Покажи Участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Публикации - _Jessy_

Страници: [1] 2
1
Здравейте!

Нека и аз споделя как се отрази хепатита на връзките ми с околните.  :)

Първо проявих абсолютно всички отвратителни симптоми на острия хепатит Б, ходих до спешното и т.н., съответно съквартирантите ми разбраха за болестта заедно с мен. Но лекарите още не знаеха дали е Б или А, така че се почувствах длъжна да кажа и на тези, с които съм имала контакт последните дни (общо взето все близки приятели). Може би не трябваше още тогава, но паниката надделя... а и рано или късно щяха да разберат, тук си е малък клюкарник. Аз бях уплашена до смърт... те предполагам също. Имахме някакви познания за болестта, но не бяха особено изчерпателни. Та какво направихме - изчетохме ВСИЧКО, което намерихме за нея из Интернет... не знаехме дали не е А (изследванията не бяха готови), за това и минахме всичко вкъщи с белина, но от там нататък с мен всички се държаха, като с нормален човек. Съквартирантите ми го обърнаха на майтап, а другите ми приятели ми се обаждаха, за да ме успокоят, да ми казват, че няма страшно и всичко е наред... казваха ми - е, и какво, ако е А, най-много и ние да го прекараме, няма да се мре, а си има и добри страни, ще свалим някое друго килограмче. И колкото и да е клиширано, имах нужда от такива думи тогава... наистина ме тресеше огромен страх...  че и чувство на вина... ами ако бях заразила и някой покрай мен! 


След ден-два изследванията бяха готови, всичко беше ясно, имам Хепатит Б (надявам се не хронично, не е ясно още). Започнах да пазя диетата, много се старая, макар и да не успявам да съм перфектна... и това нямаше как да не направи впечетление на абсобютно всичките ми познати, аз просто коренно промених начина си на живот. Та... реших, че няма от какво да се срамувам, то това си е болест като всяка друга! Та споделих съвсем спокойно с повечето ми приятели още от началото, в последствие и с не чак толкова близките, просто в процес на някакви разговори. Това, от което съм изключително доволна е, че всички ме подкрепят невероятно много! Особено като се има предвид, че сме студенти... всички знаете как е - пиене, купони... изпити... а преди болестта аз бях в центъра на събитията, не пропусках купон (факт е, че обичам живота  :-*). Мислех, че след като разберат, че съм "болна" ще спрат да ме канят по партита и да общуват с мен толкова интензивно... но се оказа че много греша. И сега не съм пропуснала парти, не съм загубила нито един приятел, никой не е променил отношението си към мен. Напротив, адски ме подкрепят, някои даже започнаха също да водят здравословен начин на живот покрай мен  :bravo: Понякова всички дружно се забавляваме на факта, че пия само сокче, а понякога се държа по-откачено и от тях... Не ме приемат за различна и неравнопоставена. Това не е тема, която често се коментира, някой я натяква или повдига в някакъв сериозен контекст (освен когато някой просто ме попита как съм)... просто един факт, който си е там. 

Не знам на какво да отдам това разбиране, чета, че някои хора не срещат такова... може би е разликата във възрастта, може би различната среда... може би това, че всички попрочетохме доста за болестта... но факта е, че срещнах голямо разбиране от всички приятели и познати. Пожелавам го и на вас... и ви пожелавам да се отървете от предрасъдаците, да го представите на когото трябва, разбира се готови да дадете информация... аз вярвам, че в 21-ви век имаме по-предразположено към разбиране мислене.

Поздрави!

2
Според мен Марияна няма предвит кремовете, които карат кожата ти да пигментира, а тези, които са чисто покривни, като фон дьо тен... от тях не се става на петна, освен ако не пропуснеш да го изчистиш и го чакаш сам да започне да си пада... но това с какъвто и грим да го направиш, все си е грозна картинка  ;)

3
Здравейте!

Интересно ми е - когато показателите ви (АСАТ, АЛАТ и ГГТ) не са в норма, как се чувствате, има ли нещо, по което разбирате, като изключим, разбира се, изследванията.


4
 Здравейте пак от мен!
Значи за хепатопротекторите като цяло - хубаво е да ги вземам и след остро протичане на болестта, нали? Моят хепатит (Б) протече остро и според лекаря ми, и според моите искрени надежди, нама да се хронифицира... но много ме е страх да не останат трайни овреждания на дроба... много ми е трудно да спазвам диетата, разбира се не пия алкохол и не ям пържено, мазно, ям по половин грейпфрут преди хранене и какви ли не други плодове... сокове и т.н. но с подправките, хляба от "вчера", кафето сутрин... просто ми е много трудно да се огранича... та тези хепатопротектори могат ли да ми дадат по-голям шанс да си опазя дроба при тези условия с храната или трябва наистина да карам на картофи, ориз и минерална вода ???


