Покажи Участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Публикации - AlienA

Страници: [1] 2 3
1
Здравей, Силвана,

Благодаря за отговора. И аз мисля, че не е необходимо да пускам толкова често тест за репликация на вируса при положение, че ензимите ми са в норма и нямам никакви неразположения. Непосредствено преди процедурата гледаха и черния ми дроб с ехограф и нямаше увеличение или някакви индикации за проблем. След втората фетална морфология, когато ще съм в 21-ва седмица, мисля да посетя проф. Антонов за консултация по темата.

2
Здравейте на всички !

Моля, за съвет ако някой е минал по моя път или има информация по темата.

Бременна съм в началото на 5-ти месец и съм носител на вируса на Хепатит Б от около 5 години, когато случайно ми го откриха при рутинно изследване за СПИН и Хепатит. Веднага си направих изследване за ДНК репликация в болница Св. Иван Рилски и се оказа, че съм със слабо вирусно натоварване (около 40 000). Ходих на преглед при Д-р Антонов и той ми каза да не се притеснявам и само да си следя чернодробните ензими на 6 месеца. Преди 5 месеца реших да стартирам ин-витро процедура, като информирах докторите, че съм носител на вируса. Назначиха ми повторно изследване за репликация - резултатът излезе двойно по-нисък (около 20 000), а ензимите бяха в норма. Забременях с близнаци и на първия скрийнинг на плода докторът ми препоръча да отида на преглед отново при специалист, за да ми назначи ако е е необходимо трети път изследване за репликация, защото вирусът понякога се активирал при бременност. Тъй като от опит знам, че малко се неглижира опасността от Хепатита и превенцията му, моля да ме посъветвате дали е необходимо да взема по-специални мерки през бременността и дали е необходимо непрекъснато да пускам тестове за ДНК репликация при положение, че ензимите ми са в норма (последното ми изследване на АСАТ, АЛАТ и ГГТ е отпреди 2 дни). Доста прочетох по темата и оставам с впечатление, че трябва само да се внимава при раждането веднага да се постави ваксина на бебетата и че няма проблем с кърменето. Извинявам се, ако малко хаотично звучи историята ми, но се опитах максимално да я резюмирам, за да не ставам досадна.

Благодаря предварително за съдействието на всички, които се включат с отговор.  :girl_angel:

3
Благодаря Теди и Тети! :bravo2: Стискам палци на всички лекуващи се с пожелание за добри резултати и успех в борбата с хепатита!  :carate:  :fight2:

Бъдете здрави !!!  :girl_angel: :flowers:

4
Здравейте отново на всички! 

Време е за актуализация на моя случай. Днес се срещнах отново с доц. Антонов и новините наистина са добри. :dance:

Докторът видя резултатите от ДНК теста и каза, че репликацията е твърде ниска, за да се провежда каквото и да е лечение. По неговите думи, в момента статусът ми е като на човек лекуван с интерферон и той не би могъл да е ефикасен за мен. Твърде вероятно е при мен вирусът да е мутирал съдейки по отрицателния "е" антиген и отрицателното му антитяло като този тип, по принцип, по-трудно се лекува. Диагностицираха ме като неактивен носител със "спящ" хепатит Б, който не нанася вреда на черния дроб. Според Д-р Антонов, при доста от неактивните носители се наблюдава спонтанно изчистване на вируса и това е още една причина да не ми предпише лечение на този етап. Разбрахме се да си следя ензимите на три месеца и ако има покачване с 1.5 пъти над г-р г. на стойностите на АЛАТ (през юли бяха 18), тогава да му се обадя за евентуална биопсия. 
Мъжът ми си направи нови изследвания - за всеки случай повторихме теста за "s" антиген, както и за "hbc-total". И двата теста са отрицателни, което ни дава карт бланш за ваксина. Помолих Д-р Антонов да ми препоръча такава и той изписа: Engerix B.

Забелязах, че при повечето носители, лекарите препоръчват следене на ензимите през 6 месеца, а при мен е през 3. Имате ли предположение защо? И също така, какво точно значи 1.5  х над г-р г. (така ми е написано)?  На какви стойности на АЛАТ отговаря тази своеобразна формула?

