Покажи Участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Публикации - Силвана Лесидренска

Страници: [1] 2 3 ... 206
1
През последните няколко дни получихме редица сигнали от притеснени пациенти с хроничен хепатит В, които са на лечение с Тенофовир Полфарма (Tenofovir Polpharma), и които констатират неговата липса в аптечната мрежа в цялата страна.

За целта, ние се свързахме с фирмата - притежател на разрешението за употреба с молба да ни бъде предоставена информация на какво се дължи проблема, както и в какъв срок се очаква той да бъде разрешен. До този момент не сме получили официален отговор, но според различни източници, се касае за производствен проблем, като се очаква доставките да бъдат възстановени през третото тримесечие на годината.

За пациентите е от изключително значение да не прекъсват своето лечение, ето защо, биха могли да приемат като терапевтична алтернатива Тенофовир Зентива (Tenofovir disoproxil Zentiva), Тенофовир Майлан (Tenofovir disoproxil Mylan), Тенофовир Сандоз (Tenofovir Sandoz) или Вирофоб (Virofob). За първите два медикамента - Майлан и Зентива получихме уверение, че има достатъчно наличност от тях в аптечните складове, за останалите два нямаме информация.

Свързахме се и с представител на Националната Здравноосигурителна Каса, който ни уведоми, че са били известени за проблема от фирмата - притежател на разрешението за употреба, и са издали указания към Районните Здравноосигурнителни Каси и личните лекари.

Пациентът следва да се обърне към специализираната комисия, издала протокол 1С за отпускане на скъпоструващо лечение (т.е. да се свърже с гастроентеролога, който следи хроничното му състояние), за да бъде написан нов протокол. Изборът на медикамент става по преценка на медицинския специалист.

Важно: Активната съставка и нейната доза са абсолютно еднакви във всички гореизброени терапевтични режими, което означава, че замествайки един медикамент с друг, лечението няма да бъде компрометирано.

От своя страна поемаме ангажимент да ви информираме своевременно, щом доставката на Тенофовир Полфарма бъде възстановена.

Ако имате допълнителни въпроси, може да се свържете с нас на 0988 722 988 или office@hepactive.org.


Източник: https://www.hepactive.org/news/na-vnimanieto-na-pacientite-s-khepatit-v-ochakvan-nedostig-na-tenofovir-polfarma

2
Общи теми / Re: В аптеките няма виреад!
« -: Март 27, 2020, 20:34:59 »
Добре, важното е, че всичко е наред.

3
Общи теми / Re: В аптеките няма виреад!
« -: Март 27, 2020, 10:20:46 »
Какъв е отговорът от аптеката - няма в  складовете или какво? Ние бихме могли да се свържем с фирмата - вносител, но ни трябва повече информация. Също така можем да съдействаме да изпратят опаковка полфарма към конкретна аптека в Сливен, за целта трябва да ни изпратите (не тук, на мейла) или сканиран самия протокол или да ни напишете номер на протокола и трите Ви имена. Пишете на hepactive@hepactive.org аз ще задвижа нещата.

4
Общи теми / Re: В аптеките няма виреад!
« -: Март 26, 2020, 18:08:55 »
За кой град и коя аптека става на въпрос? Проверихте ли в други аптеки?
Аз лично взех своя тенофовир полфарма преди няколко дни без абсолютно никакви проблеми.

5

Ти си пациент с хепатит и имаш нужда да поговориш с някой относно твоите емоции и чувства в този момент? Може би изпитваш страх, несигурност и не знаеш как да преработиш тези чувства по един здравословен за теб начин?

Ние сме тук за теб. Можеш да се обърнеш към Тошка Иванова, член на нашия екип, която предлага безплатни консултации и е на линия (буквално), за да поговорите за всичко онова, което те притеснява тези дни.

Консултациите се осъщестяват дистанционно, с предварително уговорен час, при спазване на абсолютна конфиденциалност.