5
 
Здарсти Джеси,
Един доктор ми каза,че легалон е немският еквивалент на Карсил, така че пробвай в някоя холандска аптека да си потърсиш.
Аз между другото днес тръгвам за Холандия, т.е. за София а от там летя утре, по принцип съм се запасил с 4-5 опаковки Карсил, но мога да ти дам част от тях. Всеки петък тръгва камион със стока от БГ за мястото където приятелката ми и аз работим,и няма да има проблем да ми пращат от БГ, така че ако искаш мога да поръчвам и за теб...
Аз няма да съм в Амстердам,а в Гасел, близо до Наймеген, но ще се срещнем някъде...
Ако искаш пиши тук и ще си разменим скайп или телефони...

Vandal, бих била СТРАШНО благодарна, ако можеш да направиш това за мен! На лично съобщение ще ти напиша телефона и скайпа си. Благодаря още веднъж, както на теб, така и на всички останали, които ми дадоха всичката тази полезна информация!

6
 Ами тук има страшно много билкови аптеки... но не знам дали ще намеря, когато питах в една от наи-големите на центъра, ми казаха, че за чепен дроб имат само това лекарство, което вече споменах - от корен на глхарче. А иначе колко струва Карсил в България? Във всяка аптека ли може да се намери?

Благодаря!

7
Здрасти, Неврон, в Холандия съм, в Амстердам.


8
 Здравейте отново от мен, аз пак да се изявя като напълно невежа... та да ви питам, тези хепатопротектори, за които говорите, те с рецепта ли се изписват или по принцип се продават свободно? И ако се продават без рецепта, може ли да ми кажете кои от тях според вас могат да се намерят извън България? Просто така като гледам, лекарите тук нямат никакво намерение да се занимаят с каквато и да е поддръжка на черния ми дроб, та поне аз да се опитам да направя каквото мога. Аз наскоро си купих някакви хапчета на билкова основа, които подпомагат дейността на черния дроб, но не знам дали въобще ще свършат някаква работа - говоря за хапчета от глухарче  :-\ на някаква холандска фирма... Чували ли сте глухарче да помага на черния дроб ?

9
Благодаря за предложената диета, но някой може ли да ми каже, ако не е хрничен хепатита (остър Б), колко време трябва да се спазва тая диетка... до сега не намерих никъде в нета да се споменава срок... а се ровя вече със седмици   :-[

10
Моята история / Re: Нова с хепатита...
« -: Януари 21, 2008, 16:57:19 »
 Благодаря ти, pumuckl!
 Днес бях да ми направят може би последните изследвания (надявам се!). Взеха ми кръв. По това, което показва тялото ми за сега съдя, 4е май се оправям. Вси4ко из4езна - повръщане, умора, жълтеница, промени в цвета на екскрементите... сега стискам палци и с кръвта ми вси4ко да е наред и да ми кажат още колко време ще съм на диета. Дано да не ми се объркат сметките и от изследванията да излезе нещо, което не искам да виждам!

 Благодаря на вси4ки за информацията и подкрепата! Когато се разболееш и не знаеш какво да правиш, подкрепата и информацията от наистина запознати хора е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО полезна! Особено в моя случай, когато нямах никакво доверие на лекарите и за да направят това, което трябва, трябваше аз да ида с готово решение на проблема си. Благодаря ви, че ви има! Страшно сте ценни!

11
 Като начало ще спомена само с няколко думи пълното си възмущение от здравеопазването в България. Това, което открих аз - лекарите ни са МНОГО компетентни, знаещи и можещи (поне повечето), но проблема е, че на повечето не им пука! Те просто са напълно незаинтересовани, живеят ден за ден с мисълта от кого могат да дръпнат рушветче и от кого не. За по-високите нива - същата работа, но в по-сериозни размери!
 А по отношение на хепатита - според мен те си мислят, че със задължителните ваксини срещу хеп.Б след 1992 г. са си свършили работа. В техните очи така ще изкоренят болестта в БГ... или поне драстично ще я намалят. А за вече заразилите се и за ОГРОМНАТА част от населението, която е родена преди това и има реален шанс да се зарази - няма значение, скоро ще си покаже кой е болен и кой се е отървал. С малко пари и малко затворени очи към проблема, те си мислят, че ще го решат! Никакви кампании, защо, прекалено скъпо е! Има ваксина, който чуе - да си я направи... ама какви са рисковете от заболяването, колко е опасно и вероятно да се заразиш - всеки да си търси информация...

12
 Здравейте отново на всички!
Седя, продължавам да чета вече няколко дни форума и стотици други сайтове на БГ и на английски, и можеби защото си напълних главата с прекалено много информация за прекалено кратко време, започнах да се обърквам. Въпроса ми е - има ли някакво лечение, да го нарека "директно" на острия хепатит Б, което ще му попречи евентуално да стане хроничен?

