Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Вирусен хепатит - Обща дискусия => Моята история => Темата е започната от: Ani_sv в Май 13, 2015, 23:35:11

Титла: Ето ни и нас
Публикувано от: Ani_sv в Май 13, 2015, 23:35:11
Здравейте,
Преди около 3 месеца ми се наложи да търся информация за хепатит Б и така попаднах тук.
Най-после се престраших и реших да разкажа за нашата среща с хепатита. След стандартни изследвания за опити за бебе (трябва да споделя, че опитваме от около 2,5 години..... ), през февруари се установи, че партньора ми има хроничен хепатит Б, при мен HbsAg е отрицателен. Няма да описвам шока и притеснението, което изпитах.... През март постъпи за лечение в МВР болница, лекуващ лекар доц. д-р Николовска. Приложили са му лечение с трансметил, ударни дози глюкоза и карсил. След 8 дни резултатите бяха: АСАТ - 75, АЛАТ - 153, GGT – 43, HBV DNA – 2 427 949 (6,38) c/ml или 296 091 (5,47) IU/ml, HBeAg-, antiHbeAg+. През април: GGT – 29, АСАТ - 115, АЛАТ -  224,  :sad3: . Въпреки че се старая да готвя здравословно, включвам повече зеленчуци, плодове...., месо (нетлъсто), яйца, извара, кисело мляко в менюто и избягваме люта храна, стойностите на трансаминазите се бяха покачили. Тогава прочетохме тук, че може би трябва да намали кафето – и това направи. Възможно ли е подправките като розмарин, риган, чубрица, които използвам (без да прекалявам, разбира се) да влияят на ензимите? (извинявам се, ако въпроса е глупав..., но не спирам да мисля какво да сготвя и какво не и как.....)
Сега като направи още веднъж изследвания за чернодробни ензими, предстои биопсия. След това определяне на подходящо лечение и така. От всичко прочетено разбирам, че всеки реагира различно на лечението и целта е да се подтисне репликацията за дълъг период от време. Борбата ще е трудна, както разбирам.....чакане за рецепти, доставки..... странични ефекти, НО няма да се предадем толкова лесно!!!
Има още нещо, което ме притеснява. При престоя му в болницата не са му казали какви допълнителни изследвания трябва да си направя аз..., кога да си поставя ваксина. От прочетеното тук разбрах, че трябва да си направя изследване за антитела, но не знам кое е точно. Тъй като планираме бебе, както споменах в началото, докторката, при която ходим не е имала такъв случай и не знае кога трябва да се постави ваксина и затова все още нямам поставена такава. Не казвам нищо лошо за нея, клиниката в която ходим е една от реномираните, въпреки че трудно си я позволяваме.
От както сме разбрали за хепатита – секс само с презерватив....и така ни остават само асистираните репродуктивни методи. Притиснати сме от времето.....  :sad3: трябва да забременея до началото на лечението му, а вече имаме една неуспешна инсеминация...А и на мен работата ми е свързана с 4 месечно отсъствие от вкъщи. И тук въпросът ми е: дали е възможно да си направя ваксина сега и да си пробваме и по естествен начин? Ако има някои с подобен опит, моля за помощ и съвет........отчаяна съм.....
Утре ще прави пак изследванията за месеца и ще споделя резултатите.
Благодаря ви за отделеното време....извинявам се, ако съм ви досадила с прекалено дългият си пост. :ashamed2:
П.С. истинско щастие е, че форума съществува  :flowers:
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Аника в Май 14, 2015, 00:17:20
Здравей Ани,

изследването което трябва да си направиш е Anti-HBc total или така нареченото HBcAb (едно и също е). Това ще покаже дали някога си се срещала с вируса. При отрицателен резултат можеш да поставиш ваксините по схема - на 1-ия, на 2-ия и на 6-ия месец. След втората доза вкасина можеш да си провериш антителата и ако са над 10 се счита, че си защитена. Би трябвало да са доста повече :) И може смело да "работите" за бебе :))))

Успех!
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Ani_sv в Май 14, 2015, 07:37:28
Здравей Аника :),
Много благодаря за светкавичният отговор. Още днес ще си пусна изследването за антитела.

