Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Вирусен хепатит - Обща дискусия => Превенция и заразяване => Темата е започната от: mish в Юни 22, 2014, 03:22:11

Титла: неспазване датите на ваксинация води ли до имунитет?
Публикувано от: mish в Юни 22, 2014, 03:22:11
Здравейте,
преди 4 месеца се убодах на игла за измерване на глюкоза на диабетик. Веднага отидох в спешното. Лекарят каза, че има минимален риск от зараза, понеже не излезе никаква кръв от пръста ми като го изтисках веднага след убождането и затова той реши да ми поставят само ваксина за хепатит Б (иначе поставяли и за спин, но според риска, понеже било много вредно и с много странични ефекти).
Графикът трябваше да бъде 1 месец след първата се поставя втората и на 6тия месец от инцидента 3тата, както и тестове за хепатит Б,Ц и спин с последната.
Обаче аз забавих втората ваксина с 1 месец и сега незнам кога да отида за 3тата. Изобщо има ли смисъл да ходя, в смисъл ще имам ли имунитет при неспазване на датите?
Паралелно на това 2 седмици след инцидента си изгорих крака с вряло кафе и там пък ми сложиха 2 ваксини за тетенус и още 2 пак по бсъщата схема - на 2рия и на 6тия месец, но и с тях закъснях доста - пак месец. и вече ме е срам да попитам закъсненията водят ли до имунитет и трябва ли 3тата да се постави в 7мия месец в този случай или пак по първоначална схема.
А също, което се притеснявам, че има вероятност да са ми поставили различни ваксини, понеже ми ги сложиха на различни места - първата в спешното, а следващата - при личната. Имах опаковка, която ми дадоха от спешния, но не сметнах за важно да я задържа... на нея пишеше, че изгражда имунитет за 10 г. имах доста силни странични ефекти - 2 седмици с разтройство, чувство за повръщане на гладен стомах (без повръщане), което се оправяше като се наям и тотално безапетитие. А с 2рата ваксина нямах никакви стр. ефекти, което ме навежда на мисълта, че може би са били различни. Но май ще трябва да попитам.
Благодаря ви предварително

Титла: Re: неспазване датите на ваксинация води ли до имунитет?
Публикувано от: mish в Юни 23, 2014, 00:33:30
между другото и още един въпрос имам, ако на някой му се занимава да отговаря, разбира се.
навсякъде във форума чета, че задължително преди ваксинациите се прави тест, а на мен ми го назначиха чак след 6 месеца, и ако евентуално си заразен, вече е прекалено късно да направиш каквото и да било. или пък ако си заразен, но си пасивен носител, демек никога няма да разбереш това, заради ваксината...?
Титла: Re: неспазване датите на ваксинация води ли до имунитет?
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Юли 06, 2014, 08:54:18
Здравей Миш,

извинявай за закъснелия отговор.

Тъй като е била рискова ситуация, ваксина се слага веднага. Това, което си прочел, че първо се прави тест за антитела, е при стандартната ваксинация.
При положение, че си закъснял, следваш схемата както е  по график. Също така трябва да следиш да ти слагат една и съща ваксина- спомняш ли си имената им?