Покажи Участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Публикации - L_Z

Страници: [1]
1
Всъщност преди да реша да направя фиброскан, потърсих доста информация в интернет и както каза Силвана, въпросният метод се използва от години в цял свят.
Прочетох и доста изследвания на американски и други чужди автори, целящи да проверят точността на резултатите от изследването с фиброскан. Във всички се съпоставят данни от хистологично изследване и такова с фиброскан, като точността се движи средно около 85%.
Интересното е че фиброскан изследването дава малко по-голяма точност при носителите на хепатит С в сравнение с носителите на Хепатит В. По-голямата част от изследваните хора са с доказана чрез биопсия фиброза Ф2 или по-висока.
Заключението при всички изследвания, е че фиброскан като метод за определяне на степентта на фиброза е достатъчно достоверен и резултатите са сравними с тези от хистологичните изследвания.

От друга страна попаднах и на материал за чернодробната биопсия, в който се разглежда достоверността и на този метод, излагайки се факти, че тъй като частта взета за изследване е много малка и зависи от къде ще се вземе (по-увредена зона, по-малко увредена), резултата който показва хистологичното изследване също е относителен и съвсем не 100% показващ цялостното реално състояние на черният дроб.

Изводът за мен е, че изследването с фиброскан е достатъчно достоверно, за да му се доверя на този етап. А и никой от лекарите не предложи да направим биопсия въз основа на резултатите от изследванията. Може би по-нататък ще направя и биопсия, за да сравня резултатите.

Връщам се на въпроса за приема на Котешки нокът и Филантус, успоредно с приема на Изопринозин и Биозин. Някой има ли информация?

2
Вчера минах преглед и Фиброскан при д-р Балабанска. Резултат от фиброскана ф0-ф1 и чернодробна стеатоза, за която аз си знаех отпреди няколко години, но определението че черният ми дроб е като лоена топка, определено ме стресна.

Резултата от фиброскан-а за стеатозата е 195 db/m, съответно Стеатоза 1-ва степен.
Аз че имам излишно тегло - имам (90 кг при ръст 178 см), но не може да се каже че съм дебел. 10 години активно се занимавах с фитнес и поддържах тегло 80-85 кг, откакто спрях (почти 9 г. от тогава) и работата ми основно на бюро, си оказаха своето влияние. В никакъв случай не преяждам и се ограничавам доста, и въпреки това - стеатоза.

По преценка на д-р Балабанска ще пусна изследвания за диабет (надявам се там всичко да е ок, че малко множко ще ми дойде с хепатита), за да се открие причината за стеатозата.

Иначе за хепатита ми изписа Изопринозин и Биозин за 3-6 месеца, Витамин E, и да продължавам да си пия Хепасейв S plus. Според нея е стар Хепатит и не ми е отпреди 1 година (това по повод въпроса ми възможно ли е да съм негативирал е-антигена за една година след заразяването). Ще си пускам чернодробни ензими на 3 месеца, а PCR и количество за антитела на повърхностният антиген, след 6 месеца.
Тук да вметна, че останах с много добри впечатления от д-р Балабанска, която ми отговори на всичките въпроси.

Понеже забравих да я питам, успоредно с изопринозина и биозина мога ли да приемам и например филантус или котешки нокът, някой да има информация от собствен опит?

3
Ми по-добре е да изчакаш прегледа.
Колкото до >2,000 IU/ml на мен нищо не ми говори може ли да дадеш по точно какво пише в това изследване би трябвало да има и брой копия ако копията са под 10 000 се води "неактивен" в кавички защото понятието е доста абстрактно :)
Копия или международни единици (IU/ml) няма значение, дори в сравнително новите научни статии използват само IU/ml, като 2,000 IU/ml са приблизително 10000 копия.
Моите за ДНК ПСР са съответно 19300 копия и около 4000-5000 IU/ml (не ги помня колко точно бяха).

4
Благодаря Ви и на двамата за отговорите!
Доста полезна информация има в актуалните препоръки, излиза че според тях съм с HBeAg отрицателен хроничен хепатит и не съм неактивен носител тъй като HBV DNA ми е >2,000 IU/ml.
Доста четох и за интерферона, и не ми харесаха въобще вероятните странични ефекти. Но отново според въпросните препоръки, единствено с него (за HBeAg отрицателените) дават шанс да се изчисти HBsAg (около 4%), докато при нуклеотидните аналози шансът е 0%.
Излиза че при HBeAg отрицателените, шансовете да се негативира австралийският антиген е доста по-малък отколкото при HBeAg положителните носители (при тях дават 3% шанс с TDF и 7% с PegIFNa2b). Явно пак късата клечка съм издърпал.