Поздрави  :flowers:
Ани
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Май 14, 2015, 07:41:38
Здравей Ани,

партньорът ти има този хепатит от повечко време, тъй като е с "е" отрицателен антиген и с положителни антитела за него. В зависимост от това дали има увреждане, ще се прецени дали има нужда от терапия или не, но с тези високи ензими е видно, че хепатитът е активен. Със сигурност подправките нямат нищо общо :). Кафето не трябва да се намаля, напротив, според последните проучвания има протективен ефект върху ч. дроб. Кафето трябва да бъде истинско, а не тип 3 в 1. Аз пия по 3 кафета на ден, лятото съвсем пък се оливам (4-5).
За ваксината-сложи я преди опитите за забременяване. Можеш да направиш бързата схема в рамките на 1 месец ( на 1-ви ден, на 21-ви ден и на 30-и ден), да проверите дали си изградила антитела и да почвате с опитите за бебе.

Ако сте от София, заповядайде на организираните от нас Групи за подкрепа, там можем да поговорим повече очи в очи, за всичко което ви притеснява.

Поздрави,
Силвана  :girl_wink:
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Ani_sv в Май 14, 2015, 07:52:39
Здравей Силвана,
Много се радвам, че получавам отговори :).
Коя е тази ваксина (като марка), която може да се постави в рамките на месец. Ще си я направя другият месец, следващата седмица имаме посещение в клиниката за репродуктивно здраве и вероятно ще пробваме с нова инсеминация.... преди да замина на работа ...и ще процедирам според резултата.
За съжаление не сме от София, иначе бих идвала на тези срещи :).
Благодаря!!!
Хубав и успешен ден!

Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Май 14, 2015, 08:14:26
Енженерикс В.
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Аника в Май 14, 2015, 08:46:07
Аз искам да те помоля да си помислиш и да попиташ в тази клиника, аджеба как третират материалът на мъжа ти? Т.е . след като хепатит В може да се предава и по полов път, и да се съдържа в еякулат как ще го обезопасят, за да не се заразиш след като още не си ваксинирана? Наистина ми е интересно!
Да, направи си варианта за бързото ваксиниране, който ти е посочила Силви.

Пиши!
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Ani_sv в Май 14, 2015, 08:57:24
Мдааа... и аз се замислих затова, но те искаха и неговите изследвания, т.е. знаят че той има хепатит Б и....като отговорни (каквито мисля, че са...) би трябвало да са третирали материала подходящо.
Аника, благодаря за съвета  :doubleup: ще попитам.
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Аника в Май 14, 2015, 20:17:32
Виж сега, казано вече не толкова деликатно, не мисля че имат с какво да го третират!
..., както споменах в началото, докторката, при която ходим не е имала такъв случай и не знае кога трябва да се постави ваксина и затова все още нямам поставена такава. Не казвам нищо лошо за нея, клиниката в която ходим е една от реномираните, въпреки че трудно си я позволяваме.
От както сме разбрали за хепатита – секс само с презерватив....и така ни остават само асистираните репродуктивни методи. ...
Та, четейки този абзац от твоя пост, и по-специално подчертания текст, на твое място не бих поела риска с инсеминацията, преди да съм си направила пълния курс ваксини и да съм проверила за изградени антитела. Вярно, че рискът може и да е минимален, но за мен си остава категорично НЕОПРАВДАН!
Не ти налагам мнението си, просто се опитвам да ти дам информацията, която ти е нужда за да вземеш вярното за теб решение!

Успех
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Ani_sv в Май 14, 2015, 21:27:16
Привет Аника :),
Изключително съм ти благодарна за мнението (ох, вероятно се повтарям) ..... май трябваше да пиша по-рано тук. Нямаше кой да ни посъветва. Утре ще ми са готови резултатите от повторното изследване за HBsAg и за антитела. Ще пиша пак като ги взема.

Поздрави и огромно БЛАГОДАРЯ!  :smile:
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Ani_sv в Май 15, 2015, 10:16:33
Здравейте,
Току що взех резултатите от лабораторията.... АСАТ и АЛАТ продължават да растат :(, съответно: 132 и 308  :crying2:  :crying2: :crying2: ГГТ също: 78.  Другия месец в началото ще постъпи пак в МВР болница за сляпа чернодробна биопсия.

