Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Вирусен хепатит - Лечение => Предстои ми лечение => Темата е започната от: Mimeto в Февруари 16, 2008, 14:14:22

Титла: Метадон и лечение ?
Публикувано от: Mimeto в Февруари 16, 2008, 14:14:22
Здравейте!
ТАзи тема исках да я пусна доста отдавна, но време...
Наскоро говорих с доктор, който ми каза, че е абсолютно невъзможно да се лекува човек, който е на метадон...Някъде във форума четох, че това е възможно и даже има такива хора и тук. Моля тези, които са по-подробно запознати да пишат. Вече съм тотално объркана от разни там доктори, които само си противоречат.....
Титла: Re: Метадон и лечение ?
Публикувано от: nevron в Февруари 16, 2008, 16:09:31
Здравей, Миме!
Във форума ТедиСтанева се лекува с интерферон и рбавирин и едновременно с това е на метадоново лечение. Ако искаш можеш да й пишеш на лично съобщение или директно да се информираш, чрез нейната тема (Предстои ми 3-тата инжекция), която е в раздела "Нов член".
Аз също не бях чувала за лечение с интерферон успоредно с това на метадон, но факт е, че в нейният случай, се провежда.
Дано получиш скоро отговори на въпросите си!
Поздрави!
Титла: Re: Метадон и лечение ?
Публикувано от: msvetlinov в Февруари 17, 2008, 01:07:05
При противопоказателите за интерефероново лечение е употребата на интерферон, макар, че тук(във Варна) метадонистите се ползват дори с привилегия за по-бързо започване. Всичко е въпрос на пари, политика, интереси, договорки и т.н, за това са винаги толкова противоречиви докторите..........
Както знаеш метадона дрога също толкова, колкото и хероина, така че, ако не можеш да си на лечение докато друсаш не би следвало да го правиш и ако си на метадон. Организмът ти(и най-вече черния дроб, да не говорим за зъбите) се съсипва почти със същата скорост, с която го е съсипвал и хеоина, с тази разлика, че поне не си вкарваш и допълнителните примеси, с които разреждат матариала....
Титла: Re: Метадон и лечение ?
Публикувано от: nevron в Февруари 17, 2008, 04:20:25
Здравейте!
МСветлинов, поправи се на първото си изречение, където предполагам си имал предвид, че които са на интерфероново лечение е противопоказно да приемат метадон.
Напълно съм съгласна с това, че метадона нанася вреди на черния дроб, почти може би колкото и самия хероин. В случая на Теди, са й отпуснали лечение от здравната каса и може би се надяват то да бъде успешно имайки предвид ниската репликация на вируса, която е отчетена при направеният ПСР тест. Значи, аз си вадя сама за себе си изводи, че явно си има и някакви критерии по които се допуска и се позволява подобен вид комбинирани варианти на лечението, както на интерфероновото, така и на метадоновото. Според мен е доста трудна схемата, а още по-трудно би било за лекуващия се организъм. Незнам как ги мислят тия работи и как ги правят, но дано да дават добри резултати и да не застрашават допълнително или излишно здравето, както физическото, така и психическото, на пациентите.
Смятам, че човек на метадон, провеждащ и успоредно с това интерфероново лечение, би следвало да се наблюдава доста по-внимателно от обикновеното, защото със сигурност могат да се появят доста силни странични психични проблеми. Това си е мое лично мнение, де!
Незнам, незнам! По-добре ще е да не се изказвам неподготвена, за да не кажа пак някоя тъпотия или неточност, която после някой да вземе на сериозно и да се получи някакво още по-глупаво недоразумение и недоразбиране.
Ако има компетенти по темата, нека се изкажат и те, моля!
От мен поздрави и здраве на всички!
Титла: Re: Метадон и лечение ?
Публикувано от: Мери_ в Февруари 17, 2008, 12:01:09
Ето това успях да намеря по въпроса за влиянието на метадона на лечението с PEGASYS - т. е. не е установено такова влияние.

Метадон является субстратом CYP3A4 изофермента. Результаты проведенного недавно исследования по оценке лекарственных взаимодействий показали, что этот изофермент не изменяется под влиянием пегасиса и не должен сам влиять на собственно препарат. В связи с этим при проявлении лекарственных взаимодействий в период лечения пегасисом и метадоном рекомендуется рассмотреть причины, не связанные с подавлением или активацией метаболического пути CYP450
Титла: Re: Метадон и лечение ?