Искам да ви споделя, че голям камък ми падна от плещите, защото имах огромни притеснения! :party:

Безкрайно благодаря на Д-р Антонов - за неговия професионализъм, за човешкото отношение и за куража, който ми вдъхна, както и на неговата вечно усмихната и симпатична асистентка. :flowers: 

И съвсем не на последно място, искам да благодаря и на потребителите в този форум, които изключително много ми помогнаха да не си изгубя ума и да полудея от паника. Понякога много малко му трябва на човек, за да не падне духом, а вие ми дадохте страшно много!  :bravo2: :clap3: :girl_in_love:

Ще продължавам да ви следя и да се отчитам и искрено се надявам да нямам нови поводи за още досадни въпроси.  :girl_angel:


5
Мерси за разбирането, Радо. Относно алтернативата на биопсия, предполагам имаш предвид "фиброскан" апаратурата, която ми препоръчаха в един американски форум и споделиха, че биопсията е остарял метод. До колкото знам, в България фиброскан няма, за жалост... Американците останаха втрещени от този факт.  :shocked1:
 
Ето едно мнение, на което се натъкнах.

http://www.unaids-bulgaria.org/index.php?magic=4.52.212

Цитирам:

За разлика от тук, в другите страни има много по-щадящи методи на изследване от биопсията. Чела съм за така наречения фиброскан. Това е уред, при който по неинвазивен начин, на принципа на ехографията на вътрешните органи, могат да се определят състоянието на черния дроб и бъдещата тенденция за развитие на заболяването.

Дали има вероятност някой светъл ден, да разполагат и нашите болници с такъв уред?

Колкото до липсата на "е" антитела при мен, доц. Антонов също беше учуден. Каза, че най-вероятно се касае за някакъв междинен етап в болестта, когато се наблюдава равновесие на антиген и антитела и че този резултат не е много добър. Не съм единствен такъв случай, има и други описани такива клинични казуси в интернет, макар да не се констатира причината. Д-р Антонов не спомена за отрицателен хепатит при мен, но беше категоричен, че се касае за хроничен Хепатит Б, докато д-р Ханджиев се съмняваше в хронифицирането на вируса при мен.

Описвам всички тези детайли, защото знам на колко много хора биха могли да бъдат полезни, особено ако са с изследвания сходни на моите.

Приятен и хубав ден! :)

6
Благодаря за линковете, Радо. Изчела съм ги всички. Но информацията под формата на научни статии и констатации изглежда някак суха в сравнение с опита, който споделят тук лекуващите се потребители. Почти всички минаваме по сходен път и за някои пътеките са много по-утъпкани. Затова комуникацията с живи хора ми е далеч по-конфортна.  :ashamed2:

Съжалявам ако съм досадила с въпросите. :oops:

7
Съншайн,  дано се окажеш добър пророк! Благодаря за куража!   :dance:
Аз също не мисля да променям живота си засега. Ще ваксинираме мъжа ми възможно най-скоро. Мислех да го взема с мен при следващия преглед, за да го види доктора и да каже кога и по какъв начин ще му бият инжекциите.  Ако някой от вас знае, може да сподели.

Анмар, права си за бременността, но се надявам да не се наложи лечение или поне да не е толкова сериозно и да може да се отложи евентуално ако забременея. Все пак, имам добри резултати от досегашните ми изследвания.

Не знам дали от цялото притеснение или от нещо друго, но внезапно спрях да пуша, а алкохолът вече ми е "черен". Позволявам си само биричка веднъж/два пъти седмично. Шоколадът също е ограничен. Промених се. Започнах да обръщам повече внимание на здравето си.  :girl_angel:

На всички желая много оптимизъм и сили в борбата с Хепатита.  :carate:

8
Благодаря за подкрепата, момичета!  :flowers:

Ще съм благодарна ако още някой вземе отношение по моя резултат от ПСР теста. Особено ако има потребители със сходни резултати или такива, които са по-добре запознати от мен.

Нямате идея колко важно за мен е всяко късче информация. Вече съм изринала интернет на няколко езика. И все пак, максимата "питай патило" винаги е най-ефикасна.

