Покажи Участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Теми - Stunned

Страници: [1]
1

Здравейте,

Изписаха ми Essentiale Forte (ЕСЕНЦИАЛЕ ФОРТЕ), което за мен доби така или иначе голяма популярност в България последните години.

Лично аз малко съм предубеден към неща, които се рекламират твърде натрапчиво, но от друга страна на много места четох отзиви, че продукта наистина помага.

Както и да е.
Едно от нещата, които ми направи впечатление, е че в рекламата го рекламират като "лекарство, а не хранителна добавка".

Понеже ми стана интересно, се поразрових да видя какво съдържа и има ли еквиваленти (така например, както всички тук знаете, "Карсил" не е единствения вариянт за бял трън, въпреки че май и той се беше наложил като нарицателно за него).

Като гледам основната съставка се води Essential Phospholipids (EPL) от соя, като тия фосфолипиди изглеждат явно се предлагат и от други компании (но не под името "Есенциале").  :book_read:

Реално пък излиза, че активната съставка си е просто хранителна добавка - тия фосдолипиди пък изглежда представляват Phosphatidylcholine, който пък изглежда го има в много добавки предлагани в продукти в чужбина (а и у нас).

Искам да попитам - някой ползвал ли е такива алтернативи на "Есенциале Форте" и ако да - какво му е мнението?

Защото гледам масово в алтернативните продукти, активното вещество (фосфатидил-холин) е повече - обикновено около 420 mg на таблетка (спрямо 300 mg при Есенциале), а и като цена идват по-евтини.

В някаква степен се чудя дали и все пак продукти създадени и лицензирани в САЩ например, няма да са и по-качествени от нещата които са в България (това Есенциале ми се струва не е много разпространено на Запад, май попаднах на него повече в държави от Източна Европа).

И ако някой е запознат, дали този Phosphatidylcholine, е равнозначен на краткото Choline, под което име са много от продуктите ?

Благодаря предварително на всички !


2
Здравейте,

Не знам от къде да започна... Първо да кажа, че снощи и цял ден днес съм чел форума и не е да поствам директно... Въпреки това, ако случайно има друга подобна тема и която не съм видял, се извинявам предварително !

Казано честно след прочетеното днес, съм направо шокиран и меко казано уплашен, затова предпочитам да попитам за някои основни неща, преди да съм продължил с лекарите (а и чакам още резултати). Поне да се ориентирам в каква насока да чета, тъй като просто информацията която виждам до момента ми се струва страшно много и сложна (иначе явно сайта/форума е много добър и много професионален !).

Признавам си, че до вчера и аз не съм бил наясно с Хепатита и само го бях чувал и бях с представа, че си е лечимо заболяване, но от темите, които прочетох днес.... :(

Проблема ми:
Преди около две седмици си правих регулярни изследвания, като излязоха силно завишени показатели на АЛАТ (~140) и АСАТ (~60).
Който и показател да ми мръдне, би ме притеснило, но тук АЛАТ беше в пъти над референтните стойности и след четене се насочих към гастроентеролог. Той не даде вид да е много притеснен от тези стойности, което в някаква степен ме успокои. Пита ме за някакви стандартни неща (за които бях подготвен от предварителното четене в интернет - злоупотреба с алкохол, антибиотици, прекаляване с мазни храни, операции). Назначи ми изследвания за хепатит... казано честно не бях с притеснения какво ще излезе, поради което наистина ми дойде шокиращо когато вчера видях, че имам положителен тест.... :(

Част от изследванията ще се излязат другата седмица (ако правилно разбрах ANA и АМА се правят по-дълго), а предполагам за да ме приеме отново гастроентеролога трябва да имам и останалите изследвания, но предвид плашещия резултат, искам да се ориентирам поне малко какво става... :(

Ето какво излезе от резултатите вчера:
1.) anti-HBc-total:    (+)positive    
2.) HBsAg:                (-)negative    
3.) anti-HCV       (-)negative       

Наистина се опитах на база на четеното днес във форума (и друга информация през Google) да разбера какво точно означава този положителен резултат, но по-скоро се обърках повече.

Затова ще помоля, ако може накратко да ме ориентирате колко точно е сериозно положението и в каква насока да съсредоточа четенето си... показателя е индикация за имам хепатит B, така ли ?


Благодаря предварително на отзовалите се !
(И се извинявам отново ако въпроса е елементарен, виждам че много от хората тук са явно доста по-наясно с разните покатели и тълкуването им.... аз ще трябва тепърва да ги научавам :( ).

=======================

EDIT: ако случайно някой прояви интерес да си каже мнението, ще споделя че при теста от вчера отново изследвахме АЛАТ и АСАТ, като същите са спаднали минимално (съответно до ~105 и ~45). Другите два показателя изглеждат в норма спрямо референтните стойности (ГГТ: 25, ALP: 76)....

През тези 2 седмици не съм приемал лекарства, но тази седмица (т.е. 5 дни) спазвах строга диета, вероятно на това се дължи макар и малкия спад.

А сега по-учудващото за мен - тъй като си водя Архив на профилактичните изследвания, прегледах си ежегодните резултати назад до 2009 г., като никога АЛАТ и АСАТ не са били над референтните стойности през тези вече 7 години.

Последните ми изследвания са от преди 6 месеца и отново са в нормите....  :angry3:

Каквото и да ми се е случило, явно се е случило през последната половин година.... :(

Страници: [1]

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007