Публикувано от: Мери_ в Февруари 17, 2008, 12:49:45
А ето и нещо за самите метадонови програми
В много страни вече се отказват от метадоновата програма. Но ето какво е интересно: сега ще ви покажа една схема. В началото на 19-ти век, когато от опиума бил извлечен морфин, Френската Академия на Науките предложила да се лекуват с морфин алкохолизма и опиумната наркомания. В резултат на това се появило огромно количество наркомани-морфинисти. В края на 19-ти век знаменитият Зигмунд Фройд предложил морфинистите да се лекуват с кокаин. При това самият той станал кокаинист. Зигмунд Фройд – наркоманът! – вкарал в гроба най-добрия си приятел с кокаин. И се навъдило огромно количество наркомани-кокаинисти. В началото на 20-ти век се появил хероинът. И предложили с него да се лекува кокаиновата наркомания. В резултат не само не излекували кокаиновите наркомани, но и се появило голямо количество хероинови наркомани. През 1960 г. в САЩ предложили да се лекува с метадон хероиновата наркомания. До какво довело това?... До огромен брой метадонови наркомани. Пита се: какво ще предложат по-нататък?... Сега в Русия се е появил страшен наркотик под наименованието „бял китаец”. Той е много стотици пъти по-силен от хероина. Може би ще предложат „белия китаец” за лечение на метадоновата наркомания?! Може би... Напълно е възможно!...
Титла: Re: Метадон и лечение ?
Публикувано от: nevron в Февруари 17, 2008, 16:20:47
Много правилно, това е световна икономическа и политическа афера, в която ние не можем да се месим или противодействаме по никакъв начин, или поне не би било достатъчни ефикасно, за да се преборим с този проблем.
Истината е такава каквато е!
Поздрави!
Титла: Re: Метадон и лечение ?
Публикувано от: jeat76 в Декември 29, 2008, 06:18:47
Страничните действия при употребата на метадон:
*Запек
*Световъртеж
* Сънливост
*Сърбеж
*Гадене
*Задържане на урина
*Повръщане.
*Респираторна депресия(подтискане на дишането)
*Подтискане на сексуалното желание
 *Ненормално бърз или бавен пулс
 *Замъглено или двойно виждане
*Студена, лепкава кожа
*Депресия или други промени в настроението
*Сухота в устата
*Припадъци
*Халюцинации
*Обриви
*Загуба на апетит
*Кошмари или необичайни сънища
*Зачервяване  на кожата на лицето
*Безпокойство
*Втвърдяване на мускулите
 *Шум в ушите
 *Сънливост
*Кожна реакция на мястото на инжектиране(в случаите на употреба на    метадон на черно)
*Стомашни спазми или болка
*Потене
*Проблеми със съня (безсъние)
*Пожълтяване на кожата или бялото на очите.
*Метадонът предизвиква физическа и психологическа зависимост.Няма   Антидот.Абстинентният период е по –дълъг и по тежък от хероиновият. 60% от смъртните случаи при предозиране в САЩ са от метадон на  черно.В комбинация с определени антидепресанти,алкохол или стимуланти  може до бъде СМЪРТОНОСЕН.В психологически план затвърждава моделът   на зависимият,че не може да се справи без помощта на вещество от вън.Консервира и блокира емоционално човек и ако е продължително време в такава програма се превръща в непреодолима пречка и в социален план за лекуващия се.65 % от участниците в такива програми могат и трябва  да преустановяват употребата на метадон след максимум 1 година
Титла: Re: Метадон и лечение ?
Публикувано от: volak в Януари 08, 2009, 15:27:16
Никога не съм бил фен на метадоновите програми. Макар и да съм приемал такъв (на черно) никога не ми е минавало през ума да постъпя в програма. Спрях хероина от раз. Повече от 5 години съм напълно чист. Не ползвам НИКАКВИ наркотици (дори марихуана), също така отказах и алкохола. Изкарах интерферона след като имах вече известна ремисия.
Не знам какво да кажа по повод метадона и интерферона, но за Бога хора спирайте тея скапани наркотици и заместители за да си заживеете както трябва!