Още веднъж огроооомно благодаря на всички, които се включват в тази тема.   :bravo2:

9
Привет, Теди! Ако знаеш колко малко ми трябваше, за да се успокоя... Благодаря ти много, че се включи. Всяка минута на неизвестност ми действа пагубно на нервичките.  :angry3:

Бях решила, че цифричките отдясно на резултата (4,7 log 10 и 4,0 log 10) всъщност показват с колко степени трябва да се увеличат стойностите, затова не издържах и се обадих в лабораторията да попитам. От там ми казаха, че няма нужда нищо да се умножава и че това са окончателните резултати. 

Като се има предвид, че докторите очакваха ниски стойности, чудя се, дали не са имали предвид резултат под 2000 IU/ml, за да ме причислят спокойно към некативните носители. А сега съм сякаш малко на кантар и нищо чудно да ми назначат биопсия...

А ние вече правим опити за забременяване и се чудя за кое да мисля по-напред, дали да изчакаме или да продължим да действаме.  Докторът не можа да вземе отношение по този въпрос. Каза да си продължа живота, както преди и толкова.
Ами ако трябва да се лекувам и съм бременна, лекарствата няма ли да се отразят зле на плода?  :sad3:

10
Моята история / Re: Моля, за помощ...
« -: Август 03, 2010, 11:43:54 »
Здравейте отново на всички! Излязоха резултатите ми от ПСР изследването. Доц. Антонов е в отпуск чак до 16.08. Ще съм ви много, много, благодарна, ако някой ми помогне с тяхното тълкуване. Адски съм притеснена, защото цифрите ми се струват доста големи.  :crying2:

Показател Резултат Мерна ед.
HBV-DNA 63 000 copies/ml 4,7 log 10
(Real-Time PCR) 12 000 IU/ml 4,0 log 10


Питам се кога ще свърши този кошмар и най-после ще мога да си отдъхна...   :angry3:

Благодаря предварително за съдействието !!!  :girl_angel:

11
И така, моята одисея продължава. Докладвам.
Видях се с д-р Антонов и той ми назначи ПСР тест, чиито резултати ще излязат другата седмица. Общо взето съм обнадеждена, защото от досегашните ми изследвания, липсата на симптоми и липсата на "е" антиген, доктора предположи, че става дума за некативен хроничен Хепатит Б. Все пак се притесни за отрицателните "е" антитела, но очаква ниска или никаква репликация от теста. Каза ми, че е много вероятно да не се стигне до биопсия, нито до лечение. Опипа ми черния дроб и каза, че е малко по-плътен от обикновено и ме посъветва да огранича алкохола (споделих му, че понякога прекалявам), попита дали често консумирам сладко. Малко ме досрамя да си призная, че съм пристрастена към шоколада.  :ashamed2:
Спокойствието и на двамата доктори (Д-р Антонов и Д-р Ханджиев) към моя случай наистина е окуражително. Стискайте палци и вие резултатите ми от ПСР теста да са добри.  :flowers:

 Сън не ме лови от притеснение...  :girl_angel:


12
Моята история / Re: Здравейте!
« -: Юли 30, 2010, 02:22:35 »
Честито оздравяване и от мен! Много късмет и занапред ти желая.  :bravo2:

Сигурно сме се видели днес, защото също чаках пред кабинета на д-р Антонов.  :pardon:

13
Това изчистване или активиране на "е" антигена не се ли получава в начален стадий на заболяването, почти непосредствено след заразяването и изтичането на инкубационния период или приостър хепатит? Или може да бъде и спонтанно?  :ashamed2:


14
Привет Радо,

Става въпрос за липса на "е" антиген, до колкото разбрах. Ето това прочетох в лист фактите, а и на няколко други места в интернет: http://www.hepactive.org/content/faq/HBeAg-negative

Можеш ли да ми обясниш какво точно представлява т.нар. сероконверсия, защото все ми убягва тази думичка.  :angry3:

15
Още малко се поразрових започвам леко да се притеснявам. При положение, че имам отрицателен HBeAg, не е ли логично да имам положителни антитела Anti-HBe?  :shocked1:

При това положение, възможно ли е да имам отрицателен Хепатит Б и има ли някой във форума с поставена такава диагноза, за да си побъбрим малко по темата?  :write:

Страници: [1] 2 3

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007