Покажи Участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Теми - Силва

Страници: [1]
1
Здравни теми / Хайде на санаториум!
« -: Април 22, 2012, 18:53:05 »
      Здравейте! :smile:
      Пиша този пост за всеки хронично болен български гражданин, който работи, бива осигуряван, има документално доказани заболявания и който не знае, че има право на рехабилитация.  Всеки гражданин попадащ в тази категория има право да ползва програмата за рехабилитация на НОЙ: http://www.noi.bg/newsbg/962-pro . В този сайт има списък с всички санаториуми които имат право да работят по тази програма. Ясно е написано всеки рехабилитационен център за какви болести е подходящ и за кои е противопоказен. Има адрес и телефон за информация: http://www.noi.bg/images/bg/benefits/profilaktika_rehabili/Pokazania_12.pdf . Условия за ползване на паричната помощ за профилактика и рехабилитация са на  http://www.noi.bg/benefits/rehabilitation/963-uslpro Уточнявам, че тази информация е актуална за 2012 година.
      В крайна сметка НОЙ не поема цялата сума за престоя, а само 10 нощувки, 4 процедури на ден и 5 лв. за храна на ден. Останалото си го доплащаш. Във всеки санаториум, изискванията са различни по повод доплащането. Важно е да се знае, че дните са задължително 10, а процедурите задължително 4 на ден и ако не спазиш някое от тези условия, ти си плащаш целия престой.
     Ще разкажа за моя случай и какво направих за да се възползвам. В друга тема съм написала заболяванията които имам, естествено доказани с епикризи. Напоследък често посещавам здравни заведения.
      Та, прегледах сайта на НОЙ и си извадих гореспоменатия списък със санаториумите. Избрах тези в гр. Хисаря, тъй като са подходящи за моя случай със стомашно-чревни заболявания. Оказа се, че в Хисаря има 4 санаториума, които са подходящи за мен. Проверих ги в Интернет и говорих по телефона с някои от тях. Оказа се, че доплащането в различните санаториуми е различно. Аз избрах „СПЕЦИАЛИЗИРАНИ БОЛНИЦИ ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ – НАЦИОНАЛЕН КОМПЛЕКС” ЕАД  ФИЛИАЛ ХИСАР.  Там доплащането е само за храната и е 157 лв. общо за целия престой. Стаите са със санитарен възел, има телевизор и безжичен Интернет. Пътя до там и обратно си е за моя сметка.
     -Първо направих устна резервация в съответния санаториум за избрана от мен и разбира се свободна в санаториума дата.
     -След това отидох при личния ми лекар за медицинско направление за санаториално лечение (Бл. МЗ № 119á98) в два екземпляра.
      -Взех от работодателя ми попълнена служебна бележка, бланка http://www.noi.bg/forusers/forms/244-pro/989-slbelejka , която удостоверява, че съм осигурявана предходните 6 месеца.
      -С направлението, служебната бележка, както и всички епикризи отидох в НОИ, стая 110 (намира се на първия етаж , коридора в дясно). Удостоверението от НОИ го издават за 5 мин, но има условие, че трябва да бъде издадено 10 работни дни преди датата на заминаване. По принцип може да се резервира санаториум и в НОИ в стая 111 или в някоя от специализираните туристически агенции. В крайна сметка се оказа, че може и с устна резервация. Само трябва да се знае точното име на избрания санаториум, защото се вписва в удостоверението.
     Аз удостоверението го взех на 11.04.2012г., а резервацията ми е за 24.04.2012г. Дано всичко е наред и замина.  :smile:
За повече информация винаги може да се обадите на съответния санаториум и да попитате или в НОИ на телефон 02/926 10 10 и след като ви вдигне оператора, тонално избирате първо 3, след това 4, после 3 и се свързвате с точния отдел занимаващ се с рехабилитациите. Любезни са и обясняват.
      Надявам се съм била полезна. Всеки има нужда да се погрижи за себе си в крайна сметка. Имайте предвид, че парите отпускани от НОИ са ограничени!
      Поздрави, Силва. :flowers:

2
     Честита Баба Марта на всички!
     