При мен HBsAg -, anti-HBsAg- (<3,10 mlU/ml) - в лабораторията им казах, че искам  Anti-HBc total - тези 2 термина различни неща ли означават......  :ashamed2:. Ще обсъдя следващата ни инсеминация с лекуващата ми докторка и ще решим какво да правим в тази насока.
За сега това е от нас....
Хубав и успешен ден!
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Май 15, 2015, 10:53:13
Здрасти.
Ти имаш антитела, макар и минимални, така че вероятно си прекарала хеп. В на крак. Сложи ваксината. Няма нужда да правиш допълнителното изследване.
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Ani_sv в Май 15, 2015, 13:34:23
Значи трябва да изчакаме с инсеминацията ;( ...... След като му направят биопсията през юни, колко време горе долу се чака за лекарствата :(
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Май 15, 2015, 13:51:28
2-4 м.
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Ani_sv в Юни 18, 2015, 13:37:27
Здравейте,
Включвам се да споделя резултата от биопсията.... А3, Ф2.... вируса си е доста активен :( и това е на основата на материал от само едно портално пространство...не знам защо...все пак така са преценили докторите. И е предписано лечение с Виреад.... не знам за колко време..само това успя да ми каже за сега по телефона ;(.
Поздрави!
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Юни 18, 2015, 13:43:21
В коя болница са правили биопсията?
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Ani_sv в Юни 18, 2015, 13:46:54
МВР болница
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Ani_sv в Юни 18, 2015, 22:05:41
Всъщност....може ли човек да е боднат на едно място - 1 единствен път по време на биопсия, а порталните пространства да са 4....? Извинявам се, ако въпросът е глупав...
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Юни 18, 2015, 22:06:19
Може, разбира се. На мен са ми взимали 11 портални пространства :)
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Ani_sv в Юни 18, 2015, 22:17:01
Уау....благодаря за светкавичния отговор..:) значи при нас тези пространства са 4 - така пише в епикризата ......и още : за 6 месеца пъроначално са изписани хапчетата. Много ни притеснява факта, че се приемат до живот.... :( , но какво да се прави ....:(
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Юни 18, 2015, 22:44:04
При фиброза втора степен и висока активност на вируса, лечение е наложително. Това е по-добрият вариант, отколкото цирозата.
За 6 м. е протоколът с който се кандидатства пред ЗК, после ще ви издадат нов, и нов, и нов и т.н. Такава е процедурата.
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Ani_sv в Юни 19, 2015, 09:50:07
И ... какво се случва след тези 5 години или колкото са по ЗК....трябва ли сами да си купуваме лекарството, което така или иначе не можем да си позволим. Наистина ли не може да се спре в един момент :(
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Юни 19, 2015, 16:57:37
Принципно не може да се спре. В редни случаи, ако пациентът е успял да изчисти хепатита, естествено че лечението се спира.
Не знам какво да ти кажа... засега Касата покрива лечението и след 5-те години, но не знам за какъв период на време са се ангажирали.
В Турция струва 180 лв една опаковка, така че като закъсаме, ще купуваме от там.
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Ani_sv в Юни 19, 2015, 17:49:24
Силвана.... , благодаря за отговорите :flowers: ...Хубаво е да знам, че има на кого да задам въпросите си и да знам че ще получа адекватен отговор :) Пожелавам успешно лечение на всички и дано скоро разработят и пуснат лекарството, което лекува..., както знаем няма невъзможни неща   :love5:
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: nasko83 в Юни 20, 2015, 15:08:04
Здравей,

аз също съм с хепатит Б и моите резултати от биопсията са А2, Ф2. Лекувам се с Виреад вече 8 месеца и мога да ти кажа, че е доста добър медикамент. Последните два ПСР-а показват че вируса не се открива, като в началото на лечението вирусното ми натоварване беше 175, 000 коп. За всеки лечението е индивидуално, като при малко хора може да се изчисти напълно вируса с лечението. Не знам колко време трябва да се приема, но със сигурност това е най - доброто за лечение на хроничен вирусен хепатит! Много доктори ми заявиха категорично, че мога да имам деца при лечение с Виреад! Дано и при вас има успех с това лечение. Успех и всичко най-добро! :smile:
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Ani_sv в Юни 22, 2015, 13:07:37
Здравей nasko83,
Благодаря за включването и пожеланията..., да наистина резултатите звучат много окуражително :).
Дано накрая всички победим в борбата срещу тези коварни болести!!!