Повече информация ще намериш на:

https://www.hepactive.org/news/v-pomosch-na-pacientite-s-khepatit-virtualni-konsultacii

6
Във връзка с въведеното в България извънредно положение и с цел избягване на напрежение и струпване на пациенти в лекарските кабинети, при обслужване на хронично болни пациенти за издаване на рецепти за лекарствени продукти по протокол и рецептурна книжка, се въвежда следния режим на предписване и отпускане на лекарствените продукти:


За утвърдени протоколи, изтичащи в периода до 16.04.2020 г., които не изискват промяна на терапевтичната схема, ще бъде направено служебно продължение в информационната система на НЗОК за срок от 1 (един) месец, считано от датата, до която е валиден всеки конкретен протокол. Хартиените протоколи няма да бъдат презаверявани от РЗОК.

Поради специфика при лечението не се удължава срокът на протоколите за заболявания, при които лечението е за определен срок - лечение на Хроничен вирусен хепатит С; лечение на хемангиоми в кърмаческа и ранна детска възраст; лечение с Palivizumab на деца с бронхопулмонална дисплазия, възникваща в перинаталния период, ниско тегло при раждането и вродени сърдечни малформации.

Аптеките могат да отпускат лекарствени продукти по удължените протоколи, както и за лекарствените продукти от Приложение 1 на ПЛС, за които не се изисква експертиза по чл.78, т.2 от ЗЗО само по рецептурна книжка, без представяне на рецепта. Отпускането ще се извършва в аптеките, където е осъществено последното отпускане по дадена рецепта (видно от печата в рецептурната книжка), съобразено с последно вписаните в рецептурната книжка данни за отпуснати лекарствени продукти.

На лицата, които са се обърнали за рецепта в кабинетите на лекарите, могат да бъдат издавани рецепти за всички лекарствените продукти от Приложение 1 на Позитивния лекарствен списък (ПЛС).

За новоиздадени рецептурни книжки, както и при вписване на нови диагнози в рецептурна книжка, е създаден ред за обмен на информация между общопрактикуващия лекар (ОПЛ) и РЗОК. Аптеката отпуска лекарствените продукти по незаверена рецептурна книжка, с попълнени данни на ОПЛ.

Изпълнителите на медицинска помощ и аптеките ще бъдат информирани от РЗОК за въведената нова организация за предписване и отпускане на лекарствени продукти, заплащани от НЗОК за домашно лечение.

 

Източник: Национална Здравноосигурителна Каса

7
Изследването по Изискванията на Касата се прави на 3 или 6 месец, не се притеснявай, така или иначе не ти е дошло '' официалното '' време за пср.

8
Така или иначе изследването, моето ще покаже дали си успешно излекуван, се прави на 3 или 6 м след края на терапията, така че въобще не е спешно.

9
На сайта на Касата има текст, според мен обаче той не гласи, че протоколите се удължават автоматично до 12м, а че болниците трябва да създадат организация за  извършване на изследванията, нужни за прптокол, а ако се окажат под карантина, да насочат пациентите към други болници. Има и списък на болестите при които е възможно издаването на 12 м. протокол, но аз не видях хепатита сред тях:


https://www.nhif.bg/news_page?id=420369&page_id=home


Според мен всеки следва да се свърже с лекуващия го ГЕ и да се уточни какво ще се прави.

10
За мен ситуацията не е за подценяване, превантивно няма какво да се пие, някой беше писал тук че лекарството за Хепатит В може да ни предпази-ами не може. Стойте си в къщи, спазвайте висока хигиена, не се събирайте с други хора, приемайте неща, които подсилват имунната система - лимон, джинджифил и тн.
Относно протоколите - не мисля, че някой знае как да процедира в момента, това надали е най-належащия проблем в момента на Касата. Аз си мисля за хората с тежки заболявания, за които тази извънредна ситуация може да им коства живота, не защото ще се разболеят от корона, а може да имат нужда от трансплантация, планирана операция. Ако някой изпадне в остра нужда от лекарство за В или С, нека ни пише, ще се опитаме да съдействаме.

11
Няма лекарствени взаимодействия, приемай тамифлу.

