Покажи Участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Теми - ediarti

Страници: [1]
2
Лекарство, което се справя с хепатит C по напълно нов начин, се е оказало много ефективно при шимпанзетата и е работело няколко седмици след прекратяване на лечението, предаде Ройтерс.

Има надежди, че лекарството на датската компания Santaris Pharma AS, носещо експериментално означение SPC3649, може да замени по-токсичните лекарства като част от коктейл за борба с хепатит C, смята Робърт Ланфорд от Югозападната фондация за биомедицински изследвания в Сан Антонио, Тексас. „Докато се провеждаше проучването, бяхме впечатление колко добре работи лекарството“, обясни той. Ланфорд, който няма да финансови връзки с датската компания, редовно провежда тестове на нови средства за лечение на хепатит C върху шимпанзета, които са единствените животни освен хората, податливи на вируса. Този вид хепатит се пренася по кръвен път и уврежда черния дроб, като причинява хронични проблеми, цироза, рак и смърт. Това е най-често срещаната причина за болести на черния дроб по цял свят, която засяга около 3,2 милиона души в САЩ и 170 милиона души по света. Обичайното лечение включва 48 седмици с Интерферон и антивирусния препарат Рибавирин. Комбинацията работи само при около половината пациенти, а някои развиват толкова тежки странични ефекти, че трябва да спрат лечението. Новият препарат е насочен към генетичния материал в микро-РНК, който вирусът използва, за да се репродуцира. Лекарството на Santaris блокира този процес. При две шимпанзета, които са получили по-голяма доза препарат, е имало намаление на нивата на вируса с 350% за 12 седмици. Предвид липсата на токсични ефекти при шимпанзетата, компанията е започнала клинични изследвания върху доброволци.

http://news.v2.bgnes.com/view/789757

3
Махат клиничните пътеки и лимитите, уволняват шефове на болници с дългове

Пълна реорганизация на НЗОК “обеща” зам.-председателят на 41-вото НС и шеф на Здравната комисия Лъчезар Иванов. Според него само така Касата щяла да започне действително да заплаща услуги и да извършва дейността, за която е била създадена – да разплаща услуги, а не да прави политика.

В сутрешния блок на Нова телевизия Иванов се закани и на старото ръководство. Той напомни, че в съда вече се обжалва конкурса за шеф на Здравната каса, който бе спечелен от Румяна Тодорова – досегашен директор на НЗОК и сестра на червената евродепутатка Илияна Йотова. Ако съдът не уважи аргументите им, герберите ще пристъпят към законодателна промяна за ръководството и структурата на НЗОК. “Няма да има юридическа пречка в ръководството да има хора, които ще се грижат за здравето на хората”, заяви Лъчезар Иванов. Той обаче допълни, че политическа метла нямало да има, щели да се назначават “хора с доказан професионализъм”.

 

Както “Всеки ден” съобщи от началото на август в 16 регионални здравни каси бяха назначени нови шефове и те подхванаха 3-годишни мандати. В 12 от тях като кандидати на обявените конкурси са се явили само предишните им директори. В още две РЗОК въпреки другите кандидатури, пак са спечелили старите шефове. Нови лица има само във Видин и в Сливен.

От ГЕРБ готвели и мащабна реформа в болничния сектор. Една от предвидените големи промени е премахването на клиничните пътеки. Те ще бъдат заменени от диагностично свързани групи. Сега лечението на пациентите по клинични пътеки излизало неефективно. Наложените през 2008 г. лимити за болниците, оспорвани сега от омбудсмана, също ще бъдат премахнати.

Болниците за активно лечение ще бъдат преобразувани в болници за продължаващо лечение, за долекуване и в хосписи и намалени за сметка на създаването на модерни медицински центрове, в които ще се извършват по-сложни процедури, ще се предлага високо качество на здравната услуга, ще бъдат снабдени с модерна техника, а в тях ще работят висококачествени специалисти. Предвижда се създаване на независим Акредитационен съвет, който ще преобразува болниците. Освен лекари и здравни специалисти, в него ще влизат и клиентски организации.