Поздрави!
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: another_ill в Юли 16, 2015, 19:20:30
Здравей,

аМного доктори ми заявиха категорично, че мога да имам деца при лечение с Виреад!

Може ли още някой да потвърди това? Кои доктори са ти го казали? И това означава ли, че вероятността да предам вируса се свежда теоретично до 0?
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: nasko83 в Юли 17, 2015, 00:14:00
Здрасти, доц. Генов от ИСУЛ миналата година и наскоро д-р Антонов от "Иван Рилски" ме увериха, че мога да имам деца с този медикамент! Мисля, че е повече от достатъчно....Ами за вируса мисля, че по полов път процента е много малък да се предаде, но ако партньорът ти е ваксиниран срещу вируса, тогава няма да има проблем!
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Ani_sv в Август 17, 2015, 13:13:27
Здравейте,
Отдавна не съм споделяла какво се случва около нас. Междувременно успях да образувам антитела от ваксината.
Днес е взел протокола и е заявил хапчетата в "Гален" и от там са му казали, че няма наличности в склада :( :( :( - какво трябва да правим в такъв случай.
Започваме да изпълняваме рецептата, но няма да бързаме с приема..., за да осигурим т.нар. "дупка".
Знам че трябва да сме търпеливи..... много ще е трудно :(.
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Ani_sv в Август 24, 2015, 19:04:03
Искам да ви попитам какъв период от време е допустим за доставката на Виреад....заявен е на 17.08  и последно в събота са му казали, че в сряда вероятно ....ще го има в склада...питам, за да знам кога да подаваме сигнали до съответните институции. Това с доставката ще бъде най-тегавия момент май...А как мислите в Гален или Марешки е по-добре да се заявява?
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Таня Митева-Димитрова в Август 24, 2015, 23:09:31
Аз си ги вземам от близка аптека на Марешки. От Варна съм. В събота заявих, днес се обадиха да отида да си взема Виреада.
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Ani_sv в Август 26, 2015, 15:33:15
Нашата сага с първата доставка продължава  :sad3: ...От Гален му казали, че няма в склада и навсякъде, където и да провери било така... Искам да подам сигнал до изброените във форума институции, но не мога да открия бланка. Вероятно има тук, но нямам време да ровя, защото съм на работа...или може в свободен текст да се пише?Моля ви за помощ...въпросната аптека е Гален 3 в Хасково  :sad3:  :sad3: :sad3:
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Таня Митева-Димитрова в Август 26, 2015, 18:27:42
Мисля, че в ЗК се подава жалба свободен текст. За предпочитане е да се подаде жалба, за да имат представа в министерството и в ЗК, че наистина има проблем с доставките (и за съжаление, все още). Отдавна се знае, но явно още не е намерено решение.
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Ani_sv в Август 26, 2015, 18:46:40
Благодаря за отговора Таня :), да сега като се поразрових видях, че са в свободен текст. А иначе, той е заявил сега в "Марешки"... да видим какво ще стане. Аз се задействам с писането..
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Ani_sv в Август 27, 2015, 10:16:18
Днес пуснах писмата с обратна разписка, съответно до ИАЛ, МЗ и РЗОК. Дано да има някакъв ефект :daydream: :fingerscrossed:
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: iva_moni в Август 27, 2015, 14:45:28
Привет и от мен.Първо да Ви пожелая по-бързо да намерите лекарството.Аз също съм на Виреад от януари и също имах доста случаи на липса на лекарството по складовете .Писах писма и на трите институции/МЗ,ИАЛ и НЗОК/  и да кажа ,че ми отговориха едва след 3 месеца/ еднотипни отговори все едно са писани от един и същи човек/-основния доставчик декларирал,  че няма проблем с доставките и да съм търсела по-упорито :witch: .Бродих по няколко аптеки в София и от четири месеца се снабдявам от Марешки и не са ми бавили изобщо доставките, така че ги препоръчвам.Там, до колкото разбрах, имат някакви уговорки с вносителя и зареждат без проблем в рамките на ден до два като им пратят протокола.Желая Ви успех !
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Ani_sv в Август 28, 2015, 11:52:34
iva_moni, благодаря за включването и пожеланието :). Аз да се похваля, днес получих обаждане от управителката на аптеки "Гален" с уверение на това, че проблема не е у тях, а е заради износа, казах й че това ми е известно, но пък имам право да дам гластност на проблема. Тя от своя страна ми каза че може би защото за първи път заявяваме затова се е получило така - редовните им пациенти си заявявали и с понякога с няколко дни закъснение си получавали лекарството. Аз съм сигурна, че те дават всичко от себе си....и че проблема е някъде по веригата, но...това не спасявя нуждаещите се...
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Ani_sv в Ноември 17, 2015, 20:08:56
Здравейте,
Отдавна не съм писала какво се случва около нас  :smile:. Ето малко ъпдейт.
На 15.10 започнахме лечение с начална стойност на HBV DNA: 1 003 000 копия/ мл. Това е с около 1 400 000 копия по-малко от първоначално измерената стойност от март. За съжаление трансаминазите си остават на стойности АЛАТ около 300 и АСАТ около 100. Няма странични ефекти от приема. Утре ще вземем кръвните изследвания след 1 месец лечение и ще пиша пак за тях. За сега няма кой знае какъв проблем с доставките на хапчетата (дано си остане така). Доставяме от "Марешки".
Но има и още нещо, което искам да споделя с вас...  преди да започнем с лечението кандидатствахме по фонда за асистирана репродукция и замразихме материал за три опита. 11 дни след старта на лечението разбрахме, че съм бременна :). Много се вълнуваме и се надяваме всичко да мине нормално. Видях  в тема на Persona (както и в нашата има споделено по-рано), че всъщност Viread не уврежда сперматозоидите, но...нас ни посъветваха да си замразим. Както и да е....дано не се налага да го използваме.
Това е за сега. Поздрави!
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Ноември 17, 2015, 20:38:22
Ехааа, честито  :flowers: Лека и спокойна бременност ти желая :)