И една положителна новина - излезе ми теста за Хепатит D anti-HDV total - отрицателен, ако правилно го разчитам.
HBsAg количествено измерване 13120.0 IU/ml при референтни стойности <20 слабо полож.; 20-52000 полож.; >52000 силно полож. Това ми се струва доста високо.

Има ли смисъл да започвам да пия нещо, например котешки нокът или филантус, преди прегледа при д-р Балабанска?

5
Здравейте, ето накратко моята история: преди една седмица ходих на преглед при гастроентеролог поради появяваща се понякога слаба тъпа болка от дясната страна на стомаха до ребрата. Установи се че имам стеатоза, което на мен ми бе известно от друг преглед още преди 4-5 години, но явно се е увеличила и предизвиква въпросната слаба болка. Лекарят ме попита дали съм боледувал от хепатит или захарна болест, на което аз отговорих със сигурност, че не съм. Изписа ми Хепасейв S plus. Но нещо ме накара да отида и си пусна изследвания за хепатит и се оказа че съм положителен за HBsAg (Хепатит B).

Всички тук знаят какво предизвиква подобна диагноза, така че няма да го описвам. Най-много ме притесняваше дали не съм заразил сина си (почти на 2 години е), тъй като не му е завършена имунизацията за Хепатит B (има само 2 ваксини от 3 ) поради AБKM. 3 нощи не съм спал и какви ли не мисли ми минаваха през главата, но Слава Богу, след направените изследвания се установи, че не е носител на австралийският антиген и има anti-HBs антитела (малко на 300 mIU/mL).
Резултатът на съпругата ми също е отрицателен за HBsAg, но тя няма имунитет, така че и поставихме ваксина.

Направих и допълнителни маркери, които показват следното:

anti-HBs           <3.00 mIU/mL  при референтна стойност за >10 за положителен резултат
anti-HBc IgM     (-) Отрицателен
HBeAg              (-) Отрицателен
anti-HBeAg       (+) Положителен

АСАТ               16.35 U/L  референтна с-ст <42.00
АЛАТ               39.97 U/L  референтна с-ст <41.00
GGT                46.66 U/L  референтна с-ст  15.0 - 60.0

Според референтните стойности в чуждите сайтове AЛАТ ми е повишен (>30.0 U/L).

Като видя резултатите, лекарят при който ходих, ме изкара едва ли не болен от грип, да не съм се притеснявал, че сме щели да пускаме само изследвания за чернодробни ензими на няколко месеца. Тъй като преди да отида вече бях прочел доста информация, го попитах не трябва ли да направя Фиброскан на черният дроб и да си пусна ПСР, но според него нямало смисъл  :falling_mouth:

Пуснах си още веднъж ензимите в друга лаборатория със следният резултат:
АСАТ               18 U/L  референтна с-ст <44
АЛАТ               8   U/L  референтна с-ст <63
GGT                44  U/L  референтна с-ст  5 - 50

И тук е първият ми въпрос: Възможно ли е за 4 дни да имам такава разлика за АЛАТ? На кой резултат да вярвам?

Пуснах си и ПСР, който показа количествено 19300 копия от вируса. За да се водиш неактивен носител, не трябва ли резултатът да е под 10000 копия?
Не ми стана много ясно защо да си HBeAg отрицателен носител е по-лошо от HBeAg положителен? Навсякъде се казва, че една от целите на лечението е именно сероконверсията на HBeAg ?

Колко вероятно е да съм се заразил през последната една година и да съм направил въпросната сероконверсия за това време, защото единственият начин който се сещам за заразяване са многократните ми посещения при зъболекар преди 1 година?
Спомням си че лятото на 2016 имах 2 случая, когато повръщах и ме втресе, но ми мина много бързо.
От около 9 месеца се чувствам необичайно изморен, и болка в мускулите на необичайни места, но го отдавах на съвпадението със започването на нова работа и по-ранното ставане.

Имам записан преглед при д-р Балабанска този месец за преглед с Фиброскан, да видим има ли увреждане на черният дроб.

Благодаря предварително на всеки отговорил ми или изказал мнение!

Страници: [1]

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007