     Да сте живи и здрави, ви пожелавам на всички от сърце!  :love5: :flowers:
     
     Поздрави, Силва.

3
     Здравейте! :) От година и половина имам здравословни проблеми и често се ровя за информация в нета. Не зная как, но в крана сметка, каквото и да търсех, винаги се озовавах във вашия форум. Много компетентни, изчерпателни и същевременно приветливи са коментарите тук и за това реших да се присъединя и аз, макар и да не съм с диагностициран хепатит. Предварително се извинявам и за дългия пост.
     Основните ми проблеми са не особено силните, но почти постоянни болки, тежест и подуване в корема и стомаха, парене в червата и болки в дясното и лявото подребрие. Също така, желязодефицитна анемия и често солен вкус в устата и рани по нея. Гастро и колоноскопиите показаха: Гастроезофагеален рефлукс, Херния, Гастрит, Колит, Дивертикулит, имах и полипи в стомаха и червата, които отстраниха още тогава /март 2011 г./. Тъй като симптомите продължиха и след това, си мисля, че може би имам проблеми с черен дроб, жлъчка, панкреас или тънки черва, въпреки, че многократно, дори и в спешните кабинети на Пирогов и Исул са ми казвали при ехографските прегледи, че нямам промяна в големината на тези ми органи. Прекалявала съм дълго време и с алкохол и с диети. Последните ми изследвания: GLUCm-5.97; ALB-46; TR-79; AST-17; ALT-12; BUN-4.3; CR-S-66; FE-4.0; HIV-отрицателен и HAV отрицателен.
     Моля да ми помогнете със съвет за избор на лекар и болница, работещи със здравната каса, където ако се наложи да постъпя за няколко дни за да ме изследват и разберат какво ми е. Заради полипите е необходимо да ми се направят профилактични колоно и гастроскопии, които искам ако може да съвместя с въпросния престой. Имам позната, която ми препоръчва д-р Балабанска, но от вашия форум разбрах, че тя е тесен специалист в чернодробните заболявания. Както между впрочем и повечето добри гастроентеролози, за които се пише в нета. Ако проблема ми е в черния дроб, ясно, но ако не е? Освен за нея, не съм чувала суперлативи за други гастроентеролози от болницата в която работи. Изобщо до колко един специалист по проблемите на черния дроб, може да ми помогне за болен панкреас например? От друга страна мисля, че във ВМА има по широк кръг от добри специалисти и ако се разбере, че проблема е от друго естество /примерно панкреас, жлъчка или тънки черва/, предполагам ще има възможност да ме поеме друг екип или лекар в същата болница. Чувала съм, че там всички са добри, но пък за тях нямам препоръки. Никой не искам да обидя, но просто не мога да продължавам да обикалям лекари до като намеря точния тесен специалист за мен.
     Не зная, може и да греша в представата си за развитието на нещата, но вече нямам нито нерви, нито пари, нито направления в излишък. Искам да разбера, какво ми е и да започна да се лекувам. Писна ми от болки, лекарства и всякаквите там маниполации, завършващи на „скопия”. За тази година и половина са ми правили 5 интервенции с пълна упойка, изпила съм 10 антибиотика и една торба с други лекарства, които, сигурна съм, затрудняват още повече, точно проблемните ми и без това органи.
     Осъзнавам, че моите проблеми, сравнение с вашите са нищожни и да се оплаквам точно на вас е меко казано нахално, но си го позволявам само защото вярвам, че именно хората ходили по мъките знаят верните пътища. Благодаря ви предварително и искрено ви желая успех в лечението и пълно оздравяване, колкото и невероятно да е.
     Поздрави, Силва.

Страници: [1]

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007