Покажи Участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Публикации - Силвана Лесидренска

Страници: [1] 2 3 ... 213
1
Благодаря, че си писала Деси.  Дано и други да те последват :)

2
А нещо от рода на петиция, която да се подпише от повече хора дали би имало някакво значение и да помогне също? Аз например в момента не живея в България, но се интересувам как са нещата там и всъщност една от причините да не искам да започна лечение в чужбина е именно, защото ме е страх, че като се прибера в България ще трябва да минавам през абсурдната система.. В случая за съжаление не мисля, че мога да подам жалба за нещо, което евентаулно би ме засегнало някога  :sad3: но може и да греша.

Как точно би те засегнало това, да потърсиш отговорност на институциите? Не ме разбирай погрешно, не те обвинявам, разбирам чудесно притеснението ти, но ако всички сме така, тогава какво ще постигнем? Аз също съм пациент с хепатит В, по време на протестите за достъп до лечение през 2016 г, от нзок една особено ''приятна'' личност ми намекна, че ще имам проблем с лечението си, ако продължавам. Мислиш ли, че това ме спря? Или пък че посмяха да направят нещо? Какво, ще ми забавят протокола ли? Веднага ще подам жалба и ще се обърна към адвокат.

КОГАТО ЗАПОЧНЕМ ДА ТЪРСИМ ПРАВАТА СИ, ЕДВА ТОГАВА ЩЕ ИМА ПРОМЯНА. Иначе как ще се случи тя? Ще очакваме на някой друг? Ами и другият това ще си каже и няма да направи нищо и ще се въртим в омагьосан кръг. Не се страхувайте, бъдете смели, пишете жалби, имайте активна гражданска и пациентска позиция.

От петиции няма смисъл. През 2016 г. правихме и беше подписана от 200 човека. Има смисъл от жалби, писма до НЗОК и Обмудсман (МЗ няма касателство към процедурата по лечение). Бих подготвила примерна такава, но мисля, че зависи от всеки да напише през своите очи какво иска да се промени в системата за лечение. Това са адресите и лицата, към които да се обърнете:

Управител на НЗОК - Проф. д-р Петко Ненков Салчев имейл за завеждане на писма: delovodstvo@nhif.bg

Омбудсман Доц. д-р  Диана Ковачева, форма за подаване на жалба: https://www.ombudsman.bg/form

3
Ако бяхме водени от това, от какви финансови причини са водени лекарите или НЗОК, никога нямаше да спечелим три дела срещу НЗОК за облекчаване на изискванията за лечение за С, нито да постигнем премахване на биопсията и хоспитализацията. Така че трябва и това да бъде извоювано при хепатит В, заради което трябва и пациентите са да активни. При хепатит С имахме десетки пациенти, които писаха писма, жалби. За хепатит В не знам да е имало такива. Само казвам....

4
Ако сте гледали националната среша, която организирахме преди няколко дни, ще видите, че моята позиция по отношение на хепатит В е изключително твърда и смятам, че трябва да има облекчаване на режима за получаване на лечение при всички хепатити.

Разбира се, за да се случи това, трябва да има гласност от всички пациенти, така че ви призовавам да пишете нон стоп писма до НЗОК.

Ако няма жалби от ваша страна как някой ще повярва, че има проблем?

5
Националната програма за превенция и контрол на вирусните хепатити (2021 – 2025), която бе приета от Министерския съвет в сряда, предвижда безплатен скрининг за хепатит В и С във възрастовата група от 40 до 65 г.

Повече информация може да прочетете на нашия сайт: https://www.hepactive.org/news/be-prieta-purvata-nacionalna-programa

6
Моята история / Re: Хайде отново
« -: Март 22, 2021, 08:30:00 »
Вирусът не е устойчив на лош транспорт - трябва да бъде добре центрофугиран серума, замразен и транспортиран без да се размразява. Един резултат може да е фалшиво негативен, ако материала не е бил съхранен добре и се е разпаднал, може да бъде и фалшиво положителен, ако машината в която се работи пср, е замърсена.
рамус не би трябвало да ти откажат взимане на кръв, що за поведение? Но пък ти може да отидеш в друга лаб, съмнява ме в Габрово да са само те.

7
Моята история / Re: Хайде отново
« -: Март 16, 2021, 20:29:52 »
Пиши ми на ЛС да те пратя за ПСР

8
Без да правя реклама, аз ползвам стеримар от години това и съм супер доволна, а не съм хич лек пациент - заради изкривена носна преграда носът ми е постоянно в някакви драми и течове. Това нещо отпушва за секунди.
https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000010000019

п.с. слънчака не бих доближила даже и на 50 км.

