Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Вирусен хепатит - Обща дискусия => Превенция и заразяване => Темата е започната от: adi в Юли 18, 2015, 00:14:24

Титла: Една уплашена жена
Публикувано от: adi в Юли 18, 2015, 00:14:24
Здравейте.  Нова съм във форума и тепърва навлизам малко насила във материала. Моята история е следната. Поддържах връзка с мъж около година. Правехме секс  вагинален и анален много пъти без предпазни средства.  Преди около 5 месеца се разделихме. Ходехме около година и половина. Той преди седмица ми съобщи че случайно е разбрал че е с хроничен хепатит Б явно по рождение неактивен.  Веднага направих тестове за всички болести включително и хепатит Б австралийски антиген. Всичко е отрицателно. Никога ме съм имала симптоми. Не помня даже в близките 2 години и настинка да съм имала. Има ли от какво да се притеснявам още щом изследванията за австралийски антиген са отрицателни?  Утре ще ми дойде ваксината енгерикс адулт. Много съм уплашена. 
Титла: Re: Една уплашена жена
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Юли 18, 2015, 08:52:29
Здравей,


След като имаш отрицателен резултат за хепатит В, а сте се разделили преди 5 м. то, ако имаше нещо при теб, досега да се е проявило в изследванията. Сложи си ваксината по план и след последния трети прием, направи изследване за антитела, за да видиш дали си ги изградила и дали реално си защитена. Изследването се казва anti-Hbs. Този случай обаче можеш да го възприемеш като напомняне за това, че е нужно да се използват предпазни средства при секс, защото за хепатит В има ваксина, но за хепатит С и HIV няма.

п.с. и поздравления за мъжа, че ти е казал за диагнозата си. Имай в предвид обаче, че неактивният хепатит може да се диагностицира само от специалист, при направени специализирани изследвания. Много често личните лекари сами поставят диагноза въз основа на едни нормални чернодробни ензими, което е напълно погрешно. Моля те, предай му това и ако има нужда, нека се регистрира тук, за да го насочим към специалист, ако не е посещавал до сега.
Титла: Re: Една уплашена жена
Публикувано от: adi в Юли 18, 2015, 10:30:46
Здравей.  Благодаря за бързият отговор.  Преди 10 минути ми бе поставена първата доза енжерикс Б. Това за мен и близките ми (сегашният приятел) бе огромно изпитание слава богу със Добър край.  Всеки е правил грешки в живота си и много пъти последствията от тях са необратими.  Това ще ми е "обеца на ухото "  Получих такава доза стрес че мисля че имам нужда от психолог.   Мия си ръцете преси и след като пипна каквото и да е навън. На приятелят ми му бе поставена също сами за Б защото в училище някога е имало инфектирани със хепа А и са им поставяни ваксини.  А по съвет от вирусолог предпочетох да направя ваксините  отделно без значение че е по скъпия вариант (като сметнем че тези пари са нищожни в сравнение със ефекта от обратното).
Титла: Re: Една уплашена жена
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Юли 18, 2015, 10:54:36
Да, отделните ваксини са по-добър вариант.
А стреса ще премине :)
Титла: Re: Една уплашена жена
Публикувано от: adi в Юли 19, 2015, 19:07:03
Нормално ли е ден след имунизацията да се чувствам отпаднала  като грипава? С парещи очи и леки бодежи в гърлото и сополки?
Титла: Re: Една уплашена жена
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Юли 19, 2015, 19:49:42
Това е ваксина, и както към всички ваксини, е нормално тялото да реагира по някакъв начин. Не знам дали сополките са нормална реакция :), но предполагам че всичко е наред. Или си хванала летен вирус :) Споко.
Титла: Re: Една уплашена жена
Публикувано от: adi в Август 14, 2015, 17:58:07
Искам да попитам има ли проблем в това че втората ми ваксина беше сложена 4 дена преди едномесечният срок след първата? Наложи ми се защото ми предстои пътуване и няма как да нося термолабилната ваксина в мен. Благодаря предварително.
Титла: Re: Една уплашена жена
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Август 14, 2015, 19:34:45
Не би трябвало 4 дни да са проблем.