Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Вирусен хепатит - Обща дискусия => Моята история => Темата е започната от: Рая в Ноември 11, 2019, 15:53:03

Титла: Бременност след Вирусен Хепатит В
Публикувано от: Рая в Ноември 11, 2019, 15:53:03
Здравейте!
Изкарах вирусен хепатит В,който успях да излекувам успешно...Вече повече от година мина оттогава.С приятеля ми искаме да имаме дете,има ли от какво да се притесняваме?Последното изследване,което правих беше:
HBsAG /количествен/-0-0,5 при измерителна единица IU/ml ,  по метода CLIA /друго не ми пише на изследването.
Налага ли се да изследвам друго нещо и какво?
Благодаря Ви предварително за помощта!
Титла: Re: Бременност след Вирусен Хепатит В
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Ноември 12, 2019, 02:42:33
Здравей Рая.


Традиционното разбиране в България за излекуване/преболедуване на хепатит В е малко неточно, тъй като наистина се губи австралийският антиген (hbsag), но за съжаление една част от вируса (cccdna), остава интегрирана (вградена) в чернодробната клетка. Така че ти и всички останали 90% от хората '' изчистили'' вируса се водите излекувани, но това не е напълно излекуване, а частично. За съжаление огромна част от лекарите в България все още не са в крак с новостите, актуалните репоръки на Европейската асоциация за изучаване на черния дроб, в случаи като твоя, препоръчват да продължиш да следиш на някакъв период ехографски черния дроб, както и да направиш поне веднъж изследване за вирусния товар, за да се изключи скрит (окултен) хепатит. Доказано е, че при много малък процент от хората, които са частично излекувани, cccdna може да доведе до чернодробен рак. Ето защо проследяването е необходимо, макар и на някакъв голям период от време.

Хората,  постигнали това частично изчистване са огромни късметлии и ще водят здрав живот, но поради опасността много малка част от тях да получат усложнения, се препоръчва на всички да се проследяват. Ето защо, не се притеснявай излишно, просто намери добър ехографист и отиди на един преглед, както и направи изследване за вирусен товар. Ако ми кажеш от кой град си, мога да те насоча. Най-важното-не можеш да предадеш тази частичка на никого, така че и потенциално инфектиране на партньор или дете не е възможно.

Титла: Re: Бременност след Вирусен Хепатит В
Публикувано от: Рая в Ноември 12, 2019, 13:24:29
Силвана,благодаря ти!Ти си страхотна!
Титла: Re: Бременност след Вирусен Хепатит В
Публикувано от: Рая в Ноември 12, 2019, 13:28:21
От София съм,ще се радвам да ме насочиш,искам да се проследя,както и искам да направя изследване за вирусен товар,искам да знам какво мога и не мога да правя,за да пазя черния дроб...наясно съм,че може да има усложнения,просто исках да знам дали.мога да оредам вируса на любимия човек или на бъдещо дете...Още веднъж,благодаря!
Титла: Re: Бременност след Вирусен Хепатит В
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Ноември 12, 2019, 15:21:42
За мен лабораторията в болница Иван Рилски е мястото, където можеш да се довериш най-много на надежността на резултата. Не ходи в разни частни лаборатории, дето пращат проби в Германия например, това са пълни шменти капели.
Изследването pcr hbv dna ще ти струва 150 лв, отнема няколко дни да стане готово. Самата лаборатория се намира на 2ри етаж, първо се плаща на касата долу, и после с бележката отиваш в лабораторията по порфирии (така се води).
Титла: Re: Бременност след Вирусен Хепатит В
Публикувано от: Рая в Ноември 13, 2019, 11:34:23
Благодаря
Титла: Re: Бременност след Вирусен Хепатит В
Публикувано от: vanessa12 в Декември 16, 2019, 14:53:26
Здравейте, за град Пловдив къде препоръчвате да се направи ехографа и вирусния товар? Благодаря!
Титла: Re: Бременност след Вирусен Хепатит В
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Декември 19, 2019, 09:49:27
Здравей,

това са контактите на двете специализирани болници в Пловдив:

https://www.hepactive.org/article/centrovete-za-lecenie (https://www.hepactive.org/article/centrovete-za-lecenie)

За съжаление нямам личен опит с никоя от тях, за да те насоча към предпочитано място.