Махат ръководствата на болници натрупали дълговете, стана ясно от думите на Лъчезар Иванов. Като пример за особено лошо управление той даде Университетската болница в Пловдив “Свети Георги”, където били натрупани 38 млн. лв. дългове. Преди дни директорът й – д-р Илия Баташки, бе уволнен. Той самият обясни снемането от поста си с политически мотиви – бил мажоритарен кандидат на “Коалиция за България”. Според Иванов обаче за големите дългове, натрупани от няколко болници в страната, има друго обяснение – налице било отклоняване от средства за здравеопазване към партийни каси. Част от дълговете на болниците са пари, с които са се пълнили касите на политическите партии, твърди депутатът. Когато пари от излишъка били насочване към сектора, те били изливани в болниците, управлявани от представители на управляващите политически партии.

Лъчезар Иванов обвини в злоупотреби бившия зам.-министър на здравеопазването и председател на УС на НЗОК д-р Емил Райнов. По негово време Касата се превърна в частен придатък към МЗ, нарушено бе договорното начало, имаше злоупотреби с лекарствените средства и търговете за тях, твърди д-р Иванов. “Нормално ли е в България да няма регистър на онкоболните?”, попита той. По думите му не могат да се правят конкурси за лекарства и да се планират средства, при условие че не се знае колко точно хора ще бъдат лекувани.

„За обществото трябва да стане ясно, че българинът се нуждае от висококачествена медицинска услуга, която да може да гарантира лечение на всеки гражданин”, каза още Лъчезар Иванов. “Няма да има политически метли – всички сме еднакви пред страданието”, патетично обобщи целите си единственият гербер с парламентарен опит.

http://www.vsekiden.com/?p=56188

4
Болни напират за опитни мишки
Клиники печелят по 20 бона от проучване на ново хапче

София. Истински бум бележат клиничните проучвания на лекарства у нас. 350 изпитвания вървят в момента, а още 40 чакат за одобрение, съобщи за "Стандарт" доц. Жасмина Мирчева, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. През 2007-а броят на тестовете бе 175. През миналата година пък се одобриха 211 проучвания. Причините за увеличението са различни. От една страна, това са евтините специалисти, както и многото добри болници у нас. От друга, наличието на изключително тежки случаи на различните заболявания заради късното откриване на диагнозите и ненавременното им лечение. Увеличаването на проучванията на лекарства обаче е полезно както за пациентите, така и за болниците. Почти всички изпитвания са на нови лекарства.
Най-голям дял заемат тези в областта на онкологията, кардиологията, ендокринологията и гастроентерологията. Така много тежко болни имат шанса да се възползват от най-новите терапии за лечение в света. Това е особено добре за хората с рак, тъй като медикаментите на здравното министерство за тях не стигат. Освен това почти всички проучвания, които се правят у нас, са сравнителни. Това означава, че се гледа кой от два медикамента е по-ефикасен. Изпитванията, в които има плацебо (имитация на лекарство, бел. ред.), са единични, обясни доц. Мирчева. Дори при тях обаче няма опасност за състоянието на пациента. То се следи непрекъснато и при най-малкия белег за влошаване се взимат мерки, обясни тя. Участието на болните е напълно доброволно. Те не получават пари. Финансиране обаче има за лекарите, които извършват проучванията. Освен това фирмите оборудват болниците с нужната техника и плащат наем за помещенията, които използват. Така печелят и самите клиники.
Сумите, които се дават на лекарите, много зависят от сложността на проучването и от времетраенето му, обясни Георги Георгиев, зам.-председател на Българската асоциация на клиничните проучвания. Хонорарът за една визита на пациент, който получава екипът, варира от 100 до 1000 лева. Така за един болен лекарите и сестрите, които извършват проучването, могат да си докарат до 5-6 хиляди лева. Самата болница пък взема около около 20 бона на пациент. Въпреки това някои директори на клиники смятат, че този доход е много малък и не се интересуват. Отделно фирмите купуват хладилници, компютри, факсове, ЕКГ апарати и друга медицинска техника. Най-често проучванията се извършват в университетските болници. Изпитвания обаче има и в общинските клиники, в поликлиниките или дори при джипитата.
Мария Чипилева