На ензимите им трябва време да спаднат, не се безпокойте. Важното е вируса да е под контрол!
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Аника в Ноември 17, 2015, 20:40:38
Чудесни новини!
Лека бременност  :baby3:
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Таня Митева-Димитрова в Ноември 17, 2015, 21:09:26
Но има и още нещо, което искам да споделя с вас...  преди да започнем с лечението кандидатствахме по фонда за асистирана репродукция и замразихме материал за три опита. 11 дни след старта на лечението разбрахме, че съм бременна :)

Ехее, май ще трябва да се отвори тема за бебета :) Супер! Честито и безпроблемна и лека!
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Ani_sv в Ноември 18, 2015, 17:27:45
Момичета, благодаря за пожеланията  :flowers: Все още в главата ми е кълбо от въпроси, толкова е рано....дали...какво...как..кога, но се старая да мисля положително..  :girl_angel:
Днес взехме кръвните изследвания. АСАТ: 46, АЛАТ:85, ГГТП: 38, АР: 41 (от 142 миналия месец). Средния обем на тромбоцитите не е в норма 5.4 fL ( реф. ст-т - 6.5-11.5) - това не знам до колко трябва да ни притеснява, както и базофилните левкоцити при норма до 2.00, те са 2.16%. Останалите показатели са ок.

