Покажи Участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Публикации - mishlenka

Страници: [1]
1
Здравейте приятели,
връщам се отново две години, след като пуснах темата. Знаете, че съм на лечение с Виреад от 2015г. Скоро след първия ми пост се оказа, че съм бременна. Планирано, желано дете. Но след биохимичния скриниг по време на бременността, последвала амниоцентеза се оказа, че детето има хромозомна аномалия - синдром на Даун. Ужас, направих аборт в 19 г.с. Казах си, случва се, вече съм на години, честотата на тази аномалия си е голяма 1/700, не знаят каква би могла да е причината, късмет.
Изчакахме препоръчаното време след аборта и отново забременях. Ощее в началото си направих кръвни изследвания-пренатест, с който изключихме хромозомните мутации. Дотук добре, успокоих се. Но в 21г.с. на задължителната фетална морфология откриха сърдечна малформация - транспозиция на големите артерии. Направихме консултации с детски кардиолози, потвърди се. Увериха ни, че въпреки несъвместимата с живота диагноза, веднага след раждането се прави операция на бебето и нещата се коригират. Сложна операция, но решава проблема. Пак - каква би могла да е причината, отговора беше: Не е генетичен проблем, в хода на бременността при формиране на сърцето още в първите месеци се случва нещо, честота 1/6000-7000. В този момент трябваше да вземем решение, изключително трудно, дали да оставим бебето. Плаках, мислих, наслушах се на мнения....... И си казах, че щом проблема може да бъде решен аз нямав право да отнема човешки живот втори път. Нека Господ реши. Предупредиха ме, че ще е тежко, трудна операция..... Но аз реших - запазвам го. Родих едно чудесно момченце, доносено. Всичко беше планирано, екипите чакаха детето. Направиха операцията в 3та градска, но след много дълъг и труден следоперативен период, загубихме бебчо.
Говорих отново с моя лекуващ лекар, мнението е, че едва ли тенофовира е проблема. Гинеколозите казват - да , това е най-вероятната причина. Никой не може да ми отговори какво причинява тези аномалии. С мъжа ми имаме здраво, право дете на 6 години, никакви проблеми. А сега защо???????? Обвинявам  Виреада, но как да съм сигурна? Да забравя ли за второ дете,ще мога ли да преживея още една неуспешна бременност,душа не ми остана?  Може и други бъдещи майки на тенофовир да четат форума, нека си направят всички възможни изследвания още в 12 г.с., хромозомни, фетална морфология при най-добрите специалисти.
Мисля за всичко това, исках да го споделя с вас. Едва ли някой категорично може да каже каква е причината, а така искам да си имаме дете.

2
Здравей Десита,
благодаря ти, прочетох всичко във форума, включително и историята на момичето от Германия. Разчитам все пак ако някоя друга дама с опит се включи. Аз съм решена да действам, вътрешното ми чувство е, че всичко ще е наред. Искам да знам има ли нещо важно с което да внимавам, освен разбира се стандартните изследвания във връзка с бременността, както и периодичните за хепатита.

3
Здравейте приятели,
отдавна чета форума и сега реших да споделя моята история с вас. Открих хепатита през 2014г., с много завишени АСАТ и АЛАТ (1600/2000), бях приета в инфекциозно отделение. Лекарите ме уверяваха, че това е остър вирусен хепатит В и ще се оправя. Успях бързо да се възстановя, но 6 месеца по-късно хепатита още си беше налице. След консултации с гасроентеролози се установи, че всъщност имам хроничен хепатит. Доктор Балабанска дори се усъмни в резултатите на едно от маркерите в инфекциозното отделение. Той говореше точно за стара инфекция. Изследвахме мъжа ми и детето подробно и се оказа, че същия този хепатит е "минал" и през сина ми, който родих през 2012г. Ужас, страх, ами сега, спомних си колко дълго време той имаше бебешка жълтеница, повече от другите деца.За щастие той е изградил антитела, както и мъжа ми. След много разслевания от моя страна се установи, че съм била заразена точно по време на бременността ми /защото имах отрицателен тест от 3-ти месец/. Да, ходих на зъболекар, сигурно тогава се е случило.
В крайна сметка след още една остра фаза и много гняв и притеснения, нещата се нормализирана и миналата година бях одобрена за Виреад. При започване ПСР ми беше 1 277 971 IU/ ml. Пия го вече 1 година, чувствам се добре, последния ПСР от февруари е 23, почти съм го занулила :smile:
Искаме да имаме второ детенце, отдавна си го мислим, но чакахме да се намали виремията. Честно да си призная страх ме е малко от това дали всичко ще е наред. Практически не мога да заразя детенцето, но дали Виреада няма да окаже някакво влияние. Единствените ми страхове са за детето. Говорих с Балабанска, тя ме уверява, че няма проблеми. Дори с д-р Антонов си направих консултация по въпроса, и той казва че от неговия опит с такива пациентки не са установени аномалии и малформации при децата. Писах на производителя на Виреад, те много любезно и бързо ми отговориха, че засега няма установена пряка връзка между някакви увреждания при децата и приема на Виреад. Имало някакъв международен  доброволен регистър за страничните ефекти на всякакви антивирусни лекарства. Като цяло статистиката в този регистър била по-неблагоприятна в сравнение с общата статистика на всички родени деца с малформации. Но и там не може да се установи конкретна връзка между лекарството и възникналите проблеми.
Мили дами, ще бъда благодарна ако някоя от вас, която е минала вече през бременност, раждане, Виреад, кърмене, нека сподели. Какви са проблемите, къде да внимавам. Мисля, че е по-важен опита на преживелите всичко това, а не само информацията от листовките и теоретичните положения.
Благодаря ви предварително!

Страници: [1]

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007