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=&article=287290

5
Да попитам диабетиците във форума дали са влизали за преливания свързани с полиневропатията, по време на интерфероново лечение. :browse:
Защото ми се усилват болките в крайниците а ендокриноложката ми каза, докато не мине курса на лечение с интерферона никакво преливане. :cheers:

7
Привет на всички съфорумци. :beer:

Вчера ми биха първата инжекция в "Александровска" при проф.Чернев.
За сега съм добре без някакви странични сиптоми. От прочетенето във форума е рано да се радвам за това ми състояние ,но времето ще покаже. :dance:

Успех на всички в борбата с Хепатита. :cheers:

8
Здравейте.

През 1997 год. се заразих с хепатит "B" HBsAg+ .След проведеното ми лечение тогава и контролни иследвания след това в частна клиника "Торакс" ми казаха че съм добре и да си спазвам хранителния режим и няма да имам проблеми с хепатита /не пия, не пуша а и физически си бях здрав 90кг. / Но тогава никой не ми каза че веднъж в годината трябва да си правя кръвни проби за хепатита. През 2005 год. май месец станах и диабетик /на хапчета до юли месец 2008 год.- а от тогава до сега на инсулин 106 единици на ден /казах на ендокринолога тогава че съм прекарал вирусен хепатит "В" и ми е увеличено дробчето,но той ми каза че няма проблем със медикаментите за дробчето.Ако съм минал на инсулин оставам до края на живота си с него ,а с хапчетата имало шанс да се излекувам и да ги спра.И аз му се доверих естествено,а не е трябвало.През 2008 год. март месец лежах в V градска болница за дибета и тогава разбрах че са ми завишени трансаминазите.

12.03.2008 год.
Лабораторни иследвания:СУЕ-8,Нв-168,Ер-5.37,Х-т-0.53,Левк.-6.8,МСV-99,ДКК-в норма,HbA1c-9.6,Хол.-4.74,Тригл.-2.32,Урея-4.7,Креат.-89,Na-137,К-4.6,Хлориди-96,Общ б-к-71.7,ASAT-109,ALAT-291,Бил.-13.9,С реактивен протеин-4.6.Урина при постъпването - алб./-/,кетотела следи,билирубин /-/,уробилиноген-неувел..Седимент:б.о..

Това съм преписал от епикризите ми в Ендокринологията.

Обсъждане:Уместна е консултация с гастроентеролог и изследване на хепатитни маркери амбулаторно.

Направих и тези маркери на 24.03.2008 год.

Hepatitis B:HBsAg+ положителен />3.000>0.030/
                  AntiHbc+ положителен
Hepatitis C:anti HCV- отрицателен /0.028<0.500/

Взимам направление и направо в "Иван Рилски" за биопсия , но там ме записват за  края на май месец.Постъпих в гастрото/3 дни / взеха ми кръв,урина и доц.Антонов ми казва 1 месец да мине заради пътеката и влизам за биопсия.Началото на юли месец отново постъпих и се оказа че кръвната захар ми е много висока /21 ммол/л/ не могат да ме биопсират и ще трябва да влизам в ендокринологията за да мина на инсулин и когато ми се нормализира да заповядам при тях отново.

Пак в 5 градска б-ца ендокринологията, назначават ми инсулиново лечение Актрапид и Инсулатард 85 единици на ден.След 6 месеца 106 единици на ден.Но ми казаха че щом някой орган не фукционира нормално кръвната захар винаги ще ми е висока / с две думи затворен кръг/.