Благодаря още веднъж за пожеланията  :smile:. Всичко добро и на вас  :love5:


Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Ani_sv в Декември 17, 2015, 14:41:16
Здравейте, имаме резултатите от изследванията след 2 месец прием на Виреад. Всички показатели са в норма, освен АЛАТ 66. Надяваме се, че и вируса се е повлиал, но това ще видим другият месец.
За огромно наше съжаление....бременността ми приключи с аборт :( ;( .Смазани сме....
Дали наистина Виреад е ок...при забременяване...да, имаме замразен материал, но...не е безкрайно много и не ни е безплатно и замразяването.  :sad3:
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Декември 17, 2015, 23:17:32
Здравей Ани,

съжалявам...не знам какво друго мога да ти кажа в момента. ...
Алат-ът е ОК да е покачен, това е знак от имунната система, че се бори, и моят се качи след като започнах Виреад. Важен е ПСР-а.
Да, Виреад-а е ОК при забременяване, не трябва да имате притеснения за това. Когато дойде моментът и сте готови да опитате отново, действайте смело.
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Ani_sv в Декември 18, 2015, 06:58:32
Благодаря за отговора, Силвана...ами.... да, така ще направим ..ще пробваме..и без замразения материал..тежко е много..
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: olga61 в Декември 21, 2015, 19:29:48
Скъпо момиче! разбирам колко ти е тежко. но трябва да гледаш напред, да се надяваш на хубаво.Знам, защото дъщеря ми преди да роди дечица си имаше два спонтанни аборта.колко тежко го преживя-само аз знам. но не се отчая, направиха генетични изследвания Сега имаме прекрасни внуци. беше много трудно, но господ й помогна.затова-не се отчайвай! Стискам Ти палци!
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Ani_sv в Декември 22, 2015, 12:07:05
Благодаря за подкрепата, Олга....да, ще трябва да се стегна и да гледам напред  :girl_angel: точно такива изследвания, мисля да си направим другият месец.
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Ani_sv в Януари 19, 2016, 17:39:49
Здравейте, току що видяхме, че резултата от изследването за HBV DNA след трети месец прием на Виреад е готов и той е:.... НЕ СЕ ОТКРИВА  :carate: Алата си остава около 50-60. Искам да Ви благодаря, защото без информацията тук трудно щяхме да стигнем където сме  :girl_in_love: Борбата продължава...сега ще чакаме новия протокол, вероятно в петък ще подадем документите за него.
Пожелавам на всички през Новата година (и не само през нея) отрицателни ПСР-и и положителни емоции :).

Поздрави!
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Аника в Януари 19, 2016, 19:06:22
Бравооооо!
Все такива ПСР-и да виждате ;)
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Ani_sv в Април 19, 2016, 12:41:03
Здравейте, пиша за да споделя резултата след 6 месеца лечение. И той отново е: НЕ СЕ ОТКРИВА  :smile:. ПКК и ензими - всичко в норма. Много се надяваме да си остане така за дълъг период от време, а защо не и завинаги  :girl_angel:. ПСР-ите се правят в "Св. Иван Рилски".
Обаче, ако не бях видяла тук, че има промяна в клиничната пътека, най-вероятно щяха да го върнат... Все пак не сме от София и всичко е свързано с време и пари...  Беше си изкарал направление на 31.03 и си беше уредил да почива 2 дни (13.04 и 14.04). Никой работодател не иска постоянно(или в случая на три месеца) даден служител да си взима болнични. И благодарение пак на вас, споделящите тук, реагирахме навреме и извадихме ново направление и така...Дано се променят някак нещата,и според нас няма смисъл от 3 дневен престой, ако трябва да се пишат някакви жалби или нещо такова ще пишем. Различното този път е било изследването за креатининов клирънс.

Поздрави и хубави резултати на всички пожелавам  :smile: :girl_angel:
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Ani_sv в Февруари 13, 2017, 22:51:12
Здравейте,
Отдавна не съм споделяла какво се случва с нашият хепатит, но следя от време на време форума и съжалявам за новозаписалите се :(.
В общи линии след като научихме от форума (за което сме благодарни много) за това че трябва да се прави и тест за количествено измерване на хепатит Б (от време на време), направихме първият такъв тест през 07.2016 г. - 2900 UI/ml.
Този месец при едно от ходенията му за нов протокол му беше казано да си направи такъв тест. И тук искам да попитам по-запознатите, има ли значение в коя лаборатория  да се прави. Препоръчително ли е, ........и има ли смисъл да се дават 50 лв и да се праща в Румъния материала или..може в Цибалаб, Ив. Рилски например. Та...резултата е: 02.2017 г. - 4165.43 UI/ml.   :shocked1:. Не сме променяли начина на живот, стараем се да се храним здравословно..., пср-ите са все така отрицателни, а количеството вирус се увеличава.
Другото, за което искам да поискам съвет е за моите антитела. 10.2015 г. - 635 mIU/ ml, а сега са 89,5 mIU/ml - драстично са намалели :( ..какво да правя, знам че трябва да са над 10, но...
Ще повторим количествения тест в друга лаборатория, макар че това може да ни обърка още повече...
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Февруари 13, 2017, 22:58:24
Ани,

