Покажи Участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Публикации - Силва

Страници: [1] 2
1
    В този форум само на полезна информация попадам... Благодаря ви! :flowers:
    Поздрави, Силва.

2
   
разгледах това ,което си побликувала и въпросът ми е ,това важи ли и за деца с хроничен хепатит б,и кой трябва да се обърна.И само да коментирам,че детето не е диспансеризирано,незнам дали е от значение това.
     Здравей Лина!
     За съжаление, програмата на НОИ важи само за работещи и осигурени граждани на бг, а децата и пенсионерите не спадат в тази категория. Може би по Клинична пътека с направление от личния лекар ще стане. Не ми е ясна процедурата по НЗОК, аз проучих и отидох чрез НОИ. Не зная дали изобщо здравната каса поема рехабилитация за такова заболяване. Трябва да се пита в НЗОК. Обади се и в самите санаториуми да попиташ.
    Иначе аз съм доволна. Базата не е много нова и няма много млади хора, но пък процедурите на мен лично много ми помогнаха и водата също. Но всичко е в зависимост от конкретното заболяване.
    Сега, като отидох и видях за какво става въпрос реших, че ако ходя отново със сигурност ще отида в Келероя /санаториума на ВМА в Хисаря/. Там ми хареса много повече и доплащането е много по малко. Има три басейна и ремонта е много по добър. Недостатък е, че е много трудно да се запишеш, защото военните са с предимство. Но пък от друга страна ако си планира човек нещата от по раничко може и да се получи.
    В  Калероя е 28 лв. дневно на човек платения прием, включващ спане, храна и процедури. Ако искаш да ползваш басейн, цената му е 4,30 лв. на ден. Най-важното е, че има медицинско лице на разположение денонощно, защото все пак това е болница. Това си е важно особено като си и с малко дете. Знам го от личен опит /често ходим на Сандански с моя син, който има астма/. Една позната, която ходи в Келероя ми спомена, че децата са били безплатно, но това не съм го проучила. Може би ако родителя е по клинична пътека.
    Ох, сега се сетих, че ако диспансеризираш и извадиш ТЕЛК на детенце, социалните осребряват фактура на стойност 200 лв. годишно за санаториум, също така получаваш около 250 лв. месечно в продължение на три години. Поне при нас за астмата е така. Ако се интересуваш пиши ми на лична и ще ти обясня, какво трябва да направиш, че тук да не занимаваме хората с това.
     Дано съм ти била полезна. :smile:
     Поздрави, Силва.

3
   
Здравейте, за пръв път съм тук. От две седмици опитвам да запиша час на мъжа ми запреглед при доц. Кацаров, по телефона или ми дава заето постоянно, или - по-рядко - свободно - без никой да вдига. Моля ви, спешно ми е, дайте ми някакъв друг телефон  освен 922 5001. Мъжът ми отказва да отиде на лекар, отрича, че има проблем, надявам се обективните изследвания да покажат истинската картина. Благодаря ви.
     Днес ходих във ВМА за да си взема епикризата и отидох и до кабинета на доц. Кацаров да си запиша час. Отново попитах за проблема с телефона. Обясниха ми, че не е повреден и че цяла сутрин са го вдигали, просто най-сигурно е да се звъни сутрин от 08:00 до 9:00 часа, защото след това започват прегледите и им става много натоварено. Днес записваха за 16 май. Жалко, че не се заговорихме по рано, за да ви запиша час и на вас.
     Моето мнение е, че щом ви е спешно ви трябва да отидете направо и да бъдете много настоятелни, каквото и да ви коства. Само така ще пробиете. Но ако ви е невъзможно, мога да ви отстъпя моя час. Той е за 17 май, ако ви устройва. Ако ви интересува нещо питайте, ще се радвам да помогна, стига да мога.
    Успех и много здраве. :flowers:
    Поздрави, Силва.