9
За запушен нос може да се пробва морска вода, супер ефективно и няма химия.

10
Че аз не съм казала да ходят на друго място за пср :) Казвам само, че не мога да ги насоча към добър ГЕ във Варна и да се обърнат към отделението, ако там им обърнат изобщо внимание де.

11
Нужно е да си направите пср на 3ти месец след края на лечението, след това не се следи вирусният товар. Хубаво е да си направите поне един, два пъти ехография/Фиброскан в разстояние на следващите 12-18м, защото сте с Ф3 и да се види дали фиброзата тръгва надолу. За съжаление не мога да ви насоча към никой във Варна. Може би да се обърнете към ГЕ в отделението?

12
Диагностика / Re: Как да се лекувам?
« -: Март 11, 2021, 09:21:35 »
Филтрирано значи американско, от кана, не еспресо, но ако си обичаш еспресо, си пий такова. Аз например пия 500 мл капучино всяка сутрин, и това ми е кафето за деня, много рядко мога да изпия второ, но лекарите препоръчват, ако ти понася, да пиеш повече. Всякакво кафе върши работа стига да не е безкофеиново или боклук тип 3 в 1.

А относно фиброзата - даже и цирозата се обръща, пускам линк към едно голямо проучване от преди няколко години: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6438202/

348 пациенти с HBV и напреднала фиброза са имали чернодробна хистология, оценена в началото на започване на лечение и след 5 години като 99% от тях са постигнали неоткриваем вирусен товар. При 28% с документирана цироза преди започване на лечението,74% са имали намаление на фиброзата на 5-та година, като вече не са били категоризирани като циротици; 5% са имали по-лоша фиброза на 5-та година и т.н.

В общи линии, ако човек има цироза, има немалък шанс да я обърне, но ключовият момент е да е диагностицирана скоро. Хора с напреднала цироза рядко могат да върнат фиброзата до степен 3. И какъв е извода? Периодично следене на състоянието и внимателна преценка кога трябва да се стартира терапия. От една страна да не се пият излишно медикаменти, от друга да не се изпусне момента, когато ще има най-голяма полза за дроба. Майка ми беше в преход към цироза (фирброза 3 към 4) и след няколко години на тенофовир вече е фиброза 2 (тя също е с хепатит В, очевидно).

   13
Така?

1. в кои случаи се препоръчва използването на добавки/витамини, кои са те и по каква схема се приемат?

2. при някои пациенти включването на изопринозин спомага сероконверсията. Как се преценява кой пациент е подходящ, колко дълго се приема изопринозин и какви ползи/вреди сте срещали в практиката си?

3. при бременни в последен триместър с висок вирусен товар се препоръчва  поставянето на имуноглобулин към стандартната ваксина за хепатит В на новороденото - от известно време този глобулин липсва на българският пазар. Какво съветвате своите пациентки? Каква е опасността за новороденото, ако не бъде поставен имуноглобулин? А какви са последствията за майката, ако бъде включвена на краткосрочна НУК терапия?

14
Диагностика / Re: Как да се лекувам?
« -: Март 10, 2021, 19:51:18 »
Ако нямаш стеатоза (омазняване на черния дроб), можеш да си ядеш спокойно всичко, вкл масло, пълномаслено мляко и т.н. Аз от години консумирам огромни количества полезни мазнини (зехтин в промишлени количества, ненавиждам обезмаслени сирена, млека, за мен колкото по-мазно, толкова по-добре, но това е защото не ям месо и компенсирам по този начин) и това не се е отразило нито на нивото на фиброза, нито съм получила мазен черен дроб. Важното е обаче да поемаш достатъно плодове и зеленчуци, вода и да се движиш.

Щоколадът (ако е без палмови мазнини и с по-висок процент какао) си е направо полезен, така че никакво спиране.

15
Ако няма увреждане, но има член в семейството с данни за рак на черния дроб например, може да се помисли за лечение като превенция. Българският консенсус е писан според гайдлайна на Европейската асоциация, така че и тук се назначава лечение въз основа на вирусен товар, ензими и увреждане на черния дроб, годините не се гледат. При всички положения ще включа въпроса.
Можеш да питаш и други неща.

НЯМА ЛИ НЯКОЙ ДА ЗАПИТА ЗА ДОБАВКИТЕ? :)

Страници: [1] 2 3 ... 213

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007