защо ще пращат кръвта в Румъния? В Цибалаб е Ок, цената е 37 лв, аз там пускам моите количествени. Важно е да ги следите в една и съща лаборатория.
За антителата-проследи ги пак след година. Нали знаеш, че не са доживот и падат.
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Ani_sv в Февруари 13, 2017, 23:17:28
Благодаря за отговора, Силвана. Да, знам че антителата не са постоянна величина, но... все пак се стреснах :) и се чудех дали, ако позасиля имунната си система може да помогне..ама и това не се знае  :witch: :smile:
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Февруари 13, 2017, 23:52:05
Прилагам извадка от актуалните критерии за лечение на хепатит В, където е видно, че количествено измерване не е задължително. Ако пациентът няма финансова възможност или пък иска да го направи в друга лаборатория, то това в никакъв случай няма да се отрази негативно на получаването на терапия.

Ето и линк;
http://www.nhif.bg/web/guest/search?p_p_id=search_WAR_qaportlet&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-2&p_p_col_count=1&_search_WAR_qaportlet_javax.portlet.action=do_generic_search&_search_WAR_qaportlet_searching=1&_search_WAR_qaportlet_keywords=%D1%85%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82&_search_WAR_qaportlet_type=document&_search_WAR_qaportlet_searchMode=0&_search_WAR_qaportlet_search_startYear=2017&_search_WAR_qaportlet_search_startMonth=0&_search_WAR_qaportlet_search_startDay=13&_search_WAR_qaportlet_search_endYear=2017&_search_WAR_qaportlet_search_endMonth=1&_search_WAR_qaportlet_search_endDay=13&_search_WAR_qaportlet_delta=10&_search_WAR_qaportlet_advancedSearch=false&_search_WAR_qaportlet_andOperator=true&_search_WAR_qaportlet_cur1=3 (http://www.nhif.bg/web/guest/search?p_p_id=search_WAR_qaportlet&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-2&p_p_col_count=1&_search_WAR_qaportlet_javax.portlet.action=do_generic_search&_search_WAR_qaportlet_searching=1&_search_WAR_qaportlet_keywords=%D1%85%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82&_search_WAR_qaportlet_type=document&_search_WAR_qaportlet_searchMode=0&_search_WAR_qaportlet_search_startYear=2017&_search_WAR_qaportlet_search_startMonth=0&_search_WAR_qaportlet_search_startDay=13&_search_WAR_qaportlet_search_endYear=2017&_search_WAR_qaportlet_search_endMonth=1&_search_WAR_qaportlet_search_endDay=13&_search_WAR_qaportlet_delta=10&_search_WAR_qaportlet_advancedSearch=false&_search_WAR_qaportlet_andOperator=true&_search_WAR_qaportlet_cur1=3)
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Ani_sv в Февруари 22, 2017, 17:30:28
Здрвейте отново :), повторихме количественият тест в Цибалаб, където е правен и първия от 07.2016. Сега резултата е: 2100 UI/ml...Повече ни харесва да вярваме, че количеството вирус намалява, макар и бавно :)
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Ani_sv в Април 25, 2017, 13:29:05
Здравейте,
Отново има проблем с доставката на Виреад... Вече наистина взе да ни се изчерпва търпението :(. Заявихме преди Великден , макар че от аптеката имат протокола и би трябвало да знаят, звъним след една седмица, казаха че ще се обадят направо в понеделник да пристигне, вчера ни казаха че днес ще пристигне....А днес, ни казаха че до края на месеца може и да няма доставка :(. Миналия месец го взехме на 24.03.
Вече не знам какво се случва, къде е проблема  :crying2:,  всеки месец ли трябва да пишем жалби. Един път искат да се доплати, другия път го няма... сега ще дойде вероятно в началото на другия месец и пак ще искат да се доплати, защото....нали пак ще има нова реимбурсация..... :( :( :(
Значи...звъняхме в Анджелини, казаха че няма проблем и складовете са заредени, особено за аптеки Марешки. Явно грешката е в конкретните служители от аптеката, от която вземаме. Това не е нормално...всеки път да се разправяме, дазвъним...
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: iva_moni в Април 27, 2017, 09:35:53
Здравей, аз лично си взех този месец без доплащане и без проблем виреада от аптеки Марешки в София Младост 4.Не знам в коя тяхна аптека заявявате ,но служителите в тази  винаги ми го зареждат предварително без да е нужно да звъня.Даже когато възникна проблема с доплащането аз не знаех за това  , те ми се обадиха и ми предложиха да не идвам на точната дата, а да изчакам няколко дни , защото се очаквало това  да отпадне и да не ес "набутвам" с доплащане.Така и стана , за което съм им много благодарна и даже писах в книгата им.Ако желате мога да Ви дам техни координати - много са коректни и точни.
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Ani_sv в Май 01, 2017, 23:39:14
Благодаря, iva_moni, за желанието да ни помогнеш.   :smile:
Оказза се, че просто те са объркали поръчката, служителката която им се води управител е излезнала в отпуск и.... се опитаха да се оправдаят с вноса и складовете... И ако не бяхме звъняли и настоявали да си свършат работата все пак, не знам кога щяхме да го получим.
Иначе и ние не сме имали кой знае какъв проблем с доставянето, даже проявяват разбиране и са любезни.
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Ani_sv в Юли 15, 2020, 20:05:29
Здравейте, включвам се с голяма молба към някой от София, лекуващ се с Тенофовир.
Трябваше да останем тук много непредвидено, ( приеха ме в болница...) и моето момче съответно не си взе хапчета, а трябва да останем тук и утре :(.
Дали някой от София може да ни услужи с едно хапче, за утре. Той ще идва да си взема протокола и ще може да го върнем тогава.
Благодаря предварително на отзовалите се.
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Юли 16, 2020, 12:04:17
Привет,

