Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Повече за вирусния хепатит => Терминология, статии и обща информация за болестта => Темата е започната от: Силвана Лесидренска в Октомври 21, 2014, 21:31:54

Титла: Вирусът на хепатит С може да живее върху повърхности до 6 седмици
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Октомври 21, 2014, 21:31:54
 Автор: Liz Highleyman
Дата: 12 декември 2013
 
Вирусът на хепатит C (HCV) в изсъхнали капчици кръв и кръвна плазма може да остане заразителен върху непокрити повърхности при температури от 4° или 22° C (39° или 72° F) до 6 седмици, в резултат на което съществува възможност за предаването му в здравните заведения или при подготовка за инжектиране на лекарство, съобщават изследователи в  брой на Journal of Infectious Diseases от 23 ноември 2013 г.
 
HCV се предава лесно чрез пряк контакт с кръв, например поради случайно убождане с игла или използване от повече хора на спринцовка за инжектиране на наркотици. По-малко се знае за колко време вирусът може да остане жизнеспособен и зарàзен върху повърхности, които са били в контакт с кръв или други телесни течности, съдържащи HCV.
 
Elijah Paintil от Yale School of Medicine и колегите му са провели изследване за установяване колко дълго остава заразен HCV върху "преносители," или неодушевени повърхности, които могат да служат като път за предаване на патогени. За да симулират реална житейска ситуация, изследователите първо определили обема на случайно изпуснати капки по време на прехвърляне на серум или плазма, което може да се случи при медицински процедури като поставяне на венозен катетър. След това добавили генно модифициран HCV, генотип 2а „репортерен вирус” в проби със същия обем, поставили ги върху 24 стъклени плочки и ги оставили да съхнат непокрити при температури от 4° C (температура в хладилника), 22° C (стайна температура) и 37° C (телесна температура) в продължение на 6 седмици.


Цялата статия може да прочетете на сайта на сдружение ХепАктив:Вирусът на хепатит С може да живее върху повърхности до 6 седмици (http://www.hepactive.org/content/articles/prevention_and_transmission/Hepatitis_C%20Virus_Can_Live_on_Surfaces_%206_Weeks)