4
     Наистина има проблеми с телефона и записването на час за доц. Кацаров. Може би се дължи на отпускарския период. А и да ви кажа честно моите лични наблюдения са, че имат много работа. За съжаление отделението е препълнено и пред вратата му също. :sad3: Да им се чуди човек как смогват направо. :shocked1:
     На мен ми се наложи да отида лично на място за да ме прегледа по спешност, след като неуспешно се опитвах да се свържа цяла седмица по телефона. Звънях и горе в отделението, но от там категорично отказаха да ми дадат информация за приема му. Отидох към 16:30 часа и обясних на сестрата притесненията си. Тя ми каза да чакам и ако някой от записалите се не дойде можело и да ме приеме. Чаках няколко часа, но в крайна сметка ме прегледа.
     Доц. Кацаров приема от понеделник до четвъртък от 17:30 до 19:30 часа, но винаги остава до по късно и преглежда всички. Поне така казваха хората с които чаках.
     Лично говорих с доцента за проблема с телефона и той каза, че имало някаква повреда. Това беше преди около месец, но явно повредата още стои.
     От сърце ви пожелавам много здраве и успех. :flowers:
     Поздрави, Силва.

5
      Петя, съжалявам, че така късно ти отговарям на въпроса.
Имам и един въпрос. Ако се наложи хоспитализация при прегледа, то тогава той ли издава талон номер 7 за хоспитализация, или трябва да се вземе от личен лекар?

      Направлението за хоспитализация го издава личния лекар със сигурност. Така или иначе не те приемат веднага. Разбира се ако не си по спешност. Примерно, мен ме записаха за след десетина дни. При постъпване в отделението лекуващ лекар не ти е доц. Кацаров. Въпреки, че се водиш негов пациент те разпределят при някой друг лекар. Аз в последствие разбрах, че доц. Кацаров не работи със здравната каса. Поне така пише на вратата му в МЦ "Интермед", който се намира в поликлиниката на ВМА.
      Поздрави, Силва.

6
      Здравейте и от тук!  :smile:
      Аз да си продължа темата за моите си болести. Ходих няколко пъти при доц. Кацаров. На около месец ме следи и след като ме изслушва и разпитва променя терапията съгласно оплакванията. До сега ми е изписвал Пробитор,  Де Нол, Дуспаталин, Иберогаст, Креон, Спазмомен в различна комбинация и варианти в зависимост от симптомите ми.
      Понеже оплакванията продължиха ми препоръча да ми направят колоноскопия. На 21 април ми я направи доктор Юлия Петрова във ВМА и се оказа, че нямам нищо лошо освен възпаление на червата. Все още не съм взела епикризата. Каза ми да пия много вода и да не ям храните от които ме боли.  :shocked1: Как да знам точно от коя храна ме боли, като аз като хапвам, никога не ям само една храна..... :crying2:
      Имам си колит и ентерит и туй то. Не съм доктор аз, ама така да ме боли почти постоянно, нещо не ми се струва редно.... :angry3:
      Снощи, понеже не бях хапвала нищо два дни заради интервенцията, ядох крем супа и една бисквита с фибри. Днес пак ме заболя корема. Най-вероятно е от бисквитата, понеже беше сладка. То доц. Кацаров си ме предупреди за сладкото, но аз що така реших да я хапна таз бисквита. Сигурно от глад. Вече не зная какво да ям хора. Наистина. Лудвам вече.  Боли си и това е. :scream: :crying2: :angry3: :fool3:
      Във вторник се надявам живот и здраве  :girl_angel: да отида на санаториум в Хисаря, да вземат малко да ме постегнат, че кат се погледна в огледалото и аз вече се плаша от себе си.  :shocked1: Отслабнах с 5-6 кг от както се съобразявам какво ям по съвети на доц. Кацаров, а и защото ме боли от много храни. Имам едни тъмни кръгове, изпито лице и бледа и лоша кожа. А лекарката-нищо ми нямало. Тя анемията отново ми се активира.  Хемоглобина ми е 100. Много ясно! Че то, като не ям почти нищо, защото ме е страх да не ме заболи.... А колко нервна съм станала да не говоря. Има ли връзка, няма ли... :sad3:   
     Ох, надявам се санаториума да помогне и физически  психически. :angel: :fingerscrossed:
     Хайде със здраве! :flowers:
     Поздрави, Силва.


