Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Повече за вирусния хепатит => Новини за Хепатит A, B и C в Интернет и другите медии => Темата е започната от: Силвана Лесидренска в Април 08, 2015, 09:53:29

Титла: HBV Journal – февруари 2015
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Април 08, 2015, 09:53:29
При една трета от HBeAg- жени се появява флеър, след като родят

 
При близо 1/3 от HBV инфектираните жени се появява увреждащ черния дроб флеър, до 6 м. след като родят, според изследване, публикувано в януарския брой на World Journal of Gastroenterology.
Гръцки лекари са проследили 27 пациентки с HBeAg „-“ по време на тяхната бременност, до няколко години след това. Те са изследвали нивата на алат (които се покачват при умиране на чернодробни клетки) и HBV DNA на всеки 3 м през първата година след раждането, след което на всеки 6 м.
При 8 от 27 жени се е наблюдавал флеър (изостряне на инфекцията) в рамките на 6 м. след като са родили. Жени, при които вирусното натоварване е било над 10 000IU/mL по време на бременността, са били в повишен риск от флеъри. Този риск е бил среден при жени с вирусен товар над 2 ,000 IU/mL. Тъй като тези жени са били HBeAg негативни, техният вирусен товар е по-нисък, отколкото при жени, които са HBe позитивни.
Експертите са заключили, че HBeAg „-‘’ пациентки, с виремия около 10 000 IU/mL са в повишен риск от реактивация на заболяването, след като родят. Вирусното натоварване е много по-акуратен предиктор при кои жени може да се очаква подобно усложнение, отколкото наблюдаването на алат по време на бременността.

Цялата статия може да прочетете на сайта на Сдружение ХепАктив: HBV Journal – февруари 2015 (http://www.hepactive.org/articles/science_journals_review/hbv_journal/2015/february)