 Ивилина.

13
Моята история / Re: Welcome to the club
« -: Януари 17, 2008, 17:39:45 »
 Здравей, аз съм чисто нова с хепатита и няма да си позволявам все още да давам никакви съвети за заболяването. Но пък живея в Холандия. Прочетох, че искаш да идваш да живееш тук и се притесняваш как ще се лекуваш. Като начало мога да те уверя, че няма да намериш застраховка в която и да е компания, която да покрива разходи по хронично заболяване, още повече такова, предавано по полов или кръвен път. Това, което мога да те посъветвам е - ако можеш да изчакаш няколко месеца с лечението, ела в Холандия (ако си го решил твърдо) и като дойдеш по най-бързия начин си оправи документите - бюрокрацията тук е по-зле дори от българската  :o Но пък за сметка на това имат много пари.  ;)
Значи процедурата е такава - идваш, след месец-два успяваш да си вземеш разрешителното за постоянно пребиваване и с него, отиваш и им казваш, че искаш да си пуснеш здравна ОСИГУРОВКА, не застраховка. Базовия пакет на тая осигуровка е 100 евро на месец. Но покриват ВСИЧКИ разходи по леченията. Само за информация - преглед при лекаря за грипче е между 40 и 100 евро!

 Аз в момента точно се опитвам да преборя същата тази холандска бюрокрация, в комбинация с българската. Аз съм с Хепатит Б, и тъй като е остър, а не хроничен, ми се налага да правя само изследванията, лекарствата ми се струва, че ще мога да си ги платя. Ако имам нужда. Аз не съм осигурена в Холандия, а в България, но имам от тези международни здравни карти. И от България, на телефона за информация, ми казаха, че ако съм минала през спешното (което аз като умно момиче направих първо), и от там са назначени изследванията, се покриват от българската здравна каса. ДА НЕ ПОВЯРВА ЧОВЕК!!!

 На теб мога да ти пожелая УСПЕХ и преборване на болестта... не съм сигурна какъв шанс имаш за излекуване напълно, но дори 1% да е, ти пожелавам точно ти да попаднеш в този 1%!


14
Моята история / Re: Нова с хепатита...
« -: Януари 17, 2008, 16:48:23 »
 Получих резултатите от новите тестове - доктора каза, че почти е сигурно, че НЕ е хроничен. Адски ме дразнят с това ПОЧТИ е сигурно! Но прогнозите ми се обнадеждаващи. Въпреки това искат пак да ме изследват - нещо още за хепатита, май ще следят как се справя имунната ми система с вируса. И ще ме изследват и за ХИВ. Това с ХИВ теста малко ме притеснява - стандартно ли е с хепатит да се правят изследвания и за ХИВ или нещо в резултатите ми ги е накарало да си мислят, че може да имам и този ужас в тялото ми???

 И относно лекарствата - при остър, а не хроничен хепатит Б, имате ли представа какви лекарства се пият, имам предвид витамини от коя група и пият ли се някакви лекарства за подсилване на черния дроб?

15
Моята история / Re: Нова с хепатита...
« -: Януари 17, 2008, 14:32:09 »
 Здравеите вси4ки, много ви благодаря за отговорите! Не мога да ви напиша резултатите си - както ви казах сега живея в Холандия, а тук явно са решили, 4е няма нужда да ни удостояват с 4естта да притежаваме резултатите си. А и не са ми напълно приклю4или изследванията. Днес или утре трябва да ми се обадят да ми кажат какъв е резултата от теста дали е хрони4ен или не е. В на4алото не знаеха от кои вирус на хепатит съм болна, за това ми направиха изследвания за това и казаха, 4е е Б, до колкото знам за всеки вирус се прави отделна проба, което ме кара да си мисля, 4е е САМО Б... Откакто знам за болестта си се опитвам да си спомня за това кога и как е възможно да съм се заразила и се сещам за един единствен шанс, макар и малък, които е в рамките на 3-4 месеца... вси4ко останало преди това, ми се струва ако не невъзможно, то поне малко вероятно. Не съм наркоманка, не се бода, не са ми правили операции... държа да виждам отварянето на иглите, когато ме бодат за каквото и да е... Секс без презерватив... да, тук никога не можеш да бъдеш сигурен, аз съм правила небезопасен секс само с приятел, с който връзката ми е продълйавала пове4е от година... това също е шанс, но беше преди 3 години горе-долу...

 Искам да ви попитам, в България преди раждане, жените изследват ли ги за Хепатит Б ? Опитвам се да отхвърля възмойността да ми е наследствен...

Страници: [1] 2

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007