7
Здравни теми / Хайде на санаториум!
« -: Април 22, 2012, 18:53:05 »
      Здравейте! :smile:
      Пиша този пост за всеки хронично болен български гражданин, който работи, бива осигуряван, има документално доказани заболявания и който не знае, че има право на рехабилитация.  Всеки гражданин попадащ в тази категория има право да ползва програмата за рехабилитация на НОЙ: http://www.noi.bg/newsbg/962-pro . В този сайт има списък с всички санаториуми които имат право да работят по тази програма. Ясно е написано всеки рехабилитационен център за какви болести е подходящ и за кои е противопоказен. Има адрес и телефон за информация: http://www.noi.bg/images/bg/benefits/profilaktika_rehabili/Pokazania_12.pdf . Условия за ползване на паричната помощ за профилактика и рехабилитация са на  http://www.noi.bg/benefits/rehabilitation/963-uslpro Уточнявам, че тази информация е актуална за 2012 година.
      В крайна сметка НОЙ не поема цялата сума за престоя, а само 10 нощувки, 4 процедури на ден и 5 лв. за храна на ден. Останалото си го доплащаш. Във всеки санаториум, изискванията са различни по повод доплащането. Важно е да се знае, че дните са задължително 10, а процедурите задължително 4 на ден и ако не спазиш някое от тези условия, ти си плащаш целия престой.
     Ще разкажа за моя случай и какво направих за да се възползвам. В друга тема съм написала заболяванията които имам, естествено доказани с епикризи. Напоследък често посещавам здравни заведения.
      Та, прегледах сайта на НОЙ и си извадих гореспоменатия списък със санаториумите. Избрах тези в гр. Хисаря, тъй като са подходящи за моя случай със стомашно-чревни заболявания. Оказа се, че в Хисаря има 4 санаториума, които са подходящи за мен. Проверих ги в Интернет и говорих по телефона с някои от тях. Оказа се, че доплащането в различните санаториуми е различно. Аз избрах „СПЕЦИАЛИЗИРАНИ БОЛНИЦИ ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ – НАЦИОНАЛЕН КОМПЛЕКС” ЕАД  ФИЛИАЛ ХИСАР.  Там доплащането е само за храната и е 157 лв. общо за целия престой. Стаите са със санитарен възел, има телевизор и безжичен Интернет. Пътя до там и обратно си е за моя сметка.
     -Първо направих устна резервация в съответния санаториум за избрана от мен и разбира се свободна в санаториума дата.
     -След това отидох при личния ми лекар за медицинско направление за санаториално лечение (Бл. МЗ № 119á98) в два екземпляра.
      -Взех от работодателя ми попълнена служебна бележка, бланка http://www.noi.bg/forusers/forms/244-pro/989-slbelejka , която удостоверява, че съм осигурявана предходните 6 месеца.
      -С направлението, служебната бележка, както и всички епикризи отидох в НОИ, стая 110 (намира се на първия етаж , коридора в дясно). Удостоверението от НОИ го издават за 5 мин, но има условие, че трябва да бъде издадено 10 работни дни преди датата на заминаване. По принцип може да се резервира санаториум и в НОИ в стая 111 или в някоя от специализираните туристически агенции. В крайна сметка се оказа, че може и с устна резервация. Само трябва да се знае точното име на избрания санаториум, защото се вписва в удостоверението.
     Аз удостоверението го взех на 11.04.2012г., а резервацията ми е за 24.04.2012г. Дано всичко е наред и замина.  :smile:
За повече информация винаги може да се обадите на съответния санаториум и да попитате или в НОИ на телефон 02/926 10 10 и след като ви вдигне оператора, тонално избирате първо 3, след това 4, после 3 и се свързвате с точния отдел занимаващ се с рехабилитациите. Любезни са и обясняват.
      Надявам се съм била полезна. Всеки има нужда да се погрижи за себе си в крайна сметка. Имайте предвид, че парите отпускани от НОИ са ограничени!
      Поздрави, Силва. :flowers:

8
     Честита Баба Марта на всички!
     
     Да сте живи и здрави, ви пожелавам на всички от сърце!  :love5: :flowers:
     
     Поздрави, Силва.

9
Много благодаря! :smile:
Поздрави, Силва.

10
     Много съм доволна от доц. Кацаров. :bravo2: Изключително земен човек, с много положителна нагласа. Държи се някак приятелски, което мен лично ме предразполага и по никакъв начин не дава знак, че бърза да приключи прегледа, както е при другите лекари. Изслушва те внимателно, като същевременно те разпитва подробно. Обяснява и отговаря много обширно на всички въпроси които те вълнуват, че и на такива които не са ти хрумнали да зададеш. Изключителен професионалист. При мен лично, поставената от него диагноза още при първоначалния преглед, се потвърди след направените щателни изследвания. Препоръчвам го определено на всички които имат каквито и да е гастроентерологични проблеми.
     Ето и линк за повече информация за него:
http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=3776.msg52595#msg52595
Пожелавам на всички много здраве, щастие и любов. :love5: :flowers:
     Поздрави, Силва.