Има един спасителен сайт, където хората на лечение за хепатит В или С могат да проверяват взаимодействията между различните медикаменти:

https://www.hep-druginteractions.org

12
Защото няма сигнали от пациенти, затова. Когато преди броени седмици съдихме нзок да премахне биопсията за хепатит С, защото освен че е ненужна и причинява болка на пациента, тя е едно източване на Касата (струва 1700 лв, вместо 15 лв за кръвни изследвания, които също измерват фиброза), да не мислиш, че Касата не е знаела и наблюдавала, че години наред се източва с биопсии? Знам за случаи, при които на пациент са му правили 5!!!биопсии с извинението, че не били взели достатъчно материал. Дали е така или просто са намерили начин да приберат едни 8000 лв? Този пациент също не пожела да подаде сигнал и цялата история се потули. За това, че успяхме да премахнем биопсията при С беше, че имаше пациент, който пусна сигнал и беше заедно с нас в делото. Затова, че успяхме да променим наредбата при кръводаряване (преди не известяваха директно хората, ако в дарената кръв има засечен хепатит, пускаха някакви писъмца тук и там, сега вече са длъжни да му звъннат директно на човека), помогна това, че пациенти излязоха неколкократно по тв и казаха :има проблем. Тогава аз, сдружението имаме основание да действаме легално, иначе ако няма пациентски сигнали, действията са ни безпочвени.

Няма как НЗОК сама да се сезира за нарушение, но ако пациент го прави, Касата е длъжна да провери сигнала. Това, което разбирам за ВМА е чудовищно, наистина чудовищно. Както казах неколкократно, ако решите да действате, сдружението е с вас и ще помогнем както и с каквото можем, включително и про боно адвокат, ако се наложи. Така че мислете и казвайте дали сте готови да пускате жалби. Аз съм на линия.

п.с. Предстои да уточним дали е наложителна и биопсията при хепатит В, защото според лекари, там положението било по-различно от хепатит С и имало медицински показания да се извършва. Ако се окаже, че не е необходима, и има пациенти, които да се включат към действията ни, искаме и това да променим.

13
Клинична пътека 76 по която се проследяват хроничните хепатити е с продължителност 3 нощувки, но има опция да бъде само една, за което Касата плаща само 60% от общата стойност на пътеката. Ако болницата е натоварена, предпочита пациентите да седят само по една нощувка, защото реално така хем ще обслужи повече хора, хем ще генерира повече приход.

Интересно ми е във ВМА винаги по клинична пътека 76 ли ви хоспитализират или редуват с нещо друго? Как на Касата не им е светнало, че се правят хоспитализации през 3 месеца?

Момичета и момчета, давайте да действаме колективно, за да се промени това статукво.

14
1. Разпечатвате актуалните Изисквания за лечение на хепатит В
2. Паралелно правите писмено запитване към НЗОК за това дали се изисква допълнителна хоспитализация за получаване на протокола (тук Касата ще се изуми, гарантирам ви го). Рсзпечатвате и него
3. Ако и това не помогне, пускате писмен сигнал до НЗОК, Омбудсман и Медицински одит, излизаме заедно пред медиите. Стига да има дори няколко пациенти, които да се обединят около този проблем, ние ще направим нужното от наша страна - писма до всички инстанции, участия в ТВ и т.н. Промените в последните години при хепатит С ги случихме именно, защото имаше пациенти, които бяха заедно с нас в борбата. Няма ли обаче сигнали и активност от страна на пациентите, че в еди коя си болница има злоупотреба, ние сме с вързани ръце.

Аз съм на разположение да променим нещата, давайте да действаме заедно. Желаещи за сигнали?

15
Това е частна болница все пак, измислят хиляди начини да вземат пари :) Това например е "административно обслужване'' и "избор на лекар", ако не се лъжа. Иначе всички изследвания са ми безплатни. Има болници например, където няма плащане при прием, освен задължителните 5.80 леглоден, но те карат да си пускаш един куп изследвания сам. Така че накрая винаги има доплащане, но за мен е по-важно кой ме следи и колко време губя с цялата тая какафония.

Страници: [1] 2 3 ... 206

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007