28.07.2008 год.
Лабораторни иследвания:HbA1C-9.1,СУЕ-57,Нв-164,Еритр.5.13,Х-т-520,Левк.-7.1,МСV-101,Хол.-4.69,Тригл.-1.07,Урея-4.5,Креат.85,Na+143,K+4.3,Cl-105,Общ б-к-73.2,ASAT-56,ALAT-99,Общ бил.-16.9,CRP-7.7,VLDL-1.07,HDL-1.18,LDL-2.44.Урина-при постъпването-глюкоза 8 ммол/л,микралтест-5 мг/л.Седимент: б.о.

Това съм преписал от епикризите ми в Ендокринологията.


Фефруари 2009 год. постъпих при проф.Чернев в "Александровска" .Минах всички перипети - веремия,биопсия,гастроскопия и др. до заветния Пегелиран Интерферон - Pegasys 180 mcg.

18.06.2009 год.
Лабораторни иследвания:Hb-162,Er-5.26,Х-т-0.49,Левк.-6.6,Tr-183,Пр.вр.-78%,INR-1.18,Фибриноген-2.8,Креатинин-89,Кр.захар-8.8,АЛАТ-28,АСАТ-26,АФ-164,Гама ГТ-29,Общ белтък-75,Албумин-34,Пик. к-на-175,Общ бил.-15.6,Дир.бил.-8.1,К-5.0,Na-147,Хлориди-109.Химично изследване на урина:pH-5,отн.тегло-1030,белтък/-/,глюкоза/+/,кръв/-/,левкоцити/-/,билирубин/-/,ъпобилиноген-неувел.,нитрити/-/,кетони/сл./.Урина -седимент-Са оксалати,AFP-5.42,

Материал от пункционна чернодробна биопсия включващ повече от 4 портални пространства.
METAVIR-l. Фиброза: Разширена ПП със септи.Наличие на пълни и непълни порто-портални и порто-централни бриджинги.Откриват се единични цели и фрагменти от псевдоделчета.Пролиферация на жл. канали в порталните пространства и единични септи.Закл. по отношение фиброзата-Цироза - Ф4. II. ПОРТАЛНО И/ИЛИ СЕПТАЛНО ВЪЗПАЛЕНИЕ- 1.Обща оценка-умерено-/2/. 2.Лимфен фоликул-липсва/0/. lll. НЕКРОЗА-1.Пийсмил некрози перипортално и/или перисептално-умерени-/2/. 2.Ацидофилна интралобуларна некроза-тежка-/2/. lV. СТЕАТОЗА-Смесена микро-макровезикуларна стеатоза в по-малко от 10% от хепатоцитите-минимална-/1/. V. ЦИРОЗА-Преустройство на чернодробната архитектоника с наличие на цели и фрагменти от псевдоделчета,пролиферация на жл. каналчета в порталните пространства и в септите-Цироза-сигурна-/2/.Наличие на хепатоцити с балонна дегенерация,хепатоцитите с так.нар. "продупчени ядра",групи от хептоцити тип "матово стъкло".В единични хепатоцити перинуклеарно се откриват по-еозинофилни зони подобни на телца на Малори.
Заключение-Хроничен хепатит с умерена активност и наличие на Цироза Ф4.Минимална смесена микро-мекровезикуларна стеатоза.Проведена тогава ФГС-Хроничен катарален булбит.Не са установени варици.HBV-DNA 92787.6 copies/ml.


Окончателна диагноза:
Чернодробна цироза,Хроничен вирусен хепатит "B"-HBsAg(+), A2, F4, HBV-DNA 92787.6 copies/ml.
Захарен диабет Тип 2 с диабетна полиневропатия /106 единици инсулин на ден/.

Трябвало е веднага да мина на Инсулин ,а не да се тъпча с хапове 3 години и нямало да стигна до това положение.Вчера ми биха първата инжекция Интерферон.За сега това е от мен,дано не съм ви досадил с мойте неволи.
Успех на всички в борбата с Хепатита. :cheers:


Страници: [1]

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007