11
Силва, много се радвам, че нещата са се развили толкова добре и че си доволна от срещата си с доц. Кацаров!  :good:
Стискам палци съвсем скоро да забележиш и първото подобрение и да се пребориш напълно с този неприятен проблем!  :fingerscrossed:

Поздрави,
Радо
     Радо, а този бърз имунохроматичен тест за изследване за Хепатит, надежден ли е? Думата бърз ме притеснява малко.

     Поздрави, Силва.

12
     Здравейте! :smile:
     Радо, изключително съм ти благодарна за препоръчания доц. Кацаров. Много съм доволна.  :happy: Този доктор е преди всичко човек и след това всичко останало, въпреки че е толкова много ангажиран. /Една сутрин го видях да идва на работа в 7:30 часа, а беше вторник, приемния му ден, в който той приема до 19:30 часа, че и по късно./
     Отидох на платен прием. Пред кабинета му имаше митинг, може би 20-тина и повече човека. Сестрата извикваше от списък по реда на записване. Важно бе да и се обадя за да отбележи, че съм там. Мога да кажа, че не съм чакала много, може би около 15 минути и ме извикаха.
     Впечатленията ми от доктора са много положителни. :clap: :bravo2: По никакъв начин не излъчваше някаква умора и раздразненост, напротив. Той е много усмихнат и лъчезарен доктор, че дори и се шегува в някои моменти.  :smile: Но това е нищо пред професионализмът му. Изслуша ме много внимателно, като същевременно ми и задаваше въпроси. Когато спрях да разказвам, ме попита дали имам още нещо, което не съм споменала. Впечатлих се, защото другите лекари гледат да те „претупат” на бързо, а не да си губят времето в повече разкази. Винаги се ориентирам по езика на тялото на отсрещния човек при разговор. Не обичам да досаждам и при най-малката проява на реакция, навеждаща на тази мисъл, сама се ориентирам към приключването на разговора. Този доктор, някак те предразполага и ти се чувстваш, така сякаш разполагаш с цялото време на света. Това беше много важно за мен. Прегледа ме на ехограф и установи, че нямам проблеми със панкреас, жлъчка и жлъчни пътища, черен дроб, далак и слезка. Предположи, че най-вероятно имам някакво сериозно възпаление на червата, което се лекува бавно, със диета включваща разнообразна храна и изключваща някои храни и лекарства спомагащи за облекчаване на възпалението.
     Въпреки това, ме изпрати на рентген в „Астра” /рентгенова лаборатория в поликлиниката на ВМА/, при доц. Николов, за рентгенова снимка на стомаха и червата със пасаж, каквото и да означава това. Казаха ми когато съм готова с изследванията да не си записвам час, а направо да отида в приемното му време, като когато отида на място да се обадя на сестрата че съм там. Изследването струваше 120 лв., но се оказа, че може и с направление и така ми излезе само 3 лв. Този доктор ме въртя на всякакви страни и ме снима от всякъде в продължение на ден и половина, през определени часове.
     Тук искам да кажа, че съм с много доволна и от доц. Николов. :bravo2: Също изключителен професионалист, който след всяка снимка най-подробно и внимателно ми обясняваше всички проблеми което имам, като ми препоръчваше съответно какво да правя за облекчаването му и какво не бива да правя. Той  щателно  отговаряше на всички въпроси които му задавах.
     Докато чаках за изследванията във ВМА си направих кръвно изследване на липаза, амилаза,  HbsAG и anti-HCV. Само липазата ми бе завишена с 4 единици. От норма 37, тя е 41, за което доц. Кацаров каза, че не е съществено. За хепатитите и за двата имам отрицателни резултати, но пък сега видях, че метода който са използвали е бърз имунохроматичен. Тук, във форума прочетох за методи ELISA и сега се чудя дали е достатъчно надежден този бърз тест..  :unsure:
     В крайна сметка се потвърди предполагаемата в началото диагноза на доц. Кацаров. :clap:  :congrats:
     Ех, тези диетииии, ех тези отслабвания.  :angry3:  :crying2: Всичките ми проблеми започнаха след последната такава. Ще я напиша, за да знаят бъдещите читатели от какво да се пазят. Правих диетата с уж „чудодейният”сироп Мадал бал. Точно седмица след него /преди година и половина/, ми започнаха първите проблеми. Естествено и аз имам вина, защото след като я спрях, направих захранването което пишеше в листовката на сиропа /което беше много кратко/, а не това което смятах за редно. Каквото човек сам си направи....  :ashamed2:
     И така, сега съм отново на диета, но здравословна. Сама реших да спра всички други лекарства и ще пия само тези изписани ми от доц. Кацаров. Той ми каза, че след 20 дни иска отново да ме види, за да проследи какво се случва при мен. Сестрата ми записа час и започваме лечението. :dance: :flowers:
     Горещо препоръчвам доц. Кацаров на всички които имат каквито и да било гастроентерологични проблеми. Хора, просто спрете да ходите при всякакви там доктори,  които уж са „добри” специалисти и уж ви излиза по евтино или по здравна каса. Повярвайте, така в действителност излиза по скъпо и с много повече нерви и не се знае с колко повече усложнения от изчакването. Спестете си го и отидете при най-добрия специалист, нищо че е платено. В крайна сметка отново ще стигнете до него. Казвам го от личен опит. Пожелавам искрено много здраве на всички. :love5: :flowers:
     
     Поздрави,  :flowers: Силва.

13
     Днес се обадих и записах час за доц. Кацаров от ВМА за 16 февруари /учудващо скоро/, а цената на платения прием, който включва и ехография е 55 лв. Очаквам прегледа с нетърпение.  :smile:
     Поздрави, Силва.

14
Така и ще направя. Точно от това имах нужда. Много благодаря!
Поздрави, Силва.

15
     Здравейте отново!
     Радо, и аз си мислех за доц. Кацаров, между другото. Четох мнението ти за него и коментарите и наистина мисля, че може да ми помогне. Не знам обаче кога бих се класирала за час при него. Смяташ ли, че и аз бих могла да отида при някой от екипа му, както ти си направил или за моя по комплексен случай ми препоръчваш само него? Ти казваш, че все пак и те са добри специалисти. Още в понеделник ще се обадя. Дано успея да запиша час възможно най скоро. Дали при тях ще е по лесен достъпа? Има ли значение при кой от тях да отида? Ще съм болнични още две седмици и някак ми се искаше да успея да приключа с това до тогава. По възможност де. :) Че и в работата не е удобно често да се отсъства.
     Руми, за съжаление не съм правила нито едно от изследванията за които пишеш, освен за билирубин и ми е в нормата. Четох за алфа-амилаза и липазата в нета, също и за хормона гастрин, четох и за още сума ти изследвания. Точно за това се надявам да вляза в болница, за да могат да се изследват всички вероятни причини.
     Тита, аз обаче не съм много убедена, че проблемите ми идват главно от стомаха. Например тази диагноза ГЕРБ, вярно, че гастроскопията я е показала, но не се ли характеризира с пареща болка в стомаха и по хранопровода? Мога да ти кажа, че почти никога не съм имала киселини. От друга страна лекарства, които са инхибитори на протонната помпа, като Нексиум, Улкопрол, Сопрал, Фамултран или Пантопразол, определено намаляват чувството за тежест, болките и някак подобряват състоянието ми. Спомням си, че и Креона ми влияеше добре. За желязодефицитната анемия пия Сорбифер Дуролес и Фолиева киселина. За съжаление обаче всичко е един безкраен кръговрат. Желязото дразни цялата храносмилателна система и влошава още повече състоянието ми. Няколко пъти се наложи да прекъсна лечението с него. От друга страна, ако не пия желязо и хапвам по леки храни, болките и тежестта затихват но анемията се засилва и започва едно такова стягане в сърцето. Сега например ме боли, но си пия желязото, защото ще ми изтече направлението при хематолога, а трябва на контролен преглед да отида. Не е една беля. :) Ще попитам и за д-р Сираков.
     Благодаря ви много за отговорите. :)
     Поздрави, Силва.

Страници: [1] 2

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007