от колко време го пие? Ако е с неоткриваем вирусен товар не е проблем да има един ден пропуск.
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: anti-HBs в Юли 16, 2020, 14:00:39
Потвърждавам (от личен опит) 1 ден пропуск не е фатален. Тенофовира работи с наслагване, така че не се притеснявайте. Даже ако пие определен генерик е по-кофти само за ден да пие друг.
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Ani_sv в Юли 16, 2020, 22:47:43
Привет, благодаря ви за отговорите :). Не знам точно колко време пие Тенофовир, в общи линии, когато спряха финансирането за Виреад. Сега чакаме резултата от последния пср, а количествения тест показва 600 iu / ml (не съм сигурна за мерната единица)
Проблема беше, че 2-ри пореден ден щеше да е без хапче. Като тръгнахме за тук в сряда го забрави вкъщи, но не знаехме, че по спешност ще ме приемат в болница (по нашите репродуктивни неудачи...) Но за щастие, един негов колега, с който обикновено по едно и също време лежат в болницата за протокол, му изпрати...та поне това се оправи :).
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Юли 16, 2020, 22:56:06
Има пациенти, които приемат тенофовир дори веднъж седмично :)
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Ani_sv в Юли 16, 2020, 23:08:10
Хм... Това не знаех, че е възможно :).  По принцип само за един ден пропуск, ни е известно, че няма проблем .
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Юли 17, 2020, 00:00:08
При някои пациенти се налага да се приема веднъж седмично заради проблем с бъбреците например. Дори и това минимално количество тенофовир успява да държи вируса под контрол. Това разбира се, не означава твоят приятел да почне да прескача прием, по-скоро ти го казвам като пример, за да се успокоите, че нищо няма да стане от един ден пропуск.
Успех и при теб :)
Титла: Re: Ето ни и нас
Публикувано от: Ani_sv в Юли 17, 2020, 06:38:21
Благодаря, Силвана  :smile: