Дано само всичко е наред с лечението!
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: BigBang в Февруари 20, 2018, 22:35:17
Аналгинец за температура не вреди  :smile:
Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: лиана в Октомври 04, 2018, 20:13:21
С известно закъснение да се похваля и аз с успешно лечение на хепатит С.
Пожелавам на всички да видят отрицателния резултат на финалния тест.

Титла: Re: Здравейте и от мен!
Публикувано от: snd242 в Октомври 06, 2018, 14:55:11
Аз чакам резултат